I radiokalendern får vi utforska en magisk borg. Viva, Anna och Markus spelar huvudrollerna.

Noje_161125_Radiokalendern_Viva

Foto: Foto: Antonia Tsatsa

Viva Östervall

Ålder: 9.

Husdjur: ”Jag vill ha en hund, men min pappa är pälsallergiker”.

Intressen: Taekwondo, fotboll, gymnastik och skådespeleri.

Blir lycklig av: Att shoppa.

 

Noje_161125_Radiokalendern_Anna

Foto: Foto: Antonia Tsatsa

Anna Sjöberg Ahlenius

Ålder: 13.

Husdjur: Undulaten Bingo.

Intressen: Sång, dans och skådespeleri.

Blir lycklig av: Att sjunga och att vara med kompisar.

 

Noje_161125_Radiokalendern_Marcus

Foto: Foto: Antonia Tsatsa

Markus Engdahl

Ålder: 13.

Husdjur: Hunden Voffa.

Intressen: Orientering, hundar och skytte.

Blir lycklig av: Hundar.

I Lyckoborgen träffar vi systrarna Sasha och Kimmy. De är ganska olika och kommer inte överens. Systrarna spelas av Viva Östervall, 9, och Anna Sjöberg Ahlenius, 13.

– Sasha är avundsjuk på storasystern Kimmy som är duktig och gör allting perfekt, berättar Viva. När hon tar Kimmys julklapp kommer hon till Lyckoborgen.

Det är en plats där all lycka skapas. Där finns även pojken Mino, som spelas av Markus Engdahl, 13.

– För flera hundra år sedan begick Mino samma misstag som Sasha, säger Markus. Men man åldras inte i Lyckoborgen, så han är fortfarande ett barn.

Alla tre lärde sig mycket under inspelningen. Ibland kunde det vara svårt att få fram rätt känsla i studion. Ofta fick de testa sig fram för att hitta ett knep som fungerade.

– I en scen skulle min karaktär Kimmy hålla i en hund och jag hade svårt att sätta mig in i den situationen, berättar Anna. Jag provade att hålla i en filt och då gick det mycket bättre!

Det är mycket som man måste tänka på när man gör radioteater. Det skiljer sig från andra sorters skådespeleri på många sätt, eftersom man bara använder sig av ljud.

– Om det är på film kan man se att skådespelarna till exempel kramas, men i radio måste det höras, säger Viva. Då kan man klämma ihop kinderna så att det låter som en hård kram.

Markus har tidigare jobbat med dubbning. Han tycker att det är väldigt annorlunda att göra radioteater. När man dubbar gör man rösten till en figur som rör sig. Men i radioteater måste man göra alla rörelser själv. Ibland fick de stå och hoppa så att de blev andfådda.

– Man måste överdriva allt för att det ska låta rätt, förklarar Markus. När man var klar för dagen var man väldigt trött.

– Det kunde vara som ett träningspass! säger Anna.

 

Om Lyckoborgen

När 9-åriga Sasha öppnar en julklapp som inte är till henne hamnar hon i Lyckoborgen. Sasha tror att hon är en av ”de utvalda” som ska få allt de önskar sig. Men snart förstår hon att det egentligen var systern Kimmy som skulle komma till borgen. När Sasha träffar pojken Mino måste de kämpa mot Lyckoborgens mörka krafter.

Start: 1 december klockan 06.50 i Barnradion i P4.

Lyckoborgen

Foto: Illustration: Stina Lövkvist

Radiokalendern är tecknad av KP-illustratören Stina Lövkvist. Läs om henne i KP 17!