Vad är godare än chokladbollar? Och vad är lättare att göra? Överraska familjen eller kompisarna med ett härligt godisfat.

Grundrecept

Blir cirka 20 chokladbollar stora som pingisbollar.

150 gram rumsvarmt smör

1,5 deciliter strösocker

4 matskedar kakao

1–2 matskedar vätska (till exempel apelsinjuice, kaffe,
chokladmjölk eller vatten)

5 deciliter havregryn

Gör så här: Blanda smör och socker till en slät smet. Tillsätt kakao, vätska och havregryn. Lägg i eventuell extra smaksättning. Blanda till en fast smet.
Ställ den i kylskåpet i en halvtimme. Tvätta händerna och rulla bollarna!
Förvara dina färdiga chokladbollar i kylskåp. Obs! Hoppa över vätskan om du ska göra Jordgubbsdrömmar!

 

Smaksättning (räcker till grundreceptet)

1,5 deciliter godislinser

… eller 150 gram färska eller
frysta jordgubbar (5–6 stora)

… eller 5–8 droppar pepparmintsarom

… eller 175 gram nötkräm (lite mer än 1,5 deciliter)

… eller 2 matskedar apelsinjuice

 

Till dekoration

Finhackade hasselnötter

… eller jordgubbsströssel

… eller kokosflingor och karamellfärg

… eller en kaka vit bakchoklad

 

Nöt och nougatgömma

Foto: Foto: Bo Lindell

Nöt & nougatgömmor

Gör så här: Använd en tesked för att klicka ut cirka 20 små bollar av nötkräm på ett bakplåtspapper. Låt bollarna stelna i frysen i minst en halvtimme. Bygg chokladbollen runt de frysta bollarna. Rulla till sist i finhackade hasselnötter.

Godisbomb

Foto: Foto: Bo Lindell

Godisbomb

Gör så här: Blanda chockladlinser i smeten och rulla godisgömmor som knastrar härligt mellan tänderna.

Jordgubbsdröm

Foto: Foto: Bo Lindell

Jordgubbsdröm

Gör så här: Låt bli att ha vätska i smeten. Finhacka jordgubbar och rör ner i stället.
Rulla bollarna i jordgubbsströssel.

Gräsligt goda mintbollar

Foto: Foto: Bo Lindell

Gräsligt goda mintbollar

Gör så här: Häll några droppar pepparmintsarom i smeten. Droppa i försiktigt och smaka av så att det inte blir för starkt.
Rulla bollarna i grönfärgad kokos.

Färga kokos!

Blanda några droppar karamellfärg
och kokos i en plastpåse. Stäng påsen ordentligt och skaka, skaka, skaka …

Kycklingbollar med dubbelchoklad

Klicka här för recept!

Artikeln publicerades i KP 4, 2016