Bokrecensioner 2

Vi ses i Obsan
Av Cilla Jackert

recension_vi-ses-i-obsan
Annica har precis fått sitt sommarlov. Men i början av sommarlovet börjar hennes mamma att föda barnet som tidigare låg i mammans mage. Det blir akut, för barnet föds för tidigt. Därför måste Annica bo hos hennes morfar. Men Annica brukar gå ut ur morfars lägenhet och där träffar hon några barn i hennes egen ålder. Boken är både sorglig och rolig. Jag älskade handlingen, det fanns alltid en röd tråd. Men ibland hade det lite grovt språk och jag rekommenderar den till lite äldre barn.

Betyg:

fyrakpw

 

Bonnie-Lee<3,10

 

Klaras vintersorg
Av Pia Hagmar

recension_klaras-vintersorg
Klara går på ridskola i Hallondalen. Hon och hennes mamma har precis flyttat dit. En dag på ridskolan får hennes favorithäst Sigge fnatt. Klara är inte bered och ramlar av. Hon blir inte allvarligt skadad men ridläraren säljer honom ändå till Klaras värsta kompis. Boken är bra men man ska nog gilla hästar för att läsa den.

Betyg:

fyrakpw

 

Elsa, 10

 

Nikkis dagbok #1: Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv
Av J.K Russel

recension_nikkis-dagbok-1-berattelser-fran-ett-inte-sa-fantastiskt-liv
Nikki har börjat en ny skola samtidigt hon blir mobbad. Hon hittar sin drömkille och två bästisar men får problem ganska ofta. Boken är otroligt rolig och spännande. Det är dessutom min favoritbok och bra för er som gillar böcker med ganska många sidor men inte så mycket text.

Betyg:

femkpw

 

Nikkilover, 10

 

Digvergent
Av Veronica Roth

recension_divergent
I Beatrice Priors hemstad Chicago är är staden uppdelad i olika falanger. De lärda, de tappra, de osjälviska, de fridfulla och de ärliga. En speciell dag varje år måste alla 16-åringar välja en falang som dom ska leva i resten av deras liv i. Beatrices val förändrar mycket.
Boken är superbra, lagom mycket kärlek, vänskap, spänning. Ni som inte har läst den, vad väntar ni på?

Betyg:

femkpw

 

Will, 11

 

Glastronen
Av Sarah J Maas

recension_glastronen
Boken handlar om 18 åriga Celaena Sardothien. Vacker. Självsäker. Oslagbar. Och landet Adarlans mest välkända lönnmördare. Efter att ha blivit förrådd av sin före detta mästare, lönnmördarnas konung, så har kungen av Adarlan satt henne i tjänst vid slatgruvorna, Endovier. Endovier är ett slavläger för brottslingar, men också för folket från Adarlans erövrade länder. Hon jobbar (och överlever) ett helt år här, tills hon en dag blir hämtad av Kungens Kapten över soldattrupperna. Hon blir förd till kronprinsen, som ger henne ett förslag som innebär frihet. Om hon tävlar för kronprinsen i en tävling tillsammans med andra deltagare, vinner och blir kungens kämpe, behöver hon bara tjänstgöra hos honom i fyra år, innan hon vinner sin frihet. Celaena går med på detta, och får flytta (under tävlingstiden) till Glasslottet. Där möter hon konungens verkliga tyranni, och hon blir dragen till att utreda hans magiska och onda hemligheter.
Och vem är Celaena Sardothien egentligen?
Om du vill läsa de andra utkomna böckerna i den här serien, så måste jag dock varna för att de är på engelska (ännu inte översatta). Den här boken är en ungdomsbok, och man ska nog inte läsa den om man är under tio. Den kan uppfattas som lite läskig 😛
De följande böckerna i serien är bara ännu mera spännande!!! Man får veta mer om världen, och Celaenas förflutna.
Boken är verkligen rekommenderad!!

Betyg:

femkpw

 

Trollsländan som vill lääääsa, 12

 

PAX
Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

BR_nidstangen
PAX Är en bokserie med hittills 6 böcker, De är ganska läskiga så jag föreslår att man inte läser dem när man ska sova. Serien handlar om Alrik och Viggo som upplever konstiga saker. Jag tycker att de är bra gjort. Jag skulle säga att man måste vara 8+ eftersom det är ganska läskigt.

Betyg:

femkpw

 

Sagis, 11

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlsson

recension_zombiefeber
Handlar om Herbert som bor i Eldsala det är den varmaste sommaren som Herbert kan minnas. Samtidigt börjar människor i Eldsala bli sjuka, får feber och röda ögon…

Betyg:

femkpw

 

Fotbollen, 10

 

 

Rum213 och Sal 305
Av Ingelin Angeborg

recension_sal-305
Dom här två böckerna är jättebra!!!! Det handlar om en tjej som heter Elvira. Den första boken Rum213 handlar om att Elvira åker på läger och hon får två kompisar där, också händer det massa konstiga saker. Andra boken, uppföljaren då Sal 305, handlar om att Elvira får hjärnskakning också får hon höra en massa spökhistorier om det gamla och nerlagda hospitalet Dåris, och sen så häder det konstiga saker där med. Men hon och hennes vänner löser det.

Betyg:

fyrakpw

 

Bokslukaren, 11

 

Scarlet
Av Marissa Mey

recension_scarlet
Cinder är nu tillfångatagen i Nya Beijings fängelse. Hon träffar kapten Thorne som också är tillfångatagen och tillsammans försöker de fly. Samtidigt, på andra sidan jorden bor Scarlet Benoit med sin mormor. På en restaurang träffar hon fightern Wolf som blir en vän om inte mer..
Scarlet är en spännande och underhållande bok. Den innehåller spänning (mycket) kärlek (ganska mycket) och framtid (boken utspelas i framtiden). Boken rekommenderas för tonåren men man kan läsa den om man är 10 också.(uppenbarligen)!!

Betyg:

femkpw

 

TheBookLover, 10

 

Om jag kunde drömma
Av Stephanie Meyer

recension_om-jag-kunde-dromma
Boken handlar om Bella som flyttar från Phoenix till sin pappa i den regniga lilla staden Forks. I skolan träffar hon den mystiska Edward Cullen och hans 4 syskon. Bella råkar ut för några olyckor men på något konstigt sätt så är Edward alltid i närheten och räddar henne. En väldigt bra ungdomsbok men kan ändå läsas av yngre. Rekommenderas starkt!

Betyg:

femkpw

 

Pandycorn, 9

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlson

Recension-Glasbarnen
Glasbarnen är en bok som handlar om en tjej som har flyttat. Men det händer lite mystiska grejer där. Typ att lampan dinglar.

Betyg:

femkpw

 

Bokläsaren, 9

 

Dumplin’
Av Julie Murphy

recension_dumplin
Willowdean, av sin mamma kallad Dumplin’, är tjock. Men vad gör det? Hon har aldrig besvärats av det.
Men när hon träffar den snygga killen Bo, blir hon plötsligt osäker. Men hon bestämmer sig att ta tillbaka sitt självförtroende och visa alla i Clover City att hon minsann duger som hon är.
Jag tycker den här boken är fantastisk! Den berättar verkligen att man inte behöver vara ”perfekt”, genom att man får se ur hennes perspektiv. Samtidigt så är det en feel good bok, så den är väldigt mysig att läsa.
En klar femma!

Betyg:

femkpw

 

Yoshifan Fromsweden på YT, 14

 

Divergent
Av Veronica Roth

recension_divergent
Boken handlar om 16-åriga Beatrice som bor i Chicago med sin mamma, pappa och sin bror Caleb. Världen är uppdelad i 5 falanger: De osjälviska, De tappra, De lärda, De ärliga och De fridfulla. En dag varje år så måste alla 16-åringar välja en falang som dem ska leva i resten av livet. Beatrice börjar sitt liv i De osjälviska men på valdagen väljer hon bort sin familj och väljer De tappra. Där träffar hon Christina, Will och Al som blir hennes vänner men också Molly, Peter och Drev som blir hennes fiender. Ledaren för De tappra är Eric som är lite av en galning och skrämmer vettet ur allihopa. Hon träffar också den mystiska instruktören Four som hon måste lista ut vad hon verkligen känner för. Boken är TOPPENBRA och det bästa är att det finns 2 uppföljare och en bonusbok med 4 outgivna noveller. Första uppföljaren heter Insurgent och efter den kommer Allegiant.

Betyg:

femkpw

 

Pandycorn, 10

 

Förr eller senare exploderar jag
Av John Green

recension_forr-eller-senare-exploderar-jag
Hazel grace har lungcancer. Och hon går på ett hem för andra som har cancer. På hemmet träffar hon augustus som blir kär i henne och de träffas i bland
Den är väldigt bra och man får med mycket känslor jag älskar den.

Betyg:

enkpw

 

Julia, 11

 

Sal 305
Av Ingelin Anderborg

recension_sal-305
Elvira får svår hjärnskakning och hamnar på sjukhus. På sjukhuset händer det konstigare och konstigare saker, en dag så vaknade Elvira av att det låg någon påminde om Melker, Evirs ”gamla” pojkvän i en vit säng. Man kunde se Dåris som det kallades från fönstret. En dag besökte Sanna, Elviras bästa vän och Elvira dåris igen. Det som hände där får ni läsa i boken. Boken var väldigt trolig. Läs även Tredje tecknet av Ingelin Anderborg den är också bäst.

Betyg:

femkpw

 

Den lilla söta kaninungen

 

Harry Potter och dödsrelikerna
Av J.K Rowling

BR-harry-potter-och-dodsrelikerna
Jag bara ÄLSKAR Harry Potter-böckerna! Jag har läst alla böcker om honom typ tre gånger, så jag har nästan tröttnat på dem.
Men min favorit är nog Harry Potter och dödsrelikerna. Det är den sista i serien, och är verkligen jättebra! Den handlar om att Harry, Ron och Hermione skolkar från Hogwarts och bor i tält. (Typ). De hamnar i massor av konstiga händelser till exempel att Harry typ förfryser sig i en sjö.
Men namnet på boken betyder att de letade efter de tre dödsrelikerna för att kunna besegra Voldemort (du-vet-vem…).

Betyg:

femkpw

 

Harry Potter-älskaren, 9

 

Molly moon stannar tiden
Av Gorgia Byng

recension_molly-moon-stannar-tiden
Boken handlar om Molly Moon som alltid undrat vilka som är föräldrar är. Molly fick en gång hjälp av bibliotekarien Lucy Loga att hitta boken om hypnos och därför kan hon hypnotisera. Molly och hennes vän Rocky har fått i uppdrag att försöka besegra Primo cell. Men Molly upptäcker snart att Primo och Lucy är hennes föräldrar.

Betyg:

femkpw

 

Tova Vormisto, 9

 

Resan till River Sea
Av Ewa Ibbotson

recension_resan-till-river-sea
Det är början av 1900-talet. Föräldralösa Maja går på en internatskola för flickor. En dag hittar man avlägsna släktingar till Maja. Hon åker iväg till Amazonas med sin nya guvenant. När hon äntligen kommer fram så får hon inte direkt en vänligt välkommen, familjen hon flyttar hem till är inte så vad ska man sägs. Emm de är hemska. De går aldrig ut, är otrevliga och mycket mer. Maja och hennes guvenant träffar många nya vänner och får följa med på en fantastisk resa! B

Betyg:

femkpw

 

Amil, 10

 

Lola Rose
Av Jaquline Wilson

recension_lola-rose
När Jaynis pappa slår henne får hennes mamma nog. För pengarna hon vunnit på lotteri rymmer Hon, Jayni och hennes lilebror Kenny till London och byter namn för att pappan inte ska hitta dem. Men hur ska Jayni och Kenny klara sig när deras mamma blir sjuk och åker in på sjukhus?

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen Ingepinge, 10

 

Tvillingarna Tapper: Slaget om New York
Av: Geoff Rodkey

recension_slaget-om-new-york-tvillingarna-tapper
Tvillingarna Tappers skola ordnar en skattjakt. Det blir en kamp om vem som ska vinna även om man inte får pengarna utan dem går till välgörenhet. Det är ett ganska oväntat slut. Jag gillar att de liksom pratar med varandra. Jag rekommenderar den starkt.

Betyg:

fyrakpw

 

Lilla Harry Potter älskaren, 9

 

Borttappat: katt, kompis, kalsong
Av Elin Lindell

Recension_Borttappat-katt-kompis-kalsong
Jag tycker denna bok är jättebra. Den handlar om en tjej som heter Hjördis och hatar bokstaven H. Hennes bästa kompis heter Judith. De har varit bästa vänner jättelänge. Men nu har det börjat en ny tjej i klassen. Hjördis blir avundsjuk på henne.

Betyg:

femkpw

 

Amanda, 12

 

Hon & Han
Av Katarina Von Bredow

Hon & han
Alicia som går i femman på Annelundsskolan, vill bli en tjej i coola gänget. Då hittar hon en kille som är 17 år och heter Lucas på Facebook som hon tycker är snygg och snäll, då ljuger hon för gänget och sedan märker hon något som inte är bra…
Boken är superbra och beskriver verkligen verkliga livet, gillar du Facebook eller sociala medier borde du läsa den. Den får en stark fyra, för i början var den lite seg.

Betyg:

fyrakpw

 

Bonnie-Lee <3, 10

 

Spejarens lärling – Gorlans ruiner
John Flanagan

Recension_ Gorlans-ruiner
Jag blev helt trollbunden av denna boken, jag sade att den var jättedålig i två år men bestämde mig för att testa den, och blev fast! Boken handlar om föräldrarlöse Will som har växt upp vid ett slott, eftersom hans föräldrar är döda. Dock vet man inte vad hans efternamn är, men hans största önskan är att bli krigare som sin far.
När han fyller femton ska han på en så kallad valdag där de föräldrarlösa ska få välja yrke (typ).
Will vet inte vad han vill bli, och vem är den mystiska spejarens Halt?
Det finns tolv böcker i serien och en till serie där det har kommit ut en bok på svenska än så länge. Den andra serien heter ”De första åren” (bara så ni vet ;-))

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen×3000, 12

 

Olympiens hjältar, Den försvunne hjälten
Av Rick Riordan

Recension_Den-forsvunne-hjalten
Den försvunne hjälten är den första boken i andra serien av Percy Jackson. Boken handlar om Jason som har tappat bort sitt minne och vet inte vem han är, Leo (en smart mekaniker) och Piper (bra på att övertala folk), dom får i uppdrag att befria en gudinna. Percy jackson är försvunnen och är därför inte med på uppdraget.
Boken är jättebra, men eftersom att det är tre huvudpersoner så blandar man ihop vem det handlar om ibland.
Rick Riordan är så bra på att beskriva allt och man tröttnar aldrig, man förstår hur de känner sig. Boken är så bra men jag gillar när det handlar om Percy Jackson.

Betyg:

fyrakpw

 

Percy Jackson 4ever, 12

 

Den femte vågen
Av Rickard Yancey

Recension_Den-femte-vagen
Cassie har överlevt de fyra första vågorna av en utomjordisk attack och nu flyr hon från de andra. De andra som har dödat hennes föräldrar och tillfångatagit hennes lillebror. De andra som lever på jorden människorna, som ser mänskliga ut men är något helt annat. Cassie vet att ”ensam är stark” inte längre bara är en tom fras, det är hennes ända chans att hålla sig vid liv.
Den femte vågen är en riktigt bra bok när man har börjat läsa så är den svårt att sluta och omöjlig att glömma. Men det är en ungdoms så om du är lite yngre så rekommenderar jag den inte, men JAG sätter inga åldersgränser. Så testa och om det inte är något för dig så sluta.

Betyg:

fyrakpw

 

Freja, 13

 

Gengången
Ingelin Angerborn

Recension_gengangen
Jag brukar tycka om Ingelin Angerborns böcker men här blev jag riktigt besviken. Boken allmänt tråkig och på tok för lättläst för mig. Den var väldigt förutsägbar och du kunde typ förutspå vad som skulle hända på slutet medan du läste. Jag brukar gilla skräckböcker men denna bok var inte särskilt läskig över huvudtaget. Om du ska läsa en av Ingelins böcker tycker jag att du ska läsa Sal 305 eller Tredje tecknet istället! Båda dom böckerna är mycket bättre! Jag kan rekomedera boken till personer som inte brukar läsa skräckböcker eller är lite lättskrämd. Den passar nog bäst för personer som är yngre än 10 enligt mig.

Betyg:

enkpw

 

Fangirl until the very end!, 12

 

Ponnydetektiverna: Puzzle, den förrymda ponnyn
Av Belinda Rapley

Recension_ponnydetektiverna-puzzle---den-forrymda-ponnyn
En dag hittar Alice, Charlie, Rose och Mia en ponny på stallplanen. Han är täckt av lera och smuts och verkar jättehungrig. De kallar honom Puzzle och får hjälp att sköta honom av en tjej vars ponny har rymt. En bra bok för hästälskare men dock lite läskig.

Betyg:

femkpw

 

Lollycorn, 10

 

Timmy Tabbe klantiga detektivbyrå: Fiffel & båg
Av Stephan Pastis

Recension_Rimmy-tabbes-klantiga-detektivbyra-fiffel-bag
Timmy Tabbe är tillbaka och nu ska han lösa ett till fall den försvunna jordgloben ska han hitta den och vinna tävlingen med ett brutet ben. Timmy tabbe är grundare av detektivbyrån: enorm tabbe AB (som är ganska dålig)
Jag tyckte boken var humoristisk och bra den var inte lika bra som den andra boken men den förtjänar en stark trea.

Betyg:

trekpw

 

the book lover, 8

 

Rum 213
Av Ingelin Angerborn

Rum 213 Av Ingelin Angerborn
Elvira ska åka på kollo. När hon kom till kollot träffade hon Bea och Meja som skulle bo med henne. Varför händer det så konstiga saker på rum 213? Varför försvinner saker hos Elvira Bea och Meja? Och vem är det som bara Bea kan se?

Betyg:

femkpw

 

Läs ”hjärta av dam” också, 10

 

Flickan på tavlan
Av Rebecka Åhlund

Recension_Flickan-pa-tavlan
Ellas föräldrar har köpt ett sommarställe.Huset är väldigt fint, men mystiska saker börjar ske. Hyllor som trillar ner, saker som flyttas också den där flickan på tavlan i Ellas rum.
Boken är jätte bra men har liksom inget slut.

Betyg:

fyrakpw

 

Från en person som läser en bok om dagen, 12

 

Stenens väktare
Av David Eddings

Recension_Sagan-om-belgarion-bok-1-stenens-vaktare_kartonnage
Boken handlar om ett sökande på något som huvudpersonen Garion inte får veta. Det rycker honom från sitt lugna hem på Faldors Gård tillsammans med tant Pol, Onkel Varg och några andra, till en resa genom världen.
Den är första boken i en serie på 5 böcker men också i en serie på 15 (svensk upplaga). Originalet är egentilgen på engelska så vissa delar kan vara svårtolkade men som författaren skrev i ”Rivas skrifter”: ”har man läst dem först 70 sidorna har jag en fast!”

Betyg:

femkpw

 

Anna Nielsen, 13

 

Spejarens lärlin: Fången i Arrida
Av John Flanagan

Recension_Fangen-i-arrida
Det här är bok 7 i serien om spejarens lärling. I den här boken har en vän till Will som är huvudpersonen blivit fångad och Will och hans vänner reser iväg för att rädda honom. Serien är väldigt spännande,det händer massa spännande saker på vägen när dom ska rädda vännen. I boken finns det cliffhangers och med det menas att till exempel ett kapitel slutar spännande så att man vill fortsätta läsa.
Jag älskar verkligen den här serien och jag vill få fler att läsa den.
Det förekommer blod i boken och serien så om man inte gillar det kanske man inte borde läsa den. Det kanske är det med blodet som jag tycker mindre om i boken, men annars så är den superbra.

Betyg:

femkpw

 

Spejare V, 14

 

Magi
Av Angie Sage

Recension_Magi
Den handlar om magi, vänskap och ännu mer magi. I en litet samhälle kallat borgen bor en familj som heter Heap, familjen har sju barn. Alla med halmblont hår, alla utom en. Jenna har alltid undrat varför hon har långt svart hår och violetta ögon, när alla andra har gröna ögon så som alla magiker har. Men på sin tioårsdag så för hon reda på sanningen om sig själv.
Det här är en av de bästa böckerna jag någonsin läst, en riktigt beroendeframkallande bok. Jag rekommenderar den till alla åldrar.

Betyg:

femkpw

 

Poterhead forever, 13

 

Dagbok för alla mina fans
Av Jeff Kinney

Recsnion_ Gregs-bravader
Greg går i middle school och har ett bra liv trodde han tills han började träffa Rowley, Rowleys pappa förstör och tycker att alla Gregs idéer är knäppa och dåliga. Hans storebror Rodrick spelar i bandet ”böjs i blajan” och är inte hemma mycket, medan hans lillebror Manny bara springer runt i blöja och skriker. Livet är tufft för Greg men alltid roligt och spännande.
Det är en bra bok med bra inlevelse, Jag har läst nästan alla böcker i serien och hoppas att det kommer en ny nästa år.

Betyg:

fyrakpw

 

Fan av Greg, 10

 

Tredje tecknet
Av Ingerlin Angerborn

Recension_Tredje-tecknet
Den är skrämmande och har 172 sidor.
Den handlar om en tjej som heter Olivia
Och det händer konstiga saker.

Betyg:

nollkpw

 

Maja, 10

 

Fågelryttaren
Av Adam Blake

Recension_Fagelryttaren
Okej den här boken var väldigt bra (och blodig). Men väldigt sorglig. Den handlar om Tanner en pojke som är 15 år och föräldralös tack vare 2 hemska krigare vid namn Gor och hans bror Derthsin som dog efter ha dödat Tanners pappa. Nu måste Tanner hindra Gor att hitta alla delar till dödsmasken som kan liva upp Derthsin.

Betyg:

fyrakpw

 

Alvar, 8

 

Rädda honom
Av Camilla Lagerqvist

Recension_Radda-honom
”Rädda honom” är en bra bok som har med mycket: kärlek, historia, äventyr och den är lite konstig, fast på ett bra sätt. Tawni är 13 år och får ett uppdrag av en kvinna som bara dyker upp. Hon ska resa tillbaka i tiden och rädda… honom. Den är spännande och bra absolut en 5:a!

Betyg:

femkpw

 

Callis, 13

 

Vem som helst utom Ivy Pocket
Av Caleb Krisp

Recension_Vem-som-helst-utom-ivy-pocket
Boken handlar om en tolvårig, föräldralös kammarjungfru som blir kallad till Hertiginnan av Trintys dödsbädd. Hertiginnans sista önskan är att få ett paket levererat till en gammal väns barnbarn.
Boken var som mest spännande i slutet. Början handlade mycket om uppdraget som skulle utföras av Ivy. Det fanns lite bilder här och var, vilket gör boken ännu lite bättre.

Betyg:

fyrakpw

 

Sigrid, 10

 

De utvalda Tankeläsaren
Av Kristin Cashore

Recension_De-utvalda-tankelasaren
Katsa är en så kallad ”särling”, en person med olikfärgade ögon som har en speciell förmåga. Hon har Dödandets gåva, och utför olika uppdrag för kungens räkning. Allt förändras när hon träffar prins Po. Det är en bra story, men lite överdriven och snuskig. Den som gillar fantasy och kärleks böcker borde läsa den här boken.

Betyg:

fyrakpw

 

Selma-Bokmalen, 11

 

Spejarens lärling: Fången i Arida
Av John Flanagan

Recension_Fangen-i-arrida
Under ett bröllop kommer plötsligt Svengal inrusande och berättar att Erak har blivit bortrövad av Arideerna. Will, Halt, Horace, Gilan, och Evanlyn hjälper till att rädda sin skandiske vän. Det är den sjunde boken i serien spejarens lärling. Jag tycker att den var jätte bra och skulle rekommendera den och hela serien.

Betyg:

femkpw

 

Någon som läser nu, 11

 

Ljus som varit dolt
Hanna Höglund

Recension_Ljus-som-varit-dolt
Lianne går på en helt vanlig skola i sverige på jorden. Plötsligt får hon reda på att hon ska flytta till Advel i den goda cirkeln. En värld fylld av magi kärlek spänning och hemligheter öppnar sig för Lianne!
Boken är absolut en av mina favoritböcker bra skriven välarbetad och det finns en bok efter denna (det är en serie på fyra böcker) I levande mörker det kommer en bok i höst vid bokmässans tid! Jag längtar!

Betg:

femkpw

 

Agnes, 12

 

Harry Potter
Av J.K Rowling

Recension_Harry-potter-och-de-vises-sten
Harry Potter är en kille som bor hos sina släktingar eftersom att hans föräldrar är döda. Han får reda på att han är en trollkarl och börjar på en magiskola. I bokserien får man följa hans äventyr både i och utanför skolan. Den har bokserien har allt! Spänning, romantik, humor och äventyr. Jag är besviken för att det inte finns något högre betyg än 5!!!!!!

Betyg:

femkpw

 

Ett litet fluffigt spralligt potterhead, 10 år

 

Harry potter och de vises sten
Av J.K Rowling

Recension_Harry-potter-och-de-vises-sten
Harrys föräldrar blir mördade när Harry är ett år gammal, av den elaka trollkarlen Voldermort.
Harry får därför växa upp hos sin moster Petunia, hennes man Vernon och deras överdrivet bortskämda son Dadley.
Men en dag så möter han Hagrid och hans liv förändras för alltid.

Betyg:

femkpw

 

The Potterhead, 9

 

Harry potter och de vises sten
Av J.K Rowling

Recension_Harry-potter-och-de-vises-sten
Den handlar om en pojke med ett ärr som är format som en blixt. Han heter Harry potter och får ett brev till en trollkarlsskola. Han får vännerna Hermione Granger och Ronald Weasley, denna trio hittar på ett massa bus och går på äventyr.

Betyg:

femkpw

 

Den lila moroten från Trollhättan, 11

 

Den förbjudna skogen
Av Brandon Mull

Recension_Den-forbjudna-skogen
Syskonen Kendra och Seth reser till deras farmor och farfar för att tillbringa sommaren där. Farfar säger till dom att dom inte får gå in i skogen, men Seth gör det ändå. Medan letar Kendra i huset efter små nycklar som farfar gömt och den sista nyckeln leder till en dagbok. I den står det drick mjölken. Syskonen dricker mjölken och en magsik värld öppnas!
Betyg:

fyrakpw

 

Esteeeeer, 11

 

Den förbjudna skogen
Av Bardon Mull

Recension_Den-forbjudna-skogen
Den Förbjudna skogen är den första boken i Fabelhaven-serien. Den handlar om två syskon som åker till deras farmor och farfar över sommaren, de äger ett hemligt, magiskt reservat. Syskonen upptäcker magin och dras in i ett spännande äventyr. Boken är välskriven, och får en att vilja läsa mera. Den är helt klart värd 5/5!

Betyg:

femkpw

 

A Kiwi, 13

 

Om jag kunde drömma
Av Stephanie Meyer

Recension_Om-jag-kunde-dromma
Det handlar om Bella Swan som flyttar från den varma delstaten Phoenix till den lilla regnstaden Forks. Hon förväntar sig att livet ska bli trist men sedan träffar hon de mystiske Edward Cullen som bor där med sin familj.
Boken är spännande, romantisk och full av äventyr.
Om jag kunde drömma är den första delen i bokserien Twilight.
Den rekommenderas starkt.

Betyg:

femkpw

 

Världens bästa bok, 12

 

Harry Potter och dödsrelikerna
Av J.K Rowling

Recension_Harry-potter-och-dodsrelikerna
Lord Voldemort har återuppstått och blivit mäktigare än någonsin och kampen har aldrig varit så stor. Harry kommer om två dagar bli myndig och få tillåtelse att utöva trolldom. Voldemort, Bellatrix och Yaxley tänker mörda Harry en gång för alla. Phoenix ser därför till att Harry byter gömställe så att dödsätarna inte hittar honom. De får plötsligt veta att Voldemort invaderat trolldomsministeriet, mördat trolldomsministern Rufus Scrimgeour och utnämt häxan Dolores Umbridge till ”minister för utrotning av smutskallar”. Harry, Ronald och Hermione tänker leta upp horrokruxerna och även sin vän Luna Lovegood. Till slut börjar kriget på Hogwarts. Och det verkar som att slutet för de goda är nära…

PLUS MED BOKEN
Det är väldigt detaljerade person- och miljöbeskrivningar som på ett enkelt sätt kompenserar med handlingen. Varje person förstår man hur den ser ut. Den är dessutom väldigt spännande. När man väl börjat läsa kan man inte sluta.

MINUS MED BOKEN
För att förstå den ordentligt måste man ha läst de andra böckerna om Harry Potter.

Betyg:

femkpw

 

Harry, 12

 

Fem i Knipa
Av Enid Blyton

Recension_Fem-i-knipa
Dick, Julian, Anne, George och Tim tänker tälta, men det går inte som de tänkt sig. En värdelös bok! För det första är den inte spännande alls. För det andra verkar författaren inte känna till hur samhället egentligen fungerar. Väldigt mycket sådana fel. För det tredje är boken extremt sexistisk. Anne är i boken den som gillar att diska och baka kakor medan killarna Julian och Dick framställs som bokens tuffa figurer. När jag läst andra böcker i samma bok-serie märker jag att nästan alla Fem-böcker har samma brister. Så Varning! Läs INTE den boken!

Betyg:

nollkpw

 

Kalle, 12

 

Den gröna milen
Stephen King

Recension_Den-grona-milen
Den gröna milen är egentligen en vuxenbok men den är jättebra. Den handlar och John Coffee och Paul Edgecombe. Paul jobbar på ett fängelse där dem använder den elektriska stolen. (Boken utspelar sig 1933.) En dag kommer John dit anklagad för att ha dödat och våldtagit två tvillingar. Men John verkar jättelugn och snäll. Paul tror att han är oskyldig. Därför försöker han kolla upp hans bakgrund. Mer vill jag inte avslöja. Men den var jättebra!

Betyg:

femkpw

 

Anna, 11

 

Tvättade pengar
Av Martin Widmark och Petter Lidbeck

De tre pensionärsvännerna Osvald, Grace och Dagny får inte sätta in pengar på banken. Då beslutar de sig för att råna den. En värdelös flopp. Den har bristfälliga person- och miljöbeskrivningar, glorifierar kriminalitet och skämten i den är inte ens roliga. En fullständig flopp kort sagt…

Betyg:

nollkpw

 

Boken, 13

 

Förrädarna
Av Camilla Lagerqvist

Recension_forradarna
Förrädarna handlar om Maja, Hilde och Ben. Dom tre ungdomarna som bor i Värmland under andra världskriget har haft det ganska lugnt. Men när Bens pappa försvinner är Svarta Rosorna indragna i ett nytt äventyr. Uppdraget för dem till ett tåg påväg i full fart till Norge, där alla motståndsmän kanske ska avrättas…
Jag gillar boken väldigt mycket. Det är en bra handling, som förklarar hur det kunde vara under andra världskriget. Dock är boken lite väl tunn för mig. Och man måste nog läsa dom två första böckerna innan! Men det är en riktigt bra bok som jag gillar!

Betyg:

fyrakpw

 

Ellen, 12

 

Mitt perfekta liv
Av Srah Dessen

Recension_Mitt-perfekta-liv
Macys sommar är noggrant planerad, precis som hon vill ha det. Hennes pojkvän ska åka på brain camp själv ska hon jobba i informationsdisken på biblioteket. Men plötsligt vill hennes kille göra slut och hon får ett extra sommarjobb på en cateringfirma och hela hennes sommar förändras. Jag tycker att boken är bra men inte särskilt rolig eller spännande. Den passar bäst för tretton år och uppåt.

Betyg:

trekpw

Sassy, 13

 

Den utvalda
Av Lois Lowry

Recension_Den-utvalde
Jonas lever i ett samhälle utan konflikter, fattigdom, arbetslöshet eller skilsmässor. En värld där allt fungerar och ingen är missnöjd. Alla starka känslor medicineras bort.
Den här boken är jättebra! Men jag rekommenderar att man läser den flera gånger för att förstå allt som händer.

Betyg:

fyrakpw

Ingrid, 12

 

Legenden om Morwhayle: Demonprinsessan
Av Peter Bergting

Redension_demonprinsessan
Det handlar om en kille som heter Arteil Krill. Nästan hela hans liv har bot i staden Gopnyk. För tio år sedan försvann Arteils tvillingsyster Malda. Arteil tror att han aldrig kommer att se henne och verkligen inte att hon en dag skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans sovrum. Malda tar med sig Arteil till den myllrande staden Morwhayle, på andra sidan havet. Resan blir ett halsbrytande äventyr som Arteil aldrig hade kunnat föreställa sig. Malda har något i kikaren, men vad? Kan Arteil lita på sin syster? Den är väldigt spännande. Man låser sig in i boken vill bara veta mer och mer! MASSOR AV HEMLISAR som man får veta genom äventyret. Det 302 sidor och är en av mina topp böcker tipsar verkligen att ni läser den här!

Betyg:

femkpw

 

Den är så så bra!!!, 11

 

Mysteriet på Hester hill
Av Kristina Olsson

Recension-Mysteriet-pa-hester-hill
Det är en mycket spänningsrik bok men lite långtråkig i början. Den handlar om en tjej och en kille som heter Meg och Frank som ska till sin farbror Elljot i Svarthed och Meg får ett paket med en nyckel som öppnar en lucka i golvet…

Betyg:

fyrakpw

Kajsa Myhr, 11

 

Spejarens Lärling: Tornespelen i Gorlan
Av John Flanagan

Recension-Tornerspelen-i-gorlan
Tornespelen i Gorlan handlar om innan den världsberömda Halt blev spejare. Halt och Crowley, en ung spejare startar en grupp som ska stoppa Morgarath, en ond Baron som planerar att ta över tronen och bli kung. Den var bra skriven och detaljerad men jag skulle rekommdera att iallafall läsa delen Hinernien i 11:an. Läs gärna hela serien först

Betyg:

femkpw

 

Aron Engvall, 11

 

Om jag kunde drömma
Av Stephenie Meyer

Recension_Om-jag-kunde-dromma
Boken handlar om 17 årig Bella (Isabella) som flyttar till den molniga staden Forks. där bor hon med sin pappa Charlie. Hon börjar i High school. Där träffar hon Edward Cullen som i början inte alls är trevlig mot henne. Men efter att han varit borta flera veckor så blir han plötsligt super intresserad av Bella. Bella och Edward blir snabbt förälskade i varandra. Men hon förstår att han inte är mänsklig.
Boken var spännande och romantisk, gick bokstavligen inte att lägga ifrån sej!

Betyg:

femkpw

 

Vampyren själv, 11

 

Full galopp på Flinga
Av Inger Frimansson

Recension_Full-galopp-pa-flinga
Det handlar om att Frossan och hennes bästis Bojan ska till Island dom ska bo på en gård med massor islandshästar. Problemet är bara att dom inte sagt nått till Fiona.Till slut med lite om och men får Fiona följa med.På Island får Frossan sköta om en häst som heter Flinga. Flinga är helt underbar att rida det känns som att man flyger fram tycker Frossan.
Jag tycker att boken var bra och enkel att läsa. Jag tycker att andra ska läsa den om man gillar till ex Sigge eller någon annan häst bok.

Betyg:

fyrakpw

Bokslukaren, 10

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

Recension-Hunger-games-classic-edition
Jag vill bara säga att det här är den bästa boken jag har läst på ca.1 år! (och jag läser mycket på ett år). Jag rekommenderar den för er som gillar spänning, romantik, action och vänskap.
Den handlar om att Katniss Everdeens lillasyster Primrose, blir utlottad att vara med i Hungerspelen. Men hon är bara 12 år och Katniss som är 16 år, anmäler sig som frivillig. Hungerspelen går ut på att 24 deltagare kämpar om att överleva.

Betyg:

femkpw

 

Boknörden, 10

 

Vild
Av Brandon Mull

Recension_Vild
Boken handlar om Conor, Abeke, Melin och Rollan. Dom är fyra barn som har manat fram varsitt andedjur. Mellan djur och människa finns det ett magiskt band. Dom fyra barnen förbereder sig inför ett krig som snart kommer. Boken är den första i serien Spirit animals. Den är bra men lite rörig i början.

Betyg:

fyrakpw

Bokmalen, 12

 

Klasskassan
Av Anna Jansson

Recension_Klasskassan
Emil Wern är detektiv. Emil och hans klass kompisar samlar pengar till en klass resa men plötsligt en dag så försvinner pengarna Emil börjar misstänka folk på skolan.

Betyg:

fyrakpw

Karl KP, 8

 

Sagan om Turid Kungadottern
Av Elisabeth Östnäs

Boken handlar om Turid som skall bli bortgift. Men det vill hon inte, hon vill vara fri och upptäcka världen, lära sig att skriva och läsa.
Samtidigt är hennes far (kungen över vikingaby Turid) leversjuk. Hon vet att hon måste ta över får hennes halvbror kommer inte klara det.
Boken är bra och spännande om vikingatiden och hur man levde då. Det är också kul att den handlar om en stark tjej som vet vad hon vill. Slutet var spännande men det kändes som att författaren bara valde bästa tänkbara slut och sen inte ängnade det någon mer uppmärksamhet.
Men jag rekommenderar boken ändå.

Betyg:

fyrakpw

Bokslukaren, 11

 

Helt ute (Dagbok för alla mina fans)
Av Jeff Kinney

Recension_Helt-ute
Jag tycker att dagbok för alla mina fans böckerna är bra. Men just Helt ute var kanske inte min favorit av alla dagbok för mina fans, men självklart var den jättebra. Man kände sig lite, lite förvirrad. Meningar från boken: Först och främst var de GRÖNA citronerna vi hade köpt egentligen LIMEFRUKTER så det gick inte att använda. Ja var riktigt ARG. Halva tiden var han borta nånstans och gjorde vem vet vad Så boken var ändå superbra!

Betyg:

femkpw

 

Sofie heter jag..!, 9

 

Ja, Jag Har Mens, Hurså?
Av Clara Henry

Recension-Ja-jag-har-mens-hursa
Clara Henry skriver tydligt om mens. Som alla funderingar omkring mensen vad man ska göra och det man inte ska göra. Hur folk ”tycker” att du borde gömma mensen och inte prata om den och inte gnälla om mensen.
Ja, Jag Har Mens, Hurså är bra skriven och blandar humor med blodigt allvar.

Betyg:

femkpw


Julia, 11

 

Bättre Snart
Av Ida Pyk

Recension_Battre-snart
Sofia går i femman men plötsligt skiljer sig hennes föräldrar, och de träffar andra. Sofia hittar oväntad vänskap hos Ofelia, en av de tjejerna som alla vill vara med. Och Leo i paralellklassen, är han bara en bra vän, eller något mer? Boken får 5 poäng, lätt!! Jag rekommenderar den till de som gillar att läsa, och alla andra såklart!!
P.S Det är en av de bästa böckerna jag läst, läs den Nuuu!!!!

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren som älskar kp!!=D, 10

 

Coolt med ADHD
Av Malin Roca Ahlgren

Recension_Coolt-med-adhd
Det är en tjej som är 11 år och får reda på att hon har ADHD och hon tycker hela hennes liv blir förstört men sen så ljusnar det…..

Betyg:

femkpw

 

Coola jag, 10

 

Pax: Nidstången
Av Åsa Larson Ingela korsell och Henrik Jonsson

Recension_Nidstangen
Pax är serie böker det här är den första.
Alrik och Viggo är dom utvalda att hjälpa Estrid och Mangnar att skydda Marie fred.
När tiden pulsar kommer dom onda stog det i boken.
OBS dom svär i denna bok!

Betyg:

femkpw

 

Emma Knutsson, 9

 

Flickan med glasfågeln
Av Esme Kerr

Recension_Flickan-med-glasfageln
Föräldralösa Edie skickas till internatskolan Knights Haddon för att vara spion åt prinsen Stolonovs dotter Anastasia. Prinsen anar att det är någon som gör Anastasia obekväm på skolan. Samtidigt som Edie bara får reda på mer och mer hemligheter hon aldrig annars skulle veta om sig själv så blir bara hennes och Anastasias vänskap bättre. Vem är det egentligen som försöker förstöra för Anastasia? Denna bok var väldigt bra enligt mig! Kanske till och med en favorit!:-)

Betyg:

femkpw

 

Astrid Andersson, 11

 

Den gråtande mördaren
Av Kjetil Johnsen

Recension_Den-gratande-mordaren
Den gråtande mördaren handlar om att Noras, Vildes och Benedictes kompis Trine hittades drogad och naken inlindad i plast och slängd i en sjö i närområdet.
Mannen som gjorde detta kallar sig för Wolfman, Dr Wolfman.
Wolfman tar kontakt med unga tjejer på nätet och bestämmer olika träffar. Vilde, Nora, Benedicte, Nick och en annan kille bestämmer att Benedicte ska söka kontakt med Wolfman.
Någon vecka efter sitter Benedicte i Wolfmans bil. Hon har en bandspelare i sin jackficka. Hon tänker spela in allt som Wolfman säger. Innan dom kommer dit så har killarna riggat upp kameror. Nu svänger bilen in i den lilla gläntan. Benedicte öppnar dörren och kliver ut. Hon tänker på Trine. Wolfman breder ut en picknickfilt på marken och ropar på Benedict. Benedict går och sätter sig på filten. Hon lägger sig ner och lägger jackan mellan dom, jackan med bandspelaren i.
Vad händer blir Benedicte drogad som Trine eller tar dom honnom på bar gärning? Det kan ni läsa om i den gråtande mördaren.

Betyg:

fyrakpw

Tiger Lover, 11

 

 

Stoppa greven!
Av Dan & Lotta Höjer

Recension_ Stoppa-greven-en-tidsresa-pa-liv-och-dod
Hampus bor i ett hus i Sundbyberg. En dag ringde hans kompis Joel och frågade om Hampus ville åka skridskor med honom, så Hampus gick ut i förrådet och letade efter sina skridskor. Han upptäckte att en tegelsten var lös, så han flyttade på den och såg en massa snirkligt skrivna dagböcker, som tillhörde Emma som bodde i samma hus för hundra år sedan. Det blir en spännande resa i tiden med vänskap mellan två olika världar. Boken var superbra, den får högsta betyg!

Betyg:

femkpw

 

Lovisa, 9

 

En sekund i taget
Av Sofia Nordin

Recension_En-sekund-i-taget
Boken handlar om Hedvig, 12 år, som har överlevt en hemsk feber. Alla i hennes familj har dött av febern. Hedvig måste nu klara sig på egen hand och lista ut om det finns någon annan där ute. Boken är bra skriven och man kastas in i berättelsen direkt. Den är väldigt bra och den har en spännande clifhanger på slutet. Jag tror att alla skulle kunna gilla storyn och jag ger den därför en femma.

Betyg:

femkpw

 

Heddie H, 10

 

Spejarens lärling: Gorlans ruiner
Av John Flanagan

Recension_ Gorlans-ruiner
Gorlans ruiner är den första utav tolv böcker. Boken handlar om Will som är liten till växten, men snabb och kvicktänkt. Will är myndling hos Baron Arald och har så länge han kan minnas velat bli riddare som sin sedan 15 år döda far. Men när han nekas inträde till riddarskolan grusas alla hans förhoppningar. Istället blir han lärling hos Spejare Halt, märker att det inte var så dåligt att bli Halts lärling, att spejarna har en nyckelroll och får reda på sanningen om sin far…
Boken var bra för att den var spännande och rolig på samma gång. Det handlar också lite om mobbning och att man ska våga säga ifrån. Den var inte riktigt lika bra som dom andra böckerna, men får ändå fem KPW!

Betyg:

femkpw

JagVäntarPåAttSkräddarenSkaBliKlarMedMinGrågrönaMantel, 10

 

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Av Ransom Riggs

Recension- Miss-peregrines-hem-for-besynnerliga-barn
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn handlar om Jacob Portman och hans farfar Abraham. När Jacob är liten berättar hans farfar om monster som jagade honom under andra världskriget och en ö där han bodde på ett barnhem med andra barn som hade märkliga förmågor. När farfar Portman lämnar ett brev efter sig som var tänkt till föreståndarinnan, söker Jacob upp henne och dras in i ett stort äventyr.
Jag gillade verkligen boken, även om den första halvan var lite seg.

Betyg:

fyrakpw

Get Ugly, 14

 

Tillbaka till Pompeji
Av Kim M. Kimselius

Recension_Tillbaka-till-pompeji
Ramona är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Hon börjar må dåligt när hon ser gipsavgjutningarna av de som dött i vulkanutbrottet. Hon sätter sig för att vila och råkar somna, och när hon vaknar är hon i Pompeji före vulkanutbrottet. Hon vet att staden kommer utplånas, men inte när, bara att det var fyra jordbävningar innan. Hon träffar en kille som heter Theo. Han vet att det har varit två jordbävningar tidigare i veckan. Ramona försöker desperat berätta att de går under snart, men ingen lyssnar. Hon bestämmer sig för att i alla fall försöka rädda hunden Pluto, som hon såg som gipsavgjutning på museet.
Boken är underbar, spännande med ett inslag av kärlek. Man lär sig väldigt mycket om Pompeji, och det känns verkligen som om man är där. I slutet började jag gråta för jag levde mig in så mycket i berättelsen. Passar sådana som gillar spännande böcker och lite historia samt humor.

Betyg:

femkpw

 

Ett flygplan är en fågel med en åsna på:)

 

Nikkis Dagbok #4
Av Rachel Renée Russel

BR_nikkis-dagbok-4-
Den här boken är den fjärde i serien om Nikki Maxwell.
Den handlar om att klassen ska vara med i en konståkningstävling där man kan vinna pengar för välgörenhet. Fastän Nikki inte inte kan åka skridskor så bra, är hon med i tävlingen med sina bästisar Chloe och Zoey. Men innan tävlingen försvinner deras dräkter som de ska ha på sig på tävlingen och som om att det inte räckte blir de inlåsta i ett förråd av MacKenzie. Kommer de att missa tävlingen?
Jag rekommenderar denna bokserie verkligen. Den innehåller humor, kärlek och lite hat. Det är som dagbok för alla mina fans, men den här handlar om en tjej och är till mestadels riktat mot tjejer. Den är också en av mina favoritböcker.

Betyg:

femkpw

Bokslukartjejen, 13

 

Flickan på tavlan
Av Rebecca Åhlund

BR_flickan-pa-tavlan
Det här är en bra bok det! När Ellas föräldrar köper en sommarstuga märker hon att det är något fel. Hyllor trillar ner, tavlor flyttas och många fler konstiga saker! Den är jätte bra! Därför får den en stark femma!!!
Betyg:

femkpw


Isa, 10

 

Nidstången
Av Åsa Larsson, Ingela Korsell

BR_nidstangen
Nidstången är den första delen i en serie som heter PAX. Den handlar om syskonen Viggo och Alrik som bor i Mariefred. Den är spännande och man kan verkligen leva sig in i den. Det är den bästa serien jag har läst!! Läs alla böcker i serien om du vill veta hur det går för Alrik och Viggo i Mariefred!!

Betyg:

femkpw

Klara, 11

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlsson

BR_zombiefeber
I en liten by börjar människor mystiskt insjukna i någon okänd sjukdom. Vem kan stoppa insjuknandet? Samtidigt kommer en mystisk främling som kallar sig Alexander Lukas. Vem är han och varför dyker han plötsligt upp precis när insjuknandet börjar. Vet han något som ingen annan vet? Kan han och två barn som tror på honom rädda världen? Boken var spännande rakt igenom. Karaktärerna verkliga och Kristina Ohlsson väver ihop karaktärenas personliga problem med med det huvudsakliga problemet, sjukdomen på ett mystiskt sätt.

Betyg:

femkpw

RGlove, 11

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

Recension-Hunger-games-classic-edition
Boken handlar om sextonåriga Katniss Everdeens lillasyster, Primrose Everdeen, blir utlottad till Hungerspelen. I det spelet så är det 24 deltagare, och det går ut på att man ska överleva och döda de andra deltagarna. Och allt direktsänds på TV. Eftersom Primrose bara är tolv år så anmäler sig Katniss frivilligt, för hon vet att Primrose aldrig kommer att överleva. Det kommer att bli svårt för henne, det vet Katniss. Både för henne och Primrose. Jag tycker att den är superbra, för att den är så spännande! Jag kunde inte sluta läsa… Man lever verkligen in sig i berättelsen!!!! Jag rekomenderar den här boken för alla som gillar en blandning av kärlek, spänning, action, vänskap med mera! Det är den första delen i Suzanne Collins underbara trilogi.

Betyg:

femkpw

Hungerspelen är bara BÄST!!!!, 10

 

Kommando iller
Av Per Bengtsson

BR_kommando-iller
De är en jättespännande bok där man får tänka själv. När man slår upp den tror man att den ska vara lätt att läsa men det bryr jag mig inte om. ”Jakten på juvelerna” är den första delen i serien “Kamtoparnas mysterium” där det en så länge har kommit ut denna och tre till böcker.

Betyg:

femkpw

 

Astrid, 9

 

Den oändliga historien
Av Michael Ende

BR_den-oandliga-historien
Den är en fantasy bok om en pojke vid namn Bastian. Han stjäl en bok som heter den oändliga historien, efter han har läst boken så kommer han in i boken.han är tvungen att ge barnkerjsarinan i boken ett nytt namn. Men får mycket problem med sin vän Atreju. Jag älskade den här boken! Det enda minuset var att den hade ett väldigt öppet slut.

Betyg:

femkpw

 

Julia, 11

 

Stenänglar
Av Kristina Ohlsson

BR_stenanglar
Den här boken är spännande, sorglig och åter igen spännande!! Om man vill ha en spännande bok att läsa på kvällarna eller i skolan är detta någon jag kan rekommendera. Den är lagom tjock. Jag gillar alla Kristina Ohlssons böcker. Alla borde du läsa.

Betyg:

femkpw

Bok- gillaren, 10

 

Mylingen
Åsa Larsson & Ingela Korsell

BR_mylingen
Det är halloween. I Mariefredsskolan ska det vara fest och spökvandring, men mitt bland alla låtsasspöken så finns det en myling! Den vill utkräva hämnd på sina offer. Under allahelgonanatten så blir den så stark att den kan ta sig in i hus! Samtidigt så dyker en flicka upp i stan, hon heter Iris men det är något som inte stämmer med henne… Mylingen är den tredje boken i serien PAX (den första heter Nidstången). Den är jättespännande och man kommer in i den direkt!

Betyg:

femkpw

Den som lever på böcker, 11

 

De kom från norr
Jackie French

Recension_De kom fran norr
Det handlar om forntidsflickan Hekja och hennes hund Snarf som kidnappas av vikingar. Hekja får följa med vikingarna till Vinland där hon med sin snabbhet och smidighet lyckas vinna vikingarnas respekt. Jag tycker att boken är väldigt bra. Den känns nästan verklig. Vissa av vikingarna tros ha funnits på riktigt. Lagom lång.

Betyg:

fyrakpw

I love bananas, 11

 

Mysteriet på Hester hill
Av Kristina Ohlsson

Recension-Mysteriet-pa-hester-hill
Första kapitlet kan vara lite svårt att förstå men redan efter andra kapitlet så kan man inte sluta läsa, jag läste ut den på 2 dagar för att den är så bra!
Man kan liksom inte släppa boken ifrån sig boken.

Betyg:

femkpw

Bokslukaren, 8

 

Bara för dig på mellanstadiet-12 berättelser
Av Niklas Frykholm, Osmond Karim, Cilla Jackert, Pamela Jaskoviak, Kerstin Lundberg Hahn, David Wiberg, Cilla Naumann, Johan Theorin, Rebecka Åhlund, Katarina von Bredow, Oscar Danielson och Kristina Ohlsson.

BR_bara-for-dig-pa-mellanstadiet-12-berattelser
Det handlar om skolan, familjen, kompisar, allt man har och inte har. Det är roligt, spännande, pirrigt, pinsamt, irriterande, jobbigt, skrämmande och sorgligt. Precis som livet på mellanstadiet. Det handlar bland annat om en person som måste ha en hatt för att tänka och en annan med ett trasigt hjärta, några som inte har någonting och någon som har allting. Boken var väldigt bra, och jag gillar att det är tolv berättelser i en bok, fast det är inte någon sagobok. Utan för oss på mellanstadiet! Jag rekommenderar verkligen denna bok, för alla som går på mellanstadiet.

Betyg:

fyrakpw

Vendela, 12

 

Killar, kompisar och lyckokort
Av Cathy Hopkins

Boken handlar om Lucy som är 14 år och hennes bästis Izzi. Dom ska snart välja vad dom vill jobba med. Alla verkar komma på vad dom ska bli, alla utom Lucy. Och sen kommer Nesta in i bilden…
Den här boken är så bra. Man vill bara läsa den igen!

Betyg:

femkpw

En boktok, 11

 

Harry Potter De vises sten
Av J.K Rowling

BR_harry-potter-och-de-vises-sten
Harry Potter är förstaårselev på Hogwarts. På perrong nio tre kvart, träffar han Ron Weasley. Ron är också förstaårselev. På tåget till Hogwarts träffar de Hermoine Granger, som verkar vara väldigt smart! På Hogwarts träffar de Draco Malfoy som inte verkar vara så trevlig. Hermoine hade inte heller gjort så bra intryck på Ron i tåget.
Varför blir Hermoine så ledsen!? Vad är det för troll!? Severus Snape eller!?Vem är Nicolas Flamell!?Vad är Fluffy!?Vad är de vises sten!? Enhörningar!?

Betyg:

fyrakpw

Bokmal

 

BR_froken-europa
Fröken Europa
Av Kerstin Gavander

Fröken Europa handlar om en tjej som börjar skolan efter ett långt och bra sommarlov. Hennes klass får en ny lärare som är annorlunda och hon säger att de bara kan vara 24 personer i klassen. Efter någon vecka börjar äventyren och äventyren är att de går in i grupprummet som alltid är stängt. En person per dag går in i rummet och kommer först ut när dagen är slut. Ingen vet vad som händer förän de kommer ut ur grupprummet och berättar vad som hände. Det är en spännande bladvändare som gör att man får känslan att man vill vara med i boken.

Betyg:

femkpw

 

Hannes Lundström, 11

 

Fröken Europa
Av Kerstin Gavander

Det handlar om 24 elever som åker runt i värden.
Jag tycker att boken var sådär.
Om det är någon som gillar georigrafi så rekommenderar jag verkligen boken.

Betyg:

trekpw

 

Becca, 11

 

Expert på att rodna
Av Katarina von Bredow

BR_expert pa att rodna
Som vanligt i Katarinas böcker fastnade jag från första början.
Boken handlar om Natalie som går i 8:an flyttar från sin bästis till sin mamma Lucias nye pojkvän Bo. Lucia och Natalie är som systrar och ingen skulle någonsin svika den andra. På köpet får hon också en jätte snygg bror som går i 9:an och en egen häst. På gården som hon numera bor på jobbar också en ung man som beter Thomas, Bo säger att Thomas kommer från en ”problem familj” men vad för problem är det egentligen? I Natalies klass försöker hon bli vän med den populära men lite speciella tjejen Ira.
Jag tycker att den är väldig bra skriven så man lätt drömmer sig iväg.

Betyg:

fyrakpw

 

Little Nourii, 12

 

Harry Potter och den vises sten
Av J.K Rowling

BR_harry-potter-och-de-vises-sten
Detta är första delen i serien om Harry Potter. Harry bor hos sin moster och morbror Dursley. Han bor också med sin kusin Dudley. Harry blir vanvårdad av alla tre. En dag får Harry reda på att han är en trollkarl. Det förändrar allt. Då får han reda på att han är känd och ska gå på trollskarlskolan Hogwarts. Där blir han vän med Ronald Weasley och Hermione Granger. Tillsammans kastar de sig in i ett mystiskt äventyr.
Jag tycker boken är bra därför att den är väldigt detaljerad och man kan verkligen leva sig in i berättelsen. Man kan liksom föreställa sig hur allt och alla ser ut. Det är bra och väldigt olika karaktärer.
Det jag tyckte var mindre bra med boken var att det var så mycket man skulle komma ihåg. Man fick nästan ha ett papper och skriva ner alla namn och saker som händer. Annars hänger man inte riktigt med. Man måste vara väldigt koncentrerad när man läser den. Det går inte och göra något annat samtidigt.
Annars älskade jag boken och jag kunde inte sluta läsa.

Betyg:

fyrakpw

 

The HP lover, 11

 

Znapp drakryttarna
Av Anette Skhålberg

BR_znapp-vol-1-drakryttarna
4 barn blir utvalda att bli drakryttare Frida, Isa, Kay och Poul. Alla med olika bakgrunder där vissa har det tufft och andra lätt. Dem förflyttas av väktaren Nas till ett träningsläger där de får en varsin drake och och ett varsitt torn. Där blir dem tvungna att göra en hel massa tester för att klara sig. Dem får krafterna eld, vatten, luft och jord som ska användas till de uppdrag dem ställs inför. Men vad pågår emellan Frida och Kay? Och vad händer med Frida i slutet av boken? En bra och spännande bok för fantasy älskare och serie slukare. Det är en serie istället för en vanlig bok så med vakra bilder förstår man lätt hur dem har det och vad de utsätts för.

Betyg:

femkpw

 

Becca Superman/ Bokälskaren, 11

 

Rida på Golden
Av Inger Frimansson

BR_rida-pa-golden
Boken handlar om Frossan och hennes kompis Bojan. Bojan har en egen häst,Golden angel. Frossan går i nybörjargrupper.Hon drömmer om att få rida Golden ihop med Bojan. Men hur ska hon våga säga att hon är ny i stallet?

Betyg:

femkpw

 

Toppen boken!!!, 10

 

Resten får du ta reda på själv
Av Lauren Oliver

BR_resten-far-du-ta-reda-pa-sjalv
Boken reflekterar livet för den populära, snygga studenten Samantha Kingston som har i princip allt man kan önska sig. Tre bästa vänner, snyggaste pojkvännen och första tjing på allt från VIP parkeringen till bästa bordet i matsalen. Dock rasar allt detta ihop den 12 februari då hon omkommer i en bilolycka, men när hon plötsligt vaknar upp igen, inser hon snart att allt inte står rätt till…, hon återupplever allt om igen! Resten får du ta reda på själv är ett spännande, romantiskt och komiskt mästerverk som både innehåller filosofiska tankar och ett sätt att se livet på. Det är en ganska tjock bok, men med många intressanta ord och meningar!

Betyg:

femkpw

 

Mathilda Edman, 12

 

Hjärta av damm
Av Ingelin Angerborn

Boken handlar om en flicka som heter Bella som ska gå på en teaterkurs under höstlovet på den gamla Emanska teatern. Det går ett rykte om att det spökar där, men det tror ju inte Bella på. Eller… Tillsammans med sina nya vänner som hon mött på teatern märker dom skumma och läskiga saker som ingen verkar annan bryr sig om. En ruggigt bra bok som är riktigt svår att slita sig ifrån!

Betyg:

fyrakpw

 

Victoria, 13

 

Tre deckare löser talande dödskallens gåta
Av Robert Arthur

Peter och Bob kan inte förstå varför Jupiter nödvändigtvis behövde ropa in den där kofferten på auktionen. De vet ju inte ens vad den innehåller! Och så har dem ingen nyckel till den. Varför blev plötsligt kofferten så eftertraktad EFTER att den sålts? Vad har bankrånaren Frank ”Ned” Kelly med saken att göra? Han lever ju inte längre. I den här verklighetsnära boken tar Robert Arthur med oss på en spännande resa med bland annat mystiska ljud, romer, ”trollkarlar”, fängelsebrev, ändrade adresser och en småläskig upplösning. Jag satt som fastnaglad från början till slut. En detalj är att skurkarna är ovanligt tuffa för att vara i en bok av Robert Arthur. Rekommenderar den för alla som gillar spännande böcker! Även om man inte gillar deckare kan den nog vara intressant.

Betyg:

femkpw

 

Detektiven, 12

 

Klaras dröm
Av Pia Hagmar

BR_klaras-drom
Klara älskar hästar, men hon får inte rida för att ridskolan där hon bor är så dålig enligt hennes mamma. Varje dag går Klara en omväg från skolan. Hon går till ridskolan och kikar på lektionerna. Hon drömmer om att få vara med. När Klara och hennes mamma flyttar får Klara äntligen börja rida. Hon ramlar av upptäcker ganska snart att hon tycker att det är läskigt. Samtidigt känner hon sig åtsidosatt när hennes pappa och hans flickvän får en bebis och mamman börjar dejta en kille de delar sitt nya hus med. Då bestämmer sig Klaras mamma för att göra någonting fint för Klara. Som en ridtur i skogen bara de två. Klara som ”älskar” att rida.

Boken hade en lite rörig handling. Man skulle liksom komma ihåg så många olika namn och vilka de var, vad de gjorde. Det är en berättelse i jag-form med hade nog passat bättre utan. Boken var seg, man var inte nyfiken på nästa sida. Man mer undrade om den skulle ta slut någon gång. Trots det tror jag att många tjejer och killar kan känna igen sig i Klaraboken. Att kämpa för att få göra något man älskar men är rädd för.
VARNING: inget kul om man inte gillar hästar!

Betyg:

enkpw

 

Hästtjej, 11

 

Bästa ovän
Helena Netzell

BR_Bastaovan
Boken handlar om när Siris bästa kompis åker bort till USA över sommaren. Siri är ensam kvar hemma, en dag ringer det på dörren det är Antonia Siris bästa ovän. Men är Antonia verkligen så illa som hon först trott och vad döljer hon för hemlighet? Boken var ok, den passar extrabra till såna som gillar relations böcker.

Betyg: 3

 

Abandon
Av Meg Cabot

BR_abandon
Abandon handlar om 17åriga Pierce som för ett år sedan dog och kom tillbacks till livet. Nu vill hennes mamma flytta till den ö där hon växt upp. Så ställer det till problem när John Hayden vill ha tillbacks till underjorden.
Abandon är första boken i en trilogy. Den är jätte bra om man gillar en kombination av spänning, kärlek och vanliga tonårs problem. Den kan ta ett tag att komma in i men när man har gjort det så vill man bara inte sluta läsa den.
Skulle rekommendera att läsa den på engelska.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen, 12

 

Dagbok för alla mina fans: Det långa loppet
Av Jeff Kinney

BR_det-langa-loppet
Greg skulle gärna byta familj. Han har en pinsam och jobbig mamma (Susan), en elak och störig storebror (Rodrick), en minst lika störig och listig lillebror (Manny) och en löjligt snål och perfektionistisk pappa (Frank). Han är bästa kompis med Rowley som är ganska barnslig men hyfsat snäll och deras ”vänskap” beror mest på att Greg behöver en vän och att han vill ha en slav. I alla fall, nu har Susan bestämt att alla ska åka på en ”härlig” bilsemester tillsammans, men ”semestern” blir annat än lyckad. Boken är jättebra! Den är skriven exakt som en dagbok i jagform och är väldigt humoristisk! Jag rekommenderar alla att läsa den! Det går verkligen inte att säga något dåligt om den här boken!

Betyg:

femkpw

 

Klarisen, 10

 

Kompisboken
Av Linn Hallberg

BR_kompisboken
Klara 11 ska precis sluta i 4:an. Hon är väldigt blyg och tyst av sig och i klassen känner sig osynlig. Men tack vare Anton känner hon sig ändå trygg. De två har en kompisbok som de skriver saker om varandra i och de andra i klassen. Men så kommer sommarlovet och Klara bestämmer sig för att hon vill ta mer plats i klassen, så hon klipper håret kort, och när skolan börjar igen väljer den söta, populära Auriel henne som bästis. Men det gör att Klara lämnar Anton aldelles ensam, och han blir besviken på henne. Jag tyckte boken var väldigt bra! Författaren fångar verkligen hur det kan vara om man förändras från osynlig till ”populär” och hur de andra vännerna kan reagera. Man lever sig verkligen in i hur personerna känner och man vill inte sluta läsa. Ett minus är dock att den i vissa tillfällen drar ut lite på händelser som hade kunnat vara kortare. Men en klar femma blir det!

Betyg:

femkpw

 

En tjej, 10

 

Född till hjälte
Av Rick Riordan

BR_fodd-till-hjalte
Född till hjälte är den första boken i serien om Percy Jackson. Percy är en pojke med ADHD och dyslexi vilket gör det svårt för honom i de flesta ämnen. En dag när Percy och hans klass är på studie besök på ett museum händer något mycket märkligt, Percy kan läsa vad som står på gammal grekiska trots att han har dyslexi och inte kan ett dyft om grekiskan. Lite senare efter en ”incident” med Percys mattelärare berättar Percys bästa vän och en annan lärare att Percy är ett halvblod (när en grekisk Gud och en människa får barn får dom ett halvblod). Under bokens gång råkar Percy ut för en rad problem och mysterium men Percys största problem är att Zevs (åsk-guden och himlens härskare) tror att Percy har snott hans åskvigg. Percy måste därför hitta den riktiga tjuven och bevisa att det inte var han, annars så startar gudarna krig mot varandra. Boken är väldigt bra och man kommer lätt in i handlingen, och författaren Rick Riordan har ett väldigt roligt sätt att blanda den gamla grekiska mytologins alla väsen med mordärna saker t.ex talar monstren med varandra över telefon.

Betyg:

femkpw


Hedda Alden, 12

 

Cirkeln
Av Mats Strandberg

Recension-Cirkeln
Bästa boken jag har läst! Den är både spännande, romantisk och mystisk. Den rekommenderas tyvärr från 13 år men jag läste den ändå. Det finns olika scener som är anpassade för lite äldre barn och böckerna är mycket tjocka sista boken hade 813 sidor (det är tre böcker). Men jag Älskar att läsa så det passade superbra! Den handlar om 7 personer som måste rädda världen. Världen består av element (magi), det finns 6 olika. Läs gärna!

Betyg:

femkpw

Lidlidk, 11

 

Harry Potter och Dödsrelikerna
Av J.K. Rowling

BR-harry-potter-och-dodsrelikerna
VARNING FÖR BEROENDEFRAMKALLANDE BOK!
Harry Potter befinner sig i fara! Lord Voldemort kommer allt närmare och det sticker obehagligt i ärret. Harry inser att det är han som måste förgöra Lord Voldemort och till sin hjälp har han sina bästisar Ron Weasley och Hermione Granger. De dras in i ett äventyr mellan det onda och goda, där man inte vet vem eller vilka man kan lita på. Den är väldigt känslofylld och jag har gråtit många gånger över vissa sidor i boken…
AAAAAHHH!!! Det här är en utav dem bästa böckerna som jag har läst! Det går inte att skriva en lång recension på den här boken, eftersom att man får veta nya, intressanta saker som hör ihop med hela storyn från Harry Potter del 1 till del 7. Det är otroligt spännande, men jag rekommenderar att man har läst dem andra Harry Potter böckerna först, eftersom man förstår så mycket mera då. J.K. Rowling är oerhört bra på att beskriva känslor utan att överdriva dem!

Betyg:

femkpw

potterhead & Ravenclawelev, 12

 

Unga kvinnor
Av Louisa May Alcott

BR-unga-kvinnor
Boken handlar om dem fyra systrarna March, Meg, Jo, Beth och Amy som lever i 1850-talets Amerika under det nordamerikanska inbördeskriget. De lever ganska så lyckligt, sätter upp egna pjäser, arbetar och så vidare. På en bal träffar Jo deras okände granne Theodore Laurence (kallad Laurie). De pratar och finner varandra. Efter balen vill Jo bli vän med honom, men vågar inte riktigt på grund av deras klasskillnad. Man får följa med systrarna March i deras roliga och spännande dagliga äventyr.
Jag tycker att boken var väldigt bra. Det var dock lite svårt att komma in i den, men läs åtminstone de första 50 sidorna så kommer du att förstå. Det handlar ytterst lite om kriget, mer om deras vänskap till Laurie. Det är ett gammalt språk, och ibland känns det som om systrarna March är lite för snälla och ordentliga för att vara sanna. Boken är väldigt gripande och får en att tänka över sin egen situation.

Betyg:

fyrakpw

 

potterhead och bokmal, 12

 

Anne Franks Dagbok
Av Anne Frank

BR_anne-franks-dagbok-den-oavkortade-originalutgavan-anteckningar-fran-gomstallet-12-juni-1942---1-augusti-1944
Anne Frank levde i Holland under andra världskriget. Nazisterna ockuperade Holland när hon levde där.
Anne och hennes familj var judar och gömde sig med en annan familj i ett kontorshus 1942-1944.
Denna bok är sorglig men också spännande och betydelsefull. Du kommer inte ångra att du läser denna, det kan jag lova.

Betyg:

femkpw

Minigrisens bästa vän, 10

 

 

Spejarens lärling Gorlans ruiner
Av John Flanagan

BR_gorlans-ruiner
Gorlans ruiner är den första boken av tolv i serien spejarens lärling. Boken är spännande, den utspelar sig någonstans mellan vikingatid och medeltid. Böckerna passar de som gillar att läsa lite svårare böcker och son handlar om krig, konfliktlösning och bågskytte.

Betyg:

femkpw

 

Molly, 11

 

Maze runner: I dödens labyrint
James Dashner

Maze runner
Det handlar om en pojke i femtonårs-åldern som kommer upp i en hiss till ett märkligt ställe. Alla där är killar i tonåren och alla, precis som han har förlorat minnet. Det ända de minns är deras förnamn. Huvud personen heter Thomas och runt ställer där killarna bor är det en enorm labyrint.Varje natt flyttar sig väggarna så att de inte ska kunna kartlägga labyrinten.Den som har varit där längst av alla heter Alby,han har varit där i 2 år. Stället där de bor kallas gläntan. Dagen efter Thomas kommer dit kommer den första tjejen. Alla killar är helt chockade. Och i labyrinten finns hämska onda varelser.

Betyg:

fyrakpw

 

Lilla Vargen, 11

 

The blood of olympus
Av Rick Riordan

BR_blood-of-olympus-heroes-of-olympus-book-5
Annabeth och Percy har äntligen kommit ut från Tartarus men äventyret är långt ifrån över. Nu måste alla de sju tillsammans lyckas besegra Gaia och Nico, Reyna och Hedge måsta ta förhindra kriget mellan romarna och grekerna. Samtidigt har Leo ett eget problem…
Hoo (heroes of olympus) är världens bästa serien och jag älskar Boo (the blood of olympus). Man fastnar vid första sidan och är sedan fast i hela boken. Slutet är helt frustrerande och det dåliga är att det är sista boken i serien! Så jag kan knappt inte vänta på toa (the trials of Apollo)! Tyvärr har inte The blood of Olympus översatts till svenska ännu så den rekommenderas bara för de som kan hyfsat bra engelska.

Betyg:

femkpw


Elvira, a dam demigod, 13

 

Ja jag har mens, hurså?
Av Clara Henry

Recension-Ja-jag-har-mens-hursa
I boken ”Ja jag har mens, hurså?” blandar Clara Henry sina egna åsikter med blodigt alvar. Hur det fungerar, olika mensskydd, mens sexism och till sist men verkligen inte minst. Mens feminism och vad man ska svara på den tröttsamma frågan ”Har du mens eller?”
Jag tyckte att boken var super! Hennes språk gjorde det roligt att läsa den. Dock så kunde det inbland bli lite svårt att hänga med i vad hon menade, hon hade en del liknelser som gick in på helt andra ämnen. Men jag tycker ändå att den är värd en stark 4 för sitt roliga språk och bra innehåll 😀

Betyg:

fyrakpw

 

lilla Izigelkotten

 

Gregor från ovanjord
Av Susanne Collins

BR_gregor-fran-ovanjord
Gregors pappa har varit försvunnen länge, men det hindrar inte att Gregors tvååriga lillasyster Boots ramlar ner i en tunnel. Gregor följer efter och där efter följer problemen. Där nere är en hel värld människor med violetta ögon, stora fladdermöss och jättelika råttor. Boken är riktigt spännande! Ibland får man riktiga rysningar. Perfekt för den som älskar spännande äventyr!

Betyg:

femkpw


Molly Helenelund, 11

 

Tankeläsaren
Av Kristin Cashore

Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade ”särlingar”, med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.
Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva – har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat …? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?
jag tyckte den här boken var jätte jätte bra! man fastnar direkt i den! karaktärerna är superduper bra!

Betyg:

femkpw


12 åringen som älskar böcker mest av alla!

 

Percy Jackson; Titanens förbannelse
Av Rick Riordan

BR_titanens-forbannelse
Percy Jackson och hans vänner, Annabeth och Thalia, besvarar ett nödrop från satyren Grover. Han har hittat två nya halvgudar (halvblod), syskonen di Angelo, på en internatskola och behöver omedelbar hjälp! Den biträdande rektorn på skolan är ett livsfarligt monster, som redan är syskonen på spåren. Men motståndet visar vara sig starkare än anat för Percy och co. När hjälpen oväntat dyker upp i form av den grekiska gudinnan Artemis och hennes jägare är det redan för sent.
En bra fantasy bok med lite humor i sig. Man lär sig en del om grekiska gudar. Den är spännande nästan hela tiden och saker händer när man inte är beredd på det. boken ingår i serien om Percy Jackson och detta är tredje boken (dom andra är 1:an Född till hjälte och 2:an Monsterhavet.

Betyg:

femkpw


Mr Potter, 13

 

Percy Jackson; Monsterhavet
Av Rick Riordan

BR_monsterhavet
Percy Jacksons vän Grover har blivit fångad hos ett en jätte. Percy och hans två andra vänner, Annabeth och Tyson, bestämmer sig för att åka och rädda honom samtidigt som dom ska försöka hitta det gyllene skinnet som ska hjälpa Thalias träd som skyddar halvblodslägret, deras hem, mot monster. På vägen som blir dom tvungna att korsa ett ställe som i vanliga människors värld heter Bermudatriangeln, men i Percys värld kallas den monsterhavet.
Den är väldigt bra och spänningen håller i sig genom nästan hela boken. Den är också humoristisk och personerna i boken är väldigt väl beskrivna. Också den här boken något för Harry Potter fans som letar efter en ”ny” Harry Potter bok. Detta är tvåan i Percy Jackson serien (1:an heter Född till hjälte).

Betyg:

femkpw


miss Lovegood, 13

 

Percy Jackson; Född till hjälte
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Percy Jackson som bor i New York och har ADHD och dyslexi får en dag veta att han är halvgud, alltså att hans ena förälder är vanlig människa och den andra en grekisk gud. När han väl fått reda på det så är det som att det dyker upp monster över allt som inte vill annat än att döda honom. För att inte bli mördad så flyr han och hans kompis Grover till ett läger för halvgudar. Där träffar han nya vänner men det visar sig att han inte är jättepopulär där. Varför fattar han inte riktigt själv. För en han får veta vem hans pappa egentligen är…
Detta är verkligen en bok för Harry Potter fans (som jag själv). Den är väldigt beskrivande och man får också lära sig en del om grekiska gudar. Det finns också ganska mycket humor i den som jag tycker är bra.
Betyg:

femkpw


Lilla miss Granger, 13

 

Färglös
Av Chris Wooding

BR_farglos
Boken handlar om Jed, som först trycker ner och skadar en färglös. Jed skulle aldrig tänka sig att bli en färglös, sedan blir han påkörd av en bil. Läkarna frågade Jeds flickvän Sadie om dem skulle använda ”Lasarus-zerumet för att uppväcka honom från det döda, han skulle såklart bli en färglös. Sadie svarade att de skulle väcka upp honom från det döda för att hon älskade honom ju…
Vad som händer får du läsa själv, jag vill inte avslöja för mycket!
Boken passar för dem som gillar lite läskiga och spännande böcker.

Betyg:

trekpw

 

Elsie, 10

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Recension-Glasbarnen
Boken handlar om Billie och hennes mamma som flyttar till Åhus. Redan när dom kommer fram till huset känner Billie att det är något skumt med det. Senare börjar det hända mystiska saker och Billie tar hjälp av vännerna Simona och Aladdin för att lösa mysteriet. Boken är spännande och läskig. Jag rekommenderar den till er mellan 9 och 13 år. Det är nog en av dom bästa böckerna jag läst!!

Betyg:

femkpw

Bokslukaren Lovisa, 10

 

Drakryttaren
Av Cornelia Funke

BR_Drakryttaren
En ung silverdrake vid namn Lung ger sig ut på en lång färd med sin vän för att hitta Himlens rand, där inga människor kan hitta silverdrakarna. De möter pojken Ben som följer med och de möter både snälla och elaka figurer. Men de måste akta sig, för Den Gyllene är de i spåren…
En fin bok som handlar om vänskap och hur världen är med allt från älvor, Pegasus och drakar. Jag säger helt bara att du måste läsa den! Cornelia Funke tecknar själv bilderna och gör boken ännu bättre och vackrare. Den bästa bok som någonsin gjorts, såklart! 🙂 Men en varning: När du väl börjat läsa den kan du inte sluta!;)

Betyg:

femkpw


Kattälskaren, 11

 

Fem stoppar spöktåg
Av Enid Blyton

FEm stoppar tåget
Det är en grej jag reagerar väldigt starkt över när jag läser Fem-böker, dem är väldigt verkliga. Förutom Tim*… I denna bok så stoppar Tim TRE vuxna män. Jag rekommenderar inte att läsa skiten.

Betyg:

nollkpw

 

Jag är faktiskt 007, 9

 

Harry Potter och De vises sten
Av J. K Rowling

BR_harry-potter-och-de-vises-sten
När Harry är elva år får han reda på att han är en trollkarl. Han ska börja på Hogwarts skola för trolldom och häxkonster. Först blir han chockad och tror att det är en dröm. När han sedan fattar beslutet att åka inser han allt han har missat. Magin som är vardag för en trollkarl eller häxa är helt ny för Harry. Han får en vän, Ron Wesley, och senare också Hermonie Granger, efter att ha räddat henne från ett troll. I slutet av boken återuppstår Lord Voldemort, mannen som dödade Harrys föräldrar och nu vill döda honom. Den här boken grep verkligen tag i mig och gjorde mig till det potterhead jag är idag. En ny värld öppnades, och jag vill ge J. K Rowling ett stort tack för detta fullbordade konstverk hon har skrivit. Något jag extra mycket tyckte om var namnen på personerna, de ger boken något extra. En stor, stor fempoängare vill jag ge denna bok!

Betyg:

femkpw


Signe Bokmal, 11

 

Cirkusflickan
Av Camilla Lagerqvist

BR_cirkusflickan
Ellen är sex år och bor med sin mamma i en lägenhet, de har det ganska fattigt och mamman arbetar mycket. Ellen brukar balansera på ett broräcke och en dag upptäcker Madame Zenitha henne. Hon lurar Ellens mamma och tar med sig Ellen till sin cirkus där Ellen blir cirkusartist. Ellen lever på cirkusen med hårda träningspass och örfilar då och då. Men det värsta är att hon tror att hennes mamma sålde henne för en yllekappa och ett par handskar. Den här händelsen utspelar sig runt 1920-talet. Detta är nog den bästa boken jag någonsin läst tillsammans med Harry Potter. Det är en väldigt fin handling.

Betyg:

femkpw

 

ÄÄÄÄLSKAR att läsa, 12

 

Kurragömma
Av Petrus Dahlin

BR_kurragomma
Astrid och hennes mamma ska åka på semester, men det blir inte som dom hade tänkt dig. Mamma jobbar på ett flygföretag och måste jobba, det är strul med jobbet. Astrid vill absolut stanna hemma, efter lite övertalning stannar hon hemma medan mamma åker till Kanarieöarna och fixsar med jobbet. När mamma åker börjar skumma saker att hända. Som tur är så hittar Astrid en vit hund, så hon är inte helt själv. Men vilka är barnen som vill leka kurragömma. Den här boken var super bra, jag tror att det är min favorit bok. Slutet är väldigt bra och den här boken får 5/5 i betyg!

Betyg:

femkpw

Nathalia, 12

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Recension-Glasbarnen
Glasbarnen är lite av en spökbok, så jag skulle rekommendera att du kanske ska välja en annan bok om du inte gillar läskiga saker. Jag hade den här boken som läxa så jag kunde inte bestämma att inte ha den. Den är väldigt bra och det finns två andra böcker i samma serie. Boken handlar om en tjej som heter Billie och att det spökar i det hus hon flyttar in i. Hon gör allt för att flytta tillbaka.

Betyg:

femkpw

 

Hallå Hanna och Elvira, 11

 

En sekund i taget
Av Sofia Nordin

Recension-En-sekund-i-taget
Detta var den första katastrofbok jag läste. Nu har jag blivit fast i katastrofböcker. Den handlar om Hedvig som går i sjuan i en helt vanlig stad. En kväll under hösten så dör plötsligt alla – och då menar jag alla. Hedvigs familj dör, och när hon springer ut i mörkret på gatan ligger det döda kroppar överallt. Strömmen slås också ut, så hur ska hon överleva utan någon annan?
Boken var bra, men lite för snuskig. Hon tänker väldigt mycket på snusk. Den var också lite för tunn, men det finns ju fortsättning. Beskrivningarna är bra och man skulle definitivt känna sig som Hedvig i hennes situation. Trots att allt är borta så är hon fortfarande en tonåring.
En sekund i taget var väldigt bra, men jag tror att den är anpassad för lite äldre.

Betyg:

trekpw

Fantasyälskaren, 11

 

 

De tysta stegen bakom
Av Jonna Björnstjerna

Recension-De-tysta-stegen-bakom
Elsa är ungefär 11 år och ska precis flytta till ett nytt ställe. Hon märker direkt att konstiga saker börjar hända i hennes nya hus. Hon hör steg bakom sig, men när hon tittar så är det ingen där. Elsas föräldrar tror inte på henne. Det blir bara värre och värre…
Den här boken är jättespännande och jag sträckläste den för att den var så bra. Men varning: läs INTE om du är rädd för spöken!

Betyg:

fyrakpw

Jag Är Bäst!!, 11

 

 

Hunger spelen
Suzanne Collins

Recension-Hunger-games-classic-edition
Jag läste den på en dag och fastnade verkligen. Den handlar om Katniss vars lillasyster blir vald till att tävla i Hungerspelen men Katniss anmäler sig som frivillig istället för henne. Den mystiska Peeta tävlar också från samma distrikt.

Betyg:

femkpw

 

Den glada musen, 10

 

Danny, bäst i världen
Av Roald Dahl

Recension-Danny-bast-i-varlden
Den handlar om en pojke som heter Danny.Han bor i en gammal vagn vid en bilverkstad där hans pappa jobbar. Hans mamma dog när han var liten.Han tycker att han har världens bästa pappa men alla pappor har mörka hemligheter.

Betyg:

femkpw

 

Tollie, 9

 

Cirkeln
Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Recension-Cirkeln
Den handlar om några personer som får reda på att dom är häxor (de utvalda) och måste stänga en magisk portal för att rädda värden från apokalypsen. Deras liv är i fara och dom måste göra uppofringar hela tiden. Det är en väldigt bra bok man dras in i handlingen snabbt. Det jag tycker är bäst med boken är att man både får vara med om deras vardags problem och häx problemen. Boken kan vara ganska läskig ibland men också sorglig och dramatisk.

Betyg:

femkpw

 

saggi choklad, 11

 

Den Tatuerade mamman
Jaquline Wilson

Recension-Den-tatuerade-mamman
Den här boken handlar om två halvsystrar som heter Star och Dolfin. Dom bor med sin mamma Margiold i en liten lägenhet. Hon har alltid gjord galna saker men när Dolfin ska gå på toa en natt så har Margiold målad över sina tatueringar med vit målarfärg. Hon åker in på ett dårhus.

Betyg:

fyrakpw

Tracy Beaker, 11

 

När jag hör din röst
Stephenie Meyer

Recension-Nar-jag-hor-din-rost
När jag hör din röst är en bok som är skriven av den amerikanska författaren Stephenie Meyer. Boken är bok nummer två i en bokserie som består av fyra böcker.
Boken är fortsättning på den första boken, som handlar om vampyren Edward och människan Bellas kärlek till varandra, som inte bara är kärleksfylld – utan även otroligt farlig. I tvåan av bokserien lämnar Edward Bella för att Bella ska vara i säkerhet i den fulla ”människovärlden”. Bella hamnar i en djup depression efter det hela då hon fortfarande älskar Edward mer än något annat, men när hon börjar umgås med barndomsvännen Jacob Black så blir allting mycket bättre, mycket. Men Bella kan fortfarande inte glömma Edward och det blir inte bättre av att när Bella behöver Jacob som mest så lämnar Jacob Bella för att aldrig vara med henne igen precis som Edward gjorde. Bella tror att det är slutet på allt, men det är bara början…
Jag tycker om boken jättemycket, och har läst alla förutom den sista boken i bokserien. Om du har läst första boken i bokserien (Om jag kunde drömma) och tycker om den kommer du gilla denna bok också, och jag tycker att det är kul att få lära känna nya karaktärer i boken som man inte fick reda på så mycket om som i den första boken.
Rekommenderas!

Betyg:

fyrakpw

Bokälskaren, 13

 

 

Ja, jag har mens hurså?
Av Clara Henry

Recension-Ja-jag-har-mens-hursa
Jag tyckte att boken var jättebra! Det var intressant att läsa den, man lärde sig mycket av den!
Den var både lärorik och rolig, den var en humoristisk faktabok.
Dock fanns det lite meningar som var svåra att förstå.

Betyg:

femkpw

 

Hon som älskar Clara Henry

 

Enklav
Av Ann Aguirre

Recension-Enklav
Nästan alla människor har dött ut av pesten i New York, några av dem som överlevt sökte sig ner under jord där dem nu lever i olika enklaver. Utanför samhällena i tunnlarna letar nu hungriga missfoster efter människokött.
Spadertvå fyller 15 och genomgår blodritualen och blir utnämnd till jägare.
Hon paras ihop med Tålig, en något äldre kille som hittats i tunnlarna några år bakåt. Dem skickas ut till Nassau, den närmaste enklaven och upptäcker att den är helt utplånad av missfostrena. När dem kommer tillbaks och berättar om nyheterna förvisas dem ut i dem farliga tunnlarna bland missfostren igen.
Boken är lite långsam i början men blir spännande efter några kapitel, liknar dock lite för mycket divergent-serien. Skulle varmt rekommendera denna bok, speciellt om man gillar divergent- hungerspelen serierna. När man väl börjat läsa går det inte att sluta.

Betyg:

fyrakpw

Noumi Hietsand, 12

 

 

Mysteriet på Hester
Av Katarina Olsson

Recension-Mysteriet-pa-hester-hill
Meg och Frank ska tillbringa sommaren hos farbror Eliot och Carl på Hester Hill men så fort de kommer dit börjar mystiska saker hända. Meg hör barn gråta på natten och hon och Frank ser en flicka på den övergivna tågstationen. Boken var spännand, mystisk och bra, precis såna böcker gillar jag.

Betyg:

femkpw

 

LILLA BANANA, 11

 

Trolldomens tre skrifter: Smaragdernas bok
Av John stephens

Recension-Smaragdernas-bok
Smaragdernas bok handlar om tre syskon, Kate, Michael och Emma, som är hemlösa och har bott på barnhem hela sitt liv. Efter 10 år flyttar de till den mystiske doktor Pym i Cambridge Falls. När de hittar en bok med blanka sidor i källaren kastas de igenom tid och rymd. Och de vet inte att de som står på spel inte bara är deras liv. Jag rekomenderar den här boken starkt till dem som gillar fantasy men varning för tårar när den tar slut. Boken är den första i en trilogi.

Betyg:

femkpw

 

Ida, 11

 

SVJ
Roald Dahl

Recension-Svj
Sofie är en flicka som bor på ett barnhem. En natt när hon ligger i sin säng ser hon en stor skugga ute på gatan. Skuggan sträckte in enorm hand och tog tag i Sofie. Sofie ser att det är en jätte. Hon får följa med till hans grotta och jätten säger att han heter SVJ som betyder stora vänliga jätten. Sofie får reda på att det finns andra elaka jättar som äter upp barn. Sofie och SVJ jobbar hårt för att stoppa de andra jättarna. Boken är väldigt bra för sådana som gillar äventyr.

Betyg:

tvakpw

bokmal x 1000, 9

 

 

Kolla Jolly
Av Ingrid Bredenberg

Jolly har världens knäppaste familj men också sin helskärpta vän Gullsan. Hon gör många tabbar och det kan bli strul med kärleken.
Det är en ungdomsbok från typ 80-talet. Den säljs inte nu men man kan kolla på loppisar.

Betyg:

fyrakpw

:), 9

 

 

Nikis dagbok
Av Rachel Renee Russell

Recension-Nikkis_dagbok_berattelser_fran_ett_inte_sa_fant-rachel_renee_russell-25594890-1938700314-frntl
Jag tycker att Nikis dagbok är jätte bra. Och den handlar om att hennes liv är ganska jobbigt för att liksom hon tycker att hon gör fel hela tiden. Men en dålig sak är att det är typ en tjejbok men killar kan också läsa den. Den är ganska lik Alla Mina Fans fast det handlar om en tjej .AAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaa läs den gärna.

Betyg:

femkpw

 

Imponerad, 8

 

Cinder
Av Marissa Meyer

Recension-cinder
Cinder är en tonåring i staden Nya Beijing. Hon är andra klassens medborgare (cyborg). Hos sin styvmor och sina styvsystrar är det bara hon som försörjer familjen. Hon är en skicklig mekaniker som kan laga alla möjliga saker. Drottningen av månen har under många år hotat jorden med krig. Men när prinsen av Nya Beijing kliver in i Cinders butik så är det början på ett äventyr. Den här boken är en jättecool och spännande version av Askungen med mycket sci-fi. En nackdel är dock att den är väldigt förutsägbar. Den är första boken i serien The Lunar chronicles, en av de bästa böckerna jag läst (och jag läser VÄLDIGT mycket = )

Betyg:

femkpw

 

MELISSA B, 12

 

Matilda
Av Roald Dahl

Recension-Matilda
Matilda är en flicka som bor med sina föräldrar i England. Matilda är jättesmart och läser vuxenböcker. Hennes mamma och pappa är däremot väldigt elaka och tycker inte alls om henne. Matilda går på en skola med en väldigt dum rektor som hatar skolor och hatar barn. Matildas fröken är däremot väldigt snäll men Matilda upptäcker att fröken döljer något och hon får reda på att rektorn är frökens moster och tar alla hennes
pengar så hon har inte råd med någonting. Boken är ganska gripande och jag gillar den mycket.

Betyg:

femkpw

 

den lilla bokapan, 9

 

Harry Potter och Fenixorden
Av J.K Rowling

Recension-Harry-potter-och-fenixorden
Du- vet- vem har återuppståt och vill döda Harry Potter. Den nya läraren i försvar mot svartkonster tror inte på det. Den här boken är den bästa bok jag läst.

Betyg:

femkpw

 

Hermione granger, 11

 

Varelserna Elias bok
Av Magnus Nordin

Recension-Varelserna-elias-bok
I Serien Varelserna finns det fyra delar varav Elias bok är första delen.
Boken handlar om Emma och hennes bror Elias som försöker överleva zombiernas nattliga attacker i ett härjat Gotland.
Varje dag måste de ge sig ut för att leta mat och nya ställen att gömma sig på under de få timmar på dygnet som är ljusa.
Jag tycker att Magnus Nordin verkligen har fått läsarna att leva sig in i berättelsen på liv och död. Varelserna Elias bok får därför full pott av mig, böckerna i serien passar för dem som gillar zombies eller överlevnad.

Betyg:

femkpw

Pinne, 11

 

 

Flickan med glasfågeln
Av Esme Kerr

Recension-Flickan-med-glasfageln
Handlar om Edith (Edie) som blir intagen på en internatskola av sin mosters kusin (hennes föräldrar är döda). Där hon måste vakta sin kusin Charles kompis Prins Stolonovs dotter Anastasia. Rektorn på internatet heter Miss Foteringhgay, hon är ganska snäll, men varför försvinner Anastasias saker hel tiden? Super bra bok!

Betyg:

femkpw

Rosa gurkan, 9

 

 

Antikvariat Blå Spegeln
Av Martin Widmark

Recension-Antikvariat-bla-spegeln
Detta är den första boken av serien David och Larissa som är skriven av succéförfattaren Martin Widmark. Davids föräldrar är forskare och har rest iväg till Nigeria för att studera ett dammbygge. Den 13-årige David ville hellre stanna kvar och flyttar därför in hos Melkior, en vän till familjen som äger antikvariatet Blå Spegeln. Melkior är en sympatisk man som inte gör så mycket annat än att ordna med sina naturvetenskapliga böcker som han har i sitt antikvariat. David, som helst sitter ensam och funderar trivs därför bra hos Melkior. Numera gillar han också att vara i Larissas sällskap, en smart och rolig tjej från Ryssland som dök upp den första skoldagen i 7:an.
Men en dag händer något märkligt. Melkior är inte kvar i antikvariatet längre och David börjar bli orolig . David och Larissa hittar ett kodat meddelande som hjälper dem att ta upp jakten. Det avslöjas mer och mer om Melkiors häpnadsväckande förflutna och när de djupt nere i en underjordisk sal får syn på ett diplom på väggen, tror de knappt sina ögon: ”Till Melkior Rasmussen för förtjänstfulla insatser”, står det. Undertecknat: ”Charles Darwin”.
Denna bok innehåller spänning, humor och äventyr och när man väl har läst en sida av boken kan man inte sluta. Boken passar barn från 10-14 år och jag rekommenderar den starkt. Så gå till närmsta bibliotek och låna denna magnifika bok.
Trevlig Läsning!

Betyg:

femkpw

5/5, 13

 

Antikvariat Blå Spegeln

Av Martin Widmark

Recension-Antikvariat-bla-spegeln
David och Larissa går i sjuan. Larissa har precis flyttat till Sverige. Davids föräldrar jobbar utomlands. David bor hos sin farbror. Det händer mystiska saker i antikvariat.

Betyg:

femkpw

Yamma_Wattman, 13

 

 

Extra. En morgon stod hon bara där
Av Per Nilsson

Recension-Extra-en-morgon-stod-hon-bara-dar-januari
En morgon stod hon bara där är del ett i serien om Extra. Det är en spännande bok om en pojke som heter Pim-Pim och hans nya klasskompis Extra. Extra? Är inte det ett konstigt namn? Det tycker i allaf all Pim-Pim. Och Pim-Pim känner på sig att det är något skumt med henne. Hon passar inte in. Det visar sig finnas större hemligheter om Extra än vad Pim-Pim någonsin kunnat ana.
Boken är både spännande och rolig och därför ger jag den högt betyg.

Betyg:

fyrakpw

Läsaren, 10

 

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

Recension-Hunger-games-classic-edition
Jag tyckte att boken var jättebra! Den handlar om Kattnis som väljer att gå in i sin systers plats till ett blodfyllt spel för barn. För att överleva måste Kattnis bestämma vilka hon ska lita på och se till att överleva banan som spelledarna sätter in de på.

Betyg:

femkpw

Boktips_forewer, 13

 

 

Familjen Considins förbannelse
Av Gareth P. Jones

Recension-Familjen-considines-forbannelse
”En bok att krypa upp i soffan med”
Mariel bor i Australien med sin Mona men plötsligt vänds allt upp och ner.
När Mariel återvänder till England för att gå på hennes mormors begravning som hon aldrig träffat. Att hon ens har morbröder, mostrar och kusiner kom som en chock. Hon har ljugit om hela släkten Considine. Och nu när Mariel till slut träffa dom, förstår hon varför. Mötet med de sju kusinerna blir börjar på en fasansfulla avslöjanden om familjen Cosidins förbanelse.

Betyg:

femkpw

Boktipsaren, 11

 

 

Såld
Av Sally Grindley

Recension-Sald
Det handlar om en tjej som är 11 år och heter Lu Si-yan, hennes pappa är död. Hon sälj av sin farbror till en rik familj där hon får jobba som slav. En dag får hon hjälp och rymmer därifrån. På vägen blir hon tvungen att jobba i en fabrik där hon får många vänner.
Boken är jättebra den är ganska sorglig mot slutet men är superbra endå, rekommenderar verkligen!

Betyg:

femkpw

Bokslukartjejen, 12

 

 

Monster räddning!
Av Eva Ibbotson

Recension-Monster raddning
Jag gillar den här boken för den är spännande och rolig. Den handlar om 3 mostrar som kidnappar 3 barn. Men dom är inte elaka utan hel vanlig mostrar som tar hand om djur. Dom börjar bli gamla och behöver hjälp. Boken passar dig som gillar ovanliga djur.

Betyg:

femkpw

En bokslukare, 9

 

 

Eldens hemlighet
Av Henning Mankell

Eldens hemlighet är en fantastisk och väldigt sorglig bok som handlar om systrarna Maria och Sofia Alface. Boken utspelar sig i Moçambique. Deras pappa blev ihjälhuggen med yxor av banditer. Sofia, Maria och deras mamma Lydia ger sig iväg. På vägen till en ny by träffar dom en gumma som plötsligt sätter sig ner och dör. När de har kommit till den nya byn får de gå i skola. I skolan lär de sig mycket om landminor (bomber). På väg till åkern för att hjälpa mamma Lydia händer det… jorden sprängs i bitar. Dom hamnar på sjukhus, Maria dör i ett samtal på natten. Sofia får klara sig helt själv med träben och kryckor. Resten får du veta om du läser boken. Jag rekommenderar inte boken för lättskrämda. Jag vill ge 10 tusen KP-betyg.

Betyg:

femkpw

Läslusen, 9

 

 

Mysteriet på Hester Hill
Av Kristina Olsson

Recension-Mysteriet-pa-hester-hill
Boken handlar om tvillingarna Meg (Margareta) och Frank som får bo hos deras farbror Eliot och Carl, i Svarthed. Men när de väl kommer dit börjar det hända konstiga saker. Meg och Frank får en ny vän, hittar gamla dagböcker och spel, men vad kommer hända här näst? De har hört talas om Den Stora Olyckan, inträffade den? Om inte, hur blev de av med den för 100 år sen?

Jag tycker att boken är spännande och lite kul, man får en glad och spännande känsla när man läser som aldrig släpper. Om man vill bli av med den pirr känslan är det bara att fortsätta läsa. I början kan den vara lite svår att komma in i men annars är den superbra! Om jag ska vara helt ärlig så vill man bara läsa mer och mer. Det finns vissa delar av boken som varken är roliga eller spännande de är liksom mer mystiska eller lite sorgliga. Sammanfattningsvis är denna bok bra för er som vill ha en lättläst bok som också är lite mystisk och rolig, den funkar även för er som gillar bra beskrivande böcker, som gör att man får världens finaste bilder huvudet.
Hoppas ni gillar den!

Betyg:

fyrakpw


Bokälskaren

 

Hunger games
Av Suzanne Collins

Recension-Hunger-games-classic-edition
Jag har precis läst ut den första boken av tre på Hunger games. Jag har sett alla filmer och dom var jätte bra. Och boken var bättre. Mer detaljer och man får reda på så mycket mer än i filmen. Dom har hoppat över en del saker i filmen, så om man vill veta mer så kan man läsa boken. Och vissa saker ser annorlunda ut än hur dom beskriver i boken. Jag tycker absolut att boken at värd att läsa!

Betyg:

femkpw


Hon som älskar hunger games

 

Månfågel
Av Ingelin Angerborn

Recension-Manfagel
Vendela, 12 år, är ledsen för att hennes mamma har dött, och att hennes bästis har flyttat till London. Hon skriver ett brev om att hon är ledsen, och behöver tröst. Men plötsligt får hon ett brev, och brevet hon skrev är borta! Men från vem är brevet, och varifrån kommer det…
Superbra bok, lite seg start men annars super. Läs gärna!

Betyg:

fyrakpw


Viola vivi

 

Happy – en häst på miljonen
Av Lin Hallberg

Recension-Happy-en-hast-pa-miljonen
Happy – en häst på miljonen handlar om Madde som är tolv år och hästtokig. När hennes mamma blir sjuk och kompisarna sviker så är det hästdrömmarna som håller Madde vid liv.
Så en dag så tar pappa med henne till en hästgård och i hagen står en svartskäckig ponny. Madde kallar honom Happy och de blir bästa vänner. Men under en ridtur blir Happy skrämd och skenar. Efter det är ingenting sig längre likt…
Jag tycker att det här är en av de bästa böckerna jag läst i mitt liv. Författaren beskriver saker och ting väldigt bra och det är en riktig känslosam bok! Man lever sig snabbt in i berättelsen och den får ett plus för att kan leva sig in i allas tankar och vad de gör i boken, alltså kan man vara med och tänka på det de gjort och förstå:)
Jag tycker att den här boken kan läsas av många åldrar eftersom den inte är svår. Bara helt härlig!!!

Betyg:

femkpw


K

 

Harry Potter och De vises sten-Illustrated Edition
Av J.K Rowling

Recension-Harry-potter-och-de-vises-sten
Boken handlar om Harry Potter som bor hos sin moster med hennes man och barn.
Men allt förnedras när en jätte kommer in i huset vid namn Hagrid och bärettar att Harry är en trollkarl och till hösten ska han börja på skolan Hogwarts för häxokonster och trolldom.
Jag tyckte det var en väldigt bra bok fylld med både sorg, glädje,spänning romantik och fantasy.
Även jag som inte är så himla förtjust i fantasy tyckte den var bra. Det var fantastiska bilder som lyfte boken. Bilderna gör också att man har lättare att förstå.
Läs den.

Betyg:

fyrakpw


Klätter tjejen

 

Hungergames
Av Sussane Collins

Recension-Hunger-games-classic-edition
Det är en bra bok ifall man gillar spänning. Den handlar om 24 barn som valts ut att delta i ett spel där man ska överleva mot varan och alla faror den var den bästa bok jag har läst.
Betyg:

femkpw


Lilla muffinsen

 

Nikkis dagbok #1
Av Rachel Renée Russel

Recension-Nikkis_dagbok_berattelser_fran_ett_inte_sa_fant-rachel_renee_russell-25594890-1938700314-frntl
Nikki är en tjej som har fått ett stipendium på en ny skola genom sin pappas jobb. När hon börjar så får skåpet brevid skolans mest populära tjej. Tjejen börjar hata Nikki för att det egentligen var hennes bästis som skulle få skåpet, och hon gör allt hon kan för att få Nikki att framstå som en tönt. Även om boken låter konstig så är den väldigt bra, och serien blir bättre och bättre ju fler böcker det kommer. Det enda minuset är att böckerna är ganska dyra.

Betyg:

fyrakpw


Den hoppande lilla kon på månen 🙂

 

Långt ifrån cool
Av Ingrid Olsson

Recension-Langt-ifran-cool
Boken handlar om en elvaårig tjej som heter Linnea.
Linnea går i samma klass som den supertaskiga och kaxiga Vanessa.
Linnea ska få glasögon och är rädd att de andra ska reta henne.
En dag verkar det som att allting är bra mellan Linnea och Vanessa, men det händer något oväntat när Linnea ska på fest hos Vanessa….
Jag tycker boken var bra och handlar om både vänskap och svek.
Den passar bäst för personer mellan åldrarna 8 och 13 år.

Betyg:

fyrakpw


Läsare, 9 år

 

En ö i havet
Av Annika Thor

Recension-En-o-i-havet
Boken är jätte bra! Den handlar om två judiska syskon som flyr till Sverige under andra världskriget. De hamnar på en ö i havet utanför Göteborg. Deras föräldrar är kvar i Wien, man vet inte hur det ska gå för dom. PS nästan en femma DS

Betyg:

fyrakpw


LL

 

Cinder
Av Marissa Meyer

Recension-cinder
I en futuristisk version av Askungen-sagan skildras Cinder, en begåvad mekaniker till yrket. Cinder är en cyborg, vilket inte är bra alls. Cyborgar har extremt låg status och anses inte mänskliga. Samtidigt härjar den dödliga pesten letumosis, som har tagit Cinder styv-Pappa, Linh Garan. När Cinders styv-syster drabbas och Cinder träffar den stilige prins Kaito av det östra Samväldet, upptäcker hon att hon dragits in i en intergalaktisk kamp, innehållande Lunarer, hjärntvättning och Cinders bakgrund, vilken visar sig vara viktigare än hon tror…
Denna bok får en stark femma! Det går knappast att sätta ner den när man väl har börjat läsa. Den rekommenderas starkt!

Betyg:

femkpw


Johanna Granholm

 

Familjen Bliss och den mystiska bagerifabriken
Av Kathryn Littlewood

Recension-Familjen-bliss-och-den-mystiska-bagerifabriken
Rosemary Bliss har blivit en känd bagare, och det visar sig att det inte alltid är så himla kul att vara kändis. Helt plötsligt blir hon kidnappad av bästaste melliskakorna AB. Där tvingas hon att göra makalösa recept som ska göra hela världen blir riktiga zoombies, som riskerar vad som hellst för att få deras godsaker. Nu måste Rosemary stoppa det innan hela världen blir förtrollade.

Boken är riktigt bra, med en gnutta magi i. Och detta är tredje boken i Serien Familjen Bliss. Jag läste den tredje delen först, och för det mesta gör det inte så mycket att jag inte hade läst de andra två förra böckerna.

Betyg:

femkpw


Japan

 

En hemlig vän
Av Katarina Genar

Recension-En-hemlig-van
Henrietta är arg. Arg för att mamma måste jobba hela tiden och arg för att pappa inte ville bo med dem längre. Och de i den nya skolan är inte heller kul att gå i. Den ända ljuspunkten är den snälle sorgsne herr Wallgren, som hon går till istället för Ellen, som stökar till det hemma.

Boken var jättebra och vart man än var i berättelsen så fanns det alltid nya saker man funderar över, och hur allt ligger till. Den var väldigt svår att lägga ifrån sig. Men boken var ganska tunn, så det tog bara två dagar för mig att läsa ut den, men den passar säkert lite bättre för de som inte läser så tjocka böcker som mig, anars var den jättebra, och mycket text.

Betyg:

femkpw


Bokmärket

 

 

Twilight
Av Stephanie Meyer

Recenion-Twilight
Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den mystiska Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara.

Betyg:

femkpw


Robert Pattinson<3, 13

 

Diligensen
Av René Goscinny

Recension-Lucky Luke 1
Diligensbolaget Wells Fargo & co anlitar cowboyen Lucky Luke för att eskortera en diligens med guldlast av oskattbart värde som ska åka den farliga sträckan från Denver i Colorado till Sacramento i Kalifornien. Allt för att folk misst förtroendet för Wells Fargo och företaget därför går i konkurs. Med på resan finns kusken Hank Bully (som senare blir en återkommande figur), toffelhjälten Oliver Flimsy, hans fru, fotografen Jeremiah Fallings, guldgrävaren Stubble, den självutnämde predikanten Sinclair Rawler och falskspelaren Scat Thumbs. Otaliga överfall väntar (bland annat Black Bart). Snart står det klart att en av dem är förrädarre och reser under falsk identitet. Det är lätt att göra ett album om en diligens som ska eskortera, men Goscinny behåller sin klass genom att det är svårt att hitta på så roliga passagerare som han gjort. Som flera av hans andra serier innehåller den mycket humor.

Betyg:

fyrakpw

 

Jag älskar skämtet med glassbomben i slutet.

 

Staden på andra sidan – Kompassen
Av Kim M. Kimselius

Recension-Staden-pa-andra-sidan-kompassen
I en grotta upptäcker Markus något som liknar en stor skimrande såpbubbla. Den ser skrämmande farlig ut och han törs inte komma nära den. Plötsligt dyker en främmande person upp i grottan, det är Matilda, en äventyrlig flicka, som inte är rädd för något. Markus vill inte visa sin rädsla, utan sträcker fram handen mot bubblan och vidrör den. I samma ögonblick börjar äventyret för dem båda, för bakom bubblan väntar en magisk och skrämmande värld. Jag tycker att boken var spännande och överraskande. Man får uppleva både glädje, spänning. Nyfikenhet och en känsla av att allt är möjligt. Därför ger jag den 5 KPW såklart för att den verkligen fängslar en med sin magi.

Betyg:

femkpw

Hermione Granger

 

Fem i knipa
Av Enid Blyton

Fem i knipa
Fem är ett gäng som älskar att gå på äventyr.
Den här gången så skulle dem ut och tälta men det blev inte som dem hade tänkt sig.
En av dem fem vart kidnappad av två män dem trodde var Richard. Richard är en kille som är son till Englands rikaste man, han heter Tomas Kent. Dem övriga ska cykla och försöka rädda Dick.
Jag älskar den här boken. Man lever sig in i boken. Jag rekommenderar den.

Betyg:

femkpw

Savannah Alstermo, 9

 

Den långa flykten
Av Richard Adams

Människor gasar ut kaniner ut sina hålor och kaninerna flyr till kaninen general svart-starrs diktatur där de blir dödade. Den sämsta bok jag läst någonsin! Det är för det första tydliga könsroller! Sedan smutskastar den även kaniner och växter som järnek, gullviva och orkidé med mera. Man undrar hur förlaget ens ville trycka den här boken…

Betyg:

nollkpw

hur tänkte du där Adams?

 

Ponnyn utan namn
Av Diana Hallam

Ponnyn utan namn
Hästtjejen Linnea drömmer om det perfekta sommarlovet på landet, och att få rida stallets bästa häst. När hennes mamma då plötsligt förklarar att deras semester måste ställas in, tar Linnea och hennes lillebror saken i egna händer. Familjen hamnar, efter många om och men, i en fallfärdig sommarstuga strax intill en minst lika fallfärdig ridskola. Där hittar Linnea en dag en söt ponny i en hage med taggtrådsstängsel. Vad är det för stackars liten? Och varför står den där alldeles ensam? Det måste Linnea ta reda på!

Betyg:

femkpw

Malla, 10

 

Han & Dom
Av Katarina von Bredow

Han & Dom
Kevin som är klassens kung drömmer i hemlighet om Alicia.
Problemet är att Alicia är ihop med Anders. Under nåd får Kevin ta hem moppen från landet.
När han ska visa upp moppen för sina kompisar händer en olycka.
Jag kunde inte sluta läsa när jag väl börjat.
Bra bok för både tjejer och killar på mellanstadiet.
OBS: Han & Dom är tredje delen. Första delen är Du & Jag och andra delen är Hon & Han. 🙂

Betyg:

fyrakpw

Handboll+Läsa=<3, 11

 

Under Ägget
Av Laura Marx Fitzgerald

Under ägget
Theodoras morfar lämnar någonting väldigt värdefullt efter sig när han dör i en bilolycka. Theodora och hennes mamma har det inte så bra ekonomiskt. Därför behöver hon denna skatt. Theodora är i morfars målarrum när hennes katt välter en burk olja över en tavla som förändrar hela hennes liv.

Betyg:

fyrakpw

Polkagrisen Svea, 11

 

Gengången
Av Ingelin Angerborn

Gengångare
Boken är väldigt bra för dem som gillar lite läskiga och spännande böcker men den kan vara opassande för vissa för att den är lite konstig att förstå men annars är Ingelin Angeborn en jättebra författare och jag rekommenderar att läsa hennes böcker.

Betyg:

fyrakpw

Ellinor Ek, 11

 

Pyssla med Pollux
Av Helene S Lundberg

Pyssla med Pollux
Detta är en pysselbok för hästtokiga (eller mindre tokiga) tjejer.
Det finns jättebra tips, och även jag som är en kanintjej kan få bra ideer om vad jag kan göra till min kanin.
Rekommenderas starkt!

Betyg:

femkpw

Lovebunny, 11

 

En sekund i taget
Av Sofia Nordin

En sekund i taget
”Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också.”
Febern har dödar hennes familj, alla i skolan och resten av samhället. Hedvig lämnar allt och ger sig av. Hon måste bort. På gatorna ligger det döda kroppar och motorvägen är full av krockade bilar. Hon är ensam kvar i världen. Eller finns det någon annan där ute…?

Betyg:

femkpw

Kattis, 12

 

Klaras Hemlighet
Av Christina Wahldén

KLaras hemlighet
Klara har en mamma på sjukhus och en pappa i fängelse. Hon bor nu hoss Rangar och Britta på landet. I hennes tillfälliga skola blir hon retad för sin dialekt. Hon blir kompis med Maja som också är ny. Boken var rolig i början men blev lite tjatig till slutet. Vi hade den som läsläxa så jag fick inte läsa allt på en gång men ändå ganska intressant.:)

Betyg:

trekpw


Den lilla potterheaden som skriver för KidzJurnal, 10

 

H som i häxa
Av Mårten Melin

H som i häxa
Vera önskar sig en alldeles egen häxkvast på sin födelsedag. Men Veras mamma och pappa vet inte om att deras flicka är en häxa. Vera blir avundsjuk när hon är hem hos Sira för Sira har en häxkvast. Siras mamma vet att hennes flicka är en häxa men inte. Ibland får Vera provflyga i Siras kvast. Hahahaha. Vilken spännande och rolig bok.

Betyg:

femkpw

Najma, 10

 

En dagbok för alla mina fans: Gregs Bravader
Av Jeff Kinley

Dagbok för alla mina fans
Boken kom ut 2008.
Det handlar om Greg Heffley och hans vän Rowley.
Dem ritar serier och håller på med ostnudden, en gammal ost.
Dem är på hallowen med Manny.
Jag tycker att den är bra den är rolig, spännande…

Betyg:

femkpw

Viggo

 

Hon och Han
Av Katarina von Bredow

Hon & han
Hon och Han handlar om Alicia som är 11 år gammal. Hon går på Annelundsskolan. Hon försöker att passa in i det lite coolare gänget i skolan men det funkar inte så bra. En dag går hon in på sin facebooksida och får till sin förvåning se en vänförfrågan av en okänd äldre kille. En supersnygg kille som heter Lucas och är 17 år. Hon börjar prata om den där Lucas i skolan och ljuger ihop om att det är tillsammans. Resten får ni läsa om ni läser boken. Detta är en spännande bok som utspelar sig i nutid. Det är lite som det är nu i skolor med gäng och sånt, och man kan verkligen känna igen sig. Man hamnar väldigt lätt in i bokvärlden och har svårt att sluta läsa. I alla fall var det så med mig!

Betyg:

femkpw

Victoria, 12

 

The Maze Runner
Av James Dashner

Maze runner
Thomas är huvudkaraktären. Boken handlar om flera ungdomar som är fast innanför en labyrint och försöker komma ut. Det är monsterspindlar som bor inne i labyrinten. Thomas är den första som dödar ett spindelmonster på alla år, hitils. En av pojkarna säger till Thomas att komma, pojken har gjort en karta för olika dagar. De förbereder sig för morgondagens labyrintväg. Nästa dag går det ut i labyrinten och dödar många spindelmonster och kommer in i ett lab men sen kommer de ut, och snipp snapp slut så var filmen och boken slut!!!!!!

Betyg:

femkpw

Maxpax, 10

 

Broderband: De utstötta
Av John Flanagan

Broderband
Det här är en fantasybok. Den här boken handlar om tre broderband för länge sedan som tävlar mot varandra men det är bara ett lag som kan vinna och alla vill bli krigare. Det är ingen som tror att Hägrarna kommer att vinna men det kan dom kanske. De är nämligen väldigt listiga…
Jag tyckte att boken var bra den var spännande och det hände mycket.

Betyg:

femkpw

Sanna bokslukaren, 10

 

Vargskräck
Av Jeanette Bergenstav

Vargskrack
Jag har läst boken ”Vargskräck”. Jag tycker att boken är otroligt spänande och fängslande.
Jag kunde bara inte sluta läsa den!
Handlingen var inte förutsägbar, jag kunde läsa ett kapitel och tänka: Okej, nu kommer det hända så här och så där. Men så blev det aldrig! Det kom bara fler och fler saker som gjorde den mycket mer spännande.
Jag g tycker boken är perfekt för barn som är mellan 11-15 och så klart vuxna! Min mamma har också läst boken och hon tyckte likadant som jag.

Betyg:

femkpw

Becca, 12

 

Svarta kängor med gul söm
Av Mårten Melin

Svarta kängor med gul sömn
I födelsedagspresent får Markus det han önskat mest. Ett par svarta kängor med gul söm. Nu känner han sig hur cool som helst! Men sen blir inget riktigt som han tänkt sig. Hans bästa vän säger att kängorna ser klumpiga ut. Och en taskig kille som heter Jonte kallar dem för rasse-kängor. Det är som att kängorna gjort Markus till någon annan. Någon som inte alls är som han vill vara. Klumpen han får i magen bara växer. Och det känns som att allt är kängornas fel!
Jag tycker att boken var bra! Den var inte spännande men det behövde den inte vara.

Betyg:

femkpw

Lökschlök, 10


Vildhäxa – Viridians blod

Av Lene Kaaberbøl

recension_viridians-blod
Vildhäxa – Viridians blod kom ut 2012.
Boken handlar om Clara och häxan Kimera. Claras vänner försvinner förstår hon snart att det är den fallna vildhäxan Kimera som använder dem som lockbete för att få tag i henne själv. Men det kan hon inte bry sig om. Hon måste rädda dem!
Boken är spänande och bra.

Betyg:

fyrakpw

Simon Bokälskaren, 10

 

Alice i underlandet
Av Lewis Carroll

Alice i underlandet
Alice ramlar ner i ett hål och möter en massa figurer.
Jag tycker att alla borde läsa boken för att den är bra.
Det är ingenting för nybörjarläsaren, då den är ganska svårläst.

Betyg:

fyrakpw

Bokugglan, 9

 

Agalias väktare – Eliona
Av Elin E. och Mikhael Mikaledies

recension_agalias-vaktare-eliona
Boken gavs ut 2015.
Eliona ger sig ut för att hitta tre krafter för hon är en väktare. Hennes pappa säger att hon ska följa sitt hjärta. Hennes hjärta leder till många faror och en hjälpsam och snäll ängel.
Boken var spännande. Jag rekommenderar denna bok till de som tycker om fantasi och om man behöver en lättläst bok.

Betyg:

femkpw

Alva KLokbok, 10

 

Anden i glaset
Av Ewa Cristina Johansson

recension_anden-i-glaset
Sally får de andra att gå med på ”anden i glaset”. Det händer ingenting särskilt. Inte ens med ”anden i glaset” i boken. Jag är rädd att Ewa Cristina Johansson inte vet hur man skriver en bra bok. Precis som den förra boken i bok-serien Mystiska skolan hade boken en lovande titel (den förra hette ”Svarta madam”), men tyvärr slarvas titlarna bort. Det är svårt att tänka sig en sämre bok. Värdelöst!

Betyg:

nollkpw

Spökjägaren

 

Lucky Luke: Bröderna Dalton får en chans
Av René Goscinny

recension_Lucky_Luke_Broderna_Dalton_far_en_chans
Det här är egentligen ett seriealbum, men i alla fall: Lucky Luke blir kallad till en konferens i högsta domstolen. Senator Jonas O,Jocie anser att fängelse inte fungerar som samhällsförbättrande, men menar att förbrytarna kan bli samhällsnyttiga medborgare om de är hederliga på en tid och han tänker bevisa det på Daltons. Daltons tänker vara hederliga i en månad så de blir fria, men sedan skjuta Lucky Luke. Tack vare den hjärndöda fängelsehunden Ratata och den korkade och hungriga skurken Averell Dalton kommer det nya skämt nästan hela tiden. Det märks vilken humorist René Goscinny är. Den här är mycket bättre än den låter! Utan tvekan ett av de bästa Lucky Luke-albumen!

Betyg:

femkpw

Läsaren


Tordyveln flyger i skymningen
Av Maria Gripe

recension_tordyveln-flyger-i-skymningen
Boken handlar om tre tonåringar som tar jobbet att sköta om ett sommar hus. De hittar brev från 1700-talet och det händer mystiska saker. Boken är lite som en mysteriebok. Den var spännande och läskig på samma gång. Jag gillade boken för att rubrikerna lockar läsaren att läsa vidare och kapitlens slut är alltid spännande. Det som var mindre bra är att man inte alltid hängde med i händelserna.

Betyg:

fyrakpw

Bok slukaren, 10

 

Kurragömma
Av Petrus Dahlin

recension_kurragomma
Astrids mamma måste jobba på semestern i Spanien, men Astrid vägrar att följa med. Så Astrid får vara kvar i det ödsliga huset. Först går allt bra men sedan händer det konstiga saker. Vart kommer de blöta fotspåren på terassen ifrån? Och varför dyker det plötsligt upp okända barn och vill leka kurragömma. Och varför ska hon inte bada i sjön?
Jag tyckte att boken var både spännande och läskig, vilket jag gillar och jag rekommenderar den verkligen för sådana som älskar läskiga och spännande böcker. Och en annan sak som var bra är att den var bra från första början, fast i slutet var det mest spännande. Den är just nu min favoritbok och den har 201 sidor.
LÄS DEN!

Betyg:

femkpw

Elsa Rhodin, 10

 

Resan till river sea
Av Eva Ibbotson

recension_resan-till-river-sea
Året är 1910. Föräldralösa Maia lämnar England tillsammans med sin nya guvernant för att få ett nytt hem hos avlägsna släktingar i Amazonas djungler. Maia ser fram emot att lära känna sin nya familj. Men väl framme blir inget som Maia tänkt sig, ingen verkar vilja ha henne där. Trots svårigheterna att smälta in hos familjen Carter blir Maia snabbt fascinerad av den exotiska miljön och i sina vildaste fantasier skulle hon aldrig kunna föreställa sig det otroliga äventyr som väntar henne vid Amazonflodens stränder.
Jag tyckte att denna bok var väldigt gripande och spännande man får följa Maia i hennes liv och se hur hon har det. Jag bara älskar den.

Betyg:

femkpw

PinkRilakkuma, 12

 

En sekund i taget
Av Sofia Nordin

recension_en-sekund-i-taget
Boken handlar om Hedvig en vanlig tonåring. Men ALLA har dött i febern. Hon åker till en gård som det inte finns några lik i. Kossorna och hästarna och hönorna lever så hon kan få mjölk och ägg och hon rider med hästen Kakan eller Mandel till stan för att hämta annan mat eller kläder. Det är som ett äventyr med kärlek sorg vänskap och det är en triologi. Jag kunde inte sluta läsa! Sofia Nordins böcker är absolut en stor tumme upp.

Betyg:

femkpw

Asse, 11

 

Harry Potter och fången från Azkaban
Av J.K Rowling

recension_harry-potter-och-fangen-fran-azkaban
Än en gång är Harry osäker på Hogwarts. Lord Voldemorts närmaste anhängare, massmördaren Sirius Black, har rymt från trollkarlsfängelset Azkaban, och är fast besluten att mörda Harry och återuppväcka sin gamle mästare. Azkabans fångvakter, de spöklika och glädjedödande dementorerna, patrullerar runt på Hogwarts. Innan Harry åker till Hogwarts varnar Ron Weasleys pappa Arthur Weasley honom för att försöka leta upp Black. Harry förstår inte vad Mr.Weasley menar förrän han får veta varför Black hamnade i Azkaban. Han var familjen Potters vän och hemlighetsväktare, tills han förrådde dem för Lord Voldemort och berättade var de fanns och därmed hjälpte honom att döda dem. Sedan mördade han offentligt tolv mugglare (inga magi folk) och trollkarlen Peter Pettigrew. Black visar sig senare vara oskyldigt anklagad, den verkliga mördaren var istället Peter Pettigrew. Han hade därefter legat lågt och utnyttjat sin förmåga att förvandla sig till råtta. Närmare bestämt visar sig Rons husdjur Scabbers vara Pettigrew i sin råttform. Harry möter också Cho Chang för första gången i en quidditch match (en sport som man gör på Hogwarts som man kan dö i eller bli allvarligt skadad, men då behöver man bara gå till Madame Pomprey som är skolsköterska på Hogwarts) och man kan ana att Harry håller på att bli kär. Dessutom träffar han den nya läraren i försvar mot svartkonster, Remus Lupin. Lupin var en av James Potters (Harrys pappa) bästa vänner, och han lär Harry hur man avvärjer sig mot dementorerna, som verkar ha fattat ett speciellt intresse för Harry. Och dessutom visar sig Lupin var en varulv, vilket Hermione (en av Harrys bästa vänner) har listat ut, även om hon inte avslöjar det förrän i slutet, och då har Lupin glömt ta sitt elixir (en dryck som är som medicin typ eller förvandlingsdryck, fast i detta fall medicin) och förvandlas till en varulv! Och efter att Hagrid (en lärare på Hogwarts som är en väldigt god vän till Harry, Ron och Hermione sedan deras första år på Hogwarts) hade en lektion med en hippogriff vid namn Buckbeak anfallit Draco Malfoy (för att Malfoy hade förolämpat Buckbeak) begär hans pappa Lucius Malfoy att Buckbeak ska dömas till döden… Den här boken är verkligen världsklass, den slår nog alla andra Harry Potter böcker, i den här boken kommer det massa nya människor som inte har varit med innan. En väldig känslomässig bok, i filmen beskrivs dementorerna inte alls lika mycket som i böckerna, för i böckerna berättar dom allt i minsta lilla detalj om deras utseende och hur kallt det blir när dom kommer, och det värsta, hur dom suger i sig själen i någon människa, man får verkligen gåshud av det. Boken är 532 sidor, men den är absolut värd att läsa, egentligen är det ju bäst om man läser ettan och tvåan först, för då är det lite lättare att hänga med i tillbaka blickar och saker man måste veta för att kunna förstå och hänga med i vad som händer.

Betyg:

femkpw

recensionen blev kanske lite väl lång=), 12

 

Men finns ändå
Av Peter Lidbeck

recension_men-finns-anda
Den handlar om en flicka på 11 år som får reda på att alla kvinnor i hennes släkt kan göra sig osynliga!!! En väldigt bra bok som har ganska mycket kärlek i men den är helt underbar. När jag själv läste den så kunde jag inte släppa den!!! Även om omslaget kan se lite ut för tonåringar så är den väldigt bra!!!

Betyg:

femkpw

Memeliten Swaag, 10

 

Valarnas sång
Av Jaculine Wilson

recension_valarnas-sang
När Ellas mamma hamnar på sjukhus får Ella bo med sin tråkiga plastpappa och ettåriga lillebror. När hennes bästis sviker henne och hennes mamma inte kan vakna är det enda som håller henne uppe skolarbetet om valar med klasskompisen Jacob. Men kan mamman bli frisk om Ella sjunger för henne?
Detta är en av de sämsta böcker jag har läst. Den är ologisk, innehåller för lite person och miljöbeskrivningar och Ella känns inte som en verklig människa.
Jaculine Wilson har skrivit många bra böcker, men det här är hennes absolut sämsta.

Betyg:

nollkpw

Bokälskaren Thea, 10

 

Dagbok för alla mina fans: Helt ute
Av Jeff Kinney

Dagbok för alla mina fans: Helt ute. Av Jeff Kinney
Boken handlar om Gregory som går på middle school i USA. Han och hanns bästis Rowley försöker käna lite extra pengar på alla tänkbara vis. Till råga på allt åker dom ut på ett läger och försöker att inte råka ut för Silas Scratch. Boken är rolig och bra.

Betyg:

femkpw

Et, 9

 

Dagbok för alla mina fans
Av Jeff Kinney

Dagbok för alla mina fans. Av Jeff Kinney
Greg är en vanlig kille som har en lillebror som heter Manny. Och en storebror som heter Rodrik. Greg vet precis hur han ska lirka sig förbi sin pappa alla försök att förändra honom. Men när pappan hotar med att skicka honom till en miltärskola på sommarlovet inser han allvaret …

Betyg:

femkpw

 

Elly malmstedt, 9

 

En bedragare på hotellet!
Av Måns Garthon och Johan Unenge

En bedragare på hotellet! Av Måns Garthon och Johan Unenge
Rogers mamma ska på besök, men hur ska Roger dölja att gästerna smiter från notan? Samtidigt kommer en riktigt skum typ till hotellet… Ovanligt tråkig för att vara en hotell Gyllene knorren-bok. Förvånansvärt lite humor. Antingen är detta en tillfällig flopp eller så har Måns och Johan glömt av hur man skriver en bra bok.
Betyg:

tvakpw

Bokslukaren

 

Rum 213
Av Ingelin Angerborn

Rum 213 Av Ingelin Angerborn
Jag tycker att den här boken var super bra och spännande. Boken är inte så lång så man tröttnar inte på den. Elviras bästis ska åka bort under sommarlovet och därför bestämmer Elvira sig för att åka på kollo. Men varför försvinner saker? Varför är det en flicka med vitt nattlinne och rött hår som smyger runt om nätterna? Och varför såg Elvira en konstig nummerskylt på vägen ditt till kollot? Kan ni gissa vad det stod???

Betyg:

fyrakpw

Linnsan, 10

 

Smaragdernas bok
Av John Stephen

Smaragdernas bok. Av John Stephen
Smaragdernas bok handlar om 3 syskon, Kathy, Micelle och Emma.
Deras föräldrar försvann en julafton för flera år sedan. Syskonen kommer till barnhem efter barnhem, det ena värre än det andra. Tillslut kommer de till ett barnhem där de är de ända barnen. I Ägarens, doktor Pyms, arbetsrum hittar det en bok där sidorna är helt tomma. Sedan märker de att man kan resa i tiden med boken. Syskonen kastas in i en rad massa äventyr och försöker t.ex rädda en stor skara barn från en elak grevinna. Boken känns som en utdragen text, man har inte lust att läsa vidare. Det är sällan det är sådär riktigt spännande som man vill att det ska vara.

Betyg:

tvakpw

Bokmalen, 11

 

De skyldiga
Av Lena Ollmark

De skyldiga. Av Lena Ollmark
Sara har flyttat runt hela sitt liv mellan olika städer och länder eftersom hennes föräldrar arbetar som journalist och byggnadsarkitekt. När de flyttar ut på svenska landsbyggden i Norrland trivs Sara inte alls dock. Hon saknar stadens ljud och hon har svårt för att få vänner. Klassens drottning, Cecilia, bestämmer sig för att sätta Sara på plats och ingen vågar vara kompis med klassens hackkyckling. Dessutom börjar hon drömma mardrömmar om att hon är instängd i en källare någonstans i ett annat land och hon känner sig konstant iakttagen hemma i sitt hus. Jag tycker att boken är väldigt bra för den är läskig spännande och annorlunda!
Betyg:

femkpw

Madelene, 10

 

Motståndarna
Av Arne Norlin och Andreas Palmaer

Motståndarna. Av Arne Norlin och Andreas Palmaer
Tove och Noel håller just på att känna varandra, båda älskar fotboll och naturligtvis håller dom på samma lag. Tror de…
Boken var bra, och jag gillar inte fotboll, men jag kunde ändå leva mig in i den. När dom märker att dom inte håller på samma lag blir det svårt, och dom ställer sig frågan; kan dom ändå vara vänner?
MOTSTÅNDARNA är den första delen av tre, men jag tror inte att jag kommer läsa resten av delen, jag tyckte ATG den var enformig och konstig ibland, och man vill egentligen läsa något annat men man vill veta slutet.
Tips; läs TIDSTVILLINGARNA, som Arne Norlin har skrivit, den rekomenderar jag starkt!

Betyg:

trekpw


Hanna, älskar hästar!, 10

 

Drömbärarna
Av Kristin Lundberg Hahn

Drömbärarna. Av Kristin Lundberg Hahn
Malva flyttar in i ett nytt hus med hennes familj. Men det är något konstigt med Malvas granne. Det blåser i hennes äppelträd när det är helt vindstilla? Varför drömmer Malva så konstigt när hon äter äpplena? När hon får reda på grannens hemlighet ger hon sig ut på sitt största äventyr någonsin.
En väldigt påhittig bok som väcker känslor och fantasin inom dig!

Betyg:

femkpw

Trots den udda gamlingen var det den bästa boken jag läst!!, 10

 

Kyrkogårdsboken
Av Neil Gaiman

Kyrkogårdsboken Av Neil Gaiman
Boken handlar om den lite annorlunda pojken Ingenman(Ingen). Hans familj blev mördade av mannen Jack när han bara var en bebis, men Ingen lyckades fly. Han kom till en kyrkogård, där spökparet Olsson fick syn på honom. De räddade honom från mannen Jack och Ingen fick kyrkogårdens fribred. Men mannen Jack är fortfarande ute efter Ingen och därför får Ingen aldrig lämna kyrkogården och han har ingen som helst kontakt med omvärlden. Men vad händer när Ingen träffar Scarlet, och hur blir det med mannen Jack som slipar sina knivar i skuggorna?
Det är en väldigt bra och hyfsat lättläst bok. Den är inte lika läskig som den låter, men den är bra ändå. Den är bra även för personer som gillar tjockare och svårare böcker, precis som jag, även om den är rätt så tunn.

Betyg:

fyrakpw

Viktoria, 11

Stenänglar
Av Kristina Ohlsson

Stenänglar. Av Kristina Ohlsson
Stenänglar handlar om en tjej som är på besök hos sin mormor. Hennes mormor har några stora stenstatyer i hennes trädgård, men plötsligt börjar de röra på sig. Simona tycker att det verkar läskigt, hur kan så stora tunga statyer röra på sig själva? Hon tar hjälp av sina kompisar Billy och Aladdin för att lösa mysteriet.
Betyg:

fyrakpw

Två tjejer som älskar att läsa!, 11

 

 

En farlig vän
Av Ritta Jacobsson

En farlig vän. Av Ritta Jacobsson
Boken handlar om Leo som är mobbad, de flyttar för att leta efter något bättre. Innan änns skolan har börjat träffar han Jonna, helt plötsligt behöver inte Leo känna sig ensam heller. Men Jonna är inte den där snälla mot alla, hon är farlig, hon stökar ner för en annan kompis. Ändå vill Leo bara ha henne.
Den är superbra!!! Fick den själv som boktips, och den är grym!!!
Lite läskig, fast inte på det spökiga sättet utan för att han har en farlig vän. Den är även väldigt änkel att läsa, det är en typ av kärleksbok.

Betyg:

femkpw

Bokslukaren nr. 1, 11

 

Flyt som en fjäril, stick som ett bi
Av Elin Nilsson

Flyt som en fjäril, stick som ett bi. Av Elin Nilsson
Boken handlar om fjortonåriga Miranda, som simtränar nio gånger i veckan, och börjar glömma bort skolan. Hon söker uppmärksamhet hemma, men får ingen eftersom hennes föräldrar har fullt upp att curla hennes dataspelsamöba till bror, och försöker istället få den på träningen.
Men håller träningen på att ta över Mirandas liv?
Jag tycker att boken var spännande, humoristisk, och berör.
Det som saknas är en tydlig röd tråd.
Betyg:

femkpw

Alva Hedlund, 11

 

Hon & Han
Av Katarina von Bredow

Hon & Han. Av Katarina von Bredow
Den handlar om Alicia som är 11 år och går på Annelundskolan! ”I skolan handlar om att vara populär och ha snygga killar” säger Ida, klassens drottning. En dag får Alicia en vänförfrågan på Facebook från en snygg 17-årig kille. Plötsligt har Alicia blivit bästis med Ida och utan att hon vet hur det har gått till har Alicia ljugit ihop att hon den 17-åriga killen är tillsammans! Jag kunde inte sluta läsa, den var suverän! Den passar både för tjejer och killar i mellanstadieåldern.

Betyg:

femkpw

 

Calle <3, 10

Dödsknäpp
Av Håkan Jaensson

recension-dodsknapp
Totte är en helt vanlig pojke som leker med kompisar, dricker choklad och ser på teve. Men en dag ser han på ett läkarprogram där läkaren berättar om en obotlig dödlig sjukdom. Totte har alla symptom. Nu måste han bestämma vad han ska göra med sina sista två veckor i livet.
Boken var inte bra. Det hände inte mycket och texten var ganska osammanhängande. Slutet var ganska oväntat vilket höjer betyget.

Betyg:

tvakpw

 

Lynx2, 11

 

Måsen berättelsen om Jonathan Livingston Seagull
Av Richard Bach

Måsen
Boken handlade om fiskmåsen Jonathan, han kunde flyga men ville bli bättre. Han övade hela dagarna och blev väldigt duktig men en dag så blir han utstött från sin flock. Han flyger iväg mot horisonten och hittar nya vänner, men han vill ändå tillbaks till sin gamla flock för att lära dem att flyga är roligt och inte bara någonting man gör för att ta sig fram.
Den här boken handlade om att alla kan göra precis allting bara man försöker tillräckligt.
Boken illustreras med många fina fotografier.

Betyg:

femkpw

BajenEmma, 11

 

Tigertrubbel
Av Lucy Courtenay

Tigertrubbel
Boken handlar om ett par tvillingar som har en mamma som jobbar med djur. En dag får hon hem ett par tigerungar som har blivit behandlade som leksaker av en kille som heter Terry Tanner. Nu ska tvillingarna försöka att rädda tigerungarna, men hur? Och hur ska de gå när Terry Tanner vill ha tillbaka tigerungarna?
Boken var spännande men inte så lång. Man kunde inte riktigt försjunka sig i den. Jag rekommenderar boken till dem som inte orkar läsa så mycket men ändå vill han något spännande.

Betyg:

trekpw

Böcker äger (om de är bra)

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Boken handlar om Billie som flyttar in i ett gammalt hus med sin mamma. Billie får en kompis som heter Aladdin.
Det händer mystiska saker i Billies och hennes mammas nya hem. Billie och Aladdin utforskar det mystiska huset tillsammans.

Betyg:

tvakpw

Edvarda Lindén, 11

 

Världsklass
Av Kerstin Gavander

Världsklass
Klass 5:a har blivit 6:a men klassen är inte detsamma och Eva, deras fröken Europa är försvunnen. Vart tog hon vägen? Och hur ska det bli med Ruben?Han som har ett så speciellt sätt att lära ut nya saker? Kommer han att lämna dem?
Nu har Kristin, Martina, Serkan, Billy och Tobbe bestämt sig. De ska tillsammans ta reda på vad som hände med Eva. De trotsar naturkatastrofer, upptäcker miljöproblem och ser orättvisor i världen. De arbetar för en hållbar utveckling och de kallar sig Världsklass! Jag tyckte att boken var bra och väldigt spännande och mystisk på så sätt också rolig. De finns också början på historien som heter fröken Europa. Jag rekommenderar att man först läser början och sedan världsklass

Betyg:

femkpw

antonia topoeva

 

Hjärtlös
Petrus Dahlin

HJärtlös
Maia flyttar till USA till hennes farfar Normans hus. Men någon talar till henne eller är det bara hjärnspöken. Är det hennes döda tvillingsyster? Heter hon Maia för att hon är den förstfödde? Skulle hon haft en tvillingsyster? Boken var jätte bra och hade bra med text. Dock tog det ett tag att komma in i den, men när man väl var inne kunde man inte sluta. Det här är en väldigt läskig bok men bra om man gillar det.

Betyg:

femkpw

 

10- åringen

Pirr i magen klump i halsen
Av Annika Thor

Pirr i magen klump i halsen

Alva och Love börjar 4:an. Alva har längtat efter att få träffa Love varje dag igen. Allt blir inte så bra. Love blir retad och kallad för tjejtjusare och snusk. Love och Alva vet inte riktigt vad de ska göra. Boken var bra och lättläst. Jag ville inte sluta läsa och den är perfekt för de som gillar romantiska böcker.

Betyg:

fyrakpw

:), 10

 

Mysteriet på Hester Hill
Kristina Ohlsson

Mysteriet på Hester Hill
Margareta/Meg och Franks föräldrar bråkar ofta och har skiljt sig och har inte hunnit planera sommarlovet för de bägge barnen så de får bo hos Farbror Felix och Carl.
Vad är det egentligen som händer i huset? Är legenden sann? Är ”spelet” bara slump?
Svaren på dessa och många andra frågor får du ENDAST om du läser boken 😀
OBS: Om du gillar denna kommer du garanterat gilla de andra böckerna hon har skrivit! Läs gott folk! Och våga prova!

Betyg:

femkpw

K O älskare (kan du lista ut vad K O står för?)

 

Cinder
Melissa Meyer

Cinder
WOW, WOW, WOW! Asså boken ”Cinder” är verkligen bäst! Jag är bara 10 och läser en ungdomsbok, men jag trodde att den skulle vara lite typ äcklig men den är inte det. Det kommer lite blod ibland, men men, jag klarar mig! Den är spännande, sorglig, lite romantisk (inte överdrivet), rolig, jäääättelång och FULL med action!! Om du är en bokälskare som jag så lääääs den här nu! Och ”Cinder” är bara första delen, det finns en hel typ serie! Jag i alla fall ÄLSKAR den!!

Betyg:

femkpw

 

Den flamsiga grisen

 

Fem stoppar spöktåget
Enid Blyton

FEm stoppar tåget
George, Ann, Dick, Julian och hunden Tim och magister Luffy, åker på en utflykt vid hedarna. George, Ann, Dick, Julian och Tim är med om en massa äventyr. Frågan är om de någonsin varit med om något sådan. Ett tåg åker ut och in i en tunnel och försvinner. Är det ett spöktåg?
Några män fångar Dick, Julian och Jock som bor på en gård intill…
Ann har gott vilse på heden i natten…

Betyg:

fyrakpw

 

Handbolstjejen, 10

 

Enögda kattens gåta
Av William Arden

Enögda kattens gåta
En cirkus blir saboterad och en tygkatt blir stulen mitt framför ögonen på folk. Vem är skurken? Är han samlare? Trodde han att han vann den? Eller fanns det något intressantare i katten? Narkotika eller gömt rånbyte till exempel? Den här var verklighetsnära och lika spännande som de andra Tre deckare. Jättebra!

Betyg:

femkpw

Deckaren

 

Drömbärarna
Av Kerstin Lundberg Hahn

Drömbärarna
Malva har precis flyttat och nästan genast märker hon att allt inte står rätt till i den nya hemstaden. Hur kan det till exempel komma sig att det blåser i grannens äppelträd trots att det är helt vindstilla? Och varför drömmer Malva så konstigt när hon fått provsmaka ett av äpplena? När hennes nyfödda lillebror blir bortrövad och hennes föräldrar tappar minnet inser Malva att hon måste agera. Hals över huvud kastar hon sig in i en magisk jakt på de mystiska drömbärarna. Och plötsligt befinner hon sig i en ny värld. Jag tycker att boken var väldigt bra, spännande men även lite sorglig. Jag rekommendrerar verkligen denna bok!!!
Betyg:

fyrakpw

Den handbollsspelande bokmalen


Harry Potter och den flammande bägaren

Av JK. Rowling

Harry POtter och den flammande bägaren
Boken handlar om en pojke som är en trollkar och går på en skola för häxor och trollkarlar. Den här boken är den fjärde boken om Harry Potter. Och just den här boken handlar om turneringen i magisk trekamp. När Harry Potter möter två andra trollkarlsskolor och det blir ett riktigt äventyr. Jag tycker att den är så bra för att den är spännande och innehåller mycket fantasi.
Betyg:

femkpw

Linnéa Nordwall, 8

 

Du glömde säga hejdå
Av Sarah Dessen

Du glömde säga förlåt
Mclean har flyttat så många gånger att hon nästan har tappat räkningen. Vid varje ställe har hon byggt upp en ny personlighet. Den populära tjejen. Den alternativa tjejen. Den smarta tjejen. Men i Lakeview blir att annorlunda.
Boken var bra, man ”känner igen sig” på vissa saker. Dock var det lite svårt att veta vart hon var, eller vem hon pratade med. Det är verkligen en bok jag rekomenderar!

Betyg:

fyrakpw

Boklarven, 12

 

Gregor från ovanjord
Av Susanne Collins

GRegor från ovanjord

När Gregor ska passa sin 2 åriga lillasyster Boots ramlar hon ner i en öppning i deras tvättstuga. Gregor kastar sig efter henne och faller länge.Till slut hamnar de i Underjord. Där bor det råttor, spindlar, kakelackor och bleka människor som har lila ögon. Gregor har bara en önskan: ATT TA SIG HEM.
Betyg:

femkpw

Ylva, 11

 

Eldens Hemlighet
Av Henning Mankell

Eldens Hemlighet
Det handlar om en flicka som heter Sofia och är 12 år. Hon bor i ett fattigt land i Afrika. Plötsligt en natt i den lilla byn där hon bor med sin familj kom det banditer och anföll dem, många dödades. När dem har flytt till en annan liten by så får Sofia och hennes familj veta att det finns landminor nedgrävda i landet. De berättar att man får bara gå på stigarna, inte utanför för då sätts minan igång. En gång så hände det att Sofia och hennes syster Maria sprängdes. Sofia blev av med sina båda ben. Sorgligt nog miste hennes syster livet.
Den här boken handlar om krig, orättvisa och fattigdom men att man ändå kan vara lycklig. Jag tycker att den är så bra för att den är på riktigt och man kanske får en överblick på hur andra människor har det.

Betyg:

femkpw

Skolälskaren, 12

 

Harry Potter och de vises sten

Harry potter och de vises sten

Av J.K. Rowlings

Jag älskar alla Harry Potter böckerna men denna är speciell. Den berättar allt som hände och allt som startade. Inte riktigt allt men den gör så man vill forsätta mer Super spännande.
Betyg:

femkpw

 

Nice, 11

 

Beautiful creatures
Av Margarehth Stohl och Kami Garcia

Beautiful creatures
Boken handlar om en kille som heter Ethan och bor i en ort i South Carolina, USA som heter Gatlin. I Gatlin är alla likadana, allt är tråkigt och ingen är annorlunda, är man det så blir man utfryst. I Gatlin så finns det en enstöring som ingen vet något om mer än att man är rädd för honom. När Macon Ravenwoods (som enstöringen heter) systerdotter Lena flyttar in och börjar i Ethans skola blir allt annorlunda. Även Ethan. Boken var jättebra när man kom igång. I början var den lite tråkig men den blev snart bättre. Ett tips till sådana som gillar fantasy blandat med vardag i skolan.

Betyg:

fyrakpw

 

Potterhead, 11

 

Hög press
Av Jesper Tillberg

Hög press

Den är en väl skriven och en fantastisk bra historia. Jag älskar den. Boken handlar om Tom som genom en bilolycka träffar en Italiensk familj. Efter ett tag visar det sig att pappan i familjen är en italiensk professionell fotbolls tränare i klubben Livorno. Då ändras allt för Tom…. Boken handlar om glädje, besvikelse och kärlek.

Betyg:

femkpw

hög press, 10

 

Katherine-teorin
Av John Green

recension-Katherine-teorin
Colin befinner sig i ingenmanslandet mellan tonår och vuxen. Och hans hjärta har nyligen krossats. Igen. Han har dejtat, och blivit dumpad av 19 tjejer med samma namn, Katherine. Nu bestämmer sig Colin för att formulera en matematisk teori som ska kunna förutse hans nästa förhållande och varna honom för framtida kärlekskatastrofer. Boken var bra skriven och hade ett ganska bra slut. Dock så var den ganska långsam och utdragen, vilket gjorde att man inte hade lust att läsa vidare, så därför får boken betyget 3 av mig.

Betyg:

trekpw

Moa!!!!!!, 15 år

 

Tre deckare löser stirrande trädets gåta
Av William Arden

recension-tre deckare loser stirrande tradets gata
Tre deckare hittar en gammal sjömanskista i vilken de finner en dagbok tillhörande en avliden sjöman. Med stor hjälp av dagboken letar tre deckare efter en skatt. De råkar ut för både fällor och banditer. Men skurken Java Jim är dem hack i häl. Den här boken hade lite ryslig atmosfär och var väldigt, väldigt spännande. En strålande deckare!

Betyg:

femkpw

Tre deckare-fantasten

 

Tre deckare löser blodtörstige fågelskrämmans gåta
Av Robert Arthur

recension-Tre deckare loser blodtorstige fagelskrammans gata
Boken handlar om förstadetektiv Jupiter Jones, andradetektiv Peter Crenshaw och tredjedetektiv Bob Andrews. I Kalifornien möter Tre deckare Letitia Radford och Dr Charles Woolley som säger sig ha sett en levande fågelskrämma. När någon har lagt myror i Letitias säng beslutar sig tre deckare för att lösa fallet. Ett spännande och klurigt fall. Bästa Tre deckare-boken!

Betyg:

fyrakpw

 

Bokslukaren

Dårarnas Ö
Av Martin Widmark

recension-Dararnas O
På en dockteater innanför ett urmakeri, spelas en märklig pjäs upp som får David och Larissa att tvivla på sina egna sinnen. Hur kan dockspelerskan veta exakt vad som rör sig i deras egna huvuden? Och vem är mannen
i den vita rocken som står i skuggorna i kulissen?
Jag tyckte att boken var jättebra! Den passar för de som gillar att läsa böcker.
Ni måste läsa den!

Betyg:

femkpw

 

Jussi, Elsa och jag =( ^+^)=, 9 år

Bert och ryska invasionen
Av Sören Olsson och Anders Jacobsson

recension-Bert-och-ryska-invasionen
Bert är en 14-årig kille som är tvungen att bo i en gaderob eftersom att hans föräldrar hyrt ut hans rum till en rysk flicka som heter Darja. Bert blev arg på föräldrarna och Darja.
Bra bok 1000000 av 5

Betyg:

femkpw

Joakim Sundin, 8 år

 

Bellman på tjuvjakt
Av Peter Gissy

recension_bellman-pa-tjuvjakt
Tomtens Radio- och TV-Affär har haft inbrott och polisen står helt maktlös. Vilken tur att Bellman och ryssen har en deckarfirma som åtar sig brottet. Upplösningen blir minst sagt dramatisk. Tyvärr hade den lite för mycket slagsmål och för lite hjärna, men det är bra att den har humor.

Betyg:

fyrakpw

Bellman-deckaren

 

Den gröna cirkeln
Av Stefan Casta

recension_Den-grona-cirkeln
Den gröna cirkeln handlar om Judit och hennes kompisar som under en storm försvinner från deras skola och hamnar i en mystisk värld med plantor som dem aldrig sett tidigare. Här måste dem överleva och hitta ett sätt att ta sig hem på, men allt är inte som det ska i den här världen…
Den gröna cirkeln är en av dem bästa böckerna jag läst!

Betyg:

femkpw

 

Ilovereading, 13 år

Pym Pettersons misslyckade familj
Av Heidi Linde

recension-Pym-pettersons-misslyckade-familj
Boken handlar om tjej på 12 år som heter Pym. När hon får i läxa att skriva en sann, rolig och spännande uppsats om sin familj får hon panik. Hennes familj är ju världshistoriens mest misslyckande – bränd färdigpizza till middag, vidriga storasyskon och en pappa som snarkar så mycket att mamman får sömnbrist och går till affären i omaka skor. Inte blir det hela bättre av att alla klasskompisarna skriver helt makalösa berättelser om sina perfekta familjer.
Jag tyckte boken var bra och det finns faktist en uppföljare som heter Pym Pettersons misslyckade familj.

Betyg:

femkpw

J, 11 år

 

Tre deckare löser blodtörstige fågelskrämmans gåta
Av M. V. Carey

Tre deckare träffar några personer på en gård som säger sig ha sett en vandrande fågelskrämma. När någon dessutom har lagt en massa myror i Letitia Radford tar tre deckare åt sig fallet. Lite småryslig, men ändå väldigt bra. Slutet var ett mästerverk.

Betyg:

femkpw

Detektiv Islandshästen

 

Legend
Av Marie Lu

recension_Legend
Ingen får högsta poäng på prövningen – ingen förutom June.
June Iparis, 16, är Republikens underbarn. Hon siktar nu på en elitplats i landets toppagenter.
Ingen klarar sig undan Republikens vrede, ingen förutom Day.
Day, 16, är Republikens mest eftersökta och ökända brottsling. Efter att ha fått underkänt i prövningen lever han i de fattiga sektorerna och kämpar för överlevnad.
Världen är i kaos efter att översvämningar ödelagt de största landområdena.
Republiken ligger i krig med Kolonierna samtidigt som inträna strider och dödliga smittor härjar landet.
Junes bror Metias mördas och Day misstänks som mördare.
June tar upp jakten på den ökända brottslingen men hittar på vägen saker som sätter hennes lojalitet mot republiken på prov.
Bästa boken någonsin!!!!!!Och jag är ändå en bokslukare.
Marie Lu har lyckats med en fantastisk science fiction bok som har med kärlek, svek, spänning och sorg.
Boken växlar mellan Junes och Days perspektiv vilket bara gör den ännu bättre.
Det ända som jag tyckte var dåligt var att deras speciella relation var ganska uppenbar.
(Legend är bara första boken i triologin som även innehåller Prodidgy och Champion.)

Betyg:

femkpw

Bokslukaren

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

recension_hungerspelen
Den handlar om 16-åriga Katniss Everdeen som bor i distrikt 12. När hennes syster Primrose/Prim blir uttagen till Hungerspelen, där man ska kämpa för liv och död för att påminna alla distrikt, (1-12) om ett uppror som hände för mer än 70 år sen. När Katniss anmäler sig frivilligt för att rädda sin syster åker till huvudstaden Panem, sminkas och staylas för att locka till sig sponsorer. När hon kommer in på arenan måste hon slåss på liv och död om hon vill komma hem till sin familj.

Betyg:

femkpw

Brotsmenistern, 11 år

 

Snokar i Orminge
Av Petrus Dahlin

recension_Snokar-i-orminge
Kalle Skavanks pappa har köpt godis och målat kiosken gul för att få den på fötter igen, men samma natt stjäl någon allt godiset. Är det någon som är sugen på godis, konkurrenter eller tjejen i högklackat? Och vem är gubben som ställer så konstiga frågor om kiosken? Jag är dålig på att beskriva exakt vad jag tycker om saker, men den här var riktigt bra.

Betyg:

fyrakpw

Anders

 

Glimma
Av Marie Helleday

recension_Glimma-langritten-bok-cd
Jag har läst en bok som heter Glimma. Jag tycker att boken var bra. Boken kanske är för lite yngre än vad jag är. Jag tror att dom som gillar hästar skulle gilla den här boken. Det finns två böcker ute. Det är Glimma räddad och Glimma långritten.
Det handlar om en tjej som heter Lilly. Hon drömmer om en egen häst. En dag kommer en häst som heter Glimma till stallet. Hon har blivit vanskött av sin gamla ägare. Kan Lilly nu få Glimma att lita på människor igen?

Betyg:

fyrakpw

emma petersson, 12 år

 

Cinder
Av Marissa Meyer

recensioner_Cinder
Människor och androider trängs på de stökiga gatorna i Nya Beijing. En dödlig pest plågar befolkningen. Från rymden övervakas de av ett månfolk som väntar på att sätta sina planer i verket. Ingen vet att Jordens öde hänger på en enda flicka…
Cinder är en begåvad mekaniker, men hon är också en cyborg. Cinder är en futuristisk version av Askungesagan, där hon slits mellan plikt och frihet, lojalitet och förräderi. Cinder är första boken i serien The Lunar Chronicles.
Jag tycker att den här boker är jättebra för att man känner värkligen igen vissa delar från Askungen. Man kommer snabbt in i den och den är väldigt spännande. Man vill bara läsa mer och mer! Om ni gillade den så finns det 3 böcker till i serien som också är baserade på kända sagor. Scarlet, Cress och Winter.

Bertyg:

fyrakpw

@Fangirldreamz på instagram, 13 år

 

Korv med bröllop
Av Måns Garhton och Johan Unenge

recension_Korv-med-brollop
En korvdirektörs dotter ska gifta sig på ett hotell, men bara det inte blir på Grossmanhotell. Jätterolig och bra precis som de andra hotell Gyllene knorren-böckerna. Jag ser framför mig när bröllopsparet ska åka häst och vagn, minus häst plus bil.

Betyg:

fyrakpw

Skrattmåsen

 

Den gröna cirkeln
Av Stefan Casta

recension_Den-grona-cirkeln
15 åriga Judit går i en normal skola tillsammans med sin kompis Dinah, sin pojkvän David och hans kompis.
En dag blåser det upp till storm och judit och hennes vänner försvinner till en annan värld… Där hittar de människor som sitter runt ett bord och håller varandra i händerna. Något är fruktansvärt fel…
För er som tycker om dystopier och skräck så är det bara att vänta tills klockan är nio på kvällen!

Betyg:

femkpw

 

Alma som gillar skräck

 

Julklappstjuven
Av Anna Jansson

recension_Julklappstjuven
En skurk utklädd till tomte tar sig in i folks hus om natten och stjäl julklappar. Detektiven Emil Wern tar sig an fallet. Jag tycker att det var den bästa Emil Wern-deckaren. Som vanligt är det runt fyra misstänkta.

Betyg:

fyrakpw

Detektiven

 

Jakten på WondLa
Av Tony DiTerlizzi

Eva har aldrig sett solen förut. Hon bor under marken i en fristad. En robot vid namn, Modr, tar hand om Eva. Men hon tvingas fly för sitt liv och på sin resa möter hon fienden och vänner. Boken har 42 kapitel och passar för den som gillar fantasy. Nästa bok i serien heter ”Kampen för WondLa”.

Betyg:

femkpw

Go, go, WondLa! :), 10 år

 

Det värsta med min syster
Av Jacqueline Wilson

recension_Julklappstjuven
Marty och hennes storasyster Melissa är helt olika. Melissa älskar roshandkrämer, smink och tröjor med söta kattungar. Marty hatar sånt. Hon vill bara vara i sin Martykoja och pyssla och rita coola serier med Mäktiga Mart i. När Melissa och Marty måste dela rum så bråkar dem bara. Tills en olycka händer. Då förändras allt.
Det värsta med min syster är jättebra, men den var inte så rolig i början. Det är bra att någon vill skriva en sån här bok.
Den här får en stark 3:a som betyg!:)

Betyg:

trekpw

Till bästa Ida, Amanda, Alva, Alvina och Lo, 10 år

 

Hjärtlös
Av Petrus Dahlin

recension-Hjartlos
Jag tycker att den här boken är läskig, spännanade och man kommer verkligen in i boken. Det är som om man är Maia som är huvudrollen. Det hade säkert kunnat vara sant. Men i såfall hade det varit hjärnspöken.

Betyg:

fyrakpw

Skogens systrar är världens bästa böcker, 11 år

 

De odödligas regler
Av Julie Kagawa

recension-De-ododligas-regler
Boken är lite som en klassisk vampyr bok men ändå inte. Huvudpersonen heter Allison Sekemoto och lever i en vampyrstad som styrs av vamprer och hon och hennes vänner lever på svältgränsen men en dag hittar en vampyr henne… Boken är väldigt bra och hittar sig snabbt in i topplistan på mina favoritböcker.

Betyg:

femkpw

Bokmalen, 13 år

 

Förfärliga fakta – Fula kryp
Av Nick Arnold

recension-Fula-kryp
Den här faktaboken handlar om olika smådjur som plattmaskar, ringmaskar, skalbaggar, fjärilar och mycket mer. Den är jätteintressan och innehåller även roliga test som om man skulle klara sig om man var en fjäril. Visste ni till exempel att myror är mycket bättre än människor på att hitta i en labyrint.

Betyg:

femkpw

Djurälskaren

 

Supersmart
Av Dan Höjer

recension-Supersmart
Den handlar om supersmarta maskiner, människor och andra djur. Men även om supersmarta misstag som penicillinet och marmeladen. Jag tycker om faktaböcker och den här var ofattbart bra!

Betyg:

femkpw

Faktaälskaren

 

Hjärtlös
Av Petrus Dahlin

recension-Hjartlos
Boken handlar om en flicka som heter Maia, som nyss har flyttat till New York med sin mamma och pappa. Hennes föräldrar måste jobba och Maia får vara hemma själv. Som sällskap får hon en liten hamster som spårlöst försvinner. Men varför får hon inte gå in i hörnrummet? Och vad är det som finns därinne?

Betyg:

femkpw

Tusen tack om jag kommer med i världens bästa tidning ;), 10 år

 

Branden vid söderbysjön
Av Petrus Dahlin

recension_Branden-vid-soderbysjon
En brand brutit ut på Björkhagens golfklubb, men en spåkärring har förutspått det. Hon är mystisk, men måste ha samarbetat med någon. Vem är medskyldig till branden, tonåringarna eller den alkoholiserade ungdomen? Jag tycker att den var bra, men jag förstod hur det hela hängde ihop innan huvudfigurerna förstod det.

Betyg: 4 KPW

fyrakpw

 

11-åringen

Rum
Av Ingelin Angerborn

recension-rum-213
Bea, Meja och Elvira är på ett kollo. Det händer läskiga saker i rum 213.
Där de bor i en vecka. Vem är den mystiska flickan som bara Bea kan se.
De blir ihop med killarna Melker, Kevin och Isak. Det var en bra bok. Jag slukades direkt. Den var spännande.

Betyg:

fyrakpw

alma

 

 

Momo eller kampen om tiden
Michael Ende

recension_momo-eller-kampen-om-tiden-en-sagoroman
Den här boken handlar om en flicka som heter Momo och bor ensam i en amfiteater där hennes vänner hälsar på henne varje dag. Efter ett tag märker Momo att folk inte hinner med någonting, hennes gamla vänner hinner ens inte med att hälsa på henne, alltså blir hon ensam i den gamla amfiteater. Hon har inte tänk på de gråa männen som går överallt nu. Men sen märker hon vad det är som pågår, därför samlar hon in sina vänner ingen för att stoppa de gråa männen, tidstjuvarna.
I början kan den vara lite seg att komma in i men sedan blir den jätte spännande!

Betyg:

femkpw

Kolakakan

 

Harry potter och den flammande bägaren
Av J.K.Rowling

recension-Harry-potter-och-den-flammande-bagaren
Jag har precis läst ut fjärde Harry potter boken. Den är jätte bra.den är ganska lång (runt 700 sidor). Denna bok rekommenderar jag till dom som gillar fantasy. Harry börjar sitt fjärde år på trollkarls skolan Hogwarts. Det är en tre kamp. En person från tre olika trollkarls skolor tävlar mot varandra i tre olika uppgifter.

Betyg:

femkpw

Potter head for ever

 

Dödligt misstag
Av Lena Lilleste

recension-Dodligt-misstag
Ett råskinn till tjej bestämmer träff med män som köper sex för att råna och mörda dem. Den var väldigt spännande, men får minuspoäng för att det fanns med svordomar.

Betyg:

trekpw

Detektiven

 

 

The Maze Runner
Av James Dashner

recension_Raze-runner-i-dodens-labyrint
Thomas minns bara sitt namn när han vaknar upp i en hiss. När hissdörrarna öppnas möts han av ett gäng tonårs killar som precis som Thomas fått sina minnen utsuddade. Killarna är omringade av höga stenmurar och allt de vet är att varje dag öppnas murarna och världen till en stor labyrint börjar.
Varje dag springer de ut labyrinten. Men det gäller att vara tillbaka innan dörrarna till murarna åter igen stängs på kvällen och du blir fast i en labyrint som ingen någonsin överlevt en natt i med otäck metallspindel liknande varelser
Maze Runner är den första boken i Serien.
Om du älskar Hunger Games och Divergent är denna bok perfekt för dig.

Betyg:
fyrakpw
Insta: @we.are.foooers, 13

 

Percy Jackson and the Olympians: The Last Olympian
Av Rick Riordan


recension_Percy-jackson-and-the-olympians-book-five-the-last-olympian
Halvguden Perseus ”Percy” Jackson är son till Poseidon fyller snart 16 men inget är som det ska. Han ska leda ett krig mot titanen Kronos. Men han får hjälp av sin bästa vän Annabeth Chase som är dotter till visdomens guddinna Atena och andra halvgudar. Medan Halvgudarna är i krig under natten så slåss gudarna och gudinnorna mot Tyfon. Undertiden så är det samtidingt krig i Poseidons rike