Hälften av alla KPwebbare 2008 har bråkat med sin mamma den senaste veckan. Det visar KP:s stora undersökning om föräldrar. KPwebben har pratat med några som har ständiga bråk med sina föräldrar.

2008 kunde KPwebbarna svara på en enkät om bråk med föräldrar. 6000 KP-läsare svarade på undersökningen. Här på KPwebben tittar vi närmare på hur det är att bråka med sina föräldrar.

Alla barn bråkar ju med sina föräldrar – eller? Enligt KP:s stora föräldraundersökning har hälften av läsarna som svarade bråkat med sin mamma den senaste veckan. Något färre (40 procent) hade bråkat med sin pappa. Ungefär 3 procent bråkar med sin mamma eller pappa flera gånger om dagen. Både killar och tjejer bråkar med sina föräldrar, men mest bråkiga är mammor och döttrar.

KPwebben har pratat med Agnes, Arvid och Viktoria som bråkar med sina föräldrar – ofta.

kropp-och-knopp_09-10-08_De-brakiga-foraldrarna_2

Foto: Illustration: Elin Lindell

”Pappa förstår mig inte”

Viktoria och hennes pappa är väldigt olika varandra. De tjafsar ofta och Viktoria känner att hennes pappa inte förstår henne. En sak som de ofta bråkar om är tiden vid datorn.

I ren protest satt Viktoria uppe vid datorn tills hon nästan somnade. Hennes pappa hade sagt åt henne att hon fick sitta i högst fem minuter till, men kom tillbaka och tjatade efter bara någon minut. Han tycker att Viktoria sitter för mycket vid datorn. Vad han inte förstår är att det också kan vara ett sätt att umgås med kompisar.

– Pappa är lite av en stenåldersmänniska. Han tycker att jag sitter vid datorn hela eftermiddagarna och inte gör något vettigt. Han är mer en utemänniska som gillar naturen, säger Viktoria.

Viktoria och hennes pappa är varandras motsatser, medan hennes mamma är mer lik Viktoria själv.

– Jag tycker att pappa inte riktigt förstår mig. Även om jag skulle få tröst av honom så förstår han mig inte som mamma gör.

Har maktkamp

Viktoria säger att hon och hennes pappa utövar maktkamp ”nästan 16 timmar om dygnet”. De käbblar ofta om småsaker, som sedan blir till stora bråk.

– Det brukar börja med att pappa säger någonting och att jag säger emot. Då blir han sur och jag blir ännu surare. Sedan blir han sur för att jag är sur och så där fortsätter det.

Bråken brukar sluta med att Viktorias mamma går in och försöker lösa konflikten. Men hon är bortrest mycket och när hon inte är hemma så kan det ibland ta lång tid innan bråket är över.

– Mamma brukar säga att vi båda har rätt för att få slut på bråket. Men det vore bra om pappa också förstod och kunde trösta lite. Nu slutar det oftast med att jag springer in på rummet och smäller igen dörren. Pappa brukar lugna sig efter ett tag och så blir vi sams igen.

Bättre stämning

Men det har faktiskt blivit bättre med tiden. Både Viktoria och hennes pappa försöker anstränga sig för att det ska bli bättre stämning.

– Det var värre för något år sedan, då var det extra jobbigt. Vi försöker att reda ut det nu och går hos psykolog tillsammans. Jag har börjat strunta i pappa och försökt att anpassa mig. Han försöker kanske lite han också.

kropp-och-knopp_09-10-08_De-brakiga-foraldrarna_1

Foto: Illustration: Elin Lindell

”Jag sa att jag hatade henne”

Allt tjat om läxor kan få det att koka inuti Arvid. ”Jag kan säga jättehemska saker till min mamma, men efteråt ångrar jag mig alltid”, säger han.

Det var en blåsig och regnig höstdag. Arvid var trött och irriterad efter skolan. När han kom hem gick han raka vägen in på sitt rum och spelade Playstation. Mitt i bilspelet kom hans mamma in och tjatet började: ”Arvid, du måste göra läxorna först…”

– Jag blev sur och började tjafsa. Sedan skrek jag åt henne. Jag sa ”håll käften” och ”idiot” och allting. Till slut blev jag så arg att jag slog henne på kinden, säger Arvid.

Det är det värsta bråket Arvid minns. Han ångrar sig jättemycket när han tänker på det. Tjafs om läxorna är något som händer ofta hemma hos Arvid och hans mamma. Han tycker själv att han klarar av skolan bra, men hans mamma vill att han jobbar ännu hårdare. Små tjafs leder ofta till stora bråk.

– När det bara är tjat och tjat blir jag så irriterad. Jag får som en grop i halsen, som om jag måste få ur mig något. Då känner jag bara att jag vill slå henne, eller säga något riktigt taskigt.

Ångrar sig snabbt

Några gånger har Arvid skrikit att han hatar sin mamma.

– Just då känns det rätt, som om jag verkligen hatar henne. Men efter någon minut ångrar jag mig jättemycket och känner att det inte alls var sant.

Då kommer gråten och Arvid brukar gå och säga förlåt. Det är inte alls lätt att göra.

– Jag inser att jag har gjort fel och vill väl inte stå för det. Men när jag får en förlåt-kram känns det bra igen. Sedan brukar vi ta det lugnt och prata lite om det som har hänt. Att det var dumt och så.

Lugnat ner sig

Bråken var allra värst för ett par år sedan. Nu har det lugnat ner sig lite. Arvid tror att det beror på honom själv. Tidigare tänkte han inte efter innan han gjorde saker. Nu har han mognat och blir inte arg för småsaker lika ofta.

Varannan vecka bor Arvid hos sin pappa. Där blir det inte alls lika mycket bråk.

– Men när jag är hos pappa längtar jag efter mamma. Då glömmer jag bråken och tänker på det som är bra hos henne.

kropp-och-knopp_09-10-08_De-brakiga-foraldrarna

”Vi bråkar nästan dygnet runt”

 Att bråka med sina föräldrar är inget ovanligt. Men ibland kan det vara riktigt jobbigt om man inte kommer överens. Agnes och hennes mamma bråkar ofta, minst två gånger om dagen.

– Det kan vara på morgonen för hur jag klär mig eller sminkar mig. Sedan på kvällen handlar det oftast om läxor eller om jag har det stökigt på mitt rum, säger Agnes.

Det känns jobbigt att bråka, men det blir bara ännu jobbigare när Agnes pappa lägger sig i. För han står aldrig på Agnes sida.

– Jag och mamma bråkar nästan dygnet runt. Hon vill veta exakt vad jag gör och ha kontroll hela tiden. Hon mår nog dåligt av att inte veta hur jag ligger till med mina läxor. Men jag tycker att jag har bra koll och jag gör alltid läxan.

Rusar ut ur rummet

Agnes säger själv att hon har ett hett temperament. När hon och föräldrarna bråkar så är det alltid Agnes som rusar ut.

– Jag blir as-sur och springer nerför trappan och smäller igen dörren till mitt rum. Sedan kommer jag inte ut på hela kvällen.

Men någon tröst räknar inte Agnes med. I stället är det oftast hon som går upp och ber om ursäkt, medan föräldrarna surar.

– Jag skulle vilja att någon av dem kanske kunde komma och säga förlåt. Nu är det alltid jag som säger det och då säger de bara ”Mmm, det är okej”. Och pappa håller alltid med mamma.

Pratade med kuratorn

I Agnes familj så är det bestämt att det är hon som plockar ur diskmaskinen. Agnes tycker att det är orättvist, eftersom hennes lillebror knappt behöver göra någonting.

– En gång så sa min mamma till min lillebror att plocka ur maskinen. Jag tänkte ”Äntligen!” men jag sa ingenting. Men då sa han att han hade jättemycket läxor. Själv hade jag typ ett ton läxor, men mamma sa bara ”äsch Agnes, det klarar du ändå”.

Efter att Agnes hade svarat på KP:s enkät så pratade hon med kuratorn på sin skola. Kuratorn tyckte att hon skulle ta upp hur hon känner med sina föräldrar.

– Och det har faktiskt blivit lite bättre efter det, säger Agnes. Jag tror att pappa har försökt att tänka på det och mamma också.

– Jag tycker att alla som läser det här och känner igen sig ska ta upp det med sina föräldrar. Jag tror faktiskt att det kan bli bättre. Om det inte blir det så kan de kanske prata med en kurator.

”Prata om det i lugn och ro”

Vad gör man för att få slut på bråket med mamma eller pappa? Börje Svensson, psykoterapeut på Rädda Barnen, har förslag.

Vad ska man göra om man bråkar mycket med sina föräldrar?

– Har man föräldrar som det går att prata med så ska man säga det direkt. Om man inte kan prata med sina föräldrar så kanske man får prata med någon annan klok vuxen. Det är inte kul att leva i en familj med bara bråk och bråk. Men det är viktigt att man pratar om det när man inte är arg, så att man kan reda ut det på ett lugnt sätt.

Hur vanligt är det att man bråkar med sina föräldrar?

– Det är jättevanligt. När man blir äldre händer det ofta att man bråkar med sina föräldrar minst en gång om dagen. Det kan vara om mat eller läxor eller om hur länge man ska få sitta vid datorn. Allting som man kan ha olika åsikter om.

Ska barnen alltid anpassa sig till det föräldrarna vill?

– Jag tycker inte att barnen alltid ska anpassa sig. Men föräldrarna måste skydda sina barn så att de får allt de behöver, som sömn och mat. Men man ska få ha olika åsikter och kunna säga vad man tycker.

Måste man prata om allt med sina föräldrar?

– Nej, det tycker jag inte. Men om man vill ha en förändring i familjen så måste man prata med dem som bestämmer. Fast förtroenden som handlar om kärlek eller kompisar behöver man inte berätta för sina föräldrar om man inte vill.

Brukar bråken gå över när man blir äldre?

– Det brukar de ofta göra. Det går ju alltid att förändra lite och att avstå från vissa bråk. Man kan försöka lägga band på sig lite och se om det går över. De vuxna måste också förstå att man vill vara ifred och att barn som håller på att bli tonåringar ofta är väldigt lättirriterade. Som familjemedlem kan man titta på sig själv och försöka att inte kasta över skulden på sina föräldrar. Men det är jättesvårt.