En lång hals är en viktig kroppsdel för många vilda djur. Med hjälp av halsen får de lättare tag i mat och den hjälper dem att spana efter fiender. Här är några djur med lååånga halsar!

Struts

Med den långa halsen kan strutsen ha stenkoll på sina fiender. Eftersom den inte kan flyga så måste den vara på sin vakt och upptäcka faror i tid. Strutsen har även en utmärkt syn och kan se föremål som är cirka 2,5 cm stort på 1,6 kilometers avstånd. Så att smyga sig på en struts är inte det lättaste!
Strutsen är jordens största levande fågel och lever vilt endast i Afrika. Trots dess stora kropp är den en riktig hejare på att springa, den kommer upp i hastigheter närmare 70 kilometer per timme!

fakta_15-04-11_Det-hanger-pa-halsen_1

 Giraff

Inget däggdjur kan sträcka sin hals längre än giraffen! Den har den allra längsta halsen och när en giraffhane står upp kan den nästan bli 6 meter hög. Men trots att halsen är väldigt lång så har den bara sju halskotor, vilket är precis lika många kotor som vi människor har. Skillnaden är att giraffens kotor är större och mer ”utdragna”. Med hjälp av sin längd kan giraffen komma åt och äta blad som växer högt upp och som andra djur inte når. Under parningstiden använder giraffhanarna även halsarna för att brottas med i kampen om honorna.

fakta_15-04-11_Det-hanger-pa-halsen_2

 Svan

Med sin långa ädla hals glider svanen stolt omkring på vattnet. Och det är med all rätt som svanen kan vara stolt. Den har nämligen rekordet med antal halskotor hos fågelsläktet. Hela 25 stycken!
Svanen har nytta av sin långa hals när den söker efter föda i grunda vatten. De äter gärna rötter och stjälkar från vattenväxter och då är det bra att kunna doppa ner huvudet ända ner till sjöbotten.

fakta_15-04-11_Det-hanger-pa-halsen_3

Brontosaurus

Du känner säkert igen den jättestora, långhalsade djuret. Brontosaurusen, eller apatosaurusen som den egentligen heter, är ett av de största landlevande djur som någonsin funnits. Det var nämligen en växtätande dinosaurie som levde för cirka 150 miljoner år sedan på den plats som vi idag kallar Nordamerika.

Forskare har kommit fram till att den långa halsen var svår att röra upp och ner. Istället rörde brontosauren sin hals i sidled. När den åt höll den alltså halsen rakt fram och stod stilla på ett ställe samtidigt som den svepte med halsen fram och tillbaka tills den ätit upp födan runt omkring. Brontosauren åt alltså en massa mat utan att röra sig särskilt mycket. Man tror att det kan ha varit en orsak till att den kunde växa sig så stor.

Källor: ne.se, wikipedia.se, illvet.se, djurenso.se, faktabanken.nustruts.nu.