Bokrecensioner 3

Godnatt Mister Tom
Av Michelle Magorian

Godnatt mister Tom
8-åriga William evakueras från London under Andra världskriget till den lilla byn Little Weirwold. Han flyttar in hos Tom, en 60- årig man som inte har umgåtts med någon på 40 år. Under ungefär ett år får man följa deras liv i byn och den enorma påverkan de har på varandra. Boken är fantastiskt vackert skriven och varvas av sorgliga och lättsamma kapitel. Jag rekommenderar den verkligen, den lämnar ett avtryck som inte försvinner på länge.
Betyg:
femkpw

 

Ellen Meuller, 13

 

Harry potter och hemligheternas kammare
Av J.K Rowling

Harry potter är en trollkarl och går på en skola för häxkonster och trolldom. Harry går på en sport som heter quidditch. Harry har två vänner som heter Ron och Hermijone.
Betyg:

femkpw

 

Nora, 8

 

Heddabloggen … och allt de här med mamma
Av Åsa Hofverberg

Hedda är en tjej som är kär. Kär i Gustav. De brukade göra straffar tillsammans. Men det tog stopp. Heddas mamma gör mystiska toabesök. Hedda är osams med Karro (hennes bästa vän) som nu är med Signe.

Betyg:

femkpw

Du vet vem, 10

 

Styx märke
Av Hanna Blixt

Den handlar om Sofia och Leo som kommer till Sagofallen. De träffar på schackpjäser och några är goda och några onda. De träffar på en enhörning och får uppdraget att rädda världen. Det är ett spännande äventyr. Jag tycker att det är världens bästa bok för att den är så spännande och mysig.

Betyg:

femkpw

Theo, 11

 

Svarta damen
Av Hanna Blixt

Fortsättning till Styx märke i serien Äventyren i Sagofallen. Sofia och Leo kommer tillbaka till Sagofallen och får uppdraget att stoppa Svarta damen som vill vrida tillbaka tiden, så det blir som det var innan då Styx invaderat. Sofia och Leo måste förstöra tidens bok.
Den är världsbäst, lika bra som Styx märke. Spännande och kul! Gillade att det var korta kapitel och alla slutade spännande.

Betyg:

femkpw

Theo, 11

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Enda sen Billie och hennes mamma flyttade till huset i Åhus har hon känt att huset inte vill ha de där. Tänk om huset är hemsökt? Billie och hennes nya kompis Alladin börjar ta reda på mer om huset. Och ju mer de får veta, desto säkrare blir de på att de måste bort därifrån, innan något hemskt händer. Jag tycker att den här boken är väldigt bra och spännande. Men den skulle gärna ha varit lite längre. Ändå är boken jättebra och läskig, jag fick till och med mardrömmar!

Betyg:

femkpw

Läste glasbarnen på gran canaria?, 9

 

Warriors: Ut i det vilda del 1 av 6
Av Erin Hunter

Katten Rost är ute och leker i skogen. Där träffar han plötsligt några andra katter som frågar om han vill vara med i en klan som heter Åskklanen. När det är fullmåne drar tinget igång och Vindklanen är spårlöst borta och Skuggklanens ledare Uddatjärna är blodtörstig och oro väcker i skogen. Den var jättebra skrivet. Lagom mycket text och tjocka böcker men man läser ut dem ganska snabbt. Rekommenderar för personer som gillar strider, katter och vänskap.
PS. Det är min favorit serie!

Betyg:

femkpw

#HolowHorse, 11

 

Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst
Av Gareth P. Jones

Efter åratal av listiga och utstuderade planer för att orsaka varandra en hastig och förtida död har tvillingarna Lorreli och Ovid ingått i en vapenvila, och lever ett stilla liv i den halvt nedbrutna herrgården. Men när en oväntad släkting dyker upp börjar mystiska olyckshändelser ske. Frågan är om det verkligen är olyckshändelser eller om det är någon av som har återgått till sina gamla (o)vanor? Eller är det någon annan som smider ondskefulla planer?

Betyg:

tvakpw

 

Toia, 9

 

Thure och Vattenhästens öga
Av Monica Arvidson W

Thure och Vattenhästens öga är en perfekt bok att glömma vardagen med. Man kommer in i en helt annan miljö i Zimbabwe, där Thores mormor driver ett barnhem. Allting är annorlunda och förtrollande.
Plötsligt börjar märkliga saker hända. En mystisk jättehäst dyker upp på nätterna och en trollkunnig man förstör för byborna. Så spännande när Thore och hans kompis TamTam försöker lösa mysteriet. En jättebra bok!

Betyg:

femkpw

 

Gnu, 15

 

Tredje tecknet
Av Ingelin Angeborn

TRedje tecknet
Olivia har sommarlov. Hon har inget att göra. Milo vill hela tiden vara med Sonja. Men till slut så åker Milo så Olivia och Sonja får vara i fred. Men då börjar konstiga saker att hända. Vem flåsar Olivia i nacken när hon skal sova? Och vem skriver de konstiga meddelandena på spanska?

Betyg:

fyrakpw

 

I love läsning

 

Warriors
Av Erin Hunter

Warriors (Ut i det vilda) är en bokserie i världsklass som är såld i över 20 miljoner (20 000 000) exemplar. Den är så oerhört bra att man ser bilder av alla katter och de fem olika kattklanerna:
Vindklanen, Flodklanen, Skuggklanen, Stjärnklanen och Åskklanen som huvudkatten Rost hamnar i.
Han drömmer underliga drömmar och lockas ut mot skogslivet. En kväll så tar han ett steg för långt och hamnar på Åskklanens territorium och blir attackerad av en klankatt. När han sedan blir antagen i klanen och får sitt klannamn -Eldtass- så händer massor som jag inte får spoila. När jag tänker efter har jag väl antagligen redan avslöjat för mycket…
Men iallafall, glöm inte bort: ENDAST ELD KAN RÄDDA VÅR KLAN

Betyg:

femkpw

WarriorsBeundrarenSomÖnskadeAttHonVarEnKattUrBokenSåMycketAttDetGörOnt, 12

 

Vandraren utan ansikte
Av Andreas Palmaer

Om du gillar rysliga historier som skrämmer vettet ur dig, om du gillar det så kommer du att älska den här boken. Jag tycker om den här boken väldigt mycket för att jag älskar att bli rädd. Den här boken är en riktig rysare och den handlar om spökhistorier. Vandraren utan ansikte är inte en sån där bok som handlar om gamla historier, utan det är saker som är nutid, nu, inte för ett år sen utan nu och det kan göra boken lite läskigare. När jag läste det första kapitlet i den här boken så kom jag verkligen in i dess värld och det var både kul men det är också väldigt läskigt för då kan man nästan se alla monster. Jag tror helt enkelt att den här boken är en riktigt bra bok för alla som bara längtar efter att få sätta tänderna i en riktigt ryslig bok.

Betyg:

fyrakpw

 

Inoz, 10

 

 

Syster Varg
Av Anette Skåhlberg

Syster varg handlar om två tvillingar som heter Sandra och Tea. När de var 4 år försvann Tea i skogen och hittades inte. Alla trodde att hon var död. Men när de fyller 10 år hittade poliserna Tea mitt i skogen. När hon kommer hem upptäcker dom att hon inte alls är som vanligt. Hon har levt med vargar i skogen ända sedan hon försvann. Hon hade blivit som en varg, lika aggressiv och kunde inte prata eller förstå människo-språk. Jag tycker att boken var superbra, jag rekommenderar den verkligen. Det finns även en del två och tre.

Betyg:

femkpw

Amanda, 13

 

Norra Latin
Av Sara Bergmark Elfgren

Tamar kommer från Östersund och drömmer om att bli skådespelare. Clea kommer från Stockholm och är barn till en känd skådespelare. När de börjar på samma skola förändras bådas liv. Att skolan råkar vara hemsökt kan ha med saken att göra…
Jag tycker att det är en väldigt bra bok. Den är lätt att känna igen sig i, det är lätt att tro att historien är baserad på en verklig händelse.
Den är en av mina favoritböcker.

Betyg:

femkpw

Potterhead, 13

 

Mordet på Orientexpressen
Av Agatha Christie

Då detektiven Hercule Poirot får ett telegram om ett ärende i London beger han sig omedelbart till Orientexpressen som ska föra honom dit. Men inte långt därefter sker ett mord bland de tolv passagerarna och monsieur Poirots initiativrikedom sätts ännu en gång på prov. Med sina kamraters hjälp försöker han pussla ihop alla ledtrådar, men gåtan blir emellertid bara orimligare och orimligare…
Jag tyckte att boken var riktigt bra och så spännande att det inte gick att lägga ifrån sig den, särskilt när det är som mest spännande… Karaktärerna är perfekt varierade. Med andra ord tröttnar man aldrig på boken.

Betyg:

femkpw

Den bokmala detektiven, 11

 

Spökflickan
Av Katarina Genar

Boken handlar om Anna. Hon flyttar till ett mystiskt hus där det sägs att det spökar. Hon och hennes vän Siri försöker lösa alla husets gåtor och mysteriun. De hittar ett mystiskt skrin som ”spökflickan” hade när hon var liten och spänningen bara stiger när man läser den.

Betyg:

femkpw

KP är bäst, 11

 

Monsterskolan: triologin
Av Mårten Melin

Denna bok innehåller 3 böcker som handlar om barn som börjar på en skola för speciella barn. Dessa barn är inte bara speciella, utan har även speciella förmågor som för vissa betraktas som en gåva men för vissa som en total katastrof. Bokens 3 huvudpersoner är, Måns, Love och Pixi och alla tre kämpar för att bemästra deras krafter tillsammans med lärarna och eleverna på Skogsbingelskolan. För mig är denna bok ett mirakel, jag rekommenderar den starkt till alla som är 11-14 år.

Betyg:

femkpw

Fantasy lover, 12

 

När vi möttes
Av Anna Todd

Tessa har ett perfekt liv, en perfekt pojkvän, perfekta betyg och hela sin framtid planerad. Allt detta ändras när hon möter Hardin som är Tessas raka motsats. Ändå dras Tessa till Hardin på något sätt även fast han har gjort allt för att inte förtjäna hennes tillit. Boken var väldigt bra men jag skulle rekommendera att vara lite äldre än jag var när jag läste den med tanke på att det var väldigt mogen handling i boken. Den var ändå väldigt bra även om jag var lite för liten när jag läste boken.

Betyg:

fyrakpw

Fantasy lover, 12

 

Att lura döden
Av Lisa Jane Smith

Boken Att lura döden är en av de bästa böcker jag har läst och är första delen i serien Night World. Boken handlar om en värld som inte är en plats utan ett sällskap med övernaturliga varelser. Och som endast har två regler, personer med i sällskapet får inte bli kära i en människa, och människor får aldrig veta att sällskapet finns. Boken handlar om en tonårig vampyr som bryter mot båda dessa lagar. Jag älskar både fantasy och romans så denna bok är ett mirakel.

Betyg:

femkpw

Fantasy lover, 12

 

Ylvania sagan om ljusbäraren
Av Ylva Hällen

Den handlar om Alba som bor Göteborg . En dag kommer någon och tar med henne till ylvania. Där träffar hon Jiro Stella och Adrian. Tillsammans ska de besegra Master.

Betyg:

femkpw

Kommer inte på ngn, 11

 

Silverpojken
Silverpojken
Av Kristina Ohlsson

Plötsligt började mat försvinna från Aladdins föräldrars resturang. Samtidigt smyger en lättklädd pojke runt i deras trädgård och följer efter Aladdin. Vem är pojken? Och vad vill han? Är det han som stjäl maten? En spännande bok för alla åldrar.

Betyg:

trekpw

LoveKristinaOhlsson, 9

 

Olympens hjältar: Athenas täcken
Av Rick Riordan

Jag älska Rick Riordans böcker om gudar! Athenas tecken handlar om fem halvgudar (barn till en gud och en människa) som försöker rädda jorden från Gaia, gudinna över jorden. Jag tycker att den är spännande och rolig plus att man lär sig massa om mytologi på ett kul sätt. Jag skulle säga att bocken är för åldersgruppen 10-13

Betyg:

femkpw

Tack N och H som tipsade mig, 11

 

Gamla hundar nya vanor
Av Bali Rai

Harvey och hans familj har världens värsta granne. Mick är vresig oförskämd och rasistisk, och hans enda vän verkar vara hans sjabbiga, illaluktade hund Nelson. Men Harvey gillar hundar, hur sjabbiga de än är så försöker han lära känna Mick och Nelson lite bättre. Det visar sig bli en riktig tuff utmaning. Kan man verkligen lära en gammal hund nya vanor??

Betyg:

trekpw

Malin, 12

 

Kalla kårar mitt liv som varulv
R L Stine

Boken handlar om en pojke som ska till sin morbror och faster. Han får en ny vän. Men det börjar hända märkliga saker, i skolan får han veta att alla tror på varulvar och när han berättar om vad han vill vara på lovet blir alla förskräckta. Jag tyckte den var bra fast lite mystisk.

Betyg:

trekpw

Liv, 9,5

 

Fyr 137
Av Ingelin Angeborg

Jag tyckte den här boken var bra för att den var väldigt spännande och läskig.
Den handlade lite om camping och en hemsökt fyr.

Betyg:

femkpw

Det var en bra bok, 9

 

Rum 2013
Av Ingelin Angeborg

Elvira ska ha ett jätte tråkigt sommarlov men när hon hittar en lapp om något kollo så tar hon ändå med den hem. Hon får en plats på kollot fast ansökan är inskickad försent. På väg till kollot ser hon en registreringsskylt som hon tycker sen lite märklig ut. Sen fortätter konstigheterna på kollot, Elviras fina ring försvinner spårlöst och Elvira, Meja och Nea börjar anklaga varandra.

Betyg:

fyrakpw

Bokslukaren, 12

 

Rum 2013
Av Ingelin Angeborg

Elvira åker på kollo under sommarlovet. Under kollot händer det mystiska saker. Finns även som film. Läs även fortsättningarna Sal 305 och Fyr 137.

Betyg:

femkpw

Den som inte är rädd, 10

 

Narnia: Häxan och lejonet

 

Narnia: Häxan och lejonet
Av C. S. Lewis

Det var fyra barn som flyttade ut på landet. När de lekte kurragömma kom de till landet Narnia genom ett klädskåp.
Ett av barnen träffade den vita häxan och blev lurad att hjälpa henne.
Sen blev det krig mellan häxans folk och Lejonet Aslans folk.
Aslan offrade sig själv för att rädda pojken som var fångad av häxan men återuppstod eftersom han offrade sig för pojken.
Sen växte barnen upp i Narnia och blev kungar och drottningar men när de gick förbi den magiska lyktstolpen så kom de tillbaks till vår värld och var barn igen.
Det bästa med boken var att den var spännande och det var mycket magi och fantasi. Det sämsta med boken var att det var många svåra och konstiga ord.

Betyg:

trekpw

klass 3 blå, 9

 

Narnia: Min morbror trollkarlen
Narnia – min morbror trollkarlen
Av C.S Lewis

Boken handlade om två barn som heter Digory och Polly. De träffade en trollkarl som gav dem magiska ringar som gjorde att de hamnade i en annan värld som hette Charn. Där träffade de en ond drottning som var en häxa. Hon följde med till London. Med hjälp av ringarna hamnade de sen i en värld där de träffade ett lejon som skapade världen. Barnen fick i uppdrag att hämta ett gyllene äpple. Det som var bra med boken var att den var fantasifull och spännande så man fick många bilder i sitt huvud, men ibland var den lite långtråkig.

Betyg:

femkpw

3 blå, 9

 

Percy Jacksson
Av Rick Rioan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
En helt vanlig tonåring eller…
På en enda natt slungas unga Percy Jackson in i en värld full av gudar och monster. Han hinner knappt förstå att hanns mamma nyss har dött fören han blir iväg skickad med sin bäste vän som tydligen är en satyr och en tjej som är i hanns older på ett så kallat uppdrag. Vad kan hända nu?
Detta var den första bra boken jag någonsin läst. Jag var nio när jag läste den, nu är jag tio. Jag hatade att läsa innan jag läste den här boken. Första boken i Percy Jackson-serien tog en månad att läsa men sedan tog dom andra böckerna i serien bara några dagar. Nu läser jag ut en bok med tusen sidor på 5 dagar.
Jag lärde mig älska böcker genom Percy Jackson.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen, 9

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

recension_hungerspelen
Den första boken i Hungerspelen- trilogin handlar om en modiga, målmedvetna tonåringen Katniss Everdeen som bor i Sömmen, i distrikt 12. Katniss ansvarar för att hon, hennes mamma och lillasystern Primrose (Prim) ska mat genom att jaga. Dock lever de magert och fattigt. Men så tar Katniss liv en oväntad vändning när Prim blir utvald till att delta i hungerspelen och hon anmäler sig frivilligt i Prims ställe. Hon får tävla mot deltagare från olika distrikt i olika åldrar. Från att ha levt ett tryggt liv i Sömmen kastas hon ut på en arena mellan liv och död och får själv avgöra vilka som är fiender och vänner. Hon får uppleva hunger, oförutsedda faror och sorg.
Boken var svår att slita sig ifrån, jag ville läsa vidare och få reda på hur det gick. Att många kapitel slutar andlöst spännande gör den ännu bättre. Jag rekommenderar den till alla som gillar spänning, överlevnad och sorg. Och alla som gillar bra böcker!

Betyg:

femkpw

 

The hanging tree, 11

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlson

zombiefeber
Jag läste denna bok på en kväll den är väldigt läskig jag rekommenderar att man läser den när man är typ 12 år fast jag är bara 10 år men ni borde läsa böker som Kristina Ohlson har skrivit för hon skriver jätte bra böker!

Betyg:

trekpw

 

Den var läskig, 10

 

Nikkis dagbok
Av Rachel Ren’ee Russell

recension_nikkis-dagbok-1-berattelser-fran-ett-inte-sa-fantastiskt-liv
Nikkis dagbok är hennes riktiga dagbok hon är skolans största tönt. Hon har två bästisar som heter Chlouie och Zoey som är skolans värsta töntar med Nikki. Hon har skåpet brevid skolans värsta diva och Nikkis fiende Mackenzie som är en csp, cool, söt och populär. Boken är väldigt rolig ibland börjar jag fnissa.

Betyg:

fyrakpw

Den som gillar att läsa, 9 år

 

Nidstången
Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Recension_Nidstangen
Nidstången är spännande och bra på alla andra sätt! Läs den! Det finns nio böcker till i samma serie, Nidstången är den första. Man måste läsa de i ordning annars fattar man ingenting. Serien heter Pax.

Betyg:

femkpw

 

Älskar PAX, 11 år

 

FYR 137
Av Ingelin Angeborn

Recension_fyr-137
Precis som i de andra delarna (Rum 213 och Sal 305 ) är detta en slukrysare som handlar om Meja, Bea och Elvira. I denna bok så åker Bea och Elvira med Meja och hennes föräldrar. På vägen dit ser Elvira en registreingsskylt där det kusligt nog står FYR 137.
Elvira tänker, Nej inte igen!

Betyg:

fyrakpw

Soilder76, 11

 

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Recension_det-magiska-hjartat
Boken handlar om Roberta vars bästa vän Charlotte är så sjuk att hon bara kan överleva om hon får ett nytt hjärta. Men på sjukhuset har de inget nytt hjärta därför måste Roberta använda ”önskegloben” som hon köpte på en auktion. Tillsammans med hennes nya kompis Eric letar hon försöker få ”önskegloben” att fungera. Kommer de att hinna i tid? Jag tyckte att boken var spännande och man fick veta hur det kan kännas att ha en bästis som är döende. Det hände hela tiden något oväntat. Man lärde sig också att inte vara lika rädd för döden.

Betyg:

fyrakpw

 

Boken, 12

 

Harry Potter och De vises sten
Av J.K Rowling

Recension-Harry-potter-och-de-vises-sten
Det här är första boken i Harry Potter- serien. Den handlar om Harry som blir misshandlad och utstött av sin moster och morbror (samt deras vidriga son Dudley), hans enda släktingar med livet i behåll. Men, på hans elvaårsdag, inträffar något oväntat som förändrar hans liv. Det visar sig att han är trollkarl och en helt ny värld öppnar sig. Det här är en av de bästa böckerna jag någonsin läst. Det känns som om jag mer än väl känner karaktärerna och enligt mig passar den alla åldrar. Den är lätt att förstå och leva sig in i, som om man hade varit en del av berättelsen. Jag rekommenderar den till 100%!

Betyg:

femkpw

 

Albus PercivalWulfric Brian Dumbledore, 11

 

Dagbok för alla mina fans Gregs bravader
Av Jeff Kinney

Dagbok för alla mina fans
VARNING DÅLIG OCH BRA HUMOR FINNS I BOKEN!!!!!!!
Gregory (även kallad Greg) går i middle schol. Han tycker det är det mest korkade som finns i hela värden. Men han tänker bli berömd en dag och istället för och bara svara på frågor kan han låna ut Loggbok. Men så länge sitter han fast med ett gäng idioter.
Jag har läst den här boken typ tio gånger men den blir alltid bara bättre.
P.S jag har läst hela serien + att den är bäst.

Betyg:

femkpw

 

Böcker äger!!!, 9

 

Jättehemligt
Av Barbro Lindgren

Det utspelar sig för 60 år sen när Barbro Lindgren var barn, hur hon tänker, vilka kompisar hon har, hennes liv. Jag tyckte att den var bra för att hon tänkte typ likadant som jag och det är kul att läsa om någons liv tycker jag, det finns två böcker till som heter: Världshemligt (när hon är äldre), Bladen brinner (när hon är ännu äldre) och så finns det också Sparvel böckerna som hon också har skrivit.

Betyg:

femkpw

 

Elvira Fredholm, 11

 

Utan djur så dör jag!
Av Siri Spont

Den boken handlar om en tjej som heter Tilda och hon har en kompis som Thea. Men Thea har tydligen fått en ny bästis som heter Elin och hon är en av de mogna. Hon har även problem med en kille som heter Marcus som är ganska taskig mot Tilda. Sån tur att hennes andra kompis Stella hjälper Tilda.
Jag tycker att den boken är jätterolig och superkul. Men den kunde varit lite längre.

Betyg:

femkpw

 

Knäppa bokmalen, 9

 

PAX – Grimmen
Av Åsa Larsson & Ingela Korsell

Ett odjur härjar i Mariefred om nätterna. Bröderna Viggo och Alrik, väktare för det hemliga biblioteket, är de enda som kan rädda Mariefred från odjuret. Men vad är det för nåt? En djävulshund? En varulv? Och vad har den mystiske Damir, som säger att han ska söka information i biblioteket, med saken att göra? Den här boken är väldigt spännande och lite läskig, jag tipsar åldern 10-14 år. Den är full med humor, den fick mig att skratta högt flera gånger! Läs den och gör det NU!

Betyg:

femkpw

 

PAX-fan, älskar Iris, 12

 

Familjen Considines förbannelse
Av Gareth P. Jones

Recension-Familjen-considines-forbannelse
Mariel ska åka till sin mormors begravning och träffa sin släkt som hennes mamma har hållit hemlig. Men hennes kusiner beter sig konstigt och varför hade bara hennes mormor silver smycken. Boken är spännande och man lever sig in i den. Men den är inte skräckläsning eller…

Betyg:

fyrakpw

 

Bokmärken, 13

 

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Recension_det-magiska-hjartat
Den här boken handlar om en tjej som heter Roberta och hon är på aktion med sin morfar som heter Horatio och sin bästa vän Chalotte. Då köper hon en mystisk jordglob. Charlotte är sjuk aldrig varit som dom andra barnen.
Den här boken har jag läst säkert minst 5 gånger. Den boken är nog min favorit bok. Det bästa med boken är att det alltid är något på gång. Men den kunde varit längre.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen med tre bokhyllor!, 9

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Glasbarnen är en väldigt spännande bok för 9-12 åringar (skulle jag säga). Den kan vara lite läskig men det är bara kul! Det handlar om flickan Billie som flyttar med sin mamma till Åhus. Där träffar Billie Aladdin. Men redan när Billie och hennes mamma tittar runt i huset märker Billie att något är fel. Han som ska sälja huset drar in lögner men det är bara Billie som märker och dem som bodde där innan bara lämnade sina saker. Varför ljuger säljaren och varför lämnade den andra familjen sina saker? Redan när den flyttat in händer märkliga saker taklampan gungar fram och tillbaka fast alla dörrar och fönster är stängda, någon knackar på Billies fönster mitt i natten, någon lämnar meddelanden i gästrummet, men varför tror inte mamma på det? Varför tror mamma att hon ljuger? Måste Billie lösa det här själv tillsammans med Aladdin och bästa vännen Simona från Kristanstad? Vem är det som spökar? Finns det riktiga spöken i Billies och mammas hus?

Betyg:

fyrakpw

 

Glasbarnen, 9

 

Liftarens guide till galaxen
Av Douglas Adams

Recension_liftarens-guide-till-galaxen
Huvudpersonen Arthur Dent härstammar från den i stort sätt tråkiga planeten Jorden. Han har redan en minst sagt dålig dag, kanske på grund av att kommunen ska riva hans hus gör att bygga en motorväg. Men det är innan planeten lämnas till sin undergång, för att göra plats till en intergalaktisk motorväg. Men tillsammans med sin vän Ford Prefect lyckas de helskinnade fly undan katastrofen och hamnar istället på ett fascinerande äventyr genom universum med bara en liten gul fisk, en bok och en handduk.
Jag tyckte boken var bra och den fick mig ofta att skratta. Men den passar nog för lite äldre barn, eftersom att författaren använde sig av en hel del svåra begrepp. Det kan vara lite ansträngande att hänga med i karaktärernas kornversationer, men trots det var det inte svårt att förstå handlingen.
Jag ger den en stark fyra, nästan en femma. Jag rekommenderar er som vill garn utmaning att läsa boken.

Betyg:

fyrakpw

 

En fallande petunia, 11

 

Fly Sol, fly!
Av Jo Salmson

recension_fly-sol-fly
Flickan Sol som bott i en villa utanför staden har fått veta att hon är en av häxfolket. Landet Sol bor i är i krig med häxfolket och Sol måste fly ifrån villan utan att bli upptäckt. Men general Kiijana och hennes soldater är redan på jakt efter henne och Sol måste fly så fort som möjligt. Boken var väldigt bra och spännande och jag läste om den flera gånger! Den rekommenderas för barn i åldern 8 år och uppåt. OBS: Man bör ha läst böckerna innan. P.S Läs alla Jo Salmsons fantasy böcker, dem är superbra med mycket spänning ..

Betyg:

femkpw

 

Jo Salmonson junior, 10

 

Bilbo – En hobbits äventyr
Av J.R.R Tolkien

Recension_bilbo Hobbiten
Den här boken läser man ur den kortväxta hobbiten Bilbos perspektiv, som bor i sitt lilla, bekväma hobbithål och gillar ett lugnt och trivsamt liv. Men en dag kommer tretton oinbjudna dvärgar till hans hem som vill hålla ett rådslag. De behöver hobbitens hjälp för att ta tillbaka det som en gång i tiden varit deras, en värdefull skatt och som vaktas av den onda Draken Smaug. Motvilligt följer Bilbo med, tillsammans med de tretton dvärgarna och till viss hjälp av den visa trollkarlen Gandalf. De hamnar ideligen i knipor och vägen blir farofylld. De möter både svårigheter och hjälp. Samtidigt sätts Bilbos mod på prov som aldrig tidigare. Men frågan är bara: kommer de tillsammans kunna besegra Smaug och ta tillbaka deras enorma skatt?
Den här boken var väldigt bra, men jag som har läst Sagan om ringen-böckerna blev lite besviken. Beskrivelserna var annorlunda och dessutom var det en annan översättning som jag blev lite irriterad på. Men för övrigt var den väldigt bra.

Betyg:

fyrakpw

 

It’s LeviOsa, not LeviosA, 11

 

Imorgon är allt som vanligt
Av Lina Stoltz

recension_imorgon-ar-allt-som-vanligt
Boken handlar om Lillian som har en mamma som dricker och vågar inte berätta för någon.
Detta var en ganska djup och den kom man snabt in i handlingen, det var bra.
Det som inte var så bra var att dom inte förklara hur dom såg ut men det är fortfarande den bästa boken jag någonsin läst.

Betyg:

femkpw

 

Elin inte Eina, 10

 

Percy Jackson Född till hjälte
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Den här boken handlar om 12-åriga Percy Jackson som bor med sin mamma Sally och sin hemska styvpappa Gabe. Percy har både ADHD och dyslexi. När han åker på en skolutflykt går allting snett. Han matematiklärare förvandlas till ett monster och försöker döda honom. Han får reda på att han är ett halvblod. Ett halvblod är ett barn till en av de grekiska gudarna och en vanlig människa. Percy kommer till ett läger fullt med halvblod. Där får han en profetsia. Han måste åka genom hela USA med sina kompisar Grover och Annabeth. Kan Percy rädda världen… Jag tyckte att boken var jättebra! Det finns fyra fantastiska uppföljare och en helt ny serie där Percy och hans vänner är med som heter Olympens hjältar. Jag tipsar den här boken speciellt för de som har läst Harry Potter!!!

Betyg:

femkpw

 

Percy Jackson-fanet nr 1, 12

 

Julmysteriet
Av Jostein Gaarder

recension_Julmysteriet-
Den var bra men lite för långa kapitel. Sorry för att jag kom ut med denna recension lite försent. Men en då den var jättebra. Jag tror att den ursprungligen skrivits på Norska för att författaren har ett annorlunda namn + att man i svenskan inte har två a bredvid varandra.

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren, 9

 

De försvunna
Av Cecilia Lidbeck

recension_de-forsvunna
Boken handlar nio barn: Frej, Vincent, Sissela, Noomie, Kim, Benjamin och Maryam, Judit och Abel. De ska på läger ute i vildmarken. Men istället för vad de hade väntat sig, handlar det hela om en livsviktig kamp om överlevnad. De tvingas till att samarbeta och lita på varandra, om än motvilligt. Man får läsa ur Judits perspektiv och man får reda på mycket om henne, bland annat hennes sorgliga förflutna. Till att börja med var den bra, men när jag väl kommit in i handlingen var den helt gripande. Fast mot slutet var den riktigt sorglig, jag fick nästan en chock. Men för övrigt är den väldigt bra. Jag gillar också att den är välskriven, även om den är lättläst. Jag trodde att den var anpassad för yngre, men jag hade fel.

Betyg:

femkpw

 

Ge boken en chans, 11

 

Vargskräck
Av Jeanett Bergenstav

Vargskrack
11-åriga Flingan (Felicia) och hennes älskade hund Buffy ska som vanligt ta en morgonpromenad. Väl inne i skogen får Buffy vitring på någonting. Han rusar iväg och Flingan har inte en chans att följa med. Hon hör ett morrande och skyndar sig mot ljudet. När hon har tagit sig igenom ett snår står hon öga mot öga med en varg!!
Jag tyckte boken var bra för att den var så spännande. När ett problem har löst sig dyker ett annat upp. Det gör att boken håller läsaren i ett järngrepp. Jag skulle rekommendera boken för läsarna som är 10-13 om inte en vuxen är med.

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren 2.0, 11

 

The Mortal Instruments – Stad av Skuggor
Av Cassandra Clare

the-mortal-instruments-stad-av-skuggor_2015
SÅ BRA! LÄS LÄS LÄS LÄS LÄS! Denna fantasybok handlar om femtonåriga Clary Fray, som får reda på att hon är skuggjägare, halvänglar som dödar demoner. Kort därefter blir hennes mamma kidnappad och Clary och hennes bästa vän Simon blir indragna i ett spännande äventyr, i vilket Clary får reda på sin sanna identitet. Boken är JÄTTEBRA, läser du ungdomsböcker och gillar fantasy är detta något att lägga till på din to be read-lista. Detta är i en serie med sex böcker och det finns även andra serier kopplade till The Mortal Instruments (the infernal devices, the dark artifices) som fick inte är översatta till svenska men om du klara av att läsa på engelska finns massa böcker i samma värld. Det negativa är att en del karaktärer liknar Harry Potter-karaktärer väldigt mycket, men jag älskar HP så jag har inget problem med det.

Betyg:

femkpw

 

Malec4Life, 12

 

Legend
Av Marie Lu

recension_Legend
Denna bok är SÅ BRA!! Jag kunde inte lägga ifrån mig den och läste ut den på en dag! Detta är en dystopi där USA är delat i två delar. Den är skriven ur två femtonåringars perspektiv: Day, som är landet Republikens mest eftersökta brottsling, och June, Republikens underbarn som någon gång ska bli soldat. När Junes bror Metias mördas så är Day huvudmisstänkt och June försöker få fast honom, samtidigt som hennes hjärta känner något annat… ASSÅ DENNA BOK ÄR SÅ BRA! Den är bara cirka 300 sidor, och är i en trilogi, Legend, Prodigy och Champion. Min favorit är champion. Slutet är ganska sorgligt, i alla delarna men främst sista delen. Om du brukar läsa ungdomsböcker och gillar dystopier (och står ut med att många karaktärer dör, RIP den som dog i slutet av Prodigy…) så vad väntar du på, plocka upp den NU! Den kan vara lite seg i början, men försök ta er igenom det, FÖR DEN ÄR SÅ BRA OCH OMG JAG BORDE SLUTA FANGIRLA MEN DET GÅR INTE.

Betyg:

femkpw

 

FriaTillMigMedEnGemringTack!, 12

 

 

Förr eller senare exploderar jag
Av John Green

recension_forr-eller-senare-exploderar-jag
Cancersjuka Hazel tvingas gå till en stödgrupp för att hon anses vara deprimerad, där träffar hon Augustus. Gnistan kommer direkt och ju mer de lär känna varandra desto mer gillar de varandra, men Hazel vet att hon snart kommer att dö och vill inte att han ska vara med när det händer. Den här boken har allt, kärlek, humor, sorg. Det är en fantastisk kärlekshistoria som är mycket bättre än vad man först tror. Personerna är fantastiska och man älskar dem från första sekund, man kan relatera till dem, älska dem och alltid vilja ha mer. Så läs den om du vill obsessa något lika mycket som du obsessar Harry Potter, om du inte vill obsessa över något, läs den inte men då går du miste om något. Det här är bästa boken jag har läst och jag har läst en del. LÄS DEN, är det enda jag säger, LÄS DEN!!!

Betyg:

femkpw

 

Okej? Okej. 13

 

 

Stad av skuggor
Av Cassandra Claire

the-mortal-instruments-stad-av-skuggor_2015
Clarys mamma försvinner och hon börjar se personer ingen annan verkar se, men det är inte vanliga människor utan vampyrer, varulvar och trollkarlar. Hon träffar skuggjägare som dödar demonerna i världen och den ondaste av föredettingar, skuggjägaren som alla trodde var död är nu tillbaka. Samtidigt får hon känslor för någon som hon aldrig kan få. Den här boken kan verka bra, spänning och kärlek, vad kan man mer begära i en bok. Men så var det inte. Det var nästan ingen spänning alls, det var långtråkiga beskrivningar och det är svårt att förstå allt. Läs den inte, vare sig din kompis säger att den var bra eller om du hör jättemycket bra om den, den är inte bra så lyd mitt råd och läs inte den här långtråkiga boken. För om du är som mig och måste läsa klart hela serien om du har börjat så väntar åtta böcker efter den här och de andra är inte bättre.

Betyg:

enkpw

 

Läs hellre förr eller senare exploderar jag, 13

 

Den viskande dödskallen
Av Jonathan Stroud

recension_den-viskande-dodskallen
De tre ungdomarna Lucy Carlyle, Anthony Lockwood och George Cubbins är ämnade till att lösa fall. Alla handlar i grund och botten om samma sak: livsfarliga spöken som väckts till liv efter en plågsam död. Det hela började med att två klienter behöver hjälp med att säkra en grav med en särskilt illasinnad ande. Och som vanligt går inget enligt planerna. Det slutar med att en väldigt farlig spegel hamnar i fel händer och de unga agenterna måste hindra att skadan sker. Samtidigt som något mystiskt försöker ta kontakt med Lucy… Det här är en väldigt bra bok och jag rekommenderar den till läsare som gillar fantasy och skräck. Miljö- och karaktärs beskrivningarna är detaljerade och handlingen andlöst spännande. Jag gillar karaktärerna och vad de gör. Ytterligare ett plus är att det ofta händer oväntade, dramatiska. Jag ger den en kristallklar femma.

Betyg:

femkpw

 

Potterhead, 11

 

Odinsbarn
Av Siri Pettersen

recension_odinsbarn
Hirka bor i Ymslanden, en värld med överflöd av kraft. Men Hirka är inte som alla andra. Hon kan inte tygla kraften, och har ingen svans. Hennes far säger att vargen tog den. Men är det verkligen sant? Samtidigt har det kommit en ny rådsmedlem, Urd. Han beter sig konstigt. Samtidigt som Hirka ska överleva Riten måste hon hålla koll på honom. Jag tycker den här boken var i världsklass. Den fångar känslorna på ett så skickligt sätt att man verkligen lever sig in. Det finns två till böcker, Röta och Kraften. Jag har läst alla tre, och de är verkligen jättebra.

Betyg:

femkpw

 

Kalla mig Hirka, 11

 

Brorsan är kung
Av Jenny Jägerfeld

recension_brorsan-ar-kung
Måns är en kille som föddes med snippa. Hans pappa förstår inte det och envisas med att kalla honom Michel.
Måns och hans mamma åker till Malmö där han får en ny vän och det blir en hel del trubbel.
Boken är jättebra och jag rekommenderar verkligen alla att läsa den. Däremot tycker jag inte att man sugs in i den på det sättet jag hoppats.

Betyg:

fyrakpw

 

Iris, 9

 

Cirklen
Av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln
När några flickor får reda på att dom skall rädda världen mot världens undergång, så börjar mystiska saker hända. Folk dör mystiskt, inbrott hos rektorer och magiska krafter. Hur skall det gå att rädda världen? Den är för lite äldre personer men den är ändå bra!

Betyg:

femkpw

 

Den som läser alldeles för fort…, 10

 

Wursten och Veganen
Av Åsa Aspstjärn

Wursten blir uttråkad och retad av sina vänner men sin flyttar Diana in och allt förändras. Wursten tror att det ska bli tråkigt nu men nej det blir bara bättre och bättre. Satinister, illrar och politiska aktioner får hon vara med om!

Betyg:

femkpw

 

I love Harry potter, Pax och Wursten och Veganen!, 9

 

Boken om Mademoiselle Oiseau
Av Andrea de La Barre de Nanteul

Boken handlar om Isabella som en dag trycker fel på hissknappen och hamnar i Mademoiselles lägenhet. Hon hamnar i en fantastisk lägenhet med katter, fåglar, vackra klänningar och hemliga rum. Mötet mellan Isabella och Mademoiselle blir början på en viktig vänskap för dem båda.
Jag tycker boken är helt fantastisk. Det finns även en andra bok.

Betyg:

femkpw

 

Frankrike älskaren, 12

 

Legenden om Sally Jones
Av Jakob Wegelius

Legenden om Sally Jones är den första delen i Jakob Wegelius serie om människoapan Sally Jones. Här avslöjas vad som hände innan Sally Jones och Chiefen blev kompanjoner på båten Hudson Queen. Allt började när Sally Jones föds en mörk åskvädersnatt. Genom boken hamnar hon i människornas värld och får lära sig allt som dom kan – förutom att prata. Boken är väldigt bra och du behöver inte läsa den för att läsa Mördarens apa som är fortsättningen av den här. Legenden om Sallad Jones har många fina teckningar och är mer som en bilderbok än en kapitalbok.

Betyg:

fyrakpw

 

Bokmalen, den skickligaste av de alla, 10

 

Warriors – Det svåra valet
Av Erin Hunter

Warriors- serien är jättebra och Det svåra valet är en av de bästa böckerna tycker jag. I den femte delen i Warriors sätts Åskklanen i stor fara då Tigerstjärna lockar en hundflock till deras läger. När Blåstjärna offrar sitt liv för klanens skull bevisar Dimfot och Stenpäls sin kärlek till sin mor när de räddar henne från flodens djup. Dock dör Blåstjärna i slutet av boken och Eldhjärta blir hennes efterträdare som ledare. Boken borde få en stark 6a (av 5) på grund av skogskatternas hårda men fascinerande liv. Erinra Hunter skriver med stark inlevelse.

Betyg:

femkpw

 

Mormor, 10

 

 

Gorlans ruiner
Av John Flanagan

Gorlans ruiner av John Flanagan. Det är första boken i serien spejarens lärling. den handlar om femtonårige Will som blir lärling till spejaren Halt, Araluens främsta spejare. Det går rykten om att spejare håller på med svartkonster. Boken var jättespännande och hade mycket flyt. Och för er som gillar Harry Potter vill jag bara säga: DEN HÄR BOKEN ÄR DUBBELT SÅ BRA!

Betyg:

fyrakpw

 

Det är den bästa bokserie jag har läst!, 11

 

 

De Utvalda: Monstrets Dotter
Av Kristin Cashore

Boken handlar om en tjej som heter Flamma. Hon kallas för monster för att hennes hår är vinrött. Hon kan styra andra med sina tankar men vill inte skada de med det.
Jag tycker den här boken är väldigt bra, man vill inte att den ska ta slut. Den är spännande och det händer alltid något nytt.

Betyg:

femkpw

 

Celine, 12

 

En julsaga
Av Charles Dickens

Jag tyckte boken var jättebra! Den handlar om Ebenzer Scrooge som är elak och snål men med hjälp av ett gäng andar och sin döde väns spöke blir han snäll och trevlig. Boken är en klassiker och skrevs på 1800 talet så den kan vara liteee svår att förstå. Jag rekommenderar den till folk som gillar historia och julen.

Betyg:

femkpw

 

JagälkskarjulenochKP, 9

 

Warriors
Av Erin Hunter

Warriors är en otroligt bra serie som man inte kan kan slita sig från så fort man har läst första boken In to the wild. Karaktärerna är intressanta och har ett djup i sig. Handlingen är spännande och stämnings full. Man helt enkelt rycks med till deras värld som man alltid varit en del av den.

Betyg:

femkpw

 

Mitt användar namn på amino är Lynxmoon,13

 

Idag är allt
Av Nivola Yoon
Natasha och Daniel träffas på stan en dag och de är helt olika som personer, ändå börjar de gilla varandra. Hela boken utspelar sig på en dag med en hel kärlekshistoria. Jag gillar att man får se i väldigt mångas synvinklar och hur ett litet ”tack” kan rädda någons liv. Jag gillar att det händer så mycket på en dag men samtidigt så lite, jag kunde relatera till båda även fast att jag är mycket mer lik Natasha. Som i de flesta böcker finns det tråkiga stunder som man bara vill skippa, som att det är två sidor om ordet irie.

Betyg:

trekpw

IJustHappenToLoveBooks, 13

 

Röd drottning
Av Victoria Aveyard

I Mares värld är alla uppdelade i färgen på sitt blod, det finns de röda och de silvriga. De silvriga har speciella krafter och har de röda som slavar, Mare är en röd. När hon börjar jobba på slottet förändras hela hennes liv, på något sätt har hon krafter även fast att hon är röd. Hon kommer på att hon kan förstöra silvrarna inifrån. Den här boken var väldigt bra, det var kärlek, lögner, svek och makt. Personerna var bra och handlingen likaså, slutet var helt och hållet oväntat. Början var dock lite tråkig enligt mig. Jag rekommenderar den här boken till de som brukar läsa ungdomsböcker och kan förstå sig på maktspelet som finns i världen.

Betyg:

fyrakpw

 

IJustHappenToLoveBooks, 13

 

Cirkeln
Av Mats Sandberg & Sara Bergmark Elfgren

Rebecka, Minoo, Ida, Linnéa, Vanessa och Anna-Karin blir förda till en plats när månen är blodröd. Där får de veta att de är ”de utvalda”. Boken handlar om 6 olika personer då boken skiftar när man vår beta från var och ens perspektiv. Jag tycker boken är superbra och spännande. Den är mer menad för ungdomar eftersom den innehåller vissa hemska saker.
Betyg:

fyrakpw

 

Banan, 13

 

Doktor Proktors pruttpulver
Av Jo Nesbo

Boken handlade om Bulle som är väldigt liten och rödhårig och hans kompis Lise. De träffade doktor Proktor som var uppfinnare och uppfann ett pruttpulver som var luktfritt. De uppfann också ett starkare pulver som de kallade pruttonautpulver som gjorde att de hamnade i fängelse. Boken var spännande så man nästan inte kunde sluta läsa. Den var lite rolig, men mer spännande än rolig.

Betyg:

fyrakpw

 

Klass 3 blå, 9

 

Förr eller senare exploderar jag
Av Brandon Mull

Boken Förr eller senare exploderar jag handlar om en cancersjuk patient som träffar en kille och boken är om deras kärlekshistoria tillsammans. Det är den bästa boken jag har läst, man kan tro att den är sorglig, vilket den är, men det är som en vanlig kärlekshistoria fast bättre. Det handlar om hur de ser på livet och hur det är att leva med en sjukdom. Boken har helt fantastiska karaktärer och man kan inte inte älska alla, även Idioten med alkoholproblem. Läs den nu!!! Jag rekommenderar den till de som brukar läsa ungdoms böcker och gillar sorgliga kärlekshistorier.

Betyg:

femkpw

 

It would be a privilege to have my heart broken by you ~ Augustus Waters, 13

 

Spirit Animals (Bok 1 vild)
Av Brandon Mull

Dena bok handlar om fyra personer som inte känner varandra. Alla av de lyckas mana fram var sitt andedjur, och inga vanliga sådana. De manar fram djur som ingen annan manar fram, även kallade de fyra fallna. Men vad händer när de är de ända som kan stoppa det kommande kriget? En superbra bok!

Betyg:

femkpw

 

Hedvig Fors, 10

 

Klassresan
Av Moni Nilsson

Klassresan handlar om klass 6b som ska splittras till hösten. Men en sista resa ska dem iallafall få göra. Klassresan är skriven i dagboksform och i varje kapitel byts huvudpersonen ut. Den handlar om kärlek och vänskap. Superbra bok verkligen! Hade boken som läsläxa.

Betyg:

femkpw

 

Gymnasten E.M, 11

 

Cirkusflickan
Av Camilla Lagerqvist

Ellen var sex år när hennes mamma sålde henne till en cirkus. Ellen tvingas träna långa dagar med en sträng tränare. Hon får lära sig näst intill omöjliga konster. Men snart får hon vänner som hjälper till. Boken var bra med en annorlunda miljö än i andra böcker men ibland var det lite svårt att hänga med.

Betyg:

fyrakpw

 

Den blåa tvättbjörnen, 10

 

Det Magiska Hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Det handlar om Roberta som har en kompis,Charlotte! Charlotte har ett trasigt hjärta och behöver ett nytt hjärta snabbt. Roberta finner en till vän som heter Eric. Eric och Roberta köper en jordglob, som dom får reda på är magisk. De försöker rädda Charlotte innan det är försent. Jag tyckte denna bok var väldigt läskig och sorglig fast ändå var det den bästa bok jag läst! Rekommenderas till 11+

Betyg:

femkpw

 

Den som älskar Kristina Ohlsson, 10

 

Warrior: Ut i det vilda
Av Erin Hunter

Jag vill tipsa om den här boken, och egentligen hela serien för att den visar en katts liv från en annan vy. Man får följa med Rost/Eldtass som väljer bort sitt bekväma tamkisse-liv mot ett liv i Åskklanen. Man får hänga med honom när han tränar och jagar, och får vara med när han är både ledsen som glad. Han får dessutom bära på en mörk hemlighet med sina två bästisar Gråtass och Korptass. Det kan vara lite sorgligt i början när han väljer bort sina människor (tvåbeningar) och om man inte gillar när katter dör så passar inte den här boken en.

Betyg:

femkpw

 

Kim Garrido, 11

 

Spejarens lärling – Gorlans ruiner
John Flanagan

Will är 15 år och hans högsta önskan är att bli en krigare. Men han kommer inte in på krigarskolan. Istället får han bli lärling hos spejaren Halt. Will vet inte vad han tycker om att bli spejare. I byn går det rykten om att spejare i själva verket är trollkarlar. Alla är rädda för spejare. Boken är väldigt spännande och passar från 9 och uppåt.

Betyg:

femkpw

 

Den föreblivna människan, 12

 

Dansfeber
Av Anna Hansson

Maja och hennes kompisar ska äntligen få sätta upp en egen vårshow. Men allt går inte som en dans. Deras lärare Sussi får ett jobb som koreograf och Maja blir kär i vikarien Micke. Men är han inte lite för gammal? På teatern där de tränar försvinner saker och konstiga ljud hörs.
Denna bok tror jag att typ runt nioåringar skulle gilla.

Betyg:

fyrakpw

 

Hon läser bäcker snabbt, 8

 

Vem som helst utom Ivy Pocket
Av Caleb Krisp

Ivy Pocket är en tolvårig kammarjungfru till grevinnan Carbunkle, men blir sparkad på grund av sitt uppförande. Ivy tycker nämligen att hon är bäst på allt och aldrig gör något fel…
Denna bok är så rolig och bra, du måste läsa den! Det är den första boken i serien Ivy Pocket.

Betyg:

femkpw

 

Boknörden, 10

 

Cirkusflickan
Av Camilla Lagerqvist

Ellen bor med sin hårt arbetande mamma. Hon älskar att tillbringa sin tid till att balansera på livsfarliga broräcken nere vid hamnen. När hon är sex år så säljer hennes mamma henne till en cirkus. Där kastas hon genast in i en helt ny värld, fylld av hårda träningspass, näst intill omöjliga cirkuskonster, och ett ensamt och kringflackande liv. Men där finns även oväntade vänskaper, stora äventyr och spännande resor. Jag tyckte boken var bra och lite sorglig eftersom hennes mamma lämnar henne ifrån sig. Jag fick en känsla av att cirkusdirektören var väldigt elak till en början men allt eftersom tiden gick så blev hon snällare och snällare.

Betyg:

femkpw

 

Ebba, 13

 

Tårar i havet
Av Ruta Septeys

Boken handlar om fyra ungdomar som alla går runt på var sin hemlighet och av en slump hamnar alla fyra på båten Willhelm Gustloff som är dömd till undergång.
Boken utspelar sig under andra världskriget och är spännande och gripande, man vill hela tiden läsa mer.
Men från början är den lite rörig eftersom att boken visar alla fyras perspektiv.

Betyg:

femkpw

 

Har precis fyllt år!!, 12

 

Myran och gåtorna
Av Linn Gottfridsson

Det är bra att ha en mamma som är kär för hon säger ja till nästan allt. Får jag ta glass? Visst. Får jag ta en till? Mm. Får jag vara uppe hela natten? Va?Det här är den andra boken om Myran den första boken heter En Myras liv.

Betyg:

fyrakpw

 

Bland de bästa böckerna, 9

 

Broderband: De utstötta
Av John Flanagan

Broderband handlar om 16-årige Hal Mikkelson som bor i Skandia. Enda sättet att bli krigare i Skandia är att vara med i Broderbandsträningen, där tilldelas man ett broderband (besättning) som man ska träna och tävla med mot de andra broderbanden. Hal och hans bäste vän Stig hamnar som väntat i det utstötta bandet, men med deras uppfinningsrika idéer kan de överraska alla.

Betyg:

femkpw

 

För alla som inte fattat Det, FANTASY ÄR BRA!, 14

 

Sjörök
Av Camilla och Viveca Sten

Tuva lever ute i Stockholms skärgård och har en jätteviktig hemlighet som bara hennes bästis Rasmus, skolsköterskan Maria och lite av hennes släkt vet om. Boken är spännande och har väldig bra handling. Det känns nästan som om jag var där och det känns verkligt. En bra bok med lagom mix mellan fantasy och verklighet. Den har också ett bra budskap, rädda Östersjön!
Ps. Denna bok är den andra boken i trilogin havsfolket.

Betyg:

femkpw

 

Emma Breimer, 11

 

Sal 305
Av Ingelin Angeborn

13-åriga Elvira ska till sin kompis Melker. Men på vägen så ramlar hon i en grop och får en hjärnskakning. Elvira måste åka till sjukhuset, men vem var den gamla damen som ringde ambulansen. Elvira fick fått bilder från konstiga telefonnummer på till exempel bilar där det står, ”Kom hit Elvira”. Jag tyckte att boken var bra för att den handlade om mycket men den borde vara lite längre!

Betyg:

femkpw

 

Nova, 10

 

Den mörkaste delen av skogen
Av Holly Black

I skogen sover pojken med horn i en kista av glas. Han har vilat där i generationer. Hazel och hennes bror har båda varit kära i honom sedan de var små.
En morgon vaknar Hazel smutsig och blåslagen, samma natt har kistan krossats. Senare börjar Hazel få ledtrådar från en mystisk May. Hon bestämmer sig tillsammans med sin bror för att ta hitta pojken med hornen. Sanningen visar sig innehålla sorgliga och romantiska hemligheter som ingen kunnat förhindra eller förutse.

Boken var verkligen helt underbar! Jag älskade den från första till sista sida! Bokens genre var Nutidsfantasy, men jag tycker att den lika gärna kunde ställts på Romantikhyllan på biblioteket. Den innehöll mycket kyssar och olycklig och/eller hemlig kärlek, men den var ändå spännande. Jag gillar också att den handlade om all sorts kärlek: Heterosexuell kärlek (att man blir kär i motsatta könet), homosexuell kärlek (att man blir kär i det egna könet, till exempel en kille som gillar killar), syskonkärlek, hemligkärlek, oseriös kärlek och ogillad/förbjuden kärlek.
Den är verkligen läsvärd! Jag skulle rekommendera den vid en ålder från tretton år.

Betyg:

femkpw

 

Teddybjörnen, 10

 

Sally och Sigge
Av Linn Hallberg

Sally och Sigge handlar om en tjej som heter Elina. Hon älskar hästar. Mest av allt gillar hon Sigge han är en vit ponny. Jag tycker att boken passar för dem mellan 7 och 8 år. När Elina får veta att hon ska rida Nanou är tårarna inte långt borta. Nanou verkar inte trivas och när hon biter Mattis är Ingela tvungen att göra något. Spänningen stiger i stallet när Ingela berättar om sin plan. Nanou ska få vila över vintern och det ska komma en ny ponny!

Betyg: 3

KP är bäst, 9

 

Järnprovet
Av Holly Black och Cassandra Clare

Boken är så bra!! Det handlar om Callum som ska börja på en magiskola, men hans pappa vill inte att han ska börja där. Men han klarar sig på intagningsprovet och kommer in på skolan. Han får två vänner Aaron och Tamara. Och så får han öva på element magi. Den fortsätter jättespännande sen. Dock liknar den Harry Potter lite.

Betyg:

femkpw

 

Kp satte fel bild till De försvunna av Cecilia Lidbeck, 12

 

Spejarens lärling
Av John Flanagan

Spejarens lärling är en fantasyserie som främst handlar om Will som är uppväxt på ett barnhem i slottet. Trots sin späda kroppsbyggnad drömmer han om att bli riddare, då han tror att hans far dog som en hjälte på slagfältet. När han nekas inträde på krigarskolan spås han ett fruktansvärt öde som landsarbetare. Plötsligt dyker den mystiske och skicklige spejaren Halt upp och erbjuder Will att bli hans lärling. Tveksamt och motvilligt och en smula nyfiket accepterar Will erbjudandet som en utväg från sitt hemska öde. Det visar sig att Will har en fallenhet för spejaryrket och han inser snart att spejarna har en nyckelroll.
Detta är början på en mängd äventyr och en livslång vänskap.
Det är charmiga böcker som innehåller ironi, hjärta och isande spänning som jag rekommenderar för alla. Den visar att även de små kan bli de stora hjältarna!

Betyg:

femkpw

 

Love you, sim, pom och bella! (Fotboll är bäst), 13

 

Nikkis dagbok#7
Av Rachel Renée Russell

Nikkis dagbok #7
Huvudpersonen heter Nikki och skriver dagböckerna. Hon har skrivit en serie och det här är den sjunde boken. Det finns två stycken till i serien. Nikki skriver om sitt liv, familj, skola och om att vara populär och inte! Nikki går på skolan WCD. Nikki har två bästisar, Chloe och Zoey heter dom. Så har hon en killkompis Brandon som hon är kär i. Men Nikki har också en fiende på skolan med namnet ”MacKenzie” som ofta ställer till med trubbel för Nikki…
Jag tycker att böckerna är jättebra! Jag rekommenderar den här serien för alla som är typ 9 år och uppåt!

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren J, 12

 

Harry Potter och den flammande bägaren
J.K Rowling

recension-Harry-potter-och-den-flammande-bagaren
När sommarlovet är slut för Harry Potter och alla andra som går på Hogwarts kommer en överraskning: tillsammans med två andra trollkarlsskolor, Durmstrang och Beauxbatons, ska Hogwarts tävla i en mytomspunnen trekamp! Bara en från varje skola får delta. Alla är lika spända på vems namn som kommer att dras ur den flammande bägaren … Den var väldigt spännande och hade ett oväntat slut hade kunnat vara mer action i början men den var ändå bra.

Betyg:

fyrakpw

 

Harry Potters syster…, 10

 

Hungerspelen – trilogin
Av Suzanne Colinns

recension_hungerspelen
Katniss bor i distrikt 12 där svälten alltid är närvarande. En dag väljs hon ut för att delta i hungerspelen. Hungerspelen är ett spel där 24 personer deltar, en pojke och en flicka från varje distrikt. Spelet går ut på att stå sist kvar levande. Denna bok var riktigt bra och jag rekommenderar definitivt den till folk över 11 år.

Betyg:

femkpw

 

Jag läste 250 sidor ur denna bok på en dag!, 10

 

Pixis bok
Av Mårten Melin

Pixis bok
Pixi dör med sina föräldrar och de åker upp i himlen, men då sugs hon tillbaks. Hon hamnar på en skola för speciella barn och det här är hennes dagbok som hon skriver i. Jag tyckte att den var bra och intressant. Mårten Merlin är en jätte bra författare.

Betyg:

fyrakpw

 

Anonym, 10

 

De försvunna
Av Cecilia Lidbeck

De försvunna
Det handlar om Judit som ska på läger, men bussen åker i diket om lägerledaren måste gå för att hitta någon som kan hjälpa dem med bussen. Men han kommer inte tillbaka. Barnen som hade tänkt sig ett roligt läger måste istället klara sig i skogen. Dom har inte så mycket mat och vatten, det kommer att ta slut för eller senare. Judit blir kompis med Noomi som har en skadad fot som inte blir bättre, den skadades i buss olyckan. Kommer Vincent, Abel, Judit, Frej, Noomi, Sissela och Kim att klara sig i skogen… Eller inte?

Betyg:

fyrakpw

 

Bokmalen, 11

 

Barnen på Svartbäckens sanatorium
Av Janina Kastervik

Barnen på Svartbäckens sanatorium
Flickan Saga ska till sin farfar på sommarlovet som hon inte riktigt känner hon får kompisen Teo. Hon måste också lösa en gåta men hon vågar inte. Och vem är pojken i hannes drömmar. Boken är bra och spännande, det är väldig spännande att läsa en ruskig vinter kväll

Betyg:

femkpw

 

#bokslukaren, 11

 

Den vita döden
Av Camilla Lagerqvist

Recension_den-vita-doden
13-åriga Julia har sjukdomen tuberkulos och åker därför till ett sanatorium i småland. Dit anländer även Luca och Julia får känna kärlek för första gången.

Camilla har använt detaljer som verkligen berör. Man känner glädje som sorg med Julia.

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren, 11

Djupgraven
Av Viveca och Camilla Sten

Djupgraven
Jag kan inte låta bli att slänga en förtvivlad blick över axeln och hur någonting följer efter båten. Den kommer inte låta mig komma undan. Djupgraven är den första delen i trilogin. Del 2 heter Sjörök. Berättelsen handlar om Tuva 13 år.

Betyg:

femkpw

 

Läste ut boken på fem dagar, 9 år

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlsson

zombiefeber
Boken handlar om Sally och Herbert som är kompisar. Men det är något mystiskt som händer där de bor. Folk har fått en mystisk feber, fått röda ögon och på natten är det några mystiska varelser utomhus. Sally och Herbert tror att det är några speciella getingar som är orsaken till detta. Jag tyckte att boken var superbra, jag kunde inte sluta läsa innan boken var slut! Det är mycket spänning och action i boken. Om du läser den här recensionen måste du läsa den boken så fort du kan!

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren, 9

 

Ceremonin
Av Kiera Cass

Ååå!! Boken är så spännande och bra på samma gång!!
Den handlar om America Singer som lever ett ganska fattigt liv som femma. (Ettorna är kungligheter, tvåorna adlar, treorna lärare och doktorer och sedan fortsätter det neråt till åttor, som är tiggare.) Hon anmäler sig till urvalet tillsammans med tusentals andra tjejer. Urvalet är en tävling där trettiofem tjejer tävlar om prins Maxons hjärta. Hon går vidare och…
Läs den! Den är såå bra!!

Betyg:

femkpw

 

The Reader, 12

 

Döden i dina ögon
Av Rachel Ward

Den här boken handlar om att två tonåringar blir vittnen för ett terrordåd i London och åker sedan på flykt tillsammans… Nakdelar: lite sorgligt i slutet och lite läskigt. Bra saker: Bra skriven, rolig, spännande och lång.

Betyg:

fyrakpw

 

Elsaelsan, 10

 

Silverpojken
Av Kristina Ohlsson

Silverpojken
Boken handlade om Alladin som kanske måste flytta till Turkiet därför att de inte hade råd att stanna kvar. Han letar därför efter en försvunnen skatt. Men det gör en mystisk pojke i kortbyxor också.
Boken var jättebra eftersom den både var rolig och spännande. Det som var dåligt var att de satt och pratade mycket.

Betyg:

femkpw

 

Klass 3 blå, 9

 

Arvtagaren
Av Cristohper Paolini

Arvtagaren
Man kommer verkligen in i boken. Det är lite svår att hänga med om man inte har läst dom andra delarna. Boken handlar om en pojke som heter Eragon och hans drake Sapfira som försöker rädda landet Alagaesia från den onde kungen Galbatorix. Många olika släkten som alver, dvärgar, drakar och människor finns med. En riktigt spännande bok.

Betyg:

femkpw

 

Bokälskaren som älskar drakar, 11

 

 

Döden i skuggmyra
Av Elisie Petren

Döden i skuggmyra
Jag har läst döden i Skuggmyra av Elsie Petren. Den var jättebra. Den handlar om Tim och Marvin och Selma som löser ett mysterium. Det är en gubbe som är död (men hanns hund lever) och de tror det är ett mord! Den var jättespännande och bra. Jag läste den jättesnabbt! Den var läskig! Jag tycker att alla ska läsa den!

Betyg:

femkpw

 

Bokspöket, 10

 

Allt som räknas
Av Ingrid Ovedie Volden

Recension_Allt-som-raknas
Allt som räknas är en ungdomsboks om handlar om Petra. Hon hatar pi, ojämna tal och decimaler är det värsta hon vet. Hennes tvångstankar gör att hon måste ställa skorna i rad och utan att de nuddar varandra. Hon måste kamma håret fem gånger på vadera sida, annars kommer något gå fel.
Petra får i uppdrag att försöka vänja sig vid sin stora rädsla och det blir ett roligt uppdrag när en viss Thomas finns. Jag tyckte boken var lite tråkig i början men den blev bättre och bättre. Den hade ett fint budskap:)

Betyg:

trekpw

Kärleksböcker är bäst, 12

 

Hjärta av damm
Av Ingelin Angeborn

Recension_hjartaer-av-damm
Det handlar om en tjej som heter Gabriella men kallas Bella. Hon anmäler sig till den Gamla Ekmanska Teatern. Det är snart halloween så dom gör en pjäs med spöken. Men för varje dag som går på Ekmanska Teatern så blir det bara läskigare och läskigare. Det sägs att det spökar där men ingen vet. Hon hör knackningar på dörren till källaren och klotter på dam toalettens spegel. Och hon tyckte att dockan i kostym förrådet blinkade åt henne men det var väl säkert inbillning?

Betyg:

femkpw

 

En kattgalentjej, 11

 

Pax: Vitormen
Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Recension_pax-vitormen
Den handlar om två fosterbarn som heter Alrik och Viggo som är bröder. I boken blir Iris (deras kompis) tillfångatagen av svarthäxan. Jag tycker boken och rekommenderar den starkt. Den är dock bok nummer 8, så läst de andra böckerna först. Dom är också bra.

Betyg:

femkpw

 

Xlina, 11

 

Shogun
Av James Clavell

Recension_shogun
Shogun handlar om engelsmannen John Blackthorne som strandar på Japans kust år 1600. Där får han lära sig av japanerna och deras kultur, och japanerna lär sig även av honom. När han är där så är det ganska oroligt i landet och tillslut byter det ut ett krig mellan två grupper av feodalherrar. Blackthorne tillsammans med Mariko och en av de mäktigaste feodalherrarna Toronaga försöker de att stoppa Ishido att ta makten över landet. Boken är bara så lång med sina 1000 sidor, men den var jätte bra och jag rekommenderar den till alla som är vana att läsa längre böcker.

Betyg:

femkpw

 

Petrus N, 14

 

Fablehaven: Den förbjudna skogen
Av Brandon Mull

den-forbjudna-skogen
Kendra och Seth ska åka till sin farmor och farfar. De är alltid mystiska och hemlighetsfulla så Kendra och Seth träffar dem nästan aldrig. Nu ska syskonen bo hos sin farmor och farfar hela sommaren. Men varför får dem inte gå ut i skogen? Och varför dricker fjärilarna mjölk? Jag älskade den här Fantasy-boken och jag rekommenderar den verkligen. Alla som inte läser den går verkligen miste om något.

Betyg:

femkpw

 

Doris, 12

 

Varulvens hemlighet
Av Kristina Ohlson

Varulvens hemlighet
Denna bok handlar om två kompisar som heter Herbert och Sally. De bor i staden Eldsala. Det verkar som att skogen tänds på med flit. Samtidigt hör Herbert och Sally fruktansvärda ylanden och stora hundliknande varelser visar sig ibland. Med gröna ögon, stora tänder och blöt päls.
Herbert och Sally dras med in i ett stort mysterium farligare en någon kunnat ana.
Kan de rädda Eldsala eller inte?
Jag tycker boken är bra för det händer nästan alltid någonting. Man kan kalla den för en ”mysrysare”.

Betyg:

fyrakpw

 

Varulven som älskar böcker, 10

 

Smyglunds deckargåtor
Av Oskar Ekman

Smyglunds deckarfgåtor
Filip och Filippa Smyglund (heter egentligen Stenlund) är två syskon som tillsammans driver en detektivbyrå. Filippa är kanske den lite smartare av de två. Vi får följa med dem och får försöka lösa 14 fall i den här boken. Vilken förening var det som stal pizzorna? Och vem var det som sköt ärtor på Steffo? Den här boken är verkligen att rekommendera till alla som gillar oläskiga deckargåtor! Det är bra att svaren står längst bak i boken, så att man inte ”råkar” tjuvkolla… Jag gillar att man får lära känna Filip och Filippa och att det är som en berättelse utöver tårtorna. Men jag tycker att gåtorna hade kunnat vara lite och svårare så att man inte läste ut den så fort.

Betyg:

fyrakpw

 

en bokslukare, 11

 

Tam tiggarpojken
Av Jo Salmson

Tam tiggarpojken
Den handlar om en pojke som bor i staden Demar och heter Tam, han har alltid drömt om att få flyga på en av drakarna som finns bortom den femte muren. Med hjälp av sin vän Indre lyckas han ta sig dit och dras in i ett äventyr han aldrig kommer glömma. Jag tyckte den var jätte bra och det är svårt att lägga ifrån sig den.

Betyg:

fyrakpw

 

Den lilla bokslukaren, 9

 

Häxorna
Av Roald Dahl

Berättelser från engelsfors

Foto: Foto: Magnus Liam Karlsson Illustration: Lina Neidestam

Denna bok är OBESKIVLIGT bra!!! Den handlar om en pojke som är föräldrarlös. Han bor hos sin mormor, som berättar om Häxorna. Boken är lagom lång & bra för åldrarna…6-12 typ.jag ger den…

Betyg:

femkpw

 

Potterhead, 9

 

Om jag kunde drömma
Av Stephenie Mayer

Om jag kunde drömma
Bella flyttar till den dystra regnstaden Forks, och börjar high school där. Världens tråkigaste liv, tills hon träffar Edward, tyst och vacker.
Jag tycker att det var en bra och spännande bok och trots att jag inte gillar romantiska böcker så mycket rekommenderar jag denna bok starkt, Läs gärna de andra böckerna i Twilight serien.

Betyg:

femkpw

 

Läste alla böcker på tre veckor, 11

 

Olympens hjältar: Den försvunne hjälten
Rick Riordan

recension_Percy-jackson-and-the-olympians-book-five-the-last-olympian
Percy Jackson och Annabeth har vunnit titankriget mot Kronos och tror att deras liv nu kan bli så normalt som nu en halvguds liv kan bli. Men icke. Helt plötsligt försvinner Percy på något mystiskt vis. Istället dyker Jason, Piper och Leo upp. Och det konstiga? Jason har inget minne från sitt tidigare liv och han pratar latin och använder gudarnas romerska namn istället för de grekiska … För att få tillbaka sitt minne måste Jason med Pipers och Leos hjälp ut på ett uppdrag som leder genom hela USA, till och med in i Kanada.
Den här boken är HEEEELT suverän! Det går inte att sätta ord på hur bra den här boken är. Har även läst de kommande böckerna och de är lika läsvärda som den här, om inte mer … Fem av fem KP räcker inte. Det här är inledningen på en superserie!

Betyg:

femkpw

 

Percy Jacksons största fan!!!:))), 13

 

8 saker du aldrig skulle våga
Av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg

8saker du aldrig skulle våga
Boken handlar om fyra tjejer som går i nian och vill testa på nått ”nytt” som dom bestämmer sig för att träffas och hitta på några utmaningar. Utmaningarna är väldigt jobbiga och den som inte gör sin utmaning blir ute sluten ur gruppen.
Den är superbra och rekommenderas stark av mig!

Betyg:

femkpw

 

Tindra, 13

 

Cirkeln
Av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren

Cirkeln
I den lilla staden Engelsfors bor Minoo, Ida,Anna-Karin, Rebecka och Linnea. De är helt olika men går i samma skola. När en elev hittas död på skoltoaletten och konstiga saker börjar hända, måste de helt plötsligt lära sig att samarbeta för att rädda världen. Den här boken var väldigt bra och jag ville inte lägga ifrån mig den. Författarna har beskrivit karaktärer och miljöer bra så att man förstår. Egentligen tycker jag att man ska vara lite äldre än jag när man läser den, eftersom att det är mycket snusk och sånt. Det bästa med boken är att när man har läst ut den finns det två till i samma serie!

Betyg:

femkpw

 

Sengångare är bäst så det så!, 11

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlson

zombiefeber
Boken handlar om Herbert och Sally. Dom bor i en liten stad som heter Eldsala, men dom märker att något är fel folk blir sjuka och Herbert ser människor i skogen mitt i natten.
Det är en händelserik bok och allt börjar ganska snabbt, den är väldigt bra och den är svår att lägga ifrån sig.

Betyg:

femkpw

 

Katten, 12

 

Drakens Vrede
Av Adam Blade

Jag tycker om Beast queast serien! Den har en massa roliga och spännande böcker för barn runt 8 till 13 år. Till att börja med, skulle jag rekommendera att ni börjar med Drakens vrede. Passar perfekt till de som gillar äventyr, och mod. Kliv in du också i äventyrernas värld!

Betyg:

fyrakpw

 

Levente Pivarci, 10

 

Harry Potter
Av J.K Rowling

Recension_Harry-potter-och-de-vises-sten
Harry Potter är en fantastisk bra bok jag startade med i trean. Men den kan vara lite svårläst om man tycker att det är svårt med läsning. Boken (del 1) handlar om en pojke vars föräldrar är döda, som får reda på att han har magiska krafter och åker till en skola för trolldom. Där löser han mysterier och problem mot Ondska!!!!

Betyg:

femkpw

 

Ett HP-fan, 12

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det vita huset
Boken var jättebra! Youssef ska hämta pengar hos Anna uppe i ett av dom dyra vita lyxhusen men nyckeln passar inte. Bor Anna verkligen där? Han bryter sig sedan in tillsammans med en annan person. Youssef ser hur hur kompisen snor ett ägg, det är verkligen något som inte stämmer!

Betyg:

fyrakpw

 

Ella, 12

 

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Den handlar om en pojke som heter Yussef som råkar stjäla ett fabergéägg. Boken är väldigt bra och spännande. Jag tycker om den för det kommer väldigt många överraskningar och det är en mycket spännande bok.

Betyg:

fyrakpw

 

Bobidoo Slobidoo, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Yussef har sommarlov och nästan alla kompisar är bortresta. Han är tvungen att hänga med äldre kompisar. De heter Anna och Hellman. När Anna lurar Yussef att hon bor i ett av de vita husen vet inte Yussef att han håller på att göra ett inbrott. När Yussef får reda på att han precis har gjort ett inbrott så får han en stor skuldkänsla. Läs boken och få reda på vad som händer.
För er som gillar deckare är det här en perfekt bok.

Betyg:

femkpw

 

Geri Paci, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Boken Det vita huset var inte så bra för att den var kort och inte så spännande.
Den handlade om en kille som heter Yussef som blir lurad, kidnappad och får nya vänner.

Betyg:

tvakpw

 

Bobi pro, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Yussef och Hellman har gjort ett inbrott.
– Vad har du gjort? säger Yussef. Varför tog du det värdefulla ägget?
– Kom nu, säger Hellman.
­­– Vad har vi gjort, vi kommer komma in i fängelse.
Jag tycker: Den var spännande, ledsam, glädjefylld och mystisk.
De som tycker om deckare och mystigheter är det en bra bok för.

Betyg:

femkpw

 

Meja Rabi, 11

 

Det vita huset

Av Petter Lidbeck

Boken det vita huset var bra den handlar om Yussef och hans vänner som är äldre än han. Hans kompisar lurar honom att ta sig in i ett hus som ingen av dom äger.

Betyg:

fyrakpw

Mannen utan namn, 11

 

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Jag tycker boken är bra. Boken handlar om två killar, Yussef och Hellman som blir fångade av ett par för att en tjej som heter Anna lurade Yussef att hon bodde i ett av dom vita husen. Så om du gillar spännande böcker ska du läsa den här boken.

Betyg:

fyrakpw

Andy, 12

 

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det handlar om en kille som heter Yussef. Hans kompisar lurar honom att en av dem bor i ett av de stora vita villorna. Så Yussef och Hellman (en av kompisarna) går till det huset och tar pengar och ett fabergéägg. Efter det får han dåligt samvete så han ber Hellman att lämna tillbaka ägget. Sen händer en massa spännande saker! Jag tycker att boken är ganska spännande men den hade kunnat vara bättre.

Betyg:

fyrakpw

 

Isabella, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det handlar om en pojke som heter Yussef. Han bröt sig in i ett hus med en annan kille som heter Hellman. En av hans kompisar lurade honom att ta pengar från det vita huset (en villa). Hon sa att hon bodde där men det gjorde hon inte. Efter det fick han dåligt samvete och ville lämna tillbaka ägget så hans kompis Hellman lämnade tillbaka det. Efter det hände det massa saker. Jag tyckte boken var bra men lite för kort.

Betyg:

fyrakpw

 

Elsa, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Jag tycker att boken är den sämsta boken någonsin. Det är ingen action i boken. Den handlar om kidnappning och tjuvar. Lilla Yussef råkar sno ett Fabergéägg och allt går helt fel.

Betyg:

nollkpw

 

LUKI, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det är sommarlov och Yussef är nere vid båtklubben med några äldre tonåringar,
två av dom heter Hellman och Anna. Anna säger till Yussef att gå hem till henne och hämta pengar till glass, men när han är framme passar inte nyckeln. Bor verkligen Anna i de där vita lyxiga husen.
Vi tyckte boken var spännande men också lite läskig. Det roliga var att det blev bra till slut.

Betyg:

fyrakpw

 

Emmy och Nelly, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det vita huset handlar om en kille som heter Yussef. Hans kompis Anna ber honom gå och hämta pengar till glass i sitt hus. Men snart märker Yussef att något är fel. Han och hans andra kompis Hellman går tillsammans. När dom är inne i huset kommer någon. Yussef och Hellman råkar stjäla ett Fabergéägg.
Jag tyckte att boken inte var särskilt spännande. Jag tyckte också att den var lite tråkig och för lättläst. En sak som var bra, var att den hade ett lyckligt slut.

Betyg:

tvakpw

 

Kan jag få min signatur i regnbågsfärger, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Den var väldigt dålig, inte realistisk. Den handlade om en kille som stal ett väldigt
värdefullt ägg inte ett ägg på Coop, ett av guld. Läs aldrig den där boken.

Betyg:

enkpw

 

Axel, 11

 

Systrar i jeans
Av Ann Brashare

Systrar i jeans
Systrar i jeans är en bok som handlar om fyra tjejer. Vännerna hittar ett par vanliga blå jeans, eller? Märkligt nog passar jeansen dem alla. Sommaren tillbringar de fyra vännerna på olika platser. Äventyr och oväntade möten väntar med de flygande jeansen. Jag tycker verkligen att den här boken är riktigt bra. Man får läsa om olika personer och deras liv, träffa olika karaktärer så jag tror att alla kan känna igen sig. Man får läsa om relationer, känslor och vänskap. Om ni inte läst den så gör det!

Betyg:

fyrakpw

 

Från en med ont i halsen som tycker om te!, 13

 

Om jag får stanna
Av Kajsa Gordan

Recension_Om-jag-far-stanna
Det handlar om en tjej som heter Billy som har mist sin pappa och flyttar ut från stan med sin mamma. Billy tycker att det händer mystiska saker i hans nya hus, det är någon som knackar på fönsterna på nätterna och en lampa som aldrig kan sluta gunga. Billy börjar förstå att det måste därifrån och snabbt innan det händer något riktigt hemskt…
Boken är väldigt bra. Om du gillar rysare ska du läsa denna.

Betyg:

femkpw

 

Du bara måste läsa den!, 10

 

Vampyrens märke
Av Cast, P. C

vampyrens-marke_2015
Boken handlar om den 16-åriga tjejen Zoey Redbird som blir märkt av en spårare och därför behöver skickas till internatskolan Nattens Hus för att fullfölja sin förändring till vampyr. Men det finns en risk att kroppen stöter bort förändringen och då dör man. Med sin nya rumskamrat Stevie Rae Johnson och hennes kompisar gör de skillnad. Men man får komma ihåg att allt kan hända.
Det jag tycker är bra med boken är att den är olik andra vampyr böcker, man får en ny syn på vampyrer. Varnar bara för att man aldrig behöver vilja lägga ifrån sig boken.

Betyg:

femkpw

 

Hon som fortfarande väntar på ett brev från Hogwarts, 13

 

Percy Jackson – född till hjälte
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Percy Jackson är ett problembarn, han har ADHD och dyslexi. När hans klass åker på utflykt till ett museum så förvandlas hans lärare till ett monster som försöker döda honom. Bokstavligen. Det visar sig att Percys pappa är en gud. Boken är spännande och bra. Man lär sig mycket om de grekiska gudarna. Därför för den höga poäng.

Betyg:

fyrakpw

 

Tova Friede, 10

 

Efter Alaska
Av John Green

recension_Efter-alaska
Boken handlar om Miles som börjar på internatskolan Culvert Creek. Där träffar han sin rumskamrat översten och den supersnygga tjejen Alaska.
Jag tyckte boken var jättebra eftrersom att boken handlar om livet, sorg, förvirring och det stora Kansket.

Betyg:

femkpw

 

Mathilda, 12

 

Tio över ett
Av Ann-Helén Laestadius

Recension_tio-over-ett
Maja bor i gruvstaden Kiruna som ska flyttas pågrund av gruvan som det sprängs i varje natt. Allt blir annorlunda och hon vill bara att allt ska vara som vanligt.
Det är kul att boken utspelar sig på en riktig plats, man blir mycket bekant med boken då. Boken var jättebra, men för att den skulle vara perfekt så skulle det ha hänt lite mer saker.

Betyg:

fyrakpw

 

Isabella Jarnlo, 11

 

Luddes första cup
Av Viveca Lärn

Recension_luddes-forsta-cup
Ludde ska på sin första cup (det hör man på boktiteln). Han är väldigt nervös och pirrig för hur det ska gå. Men han har sin mamma med så det känns ganska tryggt. Jag tycker INTE att den här boken är läsvärd. Det passar nog bättre till mycket yngre barn (jag är 11), kanske kids i 7-8 års åldern. Den är JÄTTE lättläst och väldigt tråkig. VERKLIGEN värd en överkryssad KPW.
P.S anledningen till att jag läste den var att jag var tvungen att ha en tystläsningsbok till skolan och den boken var den enda boken som var tillgänglig just då.
P.S2 jag läste ut den på en kvart.

Betyg:

nollkpw

 

Jag, 11

 

Undret
Av RJ Palacio

Recension_undret
Auggie är en kille som aldrig gått i skolan.
Han har fått hemundervisning av sin mamma, bara för att hans mamma är orolig för att han ska bli mobbad.
Han ser annorlunda ut. Men när han fyller 10 år förändras allt. Han ska börja skolan.
Betyg:

femkpw

 

grattis bobbo/ twentyonepilotsfan, 11

 

Harry Potter
Av J.K Rowling

recension_harry-potter-och-de-vises-sten
Harry Potter är föräldralös och har ett dåligt liv hos sin moster morbror och kusin. Allt förändras när han får veta att han är en trollkarl. Men livet är inte alltid så lätt som man tror att vara trollkarl. Särskilt inte med Harrys förflutna…

Betyg:

femkpw

 

Elsa Sandblom, 9

 

Tordyveln flyger i skymningen
Av Maria Gripe

Recension_tordyveln-flyger-i-skymningen
Ett gammalt hus vilar på en stor hemlighet som pojken Jonas Berglund och hans syster Annika och deras kompis David löser av en ren slump… eller.
Den bästa boken jag har läst på länge, med spänning och lite humor.

Betyg:

femkpw

 

bästa boken helt klart!, 12

 

Pappersstäder
John Green

papperstader_2015
Boken handlar om tonårskillen Quentin. Quentin har alltid varit hemligt kär i sin granne Margo, som enligt ryktena har varit med om fantastiska äventyr.
Quentin, som gillar att följa rutiner, får en chock när Margo en natt står utanför hans fönster. Quentin får sitt livs natt när han plötsligt blir indragen i ett av Margos äventyr.
Dagen efter är hon försvunnen, men inte spårlöst, hon har lämnat en ledtråd åt Quentin som ger sig ut i jakten efter ledtrådar, fast besluten om att hitta Margo.
Jag tyckte att boken var väldigt bra, kanske lite långtråkig på vissa ställen anser jag, men annars var det en riktigt bra bok som jag utan tvekan skulle rekommendera starkt till någon som gillar spänning, obesvarad kärlek och sträckläsning.

Betyg:

fyrakpw

 

A.D, 13

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

recension_hungerspelen
Denna bok handlar om Katniss Everdeen som genom en slump blir en av deltagarna i det 74:e hungerspelen. Hungerspelen är en tävling med 24 deltagare; en manlig och en kvinnlig från varje distrikt i det dystopiska landet Panem. Dessa tributer utkämpar en blodig strid inne på en arena. Bara en överlever. Allt direktsänds. Jag tyckte denna bok var oerhört bra. Den var välskriven, hade intressanta karaktärer med ovanliga egenskaper och en handling som man verkligen fick upp ögonen för. Beroendeframkallande bok och när man har läst ut den så vill man bara slänga sig över uppföljaren på direkten! Rekommenderas starkt för barn/ungdomar/vuxna/pensionärer som tycker om sci-fi och dystopi romaner. Såklart kan även dessa som inte gör det läsa den också!

Betyg:

femkpw

 

Red as dawn, 11


Mycket mer än en puss
Av Mårten Melin

Recension_mycket-mer-an-en-puss
Jag tycker att boken är fantastisk, och tror att många kan relatera till den! Boken handlar i huvudsak om kärlek och relationer, och jag tycker att den beskriver saker på ett sätt så att man förstår vad som händer.
Jag tror att vissa kommer att tycka att boken är snuskig, och nästan lite barnförbjuden.

Betyg:

femkpw

 

Råttälskaren, 13

 

Eld
Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

engelsforstriologin_2015
De nu fem tonårstjejerna ska besegra demonerna själva. Adriana får sparken. Positiva Englefors förhäxar alla i Englefors förutom de utvalda. Demonerna har välsignat en nära vän till Linnea. Det är onaturligt varmt och elen krånglar. Bästa boken på länge.

Betyg:

femkpw

 

Cirkeln är första delen, eld är andra, nyckeln är tredje, 11

 

Kleopatras trädgård
Av Martin Widmark

Recension_kleopatras-tradgard
David och Larissa är på besök i Rom tillsammans med sina goda vän Melkior. Men det går inte riktigt som det har tänkt sig. Redan första dagen luras de ner i dödens gångar- San Callistos katakomber där de möts av Verkställande Rådet, en ny version av kristendomen. Verkställande Rådet ber de att utföra ett uppdrag för att jämna ut världsfattigdomen. Under deras uppdrag får de upptäcka hela Rom, men inte bara det ovan mark. Jag tycker att den här boken var väldigt bra, men också ganska lärorik och intressant eftersom man får följa med genom den romerska historien. En stark fyra!

Betyg:

fyrakpw

 

Smurfan, 13

 

Spejarens lärling: Den hemsökta skogen
Av John Flanaghan

Recension_spejarens-larling-6---macindaws-fastning
Boken handlar om Will som är spejare. Han får ett uppdrag om att det pågår magi uppe i norr. Spejarna är speciella spanare och jättebra bågskyttar. Magin är att Lord Syron har fått en förbanelse över sig av den onda trollkarlen Mallakalm. Boken var superspännande och jag läste den flera gånger. Nästa del är Macindaws fästning och om man inte läser den är historien inte komplett. Jag rekomenderar att man läser de böcker som kom innan.

Betyg:

femkpw

 

Spejarens lärling, 12

 

Pensionat Vidablicks gåta
Av Katarina Genar

Recension_pensionat-vidablicks-gata
Egentligen borde hon gå därifrån.
Tänk om någon tror att hon är en tjuv!
Det knakar till i huset.
Vad var det?
Snabbt skyndar hon sig ut.
Hjärtat bultar hela vägen hem.
Hade det inte varit för katten hade Saga aldrig hittat till Vidablick.
Och hade ingen fått veta vad som verkligen hände,den där sommaren för länge sedan…

Betyg:

fyrakpw

 

Elsa Sandblom

 

Maze runner i dödens labyrint
Av James Dashner

Maze runner
Boken handlar om Thomas som vaknar upp i en hiss. När han vaknar möts han av ett gäng tonåringar. Varken de eller Thomas minns något från sitt förra liv. Tonåringarna berättar att de bor på en plats som de kallar för gläntan. Runtomkring gläntan finns en jättestor labyrint som det är jätte farligt att vara ute på natten i. Thomas och de andra försöker att hitta en väg ut. Jag tyckte att boken var jättebra därför att den var spännande hela tiden. Så det gjorde att man ville läsa vidare. Jag rekommenderar alla från 11 år och uppåt att läsa den.

Betyg:

femkpw

 

Klara Borg, 11

 

Varulvens hemlighet
Av Kristina Ohlson

Recension_varulvens-hemlighet
Boken handlar om två barn som heter Herbert och Sally. De ser konstiga hundliknande varelser. Och så har det börjat brinna i skogen. Det verkar som att någon har tänt på med flit.
Betyg:

fyrakpw

 

Den brinnande busken, 10

 

Divergent
Av Veronica Roth

recension_divergent
Divergent handlar om Beatrice, som lever i det framtida Chicago, som är uppdelat i fem grupper, falanger. När hon fyller 16, måste välja falang. Hon byter falang till De Tappra, men hon får veta att hon är divergent, som är ett hot för samhället och hon är plötsligt i livsfara.
Jag älskade den här boken, man fick väldigt blandade känslor när man läste den.
Jag skulle rekommendera den här boken till alla science-fiction läsare över 11 år.

Betyg:

femkpw

 

Sanna, 13

 

Boktjuven
Av Markus Zusak

Recension_boktjuven
Den här boken är något jag verkligen rekommenderar er om att läsa!
Det är en fin och spännande berättelse som skrivs på ett annat sätt än vad böcker brukar. Det är nämligen så att döden skriver och berättar i boken. Han berättar om de som dog under andra världskriget och vad som hände. Han berättar även om en flicka som heter Liesel och vad hon får uppleva under kriget.
Den här boken blir man tagen, otroligt glad och sorgsen av.

Betyg:

fyrakpw

 

Bokslukaren, 14

 

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Recension_det-magiska-hjartat
Robertas bästa vän är svårt sjuk, hon behöver ett nytt hjärta snabbt! På auktion hittar Roberta en jordglob som hon får veta är magisk. Om man lyckas utföra ett uppdrag kan den uppfylla en önska. Tillsammans med den nyfunna vännen Eric gör det allt för att Charlotte ska bli frisk.
Jag ryckte att boken var spännande. Det hände saker hela nästan tiden och ingen del var tråkig. Slutet var väldigt sorgligt men ändå en lättnad. Boken har ett ganska enkelt språk som gör den lätt att läsa.

Betyg:

fyrakpw

 

Alva Nordell, 12

 

Skogens systrar
Av Petrus Dahlin

Recension_skogens-systrar
Toms föräldrar har köpt en stuga mitt i skogen. Där träffar han fyra flickor som blivit lämnade i skogen av sina föräldrar. Skogen har varit systrarnas hem i flera år, men där vill de fortsätta vara. I systrarnas förra ”hem” brann Vilda, den fjärde systern, inne. Hon vill inte förstå att hon är död och måste över till andra sidan.
Det är en äventyrlig bok där saker händer hela tiden. Den utspelar sig i tre delar. Vem som är huvudperson varierar i de olika delarna. Den bästa bok jag läst!

Betyg:

femkpw

 

Jennifer, 12

 

Cirkeln
Av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren

Recension-Cirkeln
Boken utspelar sig i Engelfors. En natt då månen färgats röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har ingenting gemensamt förutom att de går i samma skola. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där. De vet bara en sak, utan varandra kommer de inte att överleva. De ska rädda världen men de har ingen aning hur. Jag tycker att boken var jättebra och jag gillade personerna i boken. Den passar nog bättre för lite äldre åldrar för att den är lite komplicerad i början. Men jag älskade boken.

Betyg:

femkpw

 

Esther Larsson, 12

 

Percy Jackson
Av Rick Riordan

recension_Percy-jackson-and-the-olympians-book-five-the-last-olympian
Det handlar om en kille som får veta att han är son till en viss grekisk gud. Han ger sig ut på uppdrag med sina vänner. Det finns först fem böcker som handlar om Percy. Sen finns det ytterligare fem böcker som handlar om honom och hans polare!

Betyg:

femkpw

 

Tjejen som avgudar böcker, 10

 

Cirkeln
Av Mats Strandberg

Recension-Cirkeln
Cirkeln är första delen i en trilogi som uppföljs av Eld och Nyckeln. Den är ganska hemsk innehåller mycket sex och alkohol med mera. Den utspelar sig i staden Engelsfors där sju tjejer och en kille blir sammankallade för att möta ödet. Jag blev helt fast. Skulle rekommendera den från 11 år om du inte är väldigt avskräckt från tidigare böcker.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen, 12

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

recension_hungerspelen
Hungerspelen är en klassiker på tre delar. Den är inte så svårläst men är inget för dig som är känslig för blod, död och hemsk tortyr. Den är heller inget för dig som är känslig för kärlek. Om du läser den skulle jag tipsa till filmerna också.
VARNING lätt att bli fast i någon väcka.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen, 12

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

recension_hungerspelen
Jag har läst Hungerspelen och ÄLSKAR den! Det är en triologi om den 17-åriga tjejen Katniss som bor i en fattig by med sin mamma och syster. Hon blir utvald till att vara med i de hemska hungerspelen. Ska hon lyckas överleva? Hon träffar Peeta, och de blir snabbt goda vänner. Jag tycker att boken var jättebra men i börjar var det svårt att hålla reda på alla namn. Men den var ändå den BÄSTA bok jag läst, rekommenderar den stooooort.

Betyg:

femkpw

 

Funderade skitlänge på min signatur men kom nt på nån ;(, 11

 

Ring av rosor
Av Mary Hooper

Det är 1600 tal Abygail är barnflicka åt den nyfödda flickan Grace. För hennes mor mår dåligt. Men en svår pest härjar i London och en efter en dör i huset på Bellevue.
Huset blir då ett igenspikat pesthus. Så de blir svårt för Abby och Grace. Wow vilken bra bok. Man lär känna karaktärerna även utan bilder och jag gillar böcker som utspelar sig förr i tiden. Dock är den lite kort och har ett konstigt slut vilket sänker betyget.

Betyg:

fyrakpw

 

Lova Henriksson, 8,5

 

Harry Potter och Det fördömda barnet
Av J.K Rowling

Harry Potter and the cursed child
Boken utspelar sig 19 år efter slaget på Hogwarts. Harry, Hermione och Ron är vuxna och det är deras barn berättelsen handlar om. Harry försöker vara pappa men når inte riktigt fram till Alkis. Det resulterar i en katastrof.
Jag tycker att boken mest känns som att någon försökt tjäna mer pengar på att använda namnet Harry Potter i ännu en bok. Mina förväntningar var skyhöga eftersom de tidigare böckerna om Harry har varit så extremt bra, men boken levde inte upp till dem. När jag sänkt förväntningarna så mycket att jag tänkte på det som en helt vanlig bok så lyckades den klamra sig upp till 3 KPW. Man bör ha läst några av de tidigare böckerna för att förstå handlingen. Jag rekommenderar inte den här boken till ett potterhead (dock förstår jag om man vill läsa den bara för att det är en Harry Potter bok) men om man inte har så höga förväntningar kan den nog vara bra.

Betyg:

trekpw

 

Hermione Jean Granger, minister of magic, 12

 

Nidstången
Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Recension_Nidstangen
Alrik och Viggo är foster barn och de flyttar in hos världens snällaste foster föräldrar. Men efter bråk med mobbaren Simon och hans gäng skolkar Alrik. Han vet knappt vad han gör och börjar kasta sten in i en trädgård. Ägarna av huset säger att som straff får han och hans lillebror hjälpa till i trädgården. Men nere i det hemliga biblioteket väntar något mycket värre…
Den var väldigt bra och det finns fler delar i den serien. PAX.
Världens bästa serie

Betyg:

femkpw

 

Malin Johansson, 12

 

Gengången
Av Ingelin Angerborn

Elenor får en speldosa av den blinda damen. Hon tycker det är väldigt fint. Men det börjar hända saker. Saker som inte får hända. Vem är det som spelar samma melodi som på speldosan? Vem är det som är med på speldosan? Fruktansvärt bra bok alltså!!

Betyg:

femkpw

SkräckUgglan, 10

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Väldigt läskig men otroligt bra. När man har läst första sidan kan man inte sluta läsa!
Den har vunnit Barnens Romanpris 2013 och om man har läst den förstår man varför. Skulle rekommendera denna bok som 10+,för mig som 11 år behövde jag ta pauser emellanåt i ett av det läskigaste kapitel. Rekommenderar starkt denna bok till alla som gillar läskiga böcker!

Betyg:

femkpw

den Eevee galna tjejen, 11

 

Legenden om Guldgäddan
Av Mats Alm

Recension_fiskeganget-legenden-om-guldgaddan
Jag har nyligen läst en väldigt spännande bok som heter Legenden om Guldgäddan. Boken handlar om ett gäng tonåringar som är galna i att fiska. Boken utspelar sig i Skälderviken (Ängelholms hamn) och i Hjörnered och dess sjöar. Bokens platser finns i verkligheten och en del av historian stämmer. Boken blir riktigt spännande redan från första början och man lyckas nästan inte slita sig ifrån den förrän mot den sista sidan när allt är löst. Den är lagom svårläst tycker jag, det finns även en del bilder från olika platser som är med i både boken och verkligheten. Det är den tredje boken i bokserien Fiskegänget. De tidigare böckerna heter Jakten på båttjuvarna och Stormen. De böckerna gör en inte heller besviken. Fast att man inte är så intresserad av fiske kommer man ändå slitas med i de häftiga äventyren.

Betyg:

fyrakpw

 

Linnea, 12

 

Ilskan, Rädslan, Löftet
Av Maria Frensborg

Recension_irl-ilskan-radslan-loftet
Boken handlar om 12-åriga Josef som har en pappa som ligger på sjukhus. Om inte Josef hade hade sagt de där orden innan han gick till skolan kanske pappan inte hade halkat och fått koma och legat på sjukhus. På sjukhuset träffar han Steve han är en sjuksköterska, han säger att man skulle kunna föra över Josefs pappas själ till ett dataspel. På sjukhuset träffar han även Rut, hon har en pappa som har cancer och älskar att läsa! Jag tyckte att boken var bra för att den har många känslor i sig. Men det var inte så bra när Josef och Steve blev osams, och därför ger jag den fyra KP.

Betyg:

fyrakpw

 

Den tröga läsaren, 10

 

Den förbjudna skogen
Av Brandon Mull

recension_den-forbjudna-skogen
Seth och Kendra ska för första gången hälsa på hos sin farmor och farfar, men uppfarten till huset är täckt av skyltar såsom ”Inkräktare torteras” och ”Varning för hagelbössa”.
De två syskonen får i stort sätt utegångsförbud – utan att ha gjort något!
Utanför huset finns en skog som är strängt förbjuden att gå in i, men Seth undrar vad det är för mysterier som lurar där inne.
Jag tyckte boken var väldigt bra, den var spännande och rolig. Personerna var intressanta och boken var skriven på ett bra sätt. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en magisk fantasyserie.

Betyg:

femkpw

 

Elise, 11

 

Percy Jackson
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Den här boken är en av de bästa jag läst! Det handlar om en kille som heter Percy. En dag får han veta att han är en halvgud (hälften människa, hälften gud). Sen kommer han till ett läger med massa andra som han. LÄS DEN HÄR BOKEN. Tips till alla som gillar Harry Potter.

Betyg:

femkpw

 

Den som älskar böcker, 11

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Billie är en tjej som bor med sin mamma i Kristianstad. En dag flyttar Billie och hennes mamma till ett läskigt hus i Åhus fast Billie inte vill. Billie och hennes kompisar letar efter gammal fakta om huset och ju mer fakta de hittar, desto räddare blir dem. Boken var ganska bra men samtidigt väldigt läskigt jag rekommenderar den för barn 8-11 år.

Betyg:

femkpw

 

Det trofasta spöket, 9

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlsson

Recension_zombiefeber
Bästa boken jag har läst. Den är spännande och lite läskig. Jag har lästa alla Kristinas böcker. Jag såg att hon hade gjord en fortsättning på Zombifeber. Jag ser fram emot att läsa den.

Betyg:

femkpw

 

Alicia Sjl, 11

 

Solhjärtats hemlighet Del 1
Av Pär Sahlin

Recension_solhjartats-hemlighet
Boken handlar om Kim vars mamma varit försvunnen jättelänge. Han bor med sin pappa, när de var på semester i Italien så bråkade Kim och hans pappa så mycket att Kim stack! Han möter en rödhårig tjej som ber honom följa med henne. Hon berättar om en magisk värld som hon kommer ifrån som har fått en ny drottning som är ond och tagit bort färgerna i det så kallade landet Elorien. Tjejen berättar att hon heter Nela och att dom måste rädda Elorien från undergång och att Kim är den enda som kan göra det! Jag tyckte boken var jättebra och spännande!

Betyg:

femkpw

 

Claudia Fogarasi, 10

 

Dagbok för alla mina fans: Det långa loppet
Av Jeff Kinney

dagbok-for-alla-mina-fans_2015
Det handlar om den lata spelnörden Gregory Heffley som ska på en bilsemester med familjen. Men på vägen vinner de plötsligt en minigris och tappar bort nycklarna på badhuset. Stackars Greg som tyvärr måste sitta i bagaget, bli attackerad av fiskmåsar och bo på massor av sunkiga hotel. Boken var ganska bra och rolig fick mig att må väldigt illa.

Betyg:

femkpw

 

Den snälla gangstern, 9

 

 

Det blåser på månen
Av Eric Linklater

Recension_det-blaser-pa-manen
Den här boken handlar om två systrar som heter Dina och Dorinda. Dom försöker vara snälla men lyckas inte direkt. Det börjar med att deras pappa ska resa bort och de vill vara snälla och hjälper deras pappa major Rytter med att packa. Men när han ser det blir han inte nöjd med vad de har gjort. Och precis då blåser en ond vind på månen. Efter det händer väldigt konstiga saker. Jag tycker att det är en väldigt bra bok. Den är rolig och spännande, men det jag gillar mest med den här boken är att den är speciell och inte som andra böcker. Den handlar om saker som nog inte kommer att hända i verkligheten, det gillar jag. Jag rekommenderar den verkligen!!

Betyg:

femkpw

 

#11åringensomälskarböcker!!!

 

Månfågel
Av Ingelin Angborn

Månfågel
Vendela är en tjej som är väldigt ensam och ledsen. Hennes bästa kompis Minna, har flyttat till London och hennes mamma är död. Då skriver hon ett brev om att hon känner så och vill ha hjälp. Vendela får då ett egendomligt brev tillbaka av en kille som heter Wilhelm Silveus. Jag tyckte boken var spännande och lite mystisk. När jag väl kommit in i boken kunde jag knappast sluta. Jag rekommenderar den till den som gillar spänning.

Betyg:

femkpw

Esther Aronstam, 10

 

Chloe Snows dagbok mitt värsta år
Av Emma Chastain

Recension_chloe-snows-dagbok-mitt-varsta-ar
I boken får man läsa vad Chloe skriver i sin dagbok under ett år. Det händer mycket, hon börjar highschool, får nya vänner, blir kär och mycket mer.
Jag tycker boken är bra och välskriven. Den är rolig och man känner verkligen med karaktärerna.
Jag hittade något stavfel men den är definitivt läsvärd. Jag rekommenderar den verkligen!

Betyg:

fyrakpw

 

En riktig bokälskare, 12

 

Apstjärnan
Av Frida Nilsson

Recension_apstjarnan
Jonna bor på ett hemskt barnhem. En dag kommer det en gorilla som vill adoptera henne. Jonna tror att gorillan ska äta upp henne men gorillan är jättesnäll och Jonna älskar henne. Plötsligt vill kommunen skicka tillbaka Jonna till barnhemmet. Jonna och gorillan kämpar för att få Jonna fri från barnhemmet.

Betyg:

femkpw

 

Stina, 12

 

Svikarboken
Av Linn Hallberg

Recension_svikarboken
Boken handlar om en klass som inte riktigt är problemfri, om man säger så. I klassen sker mycket mobbning och missförstånd, och det jag gillade mest var att det är väldigt mycket igenkänningsfaktor.

Betyg:

femkpw

 

Den som kommer testa göra rondat flickis på studsmatta om hon kommer med!,10

 

Dagbok för alla mina fans
Av Jeff Kinney

Denna bokserie är typ den bästa serien jag har läst. När jag läste den tyckte jag den var jätterolig och bra. Den är lättläst för det är någons handstil som är lätt att läsa. Det är lite bilder också, på varje sida. Om jag var ni skulle jag börja från början med fösta boken för då hänger man med lite mer. Jag rekommenderar den till 100%.

Betyg:

femkpw

 

MM-fan, 9

 

Drakriddare
Av Åka Ekström

Recension_tam-tiggarpojken
Denna bokserie om Tam- tiggarpojken är jättebra. Den är spännande och lite läskig. Lite sorglig också. Den är bra. Man vill hela tiden läsa vidare. Den är bra för 7-10 åringar.

Betyg:

fyrakpw

 

The fooer, 7

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Billie bor i Kristanstad men ska flytta till Åhus. Försäljaren ljuger och verkar dölja något. Samtidig får hon en vän, hur ska det gå för Billie Simona och Aladin.
Det finns 2 till böcker i serien de heter Silverpojken och Stenänglar.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen, 9

 

Den vita döden
Av Camilla Lagerqvist

Recension_den-vita-doden
Den vita döden handlar om en tjej som har tbc= tubercolos och är på ett sanitorium. Efter några månader kommer en ny kille som hon blir kär i men hon kan inte bli ihop för hon vet inte hur länge hon har kvar. Den är väldigt sorgsen men man blir ändå glad av den på något sätt.

Betyg:

fyrakpw

 

Hon som läser för mycket, 10

 

Harry potter och det fördömda barnet
Av J.K Rowling

Harry Potter and the cursed child
Harry Potter har blivit vuxen han jobbar på trolldomsministerieriet.
Alla i Harrys familj har hamnat i Gryffindor, men inte en den yngste sonen Albus som har hamnat i Slyrein. Det blir ett äventyr om vänskap och ondska både för Aarry och Albus…

Betyg:

femkpw

 

Potter Haden, 9

 

Lost Boy
Av Christina Henry

Recension_lost-boy
Jag tror att majoriteten av Sveriges population vet vilken historia Peter Pan är. Om du vet vem Peter Pan är, då vet du antagligen vem Kapten Krok är. Den här boken tar allting du trodde att du visste om honom och kastar ut det. I den här boken så är Peter en sadist som, på ett sätt, kidnappar små barn från våldsamma hem eller kalla gator. Han tar med dem till ”The Island”, där pojkar aldrig behöver växa upp. De kan springa omkring i skogarna, eller låtsasbråka och döda pirater när de kommer. Kapten Krok, eller Jaime, som han kallas i berättelsen, är den äldsta och den med högst status bortsett från Peter. Han var den allra första, den som är någorlunda seriös och håller ihop pojkarna. Peter ljuger hela tiden och bryr sig inte alls om pojkarna han har tagit till ön. En dag bestämmer han sig att de ska råna och slåss mot piraterna som än en gång har åkt tillbaka till östra stranden. Om Peter har sagt något så blir det så, och det spelar ingen roll att hälften av alla pojkarna aldrig har hanterat en kniv eller svärd förut. Dessutom har de en femårig pojke, Charlie, som kommer från ett kärleksfullt hem och är alldeles för ung för att överleva. Det blir han som sliter Peter från Jaime, och gör honom till den Kapten Krok vi känner. En till fråga att debattera – är verkligen Kapten Krok den hemska skurken han verkar?
Den här boken är extremt bra. Den kan vara en av de bästa jag någonsin har läst, faktiskt. Jag förstår att den kan vara lite obehaglig för yngre på vissa ställen, men den är fantastiskt skriven med ett språk som inte är för komplicerat. Tyvärr, när jag skriver det här i alla fall, så var det bara tre dagar sedan boken släpptes och finns därför inte på Svenska än. Men om du kan prata Engelska så föreslår jag den starkt!

Betyg:

femkpw

 

Motionless In White Are The Effing Best, 12

 

Du & jag
Av Katarina von Bredow

Du & Jag
Boken handlar om Andreas som är bäst i klassen i nästan alla ämnen, men inte speciellt populär. Han har egentligen bara en vän, Edvin. Utom Alicia förstås, men henne kan han bara vara med utanför skolan. I skolan blir hon ”skol-Alicia” som gör allt för att får vara med klassens populäraste tjej, Ida. Andreas är kär i Alicia, men vet inte om han ska våga visa det. Den är spännande och man känner lätt igen sig i karaktärerna. Det är en av de bästa böckerna jag någonsin läst och alla borde läsa den!
Betyg:

femkpw

 

Tjejen som tycker lite för mycket om sin nya hundvalp;), 12

 

Peach fyzz
Av Lindsay Cibos & Jares Hodges

Recension_peach-fuzz-volume-1
Jag tycker att den är BÄST för att det är manga och jag ÄLSKAR manga.
Det handlar om en 9-årig tjej som äntligen får köpa ett djur och då väljer hon en iller.
Hon döper den till: Peach. Böckerna är i tre delar.
Jag tycker verkligen att du som gillar manga ska läsa denna bok.
Betyg:

fyrakpw

 

Peach Fuzz lover, 11

 

Warrior: Ut i det vilda
Av Erin Hunter

Recension_warriors-ut-i-det-vilda
Kattungen Rost lämnar sitt liv som tamkisse och flyttar ut i skogen hos klankatterna. De fyra klanerna Åskklanen, Flodklanen, Vindklanen och Skuggklanen har delat upp sig i skogen och har ett möte varje fullmåne. Rost blir godkänd av Åskklanens ledare Blåstjärna och kallas sen för Eldtass. Han kallas Eldtass för att hans päls är röd som eld. Han träffar två hankattungar som han genast blir vän med. De heter Gråtass och Korptass. Men allt är inte bra, en krigare i Åskklanen, Tigerklo, verkar skum efter att ha kommit bärande på deras förre detta bästa krigare, Rödsvans, död. Jag rekommenderar den till katt-tokiga fans, ni kommer älska den!

Betyg:

femkpw

Blåstjärna4life, 1

 

Magnus Chase – Krigarens svärd
Av Rick Riordan

Recension_krigarens-svard
Hemlöse Magnus Chases 16-årsdag blir väldigt ovanlig: han gör inbrott i sin morbrors hus, blir dödad av en eldjätte och hamnar i Valhall, den nordiska mytologins krigarparadis. Snart får han även veta att han är son till asaguden Frej och är utvald av ödet att hitta Sommarsvärdet och binda Fenrisulven på nytt. Ett uppdrag som detta kräver mod, uthållighet och tre helgalna följeslagare. Han har åtminstone en av tre… Den här boken är helt fantastisk! Karaktärerna är lätta att relatera till, historien är enkel att förstå och den har precis lagom mycket action, humor och magi. Jag rekommenderar den varmt till alla fantasyälskare där ute. 🙂
Betyg:

femkpw

 

Sara, 13


Hemligheten
Av Sophie Mackenzie

Lauren vet att hon är adopterad, en dag sätter hon sig vid datorn och kollar runt, hon kommer till en sida om adoption. Det finns en flicka som är lika många år som Lauren, man det kan inte vara hon ingenting stämmer ju, inte födelsedatumet, land eller namnet.
Betyg:

femkpw

 

Det lilla hallonet!, 11

 


Rum 213

Av Ingelin Angeborg

Rum 212
Bea Meja och Elvira är på ett kollo men det händer massor av konstiga saker.
Elviras ring försvinner och vad är det för vit skugga på bilderna med Elvira. Och vem är Mebel.
Boken var väldigt bra skulle kunna läsa den 1000000000 gånger till!!!!!!
Betyg:

femkpw

Bokslukaren med stort B, 12


Järnprovet

Av Cassandra Clare och Holly Black

recension_Jarnprovet
Denna boken är som en tusen gånger bättre Harry Potter!!! Huvudpersonen heter Callum Hunt och bor med sin pappa. Han vill egentligen inte börga trollkarlsskolan (magisterium), men när han börjar ändrar han sig men hans pappa vill inte att han ska fortsätta…
Betyg:

femkpw

 

Den snygga bokmalen, 10

 


Varulvens hemlighet

Av Kristina Ohlsson

Recension_varulvens-hemlighet
Herbert bor i Eldsala. Det pågår en skogsbrand och det verkar som om någon tänder på den med flit. Alla fåglar försvinner från Eldsalasjön och samtidigt så dyker det upp mystiska, vargliknande varelser med gröna ögon. Boken var bra, spännande och den var lätt att leva sig in i. Man vill absolut inte sluta läsa!
Betyg:

femkpw

 

Elsa, 10


Ljusglimtar

Av Ann Coburn

När man öppnar bokens första sida, känns det som det kommer ta en evighet att läsa ut den. Det gör det inte xD. Ge den en chans, den är väääldigt bra!
Ellies lillebror Danny försvinner spårlöst. Och hon är den enda som kan hitta honom. Några ljusglimtar på ett berg leder både henne och Danny på en fantastisk resa till en magisk värd med både draktjuvar och skepnadsbytare.
Det är en lång bok på över 300 sidor (anledningen till det första jag skrev). Väldigt spännande och bra. Det är en parallellberättelse, d.v.s. att den utspelar sig på två ställen (och tider i den hör boken) samtidigt. Vartannat kapitel byter den. Även överraskande, saker som inte förväntas komma kommer.
!! REKOMMENDERAS !!

Betyg:

femkpw

Linn C. ::], 13

 

Tro, hopp eller kärlek
Av Lina Forss

Recension_tro-hopp-eller-karlek
Boken handlar om 17-åriga Timotejs ganska komplicerade liv i storstaden London där hon bor tillsammans med sin mamma och mammans pojkvän Örjan som snart ska skiljas. Hennes pappa hör sällan av sig och allt suger i princip. Förrän hon en dag träffar Liam. Den snyggaste och mest charmerande kille i hela London enligt honom själv. Det enda problemet är att hon knappt vet någonting om honom. Jag tycker att boken var bra! Man kunde känna igen sig i vissa situationer, men också tvivla på hur hon tänkte och varför? Att få lära känna Timotej under bokens gång var intressant, fastän jag ibland kunde tycka att hennes åsikter och tankar var lite konstiga. Ändå tycker jag att den är värd att läsa!
Betyg:

fyrakpw

Vicki, 14


Hej, det är jag!

Av Nina E. Grøntvedt

Recension_hej-det-ar-jag
Detta är den första boken i alla andra 4 böckerna i serien om Oda. Det är en normal-populär tjej och om hennes liv. Man känner igen ofta igen sig och det finns inget dåligt med boken! Om du har läst den första delen är du redan fast!

Betyg:

femkpw

Ellie, 11


Sommaren jag blev vacker

Av Jenny Han

Sommaren jag blev vacker är en ungdomsbok som passar perfekt att läsa på sommarlovet.
Boken handlar om snart 16-åriga Belly som, precis som varje sommar, bor i ett strandhus tillsammans med sin bror Steven, sin mamma, mammans bästa kompis Beck och hennes två söner; Jeremiah och Conrad
Så länge Belly kan minnas har hon alltid strävat att få hänga med killarna, men eftersom hon är yngst och dessutom tjej har det målet alltid varit utom synhåll.
Men kanske är det den här sommaren allt ska förändras…
Boken passar ungdomar från 12-15 år tack vare dess lätta språk och innehåll.
Jag har läst boken minst fem gånger och den är lika bra varje gång!

Betyg:

femkpw

 

Mia. A, 13

 


Pojken som levde med strutsar

Av Monica Zak

Recension_pojken-som-levde-med-strutsar
När pojken Hadara kommer bort i en sandstorm är han bara två år, hans mamma Fatma är alldeles upprörd, alla säger att han är död, ett barn överlever aldrig en sådan sandstorm, men Fatma slutar aldrig hoppas, hon känner på sig att han lever, och hon har rätt han har adopterats av några strutsar tillsammans med dom upplever han mycket både bra och dåligt, länge i hela 10 år tror han att han är en struts men en dag får han veta, några men har upptäckt honom, den vilda pojken så dom på börjar ett projekt att fånga honom… Jag tycker boken var jättebra, dok ett litet tvärt slut, så ger jag boken en stark 4.

Betyg:

fyrakpw

Mimmi, 11

 

Percy Jacksson
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Percy Jackson kan man kalla ett problembarn. Den längsta tiden han har gått på en och samma skola var ungefär en termin, men det är ingenting han rår för. När han blev attackerad av sin mattelärare, som han sedan dödar, skickas han till ett sommarläger av sin mamma för att skydda honom. Men han stannar inte länge. Percy upptäcker en värld med de grekiska gudarna som både är hemsk och fantastisk.
Rick Riordan har som vanligt ett fantastiskt språk som får dig att skratta nonstop. Gudarna har väldigt starka personligheter, det har de flesta karaktärer också. Det ända problemet med boken är att du inte kan sluta läsa. Detta är en perfekt bok för sådana som är i slukaråldern och vill läsa en bra och lång serie.
Betyg:

femkpw

 

Apan, 13

 

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Recension_det-magiska-hjartat
Robertas kompis Charlotte har alltid haft ett trasigt hjärta och har därför aldrig varit helt frisk. Men det har aldrig varit så illa som nu; Charlotte är så sjuk så att hon håller på att dö, om hon inte får ett nytt hjärta väldigt snart. Samtidigt hittar Roberta en magisk jordglob på en auktion, som uppfyller ens önskan och Roberta bestämmer sig för att använda globen för att hjälpa Charlotte. Jag tyckte att boken var väldigt bra, men det riktigt spännande kom aldrig. Ändå var det den bästa bok jag har läst.

Betyg:

femkpw


Ellen, 10

 


Ordbrodösen

Av Anna Arvidsson

Recension_ordbrodosen
En hemlighet som de har bevarat i generationer, en hemlighet som ingen av dem känner till. Inte ens Alba…
I en bruksort i Värmland bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. Kvinnorna i släkted kan med deras skrivna ord styra andras handlingar och tankar. När det är den dagen då Alba fyller arton är det hennes tur. I den nerlagda byskolan finns en samlingssal. När Alba kliver in där vet hon att det bara kan sluta på ett sätt…
För ingen ordbrodös har någonsin misslyckats med sitt inträdesprov. Inte för än nu.
Boken var jättespännande och jättebra! Och dessutom hela vägen igenom. Jag skulle verkligen rekommendera boken för folk som gillar spänning, men alla kan läsa den!

Betyg:

femkpw

Ellabellabingo, 10


Liftarens guide till galaxen

Av Douglas Adams

Recension_liftarens-guide-till-galaxen
Boken börjar med att Arthur, en jordbo, får vara med om sitt livs värsta dag. Först kommer kommunen och säger att hans hus ska rivas för en motorväg som ska byggas där. 12 minuter efter att Arthur att legat i leran framför en bulldozer i bara morgonrocken går jorden under på grund av en viss Prostetic Vogon Jelts, kapten på vogonernas konsturktionsflotta, men hans gamle vän Ford (känd som Ix på Beatleguese 7, betyder ungefär ”Pojke som inte kan tillfredsställa att förklara vad en Hrung är, eller varför den ska välja att kollapsa på Betelgeuse 7”), hjälper honom att fara iväg mot galaxen. Där träffar han Fords halvkusin Zaphod Beeblebrox från Betelegeuse 5, som har gått och blivit galaxens president utan att veta hur och snott det enda rymdskeppet i galaxen med ”Den oändliga osannolikhetsdriften” som kan ta en till alla punkter i galaxen samtidigt. Dessutom träffade han Trillian, eller snarare Tricia McMillian från Jorden. Boken har bra handling, och på framsidan står det ”En bisarr och stundom vansinnig blanding…”, och där håller jag med till 100%.

Betyg:

femkpw

Don´t panic!, 12

 

Ylvania sagan om ljusbäraren
Av Ylva Hällen

Recension_ylvania-sagan-om-ljusbararen
Alva är ett adopterat barn som bor i stan. En dag får hon reda på att hon kommer från ett annat land som är i fara. Hon och tre andra väktare måste bege sig till dödens dal och besegra master.
Det är en av de bästa böcker jag läst och jag beställde den 2 timmar och 8 minuter efter att den hade kommit ut.
Betyg:

femkpw

Älskar att läsa och skriva, 10

 

Sailor Moon
Av Naoko Takeuchi

Recension_sailor-moon-eternal-edition-1
Sailor Moon är en del i mitt liv. Jag har ibland känt mig starkare och ibland skrattat ihjäl mig när jag hör svenska verisionen av seriens intro. Sailor moon är en fantastisk bok som alla tjejer borde läsa. Det börjar med Usagi Tsukino som en vanlig dag vaknar av en talande katt. Som sen berättar för henne att hon är hjältinnan Sailor Moon! Med Sailor Mercury, Sailor Mars, Sailor Jupiter och Sailor Venus Så är dom alla Sailor Guardians!

Betyg:

femkpw


Tekla, 11

 

 

Stjärnstenen
Av Jo Salmson

Recension_stjarnstenen
Den viktigaste stunden i Neas liv är inne. Ska hon bli mäster Fenels lärling eller inte?
Stjärnsalen är mörk det ända som lyser är stjärnstenen. Nea kollar in i skuggorna…

Betyg:

femkpw

Älskar stjärnstenen, 9

 

Ishavspirater
Av Frida Nilsson

Ishavspirater
Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter ur en mörk och hemsk gruva. Så fruktad är han att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i Vithuvuds gruva.Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det ingen annan vågar och ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon är livrädd själv. För hon vet hur rädd Miki vara i piratens våld, i gruvans mörka gångar, ensam…
Den var bra, HELT klart bra: )
Betyg:

femkpw


Bella (jag vet att folk skriver något coolare men nu blir det bara så här):/, 9

 

5768 visningar på Youtube
Av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

Recension_5768-visningar-pa-youtube
Rosita älskar att sjunga, men är blyg och vågar därför inte berätta det för någon. Hon är rom – ett folkslag som många förtrycker. Då dyker en talangjakt upp, en snygg kille som kan filma och en kniv i någons händer.
Vad är det här för bok? Rörig, knäpp, inte alls spännande, inga beskrivningar alls. Jag kom knappt halvvägs igenom den innan jag slog ihop den med en smäll för dess förskräckliga kvalité. Varning, läs den inte!!

Betyg:

nollkpw

LÄS ALDRIG DENNA BOK!!!, 12


Happy Ending

Av Nina. E Grøntvedt

Happy ending, liksom?
En tjej som heter Oda berättar om sitt liv. Mycket kärlek, bråk och vänskap! Ibland blir man tårögd och ibland skrattar man åt henne! Ibland så är det dock ganska svårt att förstå vissa saker i boken.

Betyg:

fyrakpw

Elle, 11

 

Stad av skuggor
Av Cassandra Clare

the-mortal-instruments-stad-av-skuggor_2015
Clary är uppväxt med ett normalt liv. När hennes mamma försvinner och huset invaderas av demoner och andra farliga varelser börjar hon gräva djupare i hennes ursprung. Hon träffar den snygga skuggjägaren Jace som visar henne den egentligen historien bakom mammans försvinnande. Och att Clary inte är den hon tror…
En underbart fängslande bok, med tydliga karaktärer och trovärdiga dialoger. Intrigen känns dock lite väl inspirerad av andra böcker. Jag älskade verkligen boken och kan varmt rekommendera den även om den är något förutsägbar.

Betyg:

fyrakpw

Bokslukaren som älskar magisk realism, 12

 


Vi är en

Av Sarah Crossan

Vi är en
De två sextonåriga tjejerna Grace och Tippy är sammanvuxna tvillingar. När deras familj inte längre har råd med privatundervisning måste de börja i en vanlig skola.
Det är en tonårsbok med en väldigt bra handling. Den handlar om vänskap, kärlek och mobbning.
Jag tyckte inte att något var dåligt med boken och ger den därför 5/5 KPW

Betyg:

femkpw


Ida Wiström, 13

 

Miljardärkillen
Av David Walliams

Recension_miljardarkillen
Den handlar om en kille vars pappa är typ den rikaste på hela jorden som heter Joe. Han har EN massa grejer, en berg-och dalbana i trädgården, 89 badrum, en formel 1 bil och så vidare. Och han går på en snobbskola men det enda han egentligen vill ha är en vän. Han frågar sin pappa om han får börja i den kommunala skolan och skaffa sig vänner och han får det. Ingen ska få veta att han är trilibiljonär så han skaffar sig ”vanliga” kläder och sen får ni se…
Boken var bra för den blev aldrig tråkig och bilderna var roliga och ett stort plus för att den aldrig blev tråkig utan man kom liksom in i handlingen direkt.

Betyg:

femkpw

Den bokätande malen,11

 

Den perfekta hästen?
Av Amanda Carlin

Recension_den-perfekta-hasten
Boken handlar om Medea som bor på en hästgård med sin familj. Hennes bästa vän Esmeralda bor på Gotland, långt i från Medea som bor på fastlandet. Varje jul och sommar hälsar familjerna på varandra. Men Esmeralda blir förälskad i Medeas underbara Wonder Star… Ska Medea sälja Wonder till Esmeralda? Och är det möjligt att hitta en ny, perfekt häst till henne istället? Boken har en bra blandning mellan sorg, glädje och andra känslor. Den passar nog de flesta, om man gillar hästar. Kan dock bli lite rörig och tråkig- men den får en fyra ändå.

Betyg:

fyrakpw

HP och Warrios-serien är bääst, 10

 

Pluto är ingen planet
Av Annelie Drewsen

Recension_pluto-ar-ingen-planet
Boken handlar om en pojke som heter Edwin, och han älskar rymden. En dag börjar hans lärare, Fredrik prata om planeter på lektionerna. Han säger att Pluto är en planet, men Edwin vet ju att den inte är det. Han måste bevisa för Fredrik att han har rätt! Men hur…
Egentligen är det en bok om att hitta vem man är. Jag tycker att boken var jättebra, och jag rekommenderar den verkligen!

Betyg:

femkpw

hinkypunken, 9

 

Kalle och glashissen
Av Roal Dahl

Recension_kalle-och-glashissen
Kalle som nyss har vunnit en hel chokladfabrik råkar åka upp i rymden och träffar på ett par knyddror. När dem senare kommer ner till jorden blir det ännu knasigare. Kalle och glashissen är den galna fortsättningen på Kalle och chokladfabriken.

Betyg:

femkpw


Ketchup med banan mos, 10

 

Warriors: Ut i det vilda
Av Erin Hunter

Recension_warriors-ut-i-det-vilda
Rost är en nyfiken huskatt som en gång vågar sig ut i skogen. Där träffar han Åskklanens ledare Blåstjärna som frågar honom om han vill gå med i åskklanen. När Rost säger ja förändras hans liv helt. När han kommer till klanen blir han en lärling och heter därmed Eldtass. Precis efter får åskklanen reda på att klanens förstekrigare, Rödsvans, har dött. Det är en lärling som heter Korptass som har berättat detta. Sedan blir Korptass och en annan lärling som heter Gråtass Eldtass vänner. Men alla i klanen, som ju då är klanfödda, respekterar inte att Eldtass, som är en så kallad tamkisse har blivit medlem i klanen. När klanens nya förstekrigare Lejonhjärta dör blir Tigerklo, som absolut inte litar på Eldtass, den nya förstekrigaren. Samtidigt blir en annan klan, Skuggklanen, alltmer aggressiv och jagar bort en klan som heter Vindklanen. Det leder till ett hissnande äventyr. Jag tyckte att boken var jättebra, det händer saker hela tiden. Ett litet minus är att det kan bli lite för högt tempo.

Betyg:

femkpw

Jag ska gå på liseberg imorgon, 9

 

Cirkeln
Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Recension-Cirkeln
En natt då månen har färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken, de har inget gemensamt. De vet inte hur de kom dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte överleva.
Jag tyckte att boken var spännande och bra, jag kunde knappt sluta läsa i den. Det som jag inte tyckte va det bästa är nog att det är en aning för mycket romantik.

Betyg:

femkpw

Thea Radosavljevic, 11

 

 

FYR 137
Av Ingelin Angerborn

Recension_fyr-137
Meja, Bea och Elvira ska på camping ihop. Men när de kommer fram händer en del konstiga saker. En tjej berättar att det finns ett spöke som heter Svarta Sara som bor i en fyr nära campingen, och såklart blir Meja nyfiken…
Jag tycker boken var spännande och rolig, men det kunde vara ett bättre slut.

Betyg:

fyrakpw

Isaduvetvemjagär, 10

 

 

An Ember in The Ashes
Av Sabaa Tahir

Recension_an-ember-in-the-ashes
Boken var TOPPEN! Jag har nog aldrig läst en bättre bok! Den var spännande med starka personligheter. Laia måste försöka rädda sin bror. Elias blir tvingad till att vara soldat. Ingen har en fri själ.
Boken var så rörande! I flera veckor var det enda jag tänkte på Elias och Laia.

Betyg:

femkpw


Tjejen som alltid läser, 11

 

Fangirl
Av Rainbow Rowell

Recension_fangirl
Den här boken var fantastisk!
Den handlar om en tjej som heter Cath. Cath ska börja på college med sin tvillingsyster Wren. Men Wren vill inte bo tillsammans med Cath. Istället får Cath på med Reagan, en butter tjej som har massa killar.
Den här boken är välskriven och fick mig att gråta. Den är fortfarande rolig och underhållande. Eftersom jag också är en Fangirl kunde jag förstå mycket hon tänkte och tyckte. Jag tror det hjälper om man är en Fangirl, men man kan lika gärna läsa den om man inte är det.
En sak som var jättebra var: LEVI.
JAG BEHÖVER INTE FÖRKLARA MER.
Ett minus är att ibland så blir det lite långtråkigt att läsa alla fanfictions som Cath läser för Levi, eftersom jag inte har läst om Simon Snow. Den finns bara i Fangirl. MEN!!!! Boken Gå vidare handlar om Simon Snow så läs den.

Betyg:

femkpw

Jag älskar levi, 12

 

 

Bara vara Jojo
Av Niki Nordenskjöld

Recension_bara-vara-jojo
Jag tycker att det var en bra bok. Den beskrev hur ett barn kunde ha det och hur olika alla är. Det var inte så att boken handlade om det men när jag hade lästen så tyckte jag det. Jag rekommenderar den till barn som gillar att läsa dagböcker och läsa om hur vissa barn kan ha det. Men jag rekommenderar också att en bra ålder att läsa den är 10 och uppåt. (Det är bara något jag rekommenderar, för den är lättare att förstå då).
Betyg:

fyrakpw


En stor bokmal, 11

 

 

Kristallstaden
G.G. Elliot

Recension_kristallstaden
Jag har läst en bok som heter Kristallstaden. Denna bok är Urbanfantasy.
Alltså den är verklig men samtidigt fantasy. Huvudkaraktären är Polly träffar en annan tjej som heter Lisa. Både två går på simskolan och är bäst i deras lag. Det som Polly har haft hemligt är att hon kan andas under vatten, hon var adopterad och har en fisksymboll på ryggen. Polly och Lisa var allra bästa vännerna så Polly skulle säga allt hon har haft hemligt till Lisa. Lisa har också en fisksymboll och är adopterad. Men hon är inte säker att hon kan andas. Men de testade och hon kunde också andas under vattnet. En dag skulle de till en populär surfare och kolla på honom. Tjejerna skulle berätta allt för surfaren Matt. Han blev förvånad men han var inte säker om han trodde på dem. De skulle ta hans båt och åka ut i havet för att se om tjejerna kunde andas under vatten. När de var ute i havet så skulle tjejerna hoppa i vattnet. Tjejerna hade varit i vattnet i typ en timme. Han blev superrädd så han ringde poliserna. Polly och Lisa hade hittat ett annat land som hette Kristallstaden. Staden de var i landet hette Fortuna. De var fast där!!!! Ni får se i slutet om dem kommer till land eller stannar. Kom ihåg att detta är bara det viktigaste i boken och handlingen!!! Det finns så många detaljer men det hade tagit evighet att skriva allt!!! Såklart får den 5/5 stjärnor. Jag rekommenderar verkligen denna bok! jag tycker den är super bra och spännande.

Betyg:

femkpw

Maya perman weber, 11

 

Tredje Tecknet
Av Ingelin Angeborn

TRedje tecknet
Jag har läst boken Tredje Teckent. Den handlar om en tjej som heter Olivia och bor med sina föräldrar och sin katt Smilla. En dag på början av sommarlovet när Olivia kommer hem från badhuset hittar hon en nyckel i sin väska. Hon hade aldrig sett nyckeln. Hon pratar med sin bästis Sonja om nyckeln men Sonja pratar bara om den snyggaste killen i klassen Milo. Konstiga saker börjar hända med Olivia. Hennes katt Smilla vill inte vara med henne längre, hon skriver och ritar konstiga saker i sömnen och hissen åker bara ner i källaren. Olivias föräldrar jobbar mycket så Olivia får vara hemma själv. En dag kom Sonja rusande till Olivias lägenhet och skulle berätta en väldigt hemlig sak. Denna bok har genren skräck, spänning, romantik,humor och vänskap. Jag ger denna bok 5 KPW för denna boken är bäst.

Betyg:

femkpw

Michelle Söderberg, 11

 

Nelly rapp och gastarna i skolan
Av Martin Widmark

Recension_nelly-rapp-och-gastarna-i-skolan
Boken handlar om att Nelly, Hennes kompis Valle och deras hundar ska åka och campa. En natt vaknar dom upp av barn skrik och tror att det kommer från den gamla skolan i närheten. Dom smyger dit och ser tre små gastar som bara vill sjunga och inte läsa och skriva. Jag tyckte att den var bra och rolig.
Betyg:

femkpw


Bokslukaren, 11

 

Sagan om ringen
Av J R R Tolkien

Den unge hoben Frodo får i uppgift att förgöra maktens ring, altså kasta den i vulkanen som skapade den, Domedagsberget. Frodo och hans vänner, Sam, Merry, Pippin, Gimli, Legolas, Aragorn, Boromir och Gandalf, måste därför ta sig genom hela Midgård för att vandra rakt in i vargens näste. Fötsta boken av tre. Tolkien skriver som vanligt mycket svårläst, men med bra flyt.

Betyg:

femkpw

 

Tauriel, 12

 

Den oändliga historien
Av Michael Ende

BR_den-oandliga-historien
Michael Ende skriver fantastiskt och väl. Denna bok handlar om pojken Bastian som en dag ”tar” en bok från en bokaffär. Det är ingen vanlig bok utan Den oändliga historien och snart dras han in i ett äventyr han sent kommer att glömma. Boken var fantastisk, även fastän huvudpersonen blir självisk, men det är det som gör den så bra, det är inte många författare som skriver om det och många läsare kanske känner igen sig. En av de bästa böckerna jag läst.
Betyg:

femkpw


Dagisbarnet, 13

 

 

Farlig förmåga
Av Jessica Spotswood

Cate och hennes systrar är häxor, och de måste till varje pris dölja att de är det.
Det är Cates ansvar att beskydda systrarna sen deras mor dog, men när hon hittar sin mors dagbok förstår hon att det är mycket värre än hon trodde… Jag tyckte att boken var jätte bra för man ville verkligen beskydda dem och det är viktigt att ämnet uppmärksammas, det är viktigt att förstå att det där med häxor faktiskt hände och att man dödade folk som var annorlunda.

Betyg:

femkpw


Sigrid Eklöw, 12

 

Delirium
Av Oliver

Denna bok handlar om en 17 årig tjej som lever i en värld där kärlek är en sjukdom som kan straffas med döden. Snart behöver hon inte oroa sig mer för hon ska bli vaccinerad mot sjukdomen, men allt blir inte som hon tror.
Superbra bok rekommenderar den för alla mellan 12-15 år.

Betyg:

femkpw


HPbokmalen, 12

 

En prinsessas dagbok
Av Meg Cabot

Det är en serie på 10 böcker. Som är romantisk och handlar om vänskap. Passar från 10 till 15 år. Så om du gillar kärlek och vänskap så passar den här boken dig perfekt. Handling: En tjej som får reda på att hon är arvinge till en tron i ett annat land. Vad kommer att hända när alla får reda på att hon är prinsessa?
Nästan hela boken är skriven som en dagbok.

Betyg:

fyrakpw


Den som älskar vänskaps böcker, 12

 

 

Mysteriet på Hester Hill
Kristina Ohlsson

Mysteriet på Hester Hill
Meg och Frank ska tillbringa sommarlovet hos sin farbror. Under tiden de är där händer den konstiga saker och vad är den stora olyckan som prästen pratar om? Boken var spännande och lite läskig men de dåliga med den var att de var lite svårt att hänga med.

Betyg:

femkpw

 

Den rosa enhörningen, 9

 

Ljus som varit dolt
Av Hanna Höglund

Resume_ljus-som-varit-dolt
Lianne bor i den lilla byn Götaboda. Hon lever ett stillsamt liv tillsammans med sin mamma eftersom hennes pappa har dött.
Men hennes liv förändras när hon får reda på att hon är en häxa, och ska flytta till en annan värld, där hon ska lära sig magi!
När Lianne försöker anpassa sig till den nya världen dyker även många frågor upp. Vad finns på den mörka planeten Malmundo? Och vem var hennes pappa egentligen?
Denna bok är spännande rakt igenom! Jag skulle vilja ta mig in i boken och krama om huvudpersonerna och… ja, ni fattar. Det är väldigt vakra miljöskildringar och tempot är varken för högt eller lågt.

Betyg:

femkpw

Hon som vill bli bokrescensent:(, 12

 

Det magiska hjärtat
Av Kritstina Olhsson

Recension_det-magiska-hjartat
Robertas morfar hittar en mystisk jordglob på en auktion. Lite senare blir Robertas bästis Charlotte sjuk. Hon har fel med hjärtat.
Helt perfekt, Asså. För dig som gillar både magi och spänning. Det ända minuset var för lite personbeskrivningar och att den var för kort, Men annars, Rekommenderas.
Betyg:

fyrakpw

Fanny, 9

 

Ett hål om dagen
Av Louis Sachar

Recension_ett-hal-om-dagen
Stanely Yeltans blir arresterad för ett brott han inte har begått. Stanely får välja på fängelse eller att åka till ett läger på Camp Green Lake, han väljer läger. Men på Camp Green Lake finns inte en sjö bara en torr öde slätt och på slätten måste man gräva ett 1,5 meter brett och djupt hål om dagen. Övervakaren säger att deras arbete kommer att göra dem till ansvarsfulla mänskor. Men det är en lögn, de gräver i själva verket efter en sak som chefen tror sig veta vad det är. Detta är en fantastisk bok och jag fastnade verkligen i den men på vissa ställen blev det lite långtråkigt vilket sänker det till en stark 4:a.
Betyg:

fyrakpw

Gregor är bäst, 10

 

Prostens barnbarn
Av Eva bexell och Karin stjernholm

Recension_boken-om-prostens-barnbarn
Jag har läst prostens barnbarn. Den handlar om 2 barn som heter Carl och Anton. De ska åka till sin mormor och morfar som är prost och prostinna. Men när de åker dit går allt snett. Anton låser in sig i badrummet med kräftor,åker polis bil och mycket mer!
Jag tycker boken var jätte bra och lite lärorik. Jag gillade den också för att huvud personen är jätte lik mig. Man lever sig lätt in i boken och den känns väldigt verklig.

Betyg:

femkpw

Bajskorven som älskar att läsa, 10

 

Blodsbarn
Av Tim Bowler

Will är skadad. Han svävar mellan liv och död. Han ligger på öde väg och hör en röst som pratar i telefon, en ljuv stämma. En siren hörs och plötsligt är han i en ambulans som kör mot ett sjukhus. När han sedan vaknar upp minns han inget, utom ett en flicka med svart hår och blå ögon! En ängel… Jag kan VERKLIGEN rekommendera denna bok! Det finns mycket mer som inte får plats att skriva i en recension. Lite trög läst men fantastisk beskrivning, man lever i boken värld (under boken våld) när man läser den!!!

Betyg:

femkpw

 

En som älskar denna bok!, 11

 

Harry Potter
Av J.K Rowling

BR_harry-potter-och-de-vises-sten
Harry Potter serien innehåller 7 böcker som handlar om en tonårig pojke som blir mobbad av sin lådsasfamilj, då han riktiga föräldrar är döda. Rekommenderas (av mig) i åldrarna 7-15. Det är lätt och känna igen sig i all stress, bråk och hjärtesorg, men också i all kärlek, vänskap och bus!
Betyg:

femkpw

 

AstridThePotterFan, 11

 

Legenden om Darren Shan: skräckens cirkus
Av Darren Shan

Recension_skrackens-cirkus
Skräckens cirkus är den första av tolv böcker i serien Legenden om Darre Shan. Darren Shan är en helt vanlig pojke som älskar spindlar. Hans bästis Steve får tag på en biljett till Cirqe De Freak, en cirkus med missfoster. De går på showen när Steve får syn på en man han sett i en tidning. Mannen heter Mr Crepsley och är vampyr. Steve vill bli vampyr men Mr Crepsley känner att han har ont blod och avvisar honom. Han har en giftig spindel som Darren stjäl och Steve blir biten av. Eftersom det är en okänd spindel kan ingen utom Mr Crepsley rädda honom, men bara om Darren blir hans medhjälpare.
Det är den bästa bok jag läst. Den är spännande hela tiden.

Betyg:

femkpw

 

Älskar denna, 12

 

Rum 213
Av Ingelin Angerborn

recension-rum-213
Ett ord, BÄST. Den var spännande och lite läskig. Den handlar om Elvira, Meja och Bea som alla är på sommarkollo för första gången alla tre. Dom bor i samma rum alltså rum 213. Det händer en massa konstiga saker till exempel att saker försvinner, det blir ljusa vita skuggor bakom Elvira när Meja tar bilder på henne och att Elvira bara slumpmässigt tar ett hite-på namn som var Mebel och sedan få veta att det var en flicka som hetat Mebel som dött i rum 213 för länge sedan.

Betyg:

femkpw

 

Frida, 10

 

Percy Jackson född till hjälte
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Percy ska på studiebesök på museum. Men plötsligt förvandlas hans mattelärare till ett monster som inte vill annat än att förinta honom. Snart växer sanningen fram, Percy är född till hjälte!

Betyg:

femkpw

väm där! än orangutang….eller!?, 9

 

 

Harry Potter
Av J.K. Rowling

BR_harry-potter-och-de-vises-sten
Det här är dem bästa böckerna jag har läst i mitt liv och dem är skrivna på ett väldigt bra sätt! Dem handlar om Harry som får reda på att han är en trollkarl och får börja på trolldomsskolan Hogwarts, men ständigt jagas av den onde trollkarlen Voldemort som mördade hans föräldrar! Dem här böckerna har allt… Fantasy, vänskap, spänning och mycket mer! Jag rekommenderar dem till alla som gillar att läsa och inte bara om det vardagliga utan även om när folk flyger på kvastar eller brygger trolldrycker tillexempel! Om du inte redan har läst dem så gör det!!!

Betyg:

femkpw

potterhead forever, 11

 

Nikkis dagbok #1
Av Rachel Renee Russell

recension_nikkis-dagbok-1-berattelser-fran-ett-inte-sa-fantastiskt-liv
Nikkis dagbok 1, den första är en väldigt rolig bok som kommer att få dig att leva dig in i situationen, och tro mig hon hamnar i helt galna situationer. Den handlar om en 14 årig tjej som nyss har börjat en nu skola för att hennes pappa hade fått jobb med att hjälpa skadade djur eller något sådant. Det finns en tjej i skolan som heter Mackasine (jag kallar Mackasine för MC) hon är den populäraste tjejen i skolan. Hon är väldigt jobbig, har märkeskläder och bra mobil. Nikki har inte något av det. Nikki har inte heller några vänner. Nikki och hennes lilla syster får åka med deras pappa i pappans jobb bil. De får följa med honom för han måste få ut kakerlakor ur ett hus. Nikki och hennes lillasyster måste vänta i bilen, men Nikkis lillasyster blir kissnödig och de får gå in i huset för att låna toaletten. Nikki väntar utanför toan när hon hörde en bekant röst, det var MCs hus!!! Det skulle bli slutet om MC såg henne, och nu var MC på väg upp till rummet. Och Nikkis lillasyster lät inte Nikki komma in och gömma sig på toan. Nu ligger Nikki riktigt illa till! Om ni vill veta vad som händer så får ni läsa boken!

Betyg:

fyrakpw

 

10 åriga tjejen som älskar att läsa!

 

Tredje tecknet
Av Ingelin Angeborn

TRedje tecknet
Bra, spännande, kärlek och lite otäck en perfekt bok att läsa för alla som älskar spänning. Handling:Olivia är en adopterad från Spanien och bor nu i Sverige.Hon är förälskad i en pojke men hennes bästa vän blir ihop med honom. Samtidigt som massa konstiga saker händer hos Olivia. Plus att det är väldigt mycket nyckelpigor den sommaren.

Betyg:

femkpw

 

Tindra Braw, 10

 

Ponny detektiverna
Av Belinda Rapley

Recension_ponnydetektiverna-puzzle---den-forrymda-ponnyn
Den var spännande och man kom in i boken.men det är rörliga namn som är svåra att förstå.Men den är mycket bra för att dem har med fakta text i slutet.men det var så lätt st lista ut vem som tog hästen.så den är bra och dålig!

Betyg:

trekpw

 

Hästis, 9

 

Katten som försvann
Av Michael Morpurgo

Recension_den-fantastiska-historien-om-katten-som-forsvann
Året är 1943, andra världskriget rasar och Lillys pappa är med i den brittiska armén. Trots att det är livet i hennes by nästan som vanligt, fram till den dag då familjen tvingas flytta från sin bondgård byn ska bli en övnigsplats till armén. Den dagen dom ska flytta försvinner hennes katt men dom kan inte åter vända till byn. Men trots det så tar hon sig förbi taggtrådsstängslet. Jag tycker att bocken är spånade för att man får veta vad som hände och hur folk levde. Jag tycker att den blir lite tjatig efter ett tag för att det upprepas massor med saker flera gånger.

Betyg:

trekpw

 

Star wars tjejen, 12

 

Jagger Jagger
Av Frida Nilsson

Jagger jagger
Boken handlar om Bengt som är 8 år och är mobbad av några andra barn som bor på samma gård. Bengt blev instängd i soprummet av de andra barnen. Då kom Jagger och hjälpte honom som var en hund. Jagger tyckte att Bengt skulle straffa barnen som mobbade honom.
Boken var spännande och rolig och det hände väldigt mycket hela tiden. Det som var mindre bra med boken var att de sa många fula ord.

Betyg:

fyrakpw

 

Klass 2 blå, 8

 

Ceremonin
Av Kiera Cass

Recension_ceremonin
Myndiga kungasonen Maxon är beredd för giftermål och kallar trettiofem tjejer till slottet för att dejta honom. America Singer är en av dem, men hon vill inte alls gifta sig med en prins. Hon har redan en pojkvän. Men Maxon är mer ödmjuk än hon kunde föreställa sig.
Den är jättebra och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Den är riktigt fängslande. Men det är lite irriterande att man måste låna två till böcker för att få veta slutet.

Betyg:

fyrakpw

 

LÄS BOKEN!!!, 12

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlsson

Recension_zombiefeber
Det handlar om en pojke som bor hoss sin farfar staten tycker inte att han ska få bo kvar! En natt så kom en zombie ut i från den mörka skogen pojken blev livrädd och låste in sig i en gammal värdekvarn, Zombiesarna vill inte vara i den men varför?

Betyg:

fyrakpw

 

Svea i Gunnilse skolan 3A, 9

 

Spöken och spioner
Av Katrina Mazetti

Recension_kusinerna-karlsson-spoken-och-spioner
Denna bok är väldigt bra. Den passar nog dom som gillar spänning och mysterie. Den är bra för det händer mycket saker i den.

Betyg:

femkpw

 

Pyret, 9

 

Maze runner. I dödens labyrint
Av James Dashner

Maze runner
Boken handlar om Thomas, som vaknar upp i en liten, liten by kallad gläntan. I byn finns bara pojkar som också vaknat upp på samma sätt som Thomas. De kommer bara ihåg sitt namn. Byn är omringad av en gigantisk Labyrint där farliga väsen bor. De försöker komma ut, utan resultat. Eller?

Betyg:

femkpw

 

Ester, 11

 

Kurragömma
Av Petrus Dahlin

BR_kurragomma
Den handlar om en tjej och hennes mamma som ska åka bort på en skön semester. Men så behöver mamman åka hem igen och jobba. Dottern vill så gärna stanna kvar i huset som verkar lite skumt. När mamman åker börjar det hända mystiska saker i huset.
Den är bra men ibland hänger man inte med så man behöver gå tillbaka ibland och kolla.

Betyg:

trekpw

 

Booken, 10

 

Släppa taget
Av Katarina von Bredow

Recension_slappa-taget
Boken handlar om Stella och Elsa som är enäggstvillingar och lika som bär på utsidan men är helt olika på insidan. Elsa är trött på att alltid hamna i skuggan av Stella, alltid vara den tysta och tråkiga Elsa som ingen lägger märke till, så hon bestämmer sig för att bli en ny, bättre Elsa. Sista terminen i nian kommer en dramapedagog till klassen och plötsligt börjar saker ändras och allt är inte längre som det brukade vara… Elsa är livrädd att någon ska komma på hennes hemlighet, att hon är kär i Elliot… Jag tycker boken är helt fantastisk eftersom det beskriver miljöerna och karaktärerna så målande, och man känner igen sig med huvudpersonen. Handlingen är också väldigt bra, det blir aldrig långtråkigt med man hinner samtidigt ”landa” i händelserna. Ett extra plus är förstås att karaktärerna och miljöerna känns igen från Katarinas tidigare böcker, och det får boken att kännas ännu verkligare! Jag rekommenderar den här boken till alla från 12-15 år, för den är HEELT fantastisk!!

Betyg:

femkpw

 

Hon som läser för mycket, 12

 

Tvärflöjtskrisen
Av Ann Caroline Håkans, Mia Nilsson

Recension_tvarflojtskrisen
Det är den andra boken av tre.
Boken handlar om en tjej som heter Juni. Hon går i 2:an. Hon vill börja spela sitt favorit instrument (tvärflöjt) men hon vågar inte… Hon tror att de coola tjejerna Josefine (kallas Josse) och Bella, ska reta henne.
Men vad händer när Juni ser på tavlan vilka som ska spela tvärflöjt fre. kl. 12:10….?!
Jag tyckte inte att boken var så bra. Det var för lätt att läsa, och det hade varit roligare om det handlade om någon som var i ens egen ålder. Så till nästa gång vet jag att jag inte ska låna del 1 och 3.

Betyg:

tvakpw

Den lilla potatisen, 13

 

Harry Potter och de vises sten
Av J.K. Rowling

BR_harry-potter-och-de-vises-sten

Harry Potter är en pojke som måste bo under trappan hos hans moster efter som att han är ogillad av hennes familj. Han har fått höra att hans föräldrar har dött i en bilolycka men den riktiga anledningen skulle få alla mugglare att tappa hakan. I en annan magisk värld är Harry Potter känd som pojken som överlevde. Han får veta att han är en trollkarl och börjar på Hogwarts, en skola för häxor och trollkarlar. Under året får Harry och hans vänner reda på hemligheter som tar in dem i stor fara när de måste rädda alla från en ond trollkarl som är vid liv igen.
Jag tycker att boken var spännande och var lätt att läsa även om den hade mycket text. Den hade bra personbeskrivningar

Betyg:

femkpw

 

Alma Palma, 13

 

Vandraren utan ansikte
Av Andreas Palmer

Recension_vandraren-utan-ansikte-skrackhistorier-for-oradda
Den här boken är en skräckbok, boken är i olika delar. Det handlar om att du är inloggad på Skype, du tar en klunk av din läsk som står på ditt skrivbord. Efter ett tag hör du plötsligt en gäll, tillgjord röst och den härmar dig…
Jag tycker boken var bra, spännande och läskig. Det var bra att den var uppdelad för då fick man läsa fler skräckhistorier i samma bok.
Rekommenderar att läsa boken.

Betyg:

femkpw

 

Alicia, 12

JAGAD!
Av Olov Svedelid

Erik är ute i krig. Kommer han hem? Erik stöter på många faror som till exempel vargar, rövare, pesten och många andra faror.
Boken var ganska lång men den var rolig och spännande också.

Betyg:

femkpw

 

Mandrainen, 12

 

Om jag bara inte hade råkat göra min pappa till astronaut
Av Ingelin Angerborn

REcension_om-jag-bara-inte-rakat-gora-pappa-till-astronaut_kartonnage
Den är en ungdomsroman. Den är den andra boken i en bokserie.
Boken handlar om en tjej som heter Tilda. Hon bor med sin mamma som alltid flyttar. Tilda har sagt till alla i skolan att hennes pappa är astronaut. Markus är en kille i Tildas klass.Han säger att hans pappa är polis och han vill ha bevis på att Tildas pappa är astronaut. Men är hennes pappa astronaut? Eller kan hon ens bevisa det?
Jag tycker boken är bra för den var spännande, rolig och det hände mycket.

Betyg:

fyrakpw

Alexander, 12

 

Skräckbåten och Svarta damen
Av Katarina Mazetti

Recension_kusinerna-karlsson-skrackbaten-och-svarta-damen
Det finns flera böcker om kusinerna Karlsson (har bara läst denna).
På sommarlovet ska kusinerna vara hos sin moster Frida. Dem hittar svart sörja i sjön. Någon har skräpat ner i staden (Östhamn) barnen vill ta reda på vad som händer.
Jag tycker att boken inte var i min stil, men ni som tycker om roligt och läskigt borde läsa denna bok.

Betyg:

femkpw

 

Hampus Åkersten, 12

 

Dubbel trubbel
Av Mac Barnett och Jory John

Recension_dubbel-trubbel
Det är en extremt rolig bok som handlar om Miles som flyttar till tråkstaden Gäspköping. Där har han bara ett mål: Att bli busbossen på sin nya skola. Men tyvärr finns det redan ett busfrö på den skolan, ett mycket, mycket skickligare busfrö. Miles gillar inte Niles som dessutom är rektorns favorit eftersom han aldrig berättar om sina bus. Och alla bus Miles gör mot Niles slår tillbaka på honom själv!

Betyg:

femkpw

 

Bokkatten, 9

 

RUM 213
Av Ingelin Angeborn

Rum 212
Elvira 12 år ska ha en vanlig sommar hemma. Men en dag på väg hem från skolan hittar hon en kollo-lapp. På kollot delar Elvira rum med Meja och Bea.I rummet får de sedan veta att en tjej i deras ålder har dött där. Bea vaknar på nätterna av att hon ser att dörren öppnar sig och att en rödhårig flicka står där. Är det Mebel Andersson som står där, flickan som dött i rummet?
Boken är en läskig spökhistoria som har en fortsättning, Sal 305. Rum 213 har också en film.

Betyg: 1

Veronika Andersson, 9

 

Nära
Av Rodrick Gordon & Brian Williams

Recension_nara
Boken handlar om Will Burrows och hans kamp mot det hänsynslösa folket Styx. Han befinner sig i en bortglömd värld vid jordens medelpunkt tillsammans med Elliott, hans pappa mr Burrows och Jägaren(det är typ som en katt) Bartleby. Att läsa denna bok är ett måste!

Betyg:

femkpw

Will hjärta Elliott!, 11

 

 

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Recension_Det-magiska-hjartat
Robertas vän Charlotte är svårt sjuk. På en auktion hittar Roberta en jordglob som hon får veta är magisk. Tillsammans med sin nya kompis Eric ser de en chans att ge Charlotte ett nytt hjärta. Den här boken var bra och det var svårt att sluta läsa den.

Betyg:

femkpw

 

Ida, 10

 

Min mamma är en terrier
Av Anette Skåhlberg

Recension_min-mamma-ar-en-terrier
Sexåriga Jennys mamma ska snart dö. Hennes mamma tröstar henne med att säga att hon ska bli en hund när hon dör. Sedan dör mamma och Jenny börjar direkt leta efter den rätta hunden.
Boken är ganska sorglig, och hyfsat bra. Handlingen är lite konstig och svår att förstå på vissa ställen. Plötsligt kan det komma in en drake som Jenny är rädd för. Men Anette lyckas ändå knyta ihop berättelsen bra.

Betyg:

trekpw

 

Vill hälsa till Ida_Cho…, 10

 

Fantastiska vidunder och var man hittar dem – Filmmanuset
J.K Rowling

recension_fantastiskaviduner
Brittiske Newt Scamander kommer för ett kort besök i New York. Men några av hans magiska varelser lyckas rymma! Mugglaren Jacob Kowalski dras rätt in i det hela. När Newt inte obliverar honom(tar bort minnet) arresteras han av Tina Goldstein som före detta jobbade för trollkarlsföreningen MACUSA. Hon hamnar också mitt i äventyret. Samtidigt misstänker mugglaren Mary Lou Barebone att det finns häxor. Hon har också tre adoptivbarn: Chastity, Credence och Modesty. Och det är något mystiskt med Credence…

Betyg:

femkpw

 

Bhdghbo, 9

 

 

Harry Potter och det fördömda barnet
Av J.K Rowling

Recension_harry-potter-och-det-fordomda-barnet-del-ett-och-tva
Albus och sin vän Scorpius åker tillbaka i tiden för att rädda Cedric som dom tycker borde leva. Men för att rädda Cedric måste dom ha en tidsvändare så att dom kan åka tillbaka i tiden men den finns bara på ministeriet.

Betyg:

fyrakpw

 

Potterhead, 12

 

Harry Potter och de vises sten
Av J.K Rowling

BR_harry-potter-och-de-vises-sten
Boken handlar om Harry Potter, en 11-årig normal pojke som bor hos sin morbror, moster och vidriga kusin Dudley. En dag kommer ett brev till honom som han INTE får läsa, det visar sig vara en inbjudan till trollkarlsskolan Hogwarts. Harry Potter är en trollkarl. I skolan träffar han Ron Weasley som han snabbt blir bästa kompis med. Men också bokmalen och plugghästen Hermione Granger som älskar skolan mest av allt. I slutet av boken så råkar Harry öga mot öga möta Lord Voldemort som dödade hans föräldrar och gav honom ett ärr i pannan. Jag ÄLSKAR allt med Harry Potter men för er som tycker om spänning, vänskap och magi ska defenitivt läsa boken. Om ni redan har läst boken kan ni läsa den igen. Den är jättebra!

Betyg:

femkpw

Hermione Granger, bokmal och plugghäst även i verkliga live, 12

 

Gladiator
Av Simon Scarrow

Recension_gladiator-marcus-hamnd
Jag tycker Gladiator är bra för den är väldigt spännande och lite hemsk. Den handlar om en pojke som heter Marcus. Han blir till en slav och hans mamma blir också till slav men kommer till ett annat ställe och då försöker Marcus hitta henne.
Jag rekommenderar den till 10 år och uppåt.

Betyg:

femkpw

 

Folke Broström, 10

 

Spejarens Lärling
Av John Flanagan

Recension_spejarens-larling-6---macindaws-fastning
Jag håller på att läsa sjätte boken av 12 stycken. De är den bästa bokserien jag har läst och jag kan verkligen rekommendera den. Den utspelar sig på medeltiden när vikingarna och riddarna fanns. Will växer upp som myndling tillsammans med andra myndlingar på ett slott i Araluen. Dagen då de ska väljas till lärlingar måste de gå upp tidigt på morgonen. Alla blir valda utom Will. Men han märker att spejaren ger ett papper till baronen och tittar på Will.
Hur ska det gå?

Betyg:

femkpw

 

Elev i 4C, 11

 

Monstert i natten
Av Mats Strandberg

Jättebra och spännande!det handlar om en pojke som heter Frank. Han blir biten av en hund. Och sen blir han ett monster varje natt. Jag skulle rekommendera den till 7-9 åringar. Jag tipsar den verkligen. Det är min favorit bok och den är superbra.

Betyg:

femkpw

 

Pandan, 8

 

Bajsboken
Pernilla Stalfelt

Recension_bajsboken
Bajsboken är en bok gjord av Pernilla Stalfelt. Hon berättar lite saker om bajs och sånt. Den här boken kan man sitta att läsa när man sitter på toa. Om man är hård i magen blir det faktist lättare att skita. Man tror inte det. Jag tycker denna är bra och rekommenderar för alla åldrar. ABSOLUT EN KLAR FEMMA!!!!

Betyg:

femkpw

 

Pojke i kiss och bajsåldern, 10

 

Billie: Du är bäst
Av Sara Kadefors

Recension_billie-du-ar-bast
Här får vi följa fosterbarnet Billie i en andra bok. Billies mamma kan inte ta hand om henne pågrund av en sjukdom. Hon har hamnat i den lilla orten Bokarp, där allt är tråkigt, men en dag väljs hon till kamratstödjare. Det verkar som han blir mer populär än vanligt. Men vad gömmer plastkusinen Douglas? Och varför är familjen så nervös?
Boken var spännande, och ganska lätt att förstå. I början var det lite trögt och man la ifrån sig boken- man ville inte fortsätta – men sen ändrade den sig och man fortsatte, sträckläste slutet, om man säger så. Den skulle passa bra om man antingen är fosterbarn, ska ta emot ett eller har det svårt hemma.

Betyg:

fyrakpw

 

Mjuff, 11,5

 

Abacuspentagrammet
Av Tony Manieri

Recension_abacuspentagrammet
En organisation vid namn Abacus lärjungar hotar alla världens banker med ett datavirus. För att avvärja attentatet måste Sam och Maya resa tillbaka till 1956 och ta reda på var lärjungarna har sitt hemliga högkvarter. Jag tyckte att boken var bra och intressant. Den är en ganska tjock bok och har ganska många svåra ord, så jag rekommenderar den till personer som läser mycket och kan många svåra ord.

Betyg:

fyrakpw

 

Läsälskaren, 9

 

Jagger jagger
Av Frida Nilsson

Jagger jagger
Boken handlar om Bengt som är 8 år och är mobbad av några andra barn som bor på samma gård. Bengt blev instängd i soprummet av de andra barnen. Då kom Jagger och hjälpte honom som var en hund. Jagger tyckte att Bengt skulle straffa barnen som mobbade honom.
Boken var spännande och rolig och det hände väldigt mycket hela tiden. Det som var mindre bra med boken var att de sa många fula ord. Vi ger därför boken.

Betyg:

fyrakpw

 

klass 2 blå, 8

 

Spirit Animals: Vild
Spirit Animals, bok 1 Vild
Av Brandon Mull

Fyra barn får var sitt andedjur vid sin 11 års ålder, men det är inga vanliga andedjur, utan legender i deras värld. De lever i olika delar av Erdas men förs samman med deras ledare. Men Abeke förs in på fiendesidan utan att veta om det. Barnen möts i kampen om talismanen där Abeke förstår läget. Därefter vet inte riktigt dem andra om Abeke verkligen är på deras sida. Boken är otroligt spännande och det händer något hela tiden. Men i början drar dem ut på beskrivningen vilket är tröttsamt så boken är väldigt komplicerad. Men serien är lång och i slutet händer något helt oväntat.
Betyg:

femkpw

 

LoveBooks, 11

 

Recension_det-magiska-hjartat
Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Robertas bästa vän Chalotte är svårt sjuk och behöver ett nytt hjärta. Och det är bråttom. På en auktion hittar Roberta en jordglob som hon får veta är magisk. Om man lyckas utföra ett speciellt uppdrag kan den uppfylla en önskan…
Boken är bra och är väldigt spännande lite svårt att hänga med i slutet av början men annars är den jätte, jätte bra.

Betyg:

fyrakpw

 

#bokslukaren, 11

 

Tystnad tagning
Tystnad tagning
Av Michelle Magoriam

Året är 1949, fyra år efter 2:a världskriget. Det är fred men för Henry är livet fortfarande uppochner vänt. Hans pappa dog som krigshjälte efter att ha räddat en man, men Henrys mamma har enligt hans farmor, som Henry sätter högt gift om sig alldeles för tidigt. Henry hatar hans styvfar och tar sin flykt till filmernas värld.
Allt förändras när en ny lärare kommer till skolan. Den nya läraren vill att eleverna ska forska om 1890-talet men Henry hamnar i grupp med Pip, en liten pojke som är född utom äktenskapet och hatas av de flesta, och Jefferies, son till desertören som Henrys pappa räddade. Henry tar uppgiften i egna händer och fotograferar med en kamera från 1890-talet. Men när han framkallar bilderna kommer han en hemlighet på spåren, en hemlighet som förändrar allt.
Jag tycker boken var helt fantastisk. Man kunde aldrig gissa vad som skulle hända. Det är inte som i andra böcker där ibland allt som skrivs är som en handling för att föra boken framåt (svårt att förklara). Här är det massor av små problem som kretsar kring det stora som för boken framåt. Det är många personer som är med mycket men de beskrivs på ett så bra sätt att det inte går att blanda ihop dem. Dessutom lär man sig väldigt mycket om hur många hade det på dem tiden.
Boken var väldigt tjock så jag rekommenderar den till ganska vana läsare i åldern 12-17 (fast åldern beror ju helt på läserfarenhet och förmåga att förstå).

Betyg:

femkpw

 

Potterhead, 14

 

Recension_tio-over-ett

Tio över ett
Ann-Helén Laestadius

Majas familj ska flytta. Inte frivilligt, de måste. Om inte så kommer de slukas av hålet under dem, som blir större för varje dag.
Gruvan, den stora gropen under Kiruna. Det är den gruvan som orsakar flytten.
Men sprickorna blir större. Alla i staden måste anpassa sig för en liten gruva. Maja förstår att det inte bara är staden som kommer rasa.
Boken är bra och lättläst. Den innehåller många olika genrer, som kärleksromaner, skönlitteratur och humor.
Jag tror att den kan hjälpa många som behöver hjälp med något och varför man ska hå till en kurator om man behöver hjälp.
Jag ger den 4/5 KPW för att boken kunde ha haft ett rikare språk.

Betyg:

fyrakpw

 

Bokälskaren, 10

 

Recension_tvillingarna-thornthwaites-testamente
Tvillingarna Thornthwaites Testamente
Av Gareth P. Jones

Boken heter Tvillingarna Thornthwaites Testamente. Den handlar om två tvillingar som försöker ta livet av varandra hela tiden! Den är väldigt beskrivande och det finns alltid något man gillar med den. Det som är mindre bara är att det dör folk hela tiden. Först deras förädlar sedan en massa massa andra. Efter som att det dör folk hela tiden så är tvillingarna väldigt dystra och det bor med en butler som sa att bara för att deras föräldrar är döda så ska det aldrig vara några smaker i maten och det ska bara vara dyster musik och inga färgglada eller roliga kläder. Så man kan verkligen förstå att det är dystra! Den var den bästa boken som jag någonsin läst.

Betyg:

femkpw

 

den lilla orange ugglan SOM ÄR BÄST!!!!1, 11

 

Recension_det-magiska-hjartat
Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Boken handlar om Roberta vars bästa kompis är allvarligt sjuk, så sjuk att hon behöver ett nytt hjärta för att överleva! Men en dag köper Roberta en magisk jordglob som kan göra hennes vän frisk, och tillsammans med sin nyfunna vän Erik försöker hon fullfölja det magiska uppdraget för att rädda deras vän! Jag gillade boken eftersom den var så fint skriven och tar upp ett så stort ämne som döden på ett så vackert sätt. Dock hade jag uppskattat om boken var längre, för det går lite väl snabbt fram ibland. Om du vill läsa en vacker, sorglig och magisk bok, vad väntar du på?

Betyg:

fyrakpw

 

Anionym, 12

 


Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Miss peregrines hem för besynnerliga barn
Av Ransom Riggs

Boken är superbra! Jag vill inte avslöja så mycket av handlingen eftersom jag vill att ni ska kunna uppleva den på samma sätt som jag gjorde. Man ska nog inte vara yngre än tio för att läsa den, för då kanske man inte förstår handlingen så bra. Men till alla som är tio eller äldre borde läsa den. Om man gillar fantasy och spänning borde man läsa den.

Betyg:

femkpw

 

Enhörningen, 11

 

Recension_ibland-mar-jag-inte-sa-bra
Ibland mår jag inte så bra
Av Therese Lindgren

Den här boken handlar om depression. Mest om Therese Lindgrens depression men det är även med mycket fakta om olika saker som har med depression och ångest att göra.
Jag tycker att boken var jättebra! Faktan var bra och det var intressant att läsa om en sådan stor youtubers depression för allas är ju olika! Men den kunde bli lite långtråkig och ibland kändes det som att hon helt glömde bort vad det var boken som hon skrev på handlade om! Men annars så var den både bra, intressant och ibland faktiskt ganska rolig, trots det jobbiga ämnet.

Betyg:

fyrakpw

 

Sassy, 14

 

Recension_Detspokar Sigge
Det spökar Sigge
Av Linn Hallberg

En bra bok som handlar om hästarna Sigge och Sam och alla de andra på brobygården.
Passar barn i åldrarna 7-9 år. En bok som är värd att läsa.
Betyg:

femkpw

 

Elvira, 11

 

Recension_nyckeln-till-hinsides
Nyckeln till Hinsides
Av Karin Alvtegen, Albin Alvtegen

Nyckeln till Hinsides handlar om en pojke som heter Linus. Han flyttar tillsammans med sin mamma och tvillingsyster till ett gammalt kråkslott som heter Treakborg. Men redan första natten hör Linus underliga ljud i väggarna och snart börgar saker att försvinna. Men efter någon dag så hittar han en gammal nyckel under ett par uppbrutna golvbrädor. Vem har gömt nyckeln där och vart leder den.

Betyg:

femkpw


Anonym, 9