Ni har sett dem på tv i Sveriges yngsta mästerkock. KP fick en pratstund med Jonathan, 12, och Elina, 11.

Jonathan Öhlund

Foto: Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Ålder: 12 år.

Bor: I Söderköping.

Familj: Mamma, pappa, tvillingen Amanda.

Intressen: Matlagning, vara med kompisar och träning (squash, löpning och boxning).

Favoritmat: Min skaldjurspasta

Favoritfilm: Snuten i varuhuset.

Favoritfärg: Blå.

Hur är det att vara med i Sveriges yngsta mästerkock?

– Väldigt roligt. Det är kul att få nya kompisar med samma intressen. Det är också roligt att laga mat för så stora kockar som Markus, Tina och Leif.

Hur är juryn?

– Markus är snällast och skönast. Leif är butter men glad. Och Tina är som hon är, alltid glad. Det är lite extra nervöst att visa upp en skaldjursrätt för Leif eftersom han tycker om det så mycket.

Hur började ditt matlagningsintresse?

– När jag var liten kollade jag när mamma och pappa lagade mat och tyckte det såg kul ut. Jag fick vara med och laga och numera är det alltid jag som lagar här hemma. Jag bestämmer också vad vi ska köpa, för det ska vara något gott och kul som man lagar.

Har du någon paradrätt?

– Skaldjurspasta med pestosås. Då gör jag också pastan själv. Jag tycker väldigt mycket om skaldjur, vi har ett lantställe i skärgården och där har vi ätit mycket skaldjur.

Vad är svårast med matlagning?

– Att sätta smakerna, annars blir det inte bra alls. Det gäller att hitta en bra balans mellan sötma, sälta och syra.

Har du några tips om man vill lära sig laga mat?

– Det är viktigt att börja med grunderna, gå inte på det svåraste direkt. Se också på matlagningsprogram och läs kokböcker. Omelett är en bra start, det kan man äta till både frukost, ”mellis” eller som en lätt middag.

Finns det något du inte tycker är gott?

– Mammas frukostdrinkar! I dem är det spenat, linfrön, ananas och vatten. Man känner sig om en ko på grönbete när man dricker den.

Hur är det på hemkunskapslektionerna?

– Det blir lite konstigt. Jag kan ganska mycket och där kan vi till exempel lära oss att göra havregrynsgröt. Men det är roligt, det är ju ändå matlagning. Ibland gör vi lite mer komplicerade saker.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag vill bli kock och öppna en egen restaurang i Norrköping. Jag ska servera gourmetmat, lite lyxigare, som oxfilé och skaldjur.

 

Jonathans mattips för nybörjare:

Frukost: Omelett med riven ost och parmaskinka och ett glas färskpressad apelsinjuice.

Lunch: Pasta carbonara. Blanda ägg och grädde. Koka pasta och stek bacon. Det är inte många moment och det går snabbt.

Middag: Kyckling i ugn. Till det har vi stekt potatis och en sallad med tomat, paprika och gurka. Ett tips är att klämma i citronsaft för att det ska bli extra fräscht.

 

Noje160419_Masterkocken_Elina_stor

Foto: Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Elina Larsson

Ålder: 11 år.

Bor: I Järfälla, Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, storasyster Ida, 15, storebror Henrik, 16.

Intressen: Dansa, rida och så matlagning så klart.

Favoritfilm: Alla Harry Potter filmerna, men trean är den bästa.

Favoritfärg: Vit.

Hur känns det att vara med i Sveriges yngsta mästerkock?

– Det är väldigt spännande. Det är mycket som händer och det är flera överraskningar. Man får träffa matlagningsproffs och det är väldigt coolt.

Hur är det att laga mat på tid?

– Man blir pressad på slutet, då kan man tro att man glömt något eller att man inte kommer hinna klart. Kamerorna blir jag inte så jättenervös av. Efter ett tag vande man sig vid att de var där.

Hur är juryn?

– När jag går fram för att lämna min mat är jag är lite rädd att det ska ha gått dåligt, men jag blir jätteglad om det visar sig att det gått bra. Leif tror man är surgubben, men han är väldigt snäll. Markus är lite hårdare. Han är lite finurlig och skum också, man vet aldrig med honom. Tina, hon är bara Tina.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Att laga mat i tv. Nu är ju det redan uppfyllt men jag vill ha ett eget matlagningsprogram. Där skulle jag laga skaldjur och lax, mycket från vattnet. Sedan skulle det vara med gäster i programmet och det skulle hända mycket saker.

Vilken är din bästa maträtt?

– Fyllda paprikor med ett recept jag hittat på själv. När jag fick idén om att fylla paprikorna tänkte jag vad som skulle passa bra ihop. Jag kom fram till stekt kyckling, stekta champinjoner, stekt lök, rostade pinjenötter, och riven ost. Man blandar allt i paprikan och toppar man med osten. Sedan in i ugnen.

Finns det någon rätt du ofta misslyckas med?

– Nej det är det inte, men jag har inte testat allt heller. Sushi har jag alltid velat testa, det verkar väldigt kul. Det är min favvorätt. Men en sak som är svår är att steka i olja. Det skvätter så mycket. Då måste jag ha plasthandskar på mig för att inte bränna mig.

Har du några tips till dem som vill lära sig laga mat?

– Jag har två enkla rätter som man kan börja med, det är pannkakor och omelett. Det är viktigt att lära sig grunderna som att steka. Ett annat tips är vara försiktig och inte skära sig i fingrarna, men det följer jag inte själv. Jag är nog lite klantig av mig.

Hur började ditt matlagningsintresse?

– När jag var liten satt jag i sandlådan och ”lagade mat”. Jag gjorde pizza på frisbee-fat som mina föräldrar beställde. Sedan gick det vidare till det stora köket tillsammans med pappa. Jag brukar laga överraskningsfrukostar till mina föräldrar. Frukost är nog det som är roligast för man kan göra så mycket, till exempel toast, müsli, omeletter och ägg. Man kan även göra lite matigare grejer som en sallad. Man kan också göra amerikanska pannkakor, de är mindre, tjockare och godare än vanliga pannkakor. Jag brukar ha sirap eller chokladsås och grädde till.

Finns det några maträtter du inte tycker om?

– Pasta, lasagne, köttfärssås, korv. Det är för basic, det är inte min grej. Det skulle behövas någon spännande krydda. Jag vet inte om det blir godare men min favortikrydda är citronpeppar, jag har det på allt!

Vad tycker du om skolmaten?

– Det är oftast vanlig tråkig mat. Jag skulle vilja ha lite vuxnare rätter typ lax och rödvinsås eller hasselbackspotatis med kött.

 

Elinas skolmatsedel:

Måndag: Torsk med en god citronsås tillsammans med pressad potatis

Tisdag: Fransk omelett med örter med en salladsbuffé bestående av tomater, gurka, lök, pasta, kyckling, paprika.

Onsdag: Boeuf bourguignon (en fransk köttgryta) med ris.

Torsdag: ”Pappas gryta” . En ljus sås med kyckling, avokado, champinjoner. Till det har vi potatis och gelé.

Fredag: Vegetarisk tacos. Då är det bönfärs i stället för köttfärs och med de vanliga tillbehören.

 

Programmet sänds i TV 4 på onsdagar kl 20.00.