Tre kändisar ska bo i en glasbur i sex dagar. Och de får inte komma ut på hela tiden! Målet är att samla in så mycket pengar som möjligt till skolor i krigsdrabbade områden.

Det är dags för den nionde omgången av radio- och tv-programmet ”Musikhjälpen”. I sex dagar ska Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist sända dygnet runt i Sveriges radio och SVT. Programledarna sover i omgångar. Glasburen, där de ska bo, kommer att stå på Stortorget i Örebro 12–18 december.

Kodjo Akolor

Foto: Jan Danielsson/SVT

Kodjo Akolor

Ålder: 35 år.

Är: Komiker och programledare i radio och tv, bland annat i ”Morgonpasset i P3”.

Favoritämne i skolan: ”Roliga timmen, så klart! Och jag gillade att läsa marknadsföring på högskolan, för då behövde man inte göra så mycket.”

Josefin Jinder

Foto: Jan Danielsson/SVT

Josefine Jinder

Ålder: 28 år.

Är: Artist känd som Little Jinder. Är med i årets säsong av ”Så mycket bättre”.

Favoritämne i skolan: ”Jag tyckte att det var coolt när man förstod saker i kemi, biologi och fysik. Till exempel när man fattade vad en cell är.”

Pelle Almqvist

Foto: Jan Danielsson/SVT

Pelle Almqvist

Ålder: 38 år.

Är: Känd som sångaren Howlin’ Pelle i rock-bandet The Hives.

Favoritämne i skolan: ”Bild, för jag var bra på att rita. Jag var inte bra på så mycket annat. Jag kan fortfarande rita som en duktig 12-åring!”

Kodjo är veteranen i gänget (det är hans sjätte år), de andra två är med för första gången. Kodjo tycker fortfarande att ”Musikhjälpen” är lika roligt.

– Det är en extrem sak att gå igenom, säger han. Man gör en häftig personlig resa.

Både Pelle och Josefine har tidigare varit gäster. De ser fram emot att vara med i hela programmet nu.

– Det var kul att vara gäst, men det var så kort, säger Pelle. Man vill ju vara med när allt händer!

Det pågår mycket kul under sändningen av ”Musikhjälpen”. Men det finns även ett stort allvar. Målet är alltid att samla in pengar för att hjälpa utsatta människor i världen.

– Det är en ära att få vara i ett sammanhang där man gör något som kan förändra andras liv, säger Josefine.

Alla lyssnare och tittare kan bidra, till exempel genom att önska låtar – och därmed skänka pengar – eller starta egna insamlingar.

– Sälj bullar eller ha ett minidisco med dyrt inträde för era föräldrar, tipsar Kodjo. Fantasin har inga gränser!

Pengarna går till årets tema, ”barn i krig har rätt att gå i skolan”. Under programmet ska publiken och programledarna lära sig mer om temat.

– Vi vill att fler ska engagera sig och prata om ämnet, säger Kodjo. Om de vill önska en låt också är det superkul.

Förra året samlade ”Musikhjälpen” in över 31 miljoner kronor. I år vill programledarna att det blir ännu mer. Men det viktigaste är att lyfta fram ämnet. De tre nya kompisarna hoppas också att det ska få publiken att uppskatta vardagen i Sverige mer.

– Det går nästan inte att föreställa sig att vara barn i ett krig och inte få gå i skolan, säger Pelle. Här hemma får vi så otroligt mycket gratis.

Än så länge är programmets innehåll hemligt. Inte ens programledarna vet vad som ska hända. Men de är nyfikna på vad publiken ska hitta på.

Vi har så mycket energi, säger Josefine. Hoppas att det smittar av sig på resten av Sverige!