De ylar om nätterna och deras ögon lyser i månskenet. Men är de så farliga för oss människor som många tror? Läs om våra fruktade vargar!

Grå varg

fakta_08-12-11_De-fruktade-vargarna_1

Storlek: 82 – 160 centimeter lång.
Färg: Grå, svart eller vit.

Sneda ögon, brett huvud, stora tassar och tjock grå päls. En ensam varg ylar för att hitta sin flock och hela flockar ylar för att visa andra vargar var deras territorie är. Precis som hundar så börjar en varg yla automatiskt om den hör en annan varg göra det.

Vargen lever i familjegrupper som består av sex till tio vargar. Det är bara det par som leder flocken, alfadjuren, får ungar. Uppdelningen i gruppen är väldigt sträng och alla vet vem som har makt. Mest makt har en av hanvargarna och efter honom kommer hans hona. När det är dags att jaga så hjälps hela gruppen åt. De tar stora byten som älg, hjort, myskoxe, bison och får.

Ibland tar vargen nötkreatur, jakthundar och andra tamdjur, vilket har lett konflikt med människan. Ordet varg är ett gammalt ord för ”tjuven” eller ”dråparen”. Rädslan för att nämna vargen vid namn var länge så stor att man ofta använde andra ord, som gråben och tassa.

Under medeltiden pratades det om om varulvar. En varulv var en person som frivilligt eller genom magi förvandlar sig till varg eller hund. Berättelser om vargars överfall på människor var vanliga. Speciellt på våren, när det var dags att släppa ut djuren på bete, pratades det om vargarna. Då tändes det stora bål för att skrämma bort dem och om de dök upp dödades de. Vargen var den mest fruktade och hatade bland de större rovdjuren.

Nu för tiden vet vi att antalet människor som togs av vargar var väldigt överdrivet. På grund av förföljelser har antalet vargar minskat. I större delen av USA är den utrotningshotad och i vissa delar av Europa finns bara små grupper kvar. I Sverige är vargen starkt hotad. För 40 år sedan var vargen nära att utrotas helt men i dag är den på väg tillbaka igen.

Källa: Nationalencyklopedin