Tänk dig en stad utan avgaser, sopor eller el- och vattenslöseri. Klass 7e från Viktor Rydbergs samskola byggde VR City och vann årets Future city-tävling.

Finalisterna:

Fyra skolor tog sig till riksfinal på Arkitektmuseet i Stockholm.

Flens kristna skola

Karl-Oskarskolan

Sandeplanskolan

Viktor Rydberg samskola

Future City är en tävling om att bygga framtidens stad. Årets tema var inomhusmiljö. Eleverna skulle tänka särskilt på ljus, ljud, temperatur och luft. Och till slut var det klass 7e från Viktor Rydbergs samskola i Stockholm som knep förstaplatsen med sin stad VR City. KPwebben var på plats och pratade med eleverna Helena Brandt, Cecilia Torlegård, Olivia Nygren, Tomass Wilson, Andreas Wrife och Alexander Silwer.

Kan ni berätta lite om er stad?

– I VR City skapas allt som behövs för att leva där, förklarar Alexander. El, vatten, mat – allt är miljövänligt. Där finns inget slöseri och inget slitage på naturen. Människorna samarbetar och har bra kontakt. Och pengarna fördelas på ett bra sätt.

I de blå höghusen finns inbyggda trädgårdar för grönsaksodling.

Foto: Foto: Malin Bäcklund

I de blå höghusen finns inbyggda trädgårdar för grönsaksodling.

I de blå höghusen finns inbyggda trädgårdar för grönsaksodling.– Belysningen kommer från alglampor, säger Olivia. Det gör också att det blir väldigt skön värme inomhus. Och utanför varje lägenhet har alla en egen liten bit trädgård där grönsaker kan odlas.

– Mat skickas hem till alla från ett lager genom ett rörsystem under marken, berättar Andreas. Då slipper man onödiga transporter. Och i Big pink shopping mall kan man handla allt annat man behöver. Dit är det gångavstånd för alla, precis som till träningsanläggningen.

– Behöver man åka kör man bilar som flera familjer delar på. För att slippa avgaser och buller kör bilarna under marken och på el. Vid riktigt långa resor är det magnettåg som gäller, säger Alexander.

Hur gjorde ni staden?

– Tillsammans byggde vi i klassen staden i datorspelet Minecraft, säger Alexander. Vi funderade mycket och kom på uppfinningsrika idéer. Sedan skrev vi uppsatsen, där vi förklarar våra idéer tillsammans, och så byggde vi en modell av staden. I slutet delade vi upp oss så att halva gruppen arbetade med modellen och andra halvan förberedde presentationen som vi höll i dag.

Vad var roligast med projektet?

Snurrande vindkraftverk

Foto: Foto: Malin Bäcklund

Snurrande vindkraftverk

– Att se idéerna klara, att de fungerar efter att vi jobbat så med dem, säger Olivia.

– Jag tyckte att det var roligast att söka fakta om ny teknik och att komma på lösningar som ingen annan har tänkt på tidigare. Som våra fuktceller. De tillverkar energi av vattnet i luften, säger Alexander.

– Att bygga modellen var roligt, tycker Helena och Andreas håller med.

Vad var svårast?

– Att bygga i Minecraft, säger Tomass. Det var folk som hackade sig in på servern och förstörde för andra lag. Det var tråkigt.

– Det var också svårt att få till de snurrande vindkraftverken på modellen. Men roligt, säger Cecilia.

Kommer ni att jobba med sådant här i framtiden?

– Det är nog olika, men jag kommer att göra någonting liknande tror jag, för jag vill bli arkitekt, säger Andreas. Jag har redan ritat några hus.

Här kan du se Minecraftstaden VR City

Klassens 5 tips till en miljövänlig livsstil:

  • Släck lampor som inte används.
  • Stäng av stand by-läget på till exempel datorer och tv. Låt inte laddare sitta i eluttaget när de inte används.
  • Återvinn! Panta flaskor. Lämna glas, metall och papper till återvinning.
  • Cykla, gå eller åk buss och tåg i stället för bil.
  • Ingen kan göra allt. Men om alla gör något blir det en stor skillnad.”