Hur är det att vara första killen i klassen med mustasch? Eller att ha pinsammast föräldrar i världen? William Spetz vet. I nya radioserien Cringe gör han humor av sina minnen från mellanstadiet.

Foto: Foto: Josefine Bäckström. Bildkälla: Blixten & Co

Hej William! Varför heter serien Cringe? 

– För att den handlar om situationer som känns just cringe. Alltså stela, obekväma och skaviga. Det ska krypa i kroppen när man lyssnar – men samtidigt vara så roligt att man skrattar högt.

Vad skämdes du själv över när du gick i mellanstadiet?

– Min mamma! Allt hon gjorde var pinsamt! När hon skulle gå med på utvecklingssamtal i skolan var jag sjukt nervös. Jag bad henne att inte vara ”för mycket”. Ändå kom hon dit med leopardsjal och de högsta klackarna jag sett. Klick klack, klick klack – som t-rex i Jurassic park! Hela korridoren skakade. Och jag skämdes ihjäl.

Är någon händelse i serien hämtad ur ditt eget liv?  

– Ja, flera. Som när Ali berättar om hur jobbigt det är att vara första killen i klassen med mustasch. Jag fick själv mustasch när jag var typ 8 år. Nu kan jag skratta åt det, men under flera år kände jag mig ful, konstig och utanför. Jag gick in på toaletten med en pysselsax och klippte stråna kortare, men mustaschen syntes ändå.

Hur löste du det?

– En dag på sommarlovet när jag var 12 år sa mamma: ”William, ska vi inte göra något åt din mustasch?” Jag blev så lättad för jag skulle aldrig vågat be henne om att köpa en rakhyvel. Mamma hjälpte mig att raka bort mustaschen – och så var problemet ur världen.

Går det lika bra för Ali?

– Nej, han får panik när ordet ”mustache” kommer upp på ett glosförhör. Samtidigt kommer en polishelikopter och börjar skjuta rakt in i klassrummet. Polisen ropar i megafon att det finns en brunbjörn i klassrummet. Men fröken svarar: ”Nej, det är min elev Ali och hans mustasch.” Mycket i serien är skruvat och överdrivet, för att visa hur Ali och Nora själva upplever sina problem.

Hur tror du det är att vara ung i dag jämfört med när du gick i mellanstadiet?  

– Sociala medier har förändrat mycket. Blev man mobbad förut stannade de elaka kommentarerna kvar i skolan när man gick hem. Nu kan de förfölja dig i kommentarsfälten var du än är. På nätet råder samma hierarki som i skolan. De som har högst status i klassen, har det på Instagram också. Och allt som sägs på internet kan få stor spridning. Så var det inte för mig.

Finns det något du ångrar att du inte gjorde när du gick i skolan?

– Nä, men jag önskar att jag hade haft bättre självförtroende. Jag var extremt osäker och kunde inte ta mig själv på allvar. Jag vågade aldrig leka ”Sanning och konsekvens” eller ”Ryska posten”. Bara om jag fick vara den som öppnade dörren eller snurrade på flaskan. Jag borde ha slappnat av och njutit mer av livet! Men det är lätt att säga i efterhand.

Var du intresserad av humor och skådespeleri redan då?

– Ja, trots osäkerheten var jag en clown som skrattade och skämtade jämt. I femman satte jag upp en show, ”Will I am – the show”. Den uppträdde jag med i aulan. Första gången var jag mellanakt i skolans Idol. Jag knäckte ett ägg i huvudet på mig själv. Hela skolan skrattade och jag blev geniförklarad! Så jag fick hybris och kände att en mellanakt inte räcker. Jag kan bära upp en hel föreställning.

Det har du bevisat senaste året, då du turnérat med den hyllade föreställningen om din mormor. Hur känns det? 

– Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. När jag skrev manuset grävde jag efter sorg och saknad djupt inom mig. Det var tungt. Men det gjorde mig starkare. Allt gick inte perfekt, men publiken kom inte heller för att se något perfekt utan något äkta. På premiären hade jag halsfluss och var jättesjuk. Men det spelade ingen roll. Att skådespela på scenen är alltid en fantastisk känsla.

Du jobbar väldigt mycket. Är du ledig ibland också?

– Ja, jag älskar att jobba men är bra på att chilla också. Jag kan njuta av att ligga hemma i soffan med ett paket kex och titta på Planet Earth. Exakt det ska jag göra när vi är klara med intervjun.

 

 

Radioteatern Cringe handlar om femteklassarna Lara och Ali, som berättar om pinsamma situationer i sina liv. Komikern William Spetz spelar flera av rollerna och har även skrivit manus ihop med regissören Åsa Lindholm. Mycket bygger på deras egna minnen från mellanstadiet. Första delen av fem sänds lördag den 17 juni klockan 09.45 i radio P4.