Eleverna i Väringaskolan i Sigtuna har slagit världsrekord! De har nämligen gjort världens största pärlplatta. KP har pratat med Chanelle, 11.

Chanelle Hillström Berg

Ålder: 11 år.

Bor: I Sigtuna i Uppland.

Intressen: Spela tennis och cykla.

Vem kom med idén?

– En förälder i min klass. Hela skolan, från förskoleklassen upp till årskurs sex, skulle göra världens största pärlplatta. Skolan fyller 20 år och vi ville fira det och samtidigt göra något tillsammans, något för gemenskapen.

Hur gjorde ni rent praktiskt?

– Först tog vi ett foto av alla elever framför rådhuset i Sigtuna. Och sedan delades fotot in i en massa delar. Varje barn har gjort cirka tio pärlplattor. För varje platta har det funnits en färgkarta som visar vilken färg och pärla som ska sättas var.

Har du kunnat se vad det du gör föreställer?

– Inte när jag suttit och pärlat, men en miniatyr av hela pärlplattan har suttit på en vägg så att man har sett hur det kommer att se ut. Och när alla plattorna sattes ihop såg jag så klart.

Vad ska ni göra med den?

– Från måndag den 7 december hänger den i ankomsthallen för terminal 5 på Arlanda flygplats. Alla elever, lärare och föräldrar är med och firar. Och vi kommer vara med i Guinness rekordbok!

Grattis! Hur känns det?

– Fantastiskt! Alla är glada. Det har varit roligt att pärla. Och skönt att slappna av lite mer i skolan. Vi har arbetat med den både under lektioner och några kvällar. Vi har hjälpts åt. Och jag tror att vi har kommit varandra närmare.

Kommer du att fortsätta göra pärlplattor?

– Nej, jag tror inte det. Jag höll på med det mycket mer när jag var yngre. Men det blir kanske mer populärt på fritidsgårdar nu.

 

Tidigare väldsrekordet är 35 kvadratmeter

Men den här pärlplattan är nästan 5 meter bred och 9 meter hög (40, 455 kvadratmeter). 220 elever har hjälpts åt med 1 618 200 pärlor.