Knack, knack! Någon där? Det ovanliga fingerdjuret skaffar mat genom att knacka i barken!

Fingerdjur

Fingerdjuret blir ungefär 20 år gammalt. Deras kropp är en halvmeter lång och svansen är upp till en meter. De väger två kilo.

De smyger runt om natten i Madagaskars djupa skogar. Ögonen är stora, klotformade och lyser gult. Kroppen är liten, smal och täckt av långa grova hårstrån. Svansen är yvig och runt en meter lång, alltså större än kroppen. I månskenet hör du hur den knackar i trädstammen med sitt hårda långfinger. Den letar efter insekter i barken.

Fingerdjuret är den enda primaten i världen som använder eko för att hitta mat. Den slår i barken med fingret och lyssnar noggrant, med sina stora öron, på ljudet. När det ligger en insekt i barken slår den till. Då går det snabbt. Den hugger ett hål med sina kraftiga framtänder och stoppar in sitt långa, spetsiga, finger för att fiska upp insekten. På samma sätt äter fingerdjuret frukt med hårt skal, till exempel kokosnötter.

De bor högt uppe bland trädtopparna, i ett klotformat bo av grenar och blad. Helst håller de till där uppe hela tiden och undviker marken helt. Med hjälp av sina långa fingrar och vassa klor rör de sig lätt bland grenarna. De kan klättra med huvudet neråt och hänga i bakfötterna.

I vissa delar av Madagaskar sägs det att den som dödar ett fingerdjur dör själv inom loppet av ett år. Därför hjälper invånarna ofta fingerdjur som av misstag hamnat i fällor tänkta för andra djur.

I andra delar av Madagaskar betyder fingerdjuret otur i stället. Om fingerdjuret skulle sträcka ut sitt långa finger och peka på dig skulle du dö direkt, sägs det. Detta gör att invånarna dödar de små krabaterna direkt. Så fort de ser dem.

Det, i samband med skogavverkning, har lett till att arten är utrotningshotad. I dag är fingerdjuret fridlyst. På Madagaskar heter fingerdjuret Aye-aye. Namnet tros komma från djurets speciella läte. Fingerdjuret pratar nämligen med varandra uppe i trädtopparna genom att låta just så där: Aye!Aye!

Titta på några fingerdjur som bor på ett lemurcenter!