Det är viktigt att våga säga nej. Det är budskapet i en låt som en tredjeklass gjort tillsammans. Nu har fler än 400 000 sett videon. – Låten handlar om att barn inte ska behöva kramas eller pussas om de inte vill, berättar Grace, 10.

Stopp min kropp. Så heter låten som klass 3B på Grisbackaskolan i Umeå spelade in. Den var avslutningen på ett projekt som klassen har hållit på med sedan 1:an.

– Det roligaste var att få göra det med klasskompisarna. Att vi gjorde allt tillsammans, säger Grace Whyte, 10, som sjunger.

 

Grace Whyte

Grace Whyte

Foto: privat

Foto: Linda Berggren

Låten handlar om man ska våga säga nej. Barn behöver inte kramas med vuxna om de inte har lust. Grace tycker att det är viktigt att barn visar att de har en egen vilja och att man inte gör något som man inte vill.

­– Man måste säga nej och komma ihåg att det är min kropp och ingen annans, säger Grace.

 

Stopp min kropp är en del av ett projekt som kallas ”Livsviktigt”. Klassen delades in i grupper och varje vecka pratade man om ett ämne. Klassen har bland annat pratat om känslor, hur man är en bra vän och vad som är en bra eller dålig hemlighet. Under vårterminen pratade klassen om barns rätt till sin egen kropp.

 

När klassen höll på med projektet tyckte Grace att det ibland kunde vara svårt att själv berätta om saker. Men fritidspedagogen Linda Berggren delade med sig av många av sina egna erfarenheter. Det gjorde det lättare för klassen att prata. Grace tycker att det är bra att vuxna också öppnar upp sig.

­– Det gjorde att vi också kunde prata om det. Men ibland var det pirrigt och jag tänkte ”kan jag säga det här?”, säger Grace.

 

När projektet skulle avslutas innan sommaren ville klassen sammanfatta ämnet, men på ett kul sätt.

– En dag fick jag Isas låt Don’t stop i huvudet, så jag satte mig bara och skrev en egen text, säger Linda.

 

Sedan videon lades ut på Facebook har fler än 400 000 sett den. Hela klassen tycker att det är roligt att så många har tittat på videon. När de spelade in den visste de inte att den skulle bli så populär.

– Vi var helt fascinerade när det var 400 som hade sett den, säger Grace. Och nu när det är många fler känns det jättekul.