Över hälften av KPwebbarna vill inte visa sig nakna för sina föräldrar. Det visade KP:s stora föräldra-undersökning. KPwebben har pratat nakenhet med två läsare – och tagit en titt på bara rumpor i historien.

I KP:s stora föräldra-undersökning i KP 14 2008 ställde vi frågan ”Visar du dig naken för dina föräldrar?” Det visade sig att KPwebbarna är ganska blyga när det gäller sina kroppar. Av tjejerna tyckte bara 4 av 10 (40 procent) att det är lugnt att visa sig naken för sin mamma. För killarna var det färre, ungefär en fjärdedel (25 procent) hade inga problem att visa sig naken för sin mamma.

Att visa sig naken för pappa är ännu pinsammare, enligt KPwebbarna som var med i undersökningen. Bara en tredjedel av killarna och knappt en fjärdedel av tjejerna tycker att det är helt lugnt att visa sig naken för sin pappa.

KPwebben har pratat med Olof, som tycker att nakenhet är helt okej, och med Lina, som aldrig skulle visa sig naken inför sin pappa. Dessutom har vi tagit en titt på hur man såg på nakna snippor och snoppar förr i tiden.

Olof, 11: ”Det är inte pinsamt”

Olof tycker inte att det är ett dugg pinsamt att visa sig naken. ”Det känns så naturligt” säger han.

– Jag tycker inte att det är pinsamt att vara naken inför mina föräldrar. Det känns så naturligt, säger Olof.

– Varför skulle man inte kunna det? Man gjorde ju det när man var bebis. Varför inte göra det nu också?

I Olofs familj är det ingen som tycker att det är konstigt med nakenhet.

– Det är ju de som har fött mig. Ingen i vår familj har något problem med det. Men vi går ju inte direkt omkring nakna hela tiden.

Att visa sig naken inför folk han känner tycker Olof inte heller är konstigt. Men det finns förstås gränser.

– Jag skulle ju förstås inte kunna gå på stan naken, men inför folk jag känner är det inga problem. Kanske kommer det att ändra sig i framtiden, men just nu så är det helt lugnt.

Har du något tips till de som tycker att det är pinsamt att visa sig nakna inför sina föräldrar?

– Man kan tänka att alla föräldrar har ju sett sina barn nakna någon gång. Så varför kan man inte göra det en gång till?

Kropp-och-knopp_18-10-08_Den-nakna-sanningen_2

Foto: Illustration: Elin Lindell

”Pappa säger att jag är petig”

Lina, 13, skulle aldrig någonsin visa sig naken inför sin pappa. Hennes pappa tycker bara att hon fånar sig, eftersom han själv går naken genom huset när han har duschat. Det kan leda till pinsamma situationer…

När Linas pappa har duschat går han naken genom halva huset. Men själv skulle Lina aldrig visa sig naken inför sin pappa.
– Jag vet inte om det beror på puberteten eller på att pappa är pappa. Men jag tycker inte att det känns bra helt enkelt.

En gång när Lina hade en kompis på besök så möttes kompisen av en ovanlig syn: en naken pappa i hallen.
– Hon kom in på mitt rum ganska chockad och sa ”vet du att din pappa går naken genom huset?”. Det var pinsamt. Man vill ju inte se sin kompis pappa naken!

Lina är inte ensam i familjen om att tycka att pappan borde skärpa sig.
– Min lillasyster har också sagt till honom, men han bryr sig inte. Han säger bara att jag är petig. Mamma tycker inte heller att det är så farligt.

Egentligen tycker inte Lina att det skulle vara så konstigt att visa sig naken inför sina föräldrar. Men pinsamhetsfaktorn är ändå för hög för att hon skulle våga
– Tycker man att det är jobbigt så är det jobbigt. Men jag försöker att ta lätt på det och tänka att ”det är ju inte så jättefarligt egentligen.”

I antikens Grekland var nakenhet naturligt. Här är en naken grekisk staty-rumpa.

Foto: Foto: Thinkstock

I antikens Grekland var nakenhet naturligt. Här är en naken grekisk staty-rumpa.

Nakna rumpor i historien

Först var det helt okej att vara naken – sedan blev det fult och syndigt. Sedan blev det accepterat igen, men fortfarande tycker många att det är snuskigt med nakenhet. KPwebben berättar den nakna sanningen om nakenheten.

Anledningen till att människan började klä på sig kläder från början var att man frös. De första människorna i Afrika hade inga kläder på sig, men ju längre norrut man flyttade, desto kallare blev det. Karin Johannisson är professor i idéhistoria vid Uppsala universitet. Hon berättar att idén om att det skulle vara pinsamt att vara naken inte uppstod på riktigt förrän för ungefär 2 000 år sedan.

– Under antiken var nakenhet inget konstigt. Det var helt okej att vara naken offentligt, särskilt när man sportade. I Grekland hyllade man nakenheten och människokroppen, som vi kan se på gamla krukor och statyer, berättar Karin Johannisson.

– Men sedan kom kristendomen och då var det plötsligt ”syndigt” att visa sig naken.

I Bibeln kan man läsa att Adam och Eva, som sägs ha varit de första människorna, var spritt språngande nakna i paradiset. Sedan åt de av kunskapens frukt och då blev de så blyga för varandra att de ville dölja sin nakenhet. Eftersom de hade syndat genom att äta av frukten, straffades de genom att bli utkastade ur paradiset.

– Man kan säga att när kristendomen slog igenom så började folk också att klä på sig mer. Religionen var en så stor del i folks liv då, det är svårt att föreställa sig idag, säger Karin Johannisson.

På 1800-talet blev man ännu mer kropps-rädd. Speciellt i Storbritannien där drottning Viktoria styrde under en stor del av århundradet. Under hennes tid som drottning blev modet mycket mer påklätt och det var väldigt viktigt att inget annat än händerna och huvudet syntes. Man började till och med klä på stolsben och bordsben egna ”kläder” eftersom folk annars skulle kunna tänka på nakna kroppsdelar.

– Det väckte ju bara en massa fantasier, att täcka kroppen så mycket, säger Karin Johannisson.

– Det blev så överdrivet att en flicka till exempel inte fick sitta på en stol där en man eller pojke just hade suttit.

Men det var mest inom överklassen som sådana saker var viktiga. Bland fattigt folk blev det mer och mer trångbott under 1800-talet. Ofta sov många i samma säng, i samma kläder som de haft på sig under dagen.

– Folk gick ju ofta på dass tillsammans, även rika människor. Men kanske var inte toalettbesök något som man förknippade med nakenhet, säger Karin Johannisson.

Under 1900-talet blev det mer och mer okej att vara naken. Men mest accepterat är det fortfarande på stranden. I början av 1900-talet var baddräkterna som långa klänningar med ben under. Bara sjuttio år senare var det inte längre ovanligt att kvinnorna solade utan överdel, i minimala bikinibyxor. Karin Johannisson håller med om att synen på nakenhet har förändrats de senaste 100 åren.

– Att visa sig naken är inte längre lika konstigt. Det är ju så som kroppen ser ut.