I KP 6 2011 kan man läsa de 10 vanligaste frågorna som skickas in till Kropp & Knopp, både om killar och tjejer. På KPwebben kan du läsa samma frågor, men här är svaren längre. Dessutom har vi lagt till tre frågor!

1. I vilken ordning händer allt i puberteten?

Svar: När killar kommer i puberteten börjar det växa hår på snoppen och i armhålorna. Man kan få skäggväxt, komma i målbrottet och märka att man har fått sperma. Det är också vanligt att man får finnar (akne). Ordningen är olika för alla. Men om man har märkt ett tecken så är det stor chans att nästa kommer snart…

 

2. Vad är sperma?

Svar: Sperma består av sädesvätska och miljontals små spermier. De är så små att man inte kan upptäcka dem utan mikroskop. Men i förstoring ser spermierna ut ungefär som grodyngel med huvud och svans. Sperma kan vara tjock eller tunn och ha olika färg. Den är oftast genomskinlig, vit eller gulaktig. Sperma kommer ur snoppen när man får utlösning. Om en man och en kvinna har samlag (sex) kan spermierna befrukta kvinnans ägg och då kan hon bli gravid (bli med barn). Sperman bildas i testiklarna (pungkulorna), sädesblåsorna och i prostatan.

 

3. Hur onanerar man?

Svar: Att onanera är att smeka sig själv på ett sexuellt sätt. Det är mycket vanligt. Killar kan smeka på ollonet (längst ut på snoppen) så att det känns skönt. Eller dra huden på snoppen fram och tillbaka. Om man onanerar kan det hända två saker. 1) Man får en skön känsla som kallas orgasm. 2) Det kan komma sperma ur snoppen (utlösning). Ett annat ord för onanera är masturbera.

 

4. Är min snopp för liten/stor?

Svar: Man kan inte välja utseendet på sin snopp. Tycker man att den är för liten eller för stor, för tjock eller för smal så får man helt enkelt försöka komma på andra saker som är bra och fina med den. I puberteten växer snoppen och det fortsätter tills man är runt 17 år.

 

5. Min snopp är sned. Är det fel på mig?

Svar: Nej, det är inte fel på dig – eller din snopp. Den kan vara böjd åt höger, vänster, uppåt eller i en båge (som en banan). Allt är normalt! Nästan inga snoppar är helt raka.

 

6. Jag får stånd när jag inte vill. Vad ska jag göra?

Svar: När man får stånd, eller erektion, fylls svällkropparna i snoppen med blod. Då blir den styv. Det kan hända om man gnider underlivet mot något eller om man blir sexuellt upphetsad.

Men i puberteten kan man få stånd helt utan anledning också. Oftast märker inte omgivningen det. Om du tycker att det är jobbigt eller pinsamt så kan det hjälpa att sätta sig ner.

 

7. När kommer jag att få min första utlösning?

Svar: Någon gång i puberteten. Det kan hända på natten när du sover. Då kallas det pollution. Du kommer att märka att det har hänt när du vaknar, eftersom det kan bli blött på lakanen eller i kalsongerna.

 

8. Jag kan inte dra tillbaka förhuden. Vad ska jag göra?

Svar: När killar föds sitter förhuden fast i ollonet. När man växer lossar den. Man kan då dra förhuden bakåt över ollonet, till exempel för att tvätta sig. Hos de flesta killar har förhuden lossat när de börjar ettan. Det kan också ske något senare.

Förhudens öppning kan vara för trång för att dra över ollonet. Då ska man fråga skolsköterskan eller en läkare på vårdcentralen vad man ska göra. För vissa räcker det med att behandla med en speciell salva. Om inte det hjälper kan man göra en enkel operation.

 

9. Jag har vita prickar på snoppen. Är det farligt?

Svar: I puberteten får de flesta killar vita prickar eller små ”taggar” på ollonet. Det är hudceller som heter penila papler. De är helt ofarliga.

Snoppen har inget underhudsfett. Därför syns blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar väldigt tydlig. Det kan uppfattas som knottror, men är inget att oroa sig. Har man inte haft oskyddat samlag (sex) med en annan person så kan man inte ha smittats av en könssjukdom.

 

10. Jag har kommit i målbrottet. Det är jobbigt när jag ska sjunga eller prata inför klassen. Vad ska jag göra?

Svar: Prata med din lärare. Kanske kan du slippa att läsa högt eller hålla föredrag just nu om det känns för jobbigt. Går du på musikskola kan du säkert få råd och tips av din sånglärare.

Målbrottet är något som alla går igenom, både killar och tjejer (fast tjejernas målbrott märks inte lika tydligt). Man kan inte välja bort det. Men det kan vara väldigt jobbigt att inte ha kontroll över sin egen röst. En tröst är att det går över så småningom.

Det som händer är att struphuvudet och halsen växer. Då blir stämbanden längre. Det ger en mörkare och mer vuxen röst. Att komma i målbrottet är ett tecken på att man är i puberteten.

 

11. Jag börjar få skägg. När ska jag raka mig? Och hur går det till?

Svar: I början växer skägget ojämnt, därför kan det vara skönt att raka sig. Det finns många olika rakhyvlar och rakapparater. Det enklaste är att fråga sin pappa om hjälp och råd. Om det inte känns rätt får man testa sig fram själv. Då gäller det att vara försiktig så att man inte skär sig. Om man använder hyvel är det viktigt att också använda raklödder så att rakbladet glider lättare, annars kan man skära sig. Har man inte så mycket skäggväxt funkar det ofta med flytande tvål. Efter rakningen kan man smörja in ansiktet med en kräm som gör huden mjuk.

 

12. Måste man tvätta snoppen? Hur i så fall?

Svar: Ja, man ska tvätta snoppen en gång om dagen. Dra försiktigt tillbaka förhuden (om du har förhud och kan dra tillbaka den). Rengör ollonet med ljummet vatten. Där samlas hudavlagringar och talg, som även kallas ”smegma”. Det kommer från talgkörtlar och finns till för att smörja och skydda ollonet. Men om man inte tvättar bort talget varje dag kan det bildas bakterier som luktar illa.

Använd aldrig tvål, det kan irritera den känsliga slemhinnan som sitter på insidan av förhuden.

 

13. Min ena testikel är mycket större än den andra. Är det fel på mig?

Svar: Nej. Det är vanligt att den ena testikeln är lite större än den andra. Det kan göra att pungen ser sned ut. Testiklarna kan också röra på sig för att reglera temperaturen.

I testiklarna bildas spermier. För att det ska fungera bra måste det vara lite kallare i pungen (cirka 34 grader) än i övriga kroppen (som är runt 37 grader). Pungen kan dra ihop sig, så att testiklarna kommer närmare kroppen. Då blir det varmare. För att göra det kallare kan pungen ”släppa ner” testiklarna så att de kommer längre ifrån kroppen. De kan också hänga på olika höjd, vilket gör att den ena kan se mindre ut. Detta är inte fel eller onormalt.

I pungen finns förutom testiklarna även bitestiklar och sädesledare. Bistestikeln känns som en liten förtjockning intill testiklarna och ska finnas där. Pungen har inget underhudsfett, vilket gör att den kan uppfattas som knottrig. Det är också normalt.

Om en testikel gör ont ska du vända dig till en läkare på skolan eller vårdcentralen. Då kan du bli undersökt och få svar på dina frågor.

 

Källor: KP, Vårdguiden och Sjukvårdsupplysningen.