Jobbigt med motvind när du cyklar till skolan? Sluta klaga – i andra delar av världen finns det vindar som är så kraftiga att hela hus flyger i luften.

Vad är en vind?
Vind är är helt enkelt luft som rör på sig. Varm luft väger mindre än kall luft, och därför stiger den uppåt. Då måste ny luft ersätta platsen där den varma luften fanns tidigare. Det är de här rörelserna som kallas för vind. Vindar kan blåsa åt alla håll – uppåt, neråt, åt sidan och runt i virvlar. I Sverige är det allra blåsigast på hösten och i början av vintern. Oftast blåser det mer på dagen än på natten, eftersom solen värmer upp luft och hjälper till att sätta den i rörelse.

Stormar och orkaner 
När det blåser riktigt mycket säger vi att det är storm ute. Och blåser det ännu kraftigare än storm kallas det för orkan. Vid orkan är det inte bara mössan som flyger iväg. Nej, då kan så stora saker som parkbänkar flyga i luften och fönster kan blåsa in. Orkaner kan uppstå här i Sverige och i extrema fall kan de ställa till med mycket skada. Du kanske har hört talas om orkanen Gudrun som härjade i södra Sveriget under vintern 2005? Gudrun orsakade strömavbrott i hundratusentals hem och skövlade massor av skog.

Cykloner
Cykloner är ännu våldsammare vindar än orkaner. De skapas vid havet i varma länder och kallas därför ofta för tropiska cykloner. Det börjar med att vattenånga stiger från en varm havsyta. Vattnet måste vara över 26 grader varmt, därför uppstår det inte cykloner i kalla länder. Det kan vi vara glada över, för när vinden kommer in över land röjer den undan allt i sin väg. Ofta skapar cyklonerna även kraftigt regn. Cyklonerna är jättestora – de kan bli över en mil höga! Har du hört talas om tyfoner på nyheterna? Det är faktiskt precis samma sak som cykloner. När vindarna håller till vid Stilla havet kallas nämligen för tyfoner i stället.

Tromber och tornados
En tromb är en kraftig virvelstorm som bildas i stora åskmoln. De kan uppstå på många håll i världen, även i Sverige, och känns igen genom att de har en ”svans” som hänger ner från molnet. I USA uppstår ofta jättestora tromber. De brukar kallas för tornados. Den här typen av vindar kan vara otroligt kraftfulla. De kan slita taket av hus, få bilar att flyga i luften och rycka upp träd med rötterna.

Som tur är rör sig en tromb ganska långsamt fram. Den förflyttar sig med en hastighet på upp till 30 kilometer i timmen. Det är ungefär lika snabbt som en moped åker. Därför är det möjligt att åka ifrån vinden. Men inuti tromben är hastigheten mycket högre. Där kan luften snurra runt så fort som i 500 kilometer i timmen. Det är ungefär fem gånger snabbare än när man åker bil på motorvägen. Tänk vilken karusell att hamna mitt inne i en virvelstorm!

Källa: SMHI och ”Naturens mysterier” av Håkan Borgström