Tycker du att du är bra på kurragömma? Du kommer ändå aldrig i närheten av de här tre djuren. Kameleonten, stenfisken och spökskräckan kan lura sina fiender genom att göra sig näst intill osynliga.

Om du gör något pinsamt någon gång önskar du nog att du kunde bli osynlig. Kanske att din hud fick samma mönster som tapeten bakom dig, eller att du plötsligt såg ut som en lyktstolpe.
Bara en knasig fantasi? Inte i djurens värld. Det finns massor av djur som använder sig av olika tricks för att inte synas. Om djuret kan undvika att bli upptäckt slipper det bli någon annans middag. Det kan också vara smart för ett djur att smälta in i omgivningen när det jagar. Då hinner inte bytet upptäcka att fienden är nära förrän det är för sent. Tekniken för att smälta in i miljon runtomkring kallas kamouflage.
Det finns också djur som gör tvärtom och härmar ett annat djur för att synas mer. Det kallas mimikry. Ett exempel är blomflugor som kan likna getingar. För vem vågar anfalla en farlig geting?

Här är tre luriga djur som gömmer sig. Kan du se dem i bilderna?

 

Fakta_kameliont

Foto: Thinkstock

Kameleonten

Inget annat djur är lika känt för sitt kamouflage som kameleonten, som lever vid medelhavet, i Asien och i Afrika. Den är en ödla som kan ändra färg på sitt skinn på ett ögonblick. Men den byter inte bara färg för att passa in i omgivningen. Det kan också bero på hur ljust eller varmt det är och hur kameleonten mår.
Kameleonten har fyra lager hud. Det första är genomskinligt, det andra är gult och rött, under det finns ett blått och svart hudlager och längst in är det vitt. Med hjälp av dessa färger kan kameonten få massor av olika utseenden. Men oftast är den grön. Då är det den gula och den blåa färgen som syns.

 

Stenfisk

Stenfisken

Gissa hur stenfisken kamouflerar sig? Rätt, den ser ut som en sten. Den är en riktigt ful fisk, inte bara till utseendet, utan också för att den räknas som världens giftigaste. Om du badar i Stilla havet eller Indiska Oceanen måste du hålla koll på var du sätter fötterna, för ett stick från stenfisken kan leda till döden.
Stenfisken är ingen vidare simmare, så den brukar bara ligga på havets botten och vänta på att ett byte har vägarna förbi. Och den är ett riktigt matvrak. Stackaren som råkar hamna i stenfiskens mage kan vara nästan lika stor som stenfisken själv.

 

Spökskräcka

Foto: Thinkstock

Spökskräckan

Har du hört talas om spökskräckor? Inte? Men vandrande pinnar känner du kanske till. De – och de vandrande bladen – tillhör insektsfamiljen med det läskiga namnet. Spökskräckor kan bli upp till 30 cm långa, vilket gör dem till de längsta insekterna på jorden.På natten är spökskräckorna aktiva, men på dagen sitter de blickstilla på någon växt. Som tur är ser de själva ut precis som grenar eller löv, så de är svåra att upptäcka för fienderna. Om en spökskräcka blir orolig faller den till marken och ligger där helt orörlig i flera timmar tills faran är över.