Idag delades Pelle Svanslös våga vara snäll-stipendium ut i Stockholm. KP har pratat med årets vinnare.

 Våga vara snäll-stipendiet
Pelle Svanslös våga vara snäll-stipendium har funnits sedan 2014 och vinnarna belönas med prispengar och diplom. Stipendiet delas ut till personer, grupper eller organisationer som på ett eller annat sätt arbetar med att utveckla barns förståelse för allas lika värde.

Årets våga vara snäll-stipendium delades mellan Skansenskolan i Mörbylånga och Tråvads fritidshem Kastanjen i Vara.

Skansenskolan har i flera år jobbat med att förebygga rasism, mobbing och utanförskap med hjälp av sång och show. Arbetet började kring lucia för fem år sedan.

– För några år sedan fick jag frågan om killar kunde vara lucior och tjejer kunde vara stjärngossar. Vi började diskutera frågan med eleverna, och anordnade sedan en luciashow med fokus på genus och normer. Eleverna tyckte det var jätteroligt, och vi har fortsatt att arbeta i samma anda sedan dess, berättar Moa Lund, musiklärare på Skansenskolan.

Prispengarna kommer att användas för att fortsätta sätta upp den årliga luciashowen.

– Vi kommer bland annat att använda pengarna till att köpa lusselinnen, så att det finns till alla. Sedan jobbar vi väldigt mycket med dekor och prydnader i showerna, så vi tänker köpa in mer sådant!

Josefine Monahan jobbar på Tråvads fritidshem Kastanjen. Tillsammans med personalen och barnen på fritidset anordnar hon kompisgympa. Där får två elever åt gången bestämma vad de vill göra, och hålla i lektionen.

– Efter lektionerna diskuterar barnen vad som fungerade och inte fungerade. Då är de viktigt att de lyssnar på varandra, och vi pratar mycket om hur viktigt det är att våga vara snäll. Vi har inte hunnit prata om vad vi ska använda pengarna till än, men jag skulle vilja köpa in mer lego, dockor och uteleksaker!

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!