Vad händer i kroppen under puberteten och vad är egentligen normalt? I serien Snacka om sex får du svar på frågor om puberteten, sex och relationer.

Clara Henry och Daniel Riley är programledare för UR:s nya serie Snacka om sex. I sex avsnitt med olika teman kommer programledarna förklara vad som händer i kroppen under puberteten. De kommer också ha med sig gäster. Till exempel kommer Viktoria Harrysson berätta om hur det är att vara tjej utan att kunna få mens och Thomas Sekelius kommer berätta om hur det är att känna sig annorlunda i tonåren. KP har pratat med Daniel Riley.

Hur känns det att få leda det här programmet?

Superkul! Jag tycker det är kul att göra något som är underhållande och lärorikt samtidigt.

Varför tycker du att programmet är viktigt?

Det känns som att det var jättelänge sedan något sådant här gjordes och det är viktigt att ungdomar får den här informationen på andra sätt än internet.

Vad saknade du i den sexualundervisning du fick som du nu vill lära andra?

När jag gick i skolan fick vi se en film som var mer konstig än lärorik. Det är på tiden att ungdomar får ett program som de kan lära sig av så att de kan bli mer säkra på sig själva och vad som händer i kroppen.

Är det någonsin pinsamt eller jobbigt att snacka om dessa saker?

Nej, jag har inte tyckt det. Jag har ju det här programmet tillsammans med Clara Henry och hon är så grym! Man känner sig alltid bekväm med henne. Det känns så naturligt och det vi pratar om är ju också väldigt naturligt. Det är det vi vill lyfta fram. När man är ung och går igenom puberteten så tänker man att det som händer är jättekonstigt. Men det är inte det, för typ alla går igenom samma sak.

Vilka frågor som ni tar upp brinner du mest för?

Det är framförallt att saker och ting som händer inte är konstigt utan att alla fungerar olika och att det är helt okej. Alla går igenom allt på olika sätt och det är det som är 100 procent normalt. Sedan är en viktig grej att serien kommer finnas på UR play så att alla kan kolla när de vill. Om det till exempel känns pinsamt, eller om du undrar något om vissa saker så kan du alltid kolla själv.

Hur har det varit att träffa gästerna och lyssnat på deras erfarenheter?

Superspännande! De har verkligen öppnat sig och pratat om hur det varit för dem. Man bjuds in för att ta del av deras liv och det är en helt ny värld som öppnas. Det är väldigt intressant att höra vad andra har gått igenom.

 

Avsnittens teman

Puberteten

Kärlek och relationer

Kroppen

Sex och samlevnad

Könssjukdomar och skydd

Internet och relationer

 

Snacka om sex finns att se på Barnkanalen och på UR Play


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!