Plötsligt på kollot, klassresan eller hemma hos kompisen kommer den smygande – den hemska hemlängtan. KPwebben har pratat med tre som vet precis hur det känns när man bara längtar hem.

Nästan alla har längtat hem. När KPwebben ställde frågan 2008 hade 91 procent (nio av tio) haft hemlängtan någon gång. 1320 KPwebbare var med i undersökningen.

Så du behöver inte känna dig ensam om du har svårt att sova när lampan har släckts på kollot, eller om du följt med till kompisens sommarstuga och inte kan sluta att tänka på mamma och pappa.

Men även om många har varit med om samma sak kan det vara riktigt jobbigt att drabbas av hemlängtan. KPwebben har pratat med tre som ofta längtar hem, och med en lägerledare som ger smarta tips för alla hemlängtare.

kropp-och-knopp_22-06-08_Borta-bra-men-jag-langtar-hem_2

Foto: Illustration: Elin Lindell

Johanna, 10: ”Jag ljuger för att slippa sova över”

När kompisar frågar Johanna, 10, om hon vill sova över, svarar hon nej. ”Jag brukar säga att mina föräldrar vill att jag ska stanna hemma. Men egentligen är det för att jag har hemlängtan”.

När Johanna sover borta händer det att hon längtar hem så mycket att hon känner sig spyfärdig. Därför vill hon helst inte sova över hos kompisar.

– När de frågar om jag vill komma och sova över skyller jag på att jag inte får för mamma och pappa. Men det stämmer ju inte. När jag säger så får jag dåligt samvete. Jag har bara berättat hur det verkligen är för en av mina kompisar.

Johanna skäms och tycker att det är jobbigt och pinsamt att hon inte vågar sova borta. Hon har försökt några gånger, men alltid drabbats av hemlängtan.

– Jag har fått ont i magen velat åka hem. Jag brukar tänka att jag inte får känna så, att jag måste försöka ha roligt. Men det är svårt. Eftersom jag är lite mörkrädd kan jag tycka att det är läskigt att sova med släckt lampa också.

Hemma sover Johanna i närheten av sin mamma och pappa. Då gör det inget om lampan är släckt. Hon känner sig lugn och trygg ändå.

– Jag är nog en ”mamma och pappa-gris” som helst vill vara hemma. Då slipper jag ha ont i magen, säger hon.

Nu går Johanna i fyran, men nästa år, i femman ska klassen åka på läger. De ska sova borta två nätter och Johanna oroar sig redan för hur det ska bli. Det längsta hon någonsin varit hemifrån är en natt.

– Vi är flera i klassen som inte har lust att åka. En del känner sig inte redo för det. Men det kanske går bra ändå. Jag kommer att ligga i samma rum som några kompisar, då kan vi ligga och prata. Och jag ska ta med min mp3-spelare så att jag kan lyssna på musik om jag inte kan sova.

kropp-och-knopp_22-06-08_Borta-bra-men-jag-langtar-hem_1

Foto: Illustration: Elin Lindell

Mattias, 12: ”Jag vill bara hem och mysa med familjen”

– Jag tycker nästan att hemlängtan är bra. Det blir extra skönt när man får komma hem och träffa dem man tycker om igen, säger scouten Mattias, 12.

Mattias är scout och åker på scout-läger några gånger per år. Han tycker att det är kul med läger och gillar att vara ute i naturen. Men han får ofta hemlängtan.

– Jag brukar längta hem när jag är på läger och sover borta. Jag kan inte riktigt beskriva känslan, man bara längtar och längtar. Helst vill man bara hem och mysa med familjen. Ibland oroar man sig lite för dem där hemma också. Att det ska hända dem något.

Det värsta är när hemlängtan blir så stark att han inte vill vara med på roliga saker längre.

– Det kan ju hända att man lägger sig på en säng och längtar hem i stället för att göra något kul. Eller att man inte kan sova. Jag minns särskilt första gången jag sov över hos en kompis. Då kunde jag inte sova. Jag låg och tänkte så mycket och längtade hem.

Det längsta Mattias har varit borta hemifrån är tre dagar. Då var han på ett scout-läger. Men nu ska han åka iväg på semester utomlands med sin mormor och morfar. Han kommer att vara borta mer än en vecka.

– Jag tror att det kommer bli väldigt roligt att åka iväg. Fast jag oroar mig lite, för jag kommer nog att längta hem en massa också.

Att hemlängtan bara är dåligt håller Mattias inte med om– tvärtom. På ett sätt tycker han nästan att hemlängtan kan vara lite bra.

– Har man längtat mycket blir det extra härligt att komma hem och träffa familjen igen. Det är såklart lite jobbigt att ha hemlängtan. Men det är jättehärligt när det är över.

”Jag hade hemlängtan i skolan”

Emilia, 11, hade ont i magen och längtade hem från skolan varje dag i flera månader. ”Jag ville bara träffa mamma, pappa och katten igen”, säger hon.

När Emilia längtar hem får hon en klump i magen och kan inte koncentrera sig. Hon tänker mycket, är orolig och kan till och med få lite huvudvärk. För ett tag sedan började hon känna så här i skolan.

– Jag började få hemlängtan efter skolstarten i femman. Jag längtade väldigt ofta hem från skolan. Jag oroade mig och tänkte ”tänk om det händer mamma och pappa något när jag är borta”. Jag tycker väldigt mycket om dem och vill inte att de ska råka ut för något.

Emilia trivdes i skolan, men längtade ändå hem och ville vara hos sina föräldrar. Oron att något skulle hända dem gjorde att hon jätteofta fick ont i magen. Så ofta att hennes lärare misstänkte att något var fel.

– Min lärare frågade om det var någonting jag ville berätta. Jag litar verkligen på henne så vi satte oss i ett tomt klassrum och jag berättade hur jag kände. Efter det har det blivit bättre och bättre. Jag har inte hemlängtan alls lika ofta längre.

Nu får Emilia nästan bara hemlängtan om hon ska sova borta.

– Ibland när jag ska sova över hos kompisar ligger jag och tänker jättemycket och kan knappt sova. Men hemlängtan går ju oftast över. Att ringa hem och prata en stund brukar hjälpa. Eller att koncentrera sig på något annat, som att läsa eller lyssna på musik. Då tänker man inte så mycket på att man längtar hem.

Något Emilia tycker är skönt är att hon kan prata med sin mamma och pappa om allt.

– De har sagt att hemlängtan är sådant man kan ha ibland. Och anledningen till att jag längtar hem är ju faktiskt att jag tycker så mycket om dem!

”Försök vara med och ha roligt!”

En kram från en vuxen kan hjälpa mycket. Det är ett av tipsen som Ida Sandqvist, 22, ger. Hon har har varit barnledare på många olika läger.

Vad kan man göra för att bli av med sin hemlängtan?

– Om man är på läger och längtar hem kan man prata med en ledare om det. Det gör ofta att det känns lättare efteråt . En kram från en vuxen kan verkligen hjälpa! Det är också viktigt att försöka tänka på annat. Att vara med i alla aktiviteter och inte dra sig undan. Tänk: ”Nu är jag här, och ska ha roligt här”.

Är det bra att ringa hem, tycker du?

– Det kan vara bra ibland. När jag var yngre och hade hemlängtan hjälpte det ofta att ringa hem och prata med mamma en stund. Då blev jag glad igen. Så för många kan det kännas skönt att få prata med någon hemifrån.

Finns det något annat den som längtar hem kan tänka på?

– Att det inte är en känsla som kommer att finnas kvar för evigt, att det går över. Och att alla har haft hemlängtan någon gång. Man är inte ensam om det. En bra sak för att förhindra hemlängtan kan vara att ta med sig ett gosedjur att krama på. Eller något annat som gör att man känner sig lite som hemma, till exempel favorit-örngottet.