Fyra långa år sedan sist – och tolv ännu längre år sedan Sverige var med. Äntligen är det dags igen för herr-VM i fotboll! Följ vägen till finalen med KP:s slutspels-träd. Skriv ut här på KPwebben!

I dag startar fotbolls-VM i Ryssland. Det är världens största idrottsevenemang med cirka 3,5 miljarder tv-tittare. Nästan halva världens befolkning kommer alltså att se minst en match. Bara finalen beräknas ses av en miljard människor.

Sverige jublar efter Jakob Johanssons mål mot Italien i det avgörande VM-kvalet.

Foto: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå

Sverige jublar efter Jakob Johanssons mål mot Italien i det avgörande VM-kvalet.

Det var 208 landslag som ställde upp i kvalet, men bara 32 har kvalificerat sig till VM. Ett av dem är Sverige. Det är första gången sedan 2006 som ”vårt” landslag lyckats med det. VM-platsen säkrades efter en hjälteinsats i de avgörande kvalmatcherna mot Italien i höstas. Italienarna var storfavoriter, men Sveriges försvar höll tätt och släppte inte in ett enda mål under de två matcherna.

Just det välorganiserade försvarsspelet är en av nycklarna till ett lyckat VM för landslaget.
Nu har ju Zlatan Ibrahimovic, Sveriges främsta målgörare genom tiderna, slutat i landslaget. Ingen annan svensk spelare är tillräckligt bra för att ta över rollen som dominerande storstjärna.

Iskalla tränare

Männen bakom Sveriges succé är tränarna Janne Andersson och Peter Wettergren. De tog över landslaget 2016. Då var det inte många som trodde att de skulle klara av den svåra kvalgruppen som innehöll både Frankrike och Holland – utan Zlatan Ibrahimovic dessutom. Men tränarna la nästan all energi på att få till ett grundspel där alla elva spelare deltar koncentrerat i försvarsarbetet.
Och det fungerade! Hur långt räcker det i VM?

När VM-grupperna lottades fram hade Sverige ganska tur. Visserligen hamnade vi i samma grupp som Tyskland, som av många tippas bli världsmästare. Men Sverige har en klar chans mot de andra lagen, Sydkorea och Mexiko. Och de två bästa lagen från varje grupp går till åttondelsfinal.

Värst lottning fick troligen lilla Island. De ställs mot tre riktigt svårspelade lag: Argentina, Kroatien och Nigeria. Bäst gick det för värdnationen Ryssland. De möter Uruguay, Egypten och Saudiarabien. Efter lottningen uppstod rykten. Rysslands president Vladimir Putin och Internationella fotbollförbundets ledning anklagades för att ha fuskat med lottningen till Rysslands fördel. Men inget har bevisats.

Flera berömda gäster har ställt in sina VM-resor, som en protest mot bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland. Storbritannien tänker till exempel inte skicka dit sina högsta politiker och kungligheter.

 

Ryssland är världens till ytan största land. Det märks när man tittar på avstånden mellan spelorterna. Från Kaliningrad i väst till Jekaterinburg i öst är det 300 mil. Och mellan Sankt Petersburg i norr och Sotji i söder är det 240 mil.

För det svenska landslaget väntar minst två resor inom Ryssland på totalt 480 mil (längre än mellan Stockholm och Kanarieöarna). Det är 32 lag med tusentals fans som ska göra liknande resor. Så det hade varit klart mer miljövänligt om varje grupp spelat alla sina matcher på samma ort …

 

Finalen spelas den 15 juli i Moskva. Ska man tro de största spelbolagen blir det Tyskland eller Brasilien som till slut står som segrare.

 

Skriv ut och fyll i slutspels-trädet

Slutspels-trädet

Klicka på bilden för att skriva ut.

 

Läs allt om fotbolls-VM i KP 9!

Allt om fotbolls VM i KP 9