I senaste numret av KP listas de vanligaste frågorna om tjejekroppen som skickas in till Kropp & Knopp. På KPwebben får du längre svar plus tre frågor till!

1. När kommer jag få min första mens?

Svar: Det vanligaste är att den första mensen kommer när man är mellan 10 och 16 år. Medelåldern är 12–13 år. Många (men inte alla!) får den när de är ungefär lika gamla som deras mammor var.

Man brukar upptäcka den första mensen genom att det har kommit röda eller brunaktiga fläckar i trosan eller på toapappret. Om mensblod rinner snabbt är det rött, rinner det långsammare blir det brunt.

I början är det vanligt att mensen kommer med ojämna mellanrum. Det kan dröja flera månader mellan den första och andra mensen. Så småningom brukar mensen bli mer regelbunden och kommer ungefär var fjärde vecka. Varje gång man har mens brukar den hålla på mellan några dagar och en vecka. Det är olika från person till person.

 

2. Hur använder man en binda?

Svar: De flesta bindor är mjuka på ovansidan och klistriga på undersidan. Den klistriga sidan ska ligga mot trosan, och gör att bindan inte flyttar på sig i trosan. Placera bindan ungefär mitt i trosan (du får testa dig fram).

En del bindor har så kallade vingar på sidorna. Dem fäster man runt troskanten. När du ska byta binda får du inte slänga den gamla i toaletten. Då kan det bli stopp i avloppet. Rulla i stället in den i lite toapapper och släng i papperskorgen.

 

3. Hur använder man en tampong?

Svar: Börja med den minsta tampongstorleken. Du kan först känna efter med fingret var slidan är. Testa bara tampong när du har mens, annars är det för torrt!

Ta ut tampongen ur förpackningen och dra lite lätt i snöret så att du vet att tampongen är hel.

Sätt dig på huk.

För försiktigt upp tampongen i slidan lite snett bakåt så långt du kan (använd ett finger). Snöret hänger då ut bredvid din hand. Det kan kännas trångt först, men när du fått upp den en bit till är det inte lika trångt. Slidan är mest trång vid öppningen, längre upp är den bredare så tampongen får plats.

Om tampongen inte känns så sitter den rätt!

Det är bra att byta tampong minst var fjärde timme och att inte använda tampong på natten. Man ska anpassa storleken efter hur mycket man blöder. Om tampongen inte är fylld av blod och är känns sträv att dra ut är det ett tecken på att man använder för stor tampong. Eller att man blöder så lite att man borde använda binda i stället. Det är viktigt att inte torka ut eller irritera slidans känsliga slemhinna.

Ta ut tampongen genom att dra i snöret. Rulla in den i lite toapapper och släng i papperskorgen. Tänk på att tvätta händerna både före och efter tampongbytet.

 

4. Vad är flytningar?

Svar: Flytningar är en klibbig vätska som kommer från slidan, och som tjejer brukar få före sin första mens. Flytningarna skyddar slidans slemhinnor. Flytningarna är vitaktiga, de påminner om filmjölk. Det kan kännas kladdigt i trosan först, men flytningarna torkar och går bort i tvätten. Man ska helst inte använda trosskydd när man har flytningar. Då blir underlivet varmt och instängt och får inte in den luft som behövs.

 

5. Mina bröst känns hårda och är ömma. Varför då?

Svar: För att de växer! Ett av de första tecknen på att puberteten är på gång brukar vara att man känner små kulor innanför bröstvårtorna. De kan ömma och göra ont om någon kommer åt. Så småningom sätter brösten igång och växer.

Alla bröst är olika till utseendet. De kan växa olika fort och bli olika stora.

 

6. I vilken ordning händer allt i puberteten?

Svar: Ordningen är olika från person till person, så det finns inget exakt svar. Men för många är det UNGEFÄR så här: Brösten börjar växa, man får flytningar, hår dyker upp på snippan och under armarna, och till slut kommer mensen. Men som sagt, det behöver inte vara i den ordningen för just dig! Kanske får du hår på snippan först – och sedan mens och bröst.

Under puberteten händer också andra saker. Hela kroppen växer. Ibland i olika takt. Kanske börjar fötterna växa snabbare än resten av kroppen!? Det är normalt! De flesta har också mycket humörsvängningar under puberteten. Det är vanligt att man bråkar mycket med sina föräldrar under den här perioden.

 

7. Hur berättar jag för mamma/pappa att jag har fått mens?

Svar: Ta ett djupt andetag och säg ”Jag har fått mens, kan du visa mig hur man gör med bindan?” Antagligen är det inte ett dugg pinsamt för föräldern. Tänk på att alla kvinnor någon gång har fått sin första mens! Det kommer kännas skönt när du har berättat!

 

8. Vad är klitoris?

Svar: Klitoris är den lilla knopp som sitter precis där de inre blygdläpparna möts. Klitoris är en av de känsligaste platserna på kvinnans kropp.

 

9. Vad betyder onanera?
Svar: Att onanera är att smeka sig själv på ett sexuellt sätt. Det vanligaste är att tjejer onanerar genom att smeka sin klitoris med sina fingrar tills en skön känsla uppstår (man får orgasm). Man kan också onanera på andra sätt. Att onanera är ett bra sätt att lära känna sin kropp.

 

10. När ska jag börja använda bh?

Svar: När du själv vill och det känns rätt. Man måste inte börja använda bh så fort brösten börjar växa om man inte vill. Men det kan kännas skönt att ha en bh som ger stöd till brösten så att de inte hoppar när man springer.

 

11. Mina blygdläppar är olika stora. Är det fel på mig?

Svar: Alla snippor ser olika ut. En del har stora blygdläppar, andra har små. På en del hänger de inre blygdläpparna ner så att de syns. Det är också vanligt att blygdläpparna är olika stora.

 

12. Jag har mensvärk. Vad ska jag göra?

Svar: Mensvärk är vanligt och beror på att livmoderns muskler krampar. Det kan ge värk i nedre delen av magen, ryggen och ibland ner till låren. En del blir också illamående. Prova att lägga en värmedyna på magen, det kan hjälpa. Det kan också vara bra att röra på sig. Hjälper inte det kan du ta en värktablett med ibuprofen (till exempel Ipren). Om du mår så dåligt att du inte kan gå till skolan när du har mens kan du gå till ungdomsmottagningen och be om hjälp.

 

13. Jag har hört att man måste raka bort håret på snippan. Är det så?

Svar: Nej! Det är fritt fram att ha kvar håret på snippan om man vill. Huden på snippan är känslig, så om du skulle försöka raka bort håret finns det risk att det blir rött och sårigt.

Det är också helt upp till var och en om man vill raka bort hår på benen och under armarna. En del gör det, andra låter bli. Man bestämmer själv!

 

Källor: KP, Vårdguiden och Sjukvårdsupplysningen.