Världens största groda har fått sitt namn efter jätten Goliat. Den kan bli upp till 40 centimeter lång och väga nästan 4 kilo. Men goliatgrodans framtid ser mörk ut.

Goliatgrodan lever i regnskogarna i Kamerun och Ekvatorialguinea. Den trivs i och omkring snabba floder, och är jättebra på att simma. Goliatgrodan sover på dagarna och jagar på nätterna. Den tycker om att äta bland annat mindre grodor, insekter, möss och fisk. Men goliatgrodans yngel är vegetarianer: de käkar bara vattenväxter de hittar i de lugna vattenområdena där de växer upp.

Grodor brukar ju vanligtvis kvacka. Men stackars goliatgrodan har inga strupsäckar, så det enda ljud den kan få fram är ett slags visslande med öppen mun. Den använder skrik-visslingen för att locka till sig andra goliatgrodor att para sig med. Goliatgrodan kan bli upp till 15 år gammal.

Goliatgrodan är utrotningshotad. Detta framförallt på grund av att den jagas av människor för att ätas. De ses som en delikatess av lokalbefolkningen. Även skövling av regnskogen och miljöförstöring av vattendragen där den bor gör att det blir färre och färre goliatgrodor i världen. Dessutom samlas många goliatgrodor in för att bli husdjur eller visas upp på zoo.

Källa: Nationalencyklopedin och Wikipedia