En sover nästan hela dagen, en annan i bara fem minuter. Djurens sömnvanor skiljer sig mycket från oss människor.

Slöfocken

Det djur som sover absolut mest är koalan. Den sover mellan 18 och 22 timmar varje dag. Anledningen är den dåliga maten den äter. Koalan äter bara eukalyptusblad som innehåller väldigt lite näring. Den äter inte vilka blad som helst heller, den är väldigt kräsen. Ibland kan den söka igenom 9 kilo blad för att till slut hitta ett halvt kilo som den tycker duger att äta. Än så länge vet inte forskarna vad det är som gör att den gillar vissa bland mer än andra.

 

Fakta_Zomniga djur_sengangare

Foto: Foto: Janossy Gergely/Shutterstock

Chillaren

Ingen kan riktigt säga hur mycket sengångaren sover varje dag. Det har uppmätts alltifrån 10 till 20 timmar. Men även om sengångaren är vaken så kan man lätt tro att den sover. Den hänger mest upp och ned i ett träd och om den skulle bestämma sig för att flytta sig rör den sig inte mer än en två meter per minut.

 

Fakta_Zomniga djur_Baltdjur

Foto: Foto: Ondrej Prosicky/Shutterstock

Den morgonpigga

Bältdjuret sover ungefär 19 timmar varje dygn. Tidigt på morgonen kvicknar den till och ger den sig ut på jakt efter något gott att tugga i sig. Frukosten består oftast av myror, skalbaggar och andra insekter men ibland också av blad och frukt.

 

Fakta_Zomniga djur_Giraff

Foto: Foto: Volodymyr Burdiak/Shutterstock

5-minutaren

Giraffen sover knappt under hela dygnet. För att kunna vara på sin vakt mot rovdjur sover den bara i korta perioder på ungefär fem minuter. Sammanlagt blir det ungefär 30 minuter på en hel natt. Oftast sover de stående och med ett öga halvt öppet! En vaken giraff kan springa i över 50 kilometer i timmen. Tack vare sin storlek är de inga lätta måltavlor för rovdjur. Men om de ligger ner och sover och blir attackerade har de svårt att komma upp på benen.

 

Fakta_Zomniga djur_Haj

Foto: Foto: solarseven/Shutterstock

Viloläge

Vissa forskare menar att hajar aldrig riktigt somnar. De behöver vatten som strömmar längs med deras gälar för att kunna få syre. Så i stället för att gå och lägga sig och ligga stilla som de flesta andra djur sätter sig hajen i viloläge. Den flyter då runt i vattnet utan att riktigt märka sin omgivning och vilar på det sättet upp sig.