Han dök upp i X Factor i höstas och har dansat sig in i våra hjärtan under våren. KPwebben har träffat Oscar Zia som nu släpper sin debutsingel.

Oscar Zia

Ålder: 16 år.

Bor: I Svedala.

Familj: Mamma, pappa, 3 bröder och 2 systrar.

Hemlig talang: Bra på att laga mat.

Idoler: Alla de som gör det jag själv vill göra. Allt från Agnes till Justin Timberlake.

Aktuell med: Debutsingeln #fail.

Precis som många andra artister har Oscar alltid älskat att sjunga och drömt om att bli artist. Redan som liten tog han varje chans att sjunga. Han sjöng i kör – och hela tiden. Första sommarjobbet fick han på Malmö opera när han var 13 år. Där hade han lite olika roller. En var att sjunga på tyska utklädd till en apa i Danmark!

– Det var helt knäppt, men de ville att jag skulle göra det, så jag gjorde det, säger Oscar.

Den sommaren fick honom att satsa mer seriöst på musiken och att verkligen jobba för att bli artist på riktig. Han började ta för sig mer och visa vem han var, särskilt i skolan.

– Jag var rätt blyg som liten, berättar han. Tog inte alls speciellt mycket plats i skolan. Man skulle hålla på med fotboll eller någon annan sport för att vara ”cool”. Att flamsa och sjunga tyckte en del var lite konstigt.

Efter en åttondeplats i X Factor har Oscar dansat sig till en av finalplatserna iLet’s dance. Och några dagar senare nådde hans debutsingel #fail en topplacering på Spotify.

– Det är så overkligt, säger Oscar. Jag har inte förstått det och kommer nog inte riktigt att göra det heller. Men det är jättekul.

Oscar hade inte direkt några tankar på en singel när han blev erbjuden att lyssna på #fail för första gången. Men han tog chansen, och det sa klick.

– Det handlar om att få feeling för en låt, säger han. Att hitta någonting i den som man vill förmedla, något man själv tycker om. Och det gjorde jag i #fail.

Exakt vilken typ av artist Oscar vill vara, är ännu inte självklart.

– Jag har jobbat hårt och nått hit, men nu vill jag längre. Jag brukar titta på andra artister och tänka att dit ska jag komma, och där vill jag vara.

Och även om han ser fram emot nya mål så har Oscar inte riktigt hunnit smälta känslan av kändisskapet.

– Jag tycker att det är konstigt att folk helt plötsligt ser upp till mig på det här sättet. Jag är fortfarande bara jag. Men det är klart att det är roligt!

Att bli igenkänd, skriva autografer och att få saker av fansen har blivit en del av vardagen. Det är bara en sak Oscar kan känna att han har förlorat.

– Jag kommer inte att vara ”en vanlig” ungdom igen. Inte bara hänga med kompisarna eller ostört ta en fika på stan. Men jag får ju göra så mycket annat. Det här är bara början för mig!