Masa Adawi, 12, och Rola Aleed, 13, har vunnit pris med en film om sin vänskap. Filmen berättar hur det kändes när Rola kom som flykting till Sverige för två år sedan.

En flicka (Rola) går runt i Stockholm och letar efter någon att bli kompis med.
I bakgrunden hör man en röst på svenska och en på arabiska. Rösterna berättar att hon är från Syrien och saknar kompisarna i hemlandet. Hur ska hon få nya? Och hur ska hon lära sig språket? Sedan dyker en annan flicka upp (Masa) och de blir bästisar.

Handlar filmen om er två på riktigt?

– Ja, det var precis så här det var, berättar Masa. Rola hörde att jag kunde arabiska, och började prata med mig. Och jag hjälpte henne med svenskan.

Hur kom filmen till?

– En i personalen på vår fritidsgård i Östberga frågade om jag ville göra en film, säger Rola. Men det var bråttom, filmen skulle lämnas in nästa dag. Vi skrev manus och spelade in jättesnabbt. Det svåraste var att filmen skulle vara under tre minuter lång.

Det talas både svenska och arabiska?

– Ja, jag är den svenska berättarrösten, säger Masa. Men på slutet pratar Rola svenska. Då tror jag att många blir förvånade att hon lärt sig svenska så snabbt!

Har ni några tips till andra som vill göra film?

– Släpp loss, ta det som finns i huvudet, säger Rola. Alla har en historia i sitt liv som man vill att andra ska få veta.

 

Kortfilmen Att lämna, hitta nytt vann sin kategori i både Stockmotion filmfestival och Stockholms filmfestival junior.

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!