Bröderna Lejonhjärta är kanske den mest spännande av Astrid Lindgrens böcker. Och tv-serien har setts av flera generationer barn. Nu kommer berättelsen som radioteater. Vi har intervjuat Leon, 11 och Malte, 19, som spelar de kända bröderna i den här nya versionen.

Bröderna Lejonhjärta har premiär 27 oktober klockan 10.45 i P4 Sveriges Radio.
Där sänds ett avsnitt i veckan. Serien består av tio avsnitt som alla är 15 minuter.

 

Samtidigt som premiären släpps alla delar i appen Sveriges Radio Play.

 

Leon Sandelius, 11, som skådespelat mycket på Astrid Lindgrens värld spelar Skorpan Lejonhjärta.

 

Malte Myrenberg Gårdinger, 19, är känd från både filmer och tv. Han spelar Jonatan Lejonhjärta.

 

I övriga roller hörs bland andra Dragomir Mrsic, Sten Ljunggren, Amanda Ooms och Jonas Malmsjö.

Hur fick ni rollerna?

– Radioteamet frågade mig om jag ville spela Jonatan. Förmodligen hade de sett mig på tv och tyckte att jag passade bra. (Malte)

– Jag har länge velat göra något i radio så jag ringde och frågade vad man ska göra för att få en roll. Då skickades jag vidare till Eva Staaf (regissören). Hon ville ha röstprov så jag skickade in det. Och sedan blev jag Skorpan! (Leon)

Vad har ni gjort tidigare?

– Jag har sommarjobbat på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tre år. Där spelade jag Emil i Lönneberga och Tommy i Pippi Långstrump. Skillnaden mellan teater och radio är att man i en radio-inspelning kan ta om sin replik. Det kunde man inte i pjäserna i parken. Det var live. (Leon)

– Jag har varit med i filmer och tv-serier. Bland annat spelar jag huvudrollen i #will. Jag har också varit med i Sune i fjällen. Och snart kommer jag att vara med i Morden i Sandhamn och Sjukt oklart. (Malte)

Jonatan och Skorpan har en stark syskonrelation. Hur är er vänskap nu inför premiären?

– Jättefin! Vi kände inte varandra innan så risken fanns att vi inte skulle bli vänner eller ens komma överens. Men alla inblandade har varit väldigt gulliga mot varandra. (Malte)

Hur gick inspelningen till?

– Allt spelas in i en studio.
I vissa scener gör vi det som karaktärerna gör. Badar de i sagan så gör vi det i studion också. Vi hade även grusplättar och träplattor som man kan gå och stå på. De gör att det låter som om man går på riktigt. (Malte)

Vad är bäst med serien?

– Det är så bra att barn, som inte vuxit upp med Bröderna Lejonhjärta, kan få göra det nu. (Malte)

– Serien är väldigt beskrivande så man lätt hänger med. Det tycker jag är kul och jättebra för dem som inte kan läsa. (Leon)

Vad har varit svårt?

– I början var det ovant att spela in. Vi visste inte heller riktigt hur karaktärerna var. En av de första scenerna tog en hel förmiddag att göra för det blev så många omtagningar. Man blev också väldigt mätt när man var tvungen att ta om en och samma mat-scen. Jag har ätit så mycket kakor! (Leon)

Sagan innehåller ruskigt sorgliga scener. Hur var det att spela in dem?

– Det var inte sorgligt under inspelningen, då var jag så fokuserad på replikerna. Men när jag lyssnade på avsnitten fick jag tårar i ögonen. (Leon)

– Det blev känslofyllt när man var med flera skådespelare som spelade en scen ihop. (Malte)

Har ni någon annan Astrid Lindgren-favorit?

– Pippi Långstrump! Jag har älskat henne sedan jag var liten. (Leon)

– Boken Mio min Mio är riktigt fin. (Malte)