Teknikexperter från Sverige, Kongo och Ghana har klurat ut uppfinningar som ska göra världen bättre. Och inte alla experter var vuxna – Wille, Theo, William, Sara och Tobias var också med.

Prototype change summit

Under två dagar träffades teknikexperter och folk från stora företag i Stockholm. Deltagarna, som kom från Sverige, Kongo och Ghana, skulle komma på smarta lösningar till problem som finns för barn och unga idag. Ett exempel på problem som man försökte lösa är hur flickor i Afrika ska lära sig mer om teknik.

Idéerna de har jobbat med är särskilt tänkta för barn och ungdomar.

– Vi har till exempel pratat om hur man med särskilda program kan hjälpa barn som har adhd, säger Tobias Thyberg, 12.

Han och de andra tycker om att programmera. Det betyder att man berättar för till exempel en dator hur den ska utföra en uppgift. Man bygger ett datorprogram. Och det behöver inte vara ett spel, utan lika gärna ett program som hjälper människor med vanliga saker i livet.

En av uppfinningarna skulle kunna hjälpa dem som saknar händer eller armar.

– Man kan ha fötts utan, eller ha förlorat dem i till exempel krig, säger William Appelgren, 10. Då är det svårt att skriva med en vanlig penna. I stället kan man ha en robot som känner av ögonens rörelser. Då kan man rita och skriva med ögonen. Om man tittar åt höger dras ett streck åt höger, liksom.

Alla fem är överens om att det är viktigt att barn får vara med och prata om idéer som kan hjälpa just barn. Vuxna tänker nämligen på ett annat sätt, tror de.

– Vuxna är mer inriktade på vad som är nyttigt för barn, inte vad barn tycker är roligt, säger Wille Eklund, 11.

– Livet kan inte bara gå ut på vad som är nyttigt. Man lär sig mer när man har kul också, fyller Theo Jansson, 9, i.

Men att göra spel där man också lär sig, tror de är viktigt. De vill jobba med dataspel och programmering när de blir vuxna. Förutom Sara Afshar, 12, hon vill bli barnpsykolog.

– Men jag kanske fortsätter att programmera och bygga tekniska saker på fritiden, säger hon.

Sara och killarna tycker att det är viktigt att just fler tjejer jobbar med datorer och programmering. Kids Hack Day är en dag då datorintresserade barn träffas och bygger och programmerar. Då är bara en femtedel av alla deltagare tjejer. Sara tror att det beror på att tjejer inte vill sticka ut för mycket bland sina kompisar.

– De tror nog att andra ska tycka att de är konstiga, säger hon. Men jag har aldrig tänkt så, jag tycker att man bara ska köra på om man tycker att det är kul!

De andra håller med och hoppas att det har blivit bättre när de är vuxna.

– Om alla tänker som vi så kommer det ju att bli bättre, tror Theo.

Något annat de har funderat på är hur olika tjejer och killar är i dator– och tv-spel. Oftast är det killen som räddar tjejen (det skrev KP om i nummer 16).

– Varför kan det inte vara en kille som räddar en kille? Eller en tjej som räddar en tjej? Det är ju inget fel med homosexualitet, säger Sara.