Det simmar under vattnet, har en stor näbb och lägger ägg. Ändå är det varken en fisk, en fågel eller ett kräldjur. Möt näbbdjuret – världens märkligaste däggdjur.

Näbbdjursfakta

Bor: I Australien
Ålder: Blir upp till 12 år gamla
Längd: Ungefär 50 centimeter
Vikt: Upp till 2,5 kilo. Hannarna är större än honorna
Äter: Vattenlevande smådjur som kräftor och larver

Vem är det som simmar i floden? Något med brun päls och simhud mellan tårna dyker smidigt omkring och jagar kräftor. Då och då kommer det upp till vattenytan för att hämta luft. Ibland är det under vattnet i hela tio minuteri sträck. Vid en första titt ser djuret nästan ut som en bäver. Men tittar man noga ser man att något är annorlunda. Djuret har ju en näbb – precis som en anka!

Lägger ägg
Näbbdjuret lever runt Australiens floder. Den är ett däggdjur och hör till gruppen kloakdjur. Det finns bara två olika kloakdjur i världen: näbbdjur och myrpiggsvin. Kloakdjuren är väldigt speciella på det sättet att de lägger ägg i stället för att föda levande ungar. Inga andra däggdjur gör så.

Näbbdjurshonan ruvar på äggen i ungefär tio dagar. När ungarna har kommit ut ur äggen dricker de mjölk från mamman, precis som andra däggdjursungar gör. Det är en av de få likheter som finns mellan näbbdjuret och andra däggdjur.

Giftig gadd
Det kanske allra konstigaste med näbbdjuret är just att den har en näbb istället för nos. Näbben är platt och bred. Inuti den finns hårda hornplattor. Med hjälp av dem kan djuret krossa sin mat, trots att det inte har några tänder.

En annan ovanlig sak med näbbdjuret är att det är giftigt. Det finns nästan inga andra giftiga däggdjur i hela världen. Giftet utsöndras genom en gadd som sitter på insidan av bakbenen. Om en fiende kommer för nära försvarar sig näbbdjuret genom att sticka med gadden. Hannarna använder också dem när de kämpar om honorna under parningstiden. Sticken kan göra väldigt ont, men är inte dödliga.