Det är solklart var Erik och Oskar håller till i sommar: på discgolfbanan! Mellan stock och sten, över vatten och buskar flyger deras frisbees.

Erik Persson

allt-annat_27-04-14_Discgolf-pa-hogsta-niva_1

Foto: Foto: Maja Borg

Ålder: 13 år.

Bor: I Täby utanför Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och storebror Oskar.

Intressen: Discgolf, orientering, vara med kompisar och åka skidor.

Oskar Persson

allt-annat_27-04-14_Discgolf-pa-hogsta-niva_2

Foto: Foto: Maja Borg

Ålder: 14 år.

Bor: I Täby utanför Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och lillebror Erik.

Intressen: Discgolf, orientering och skidåkning.

Svisch! Det susar mellan träden när Oskar Persson, 14, tar sats och kastar. Den platta discen flyger långt över fältet. Plötsligt svänger den åt vänster och landar alldeles i närheten av korgen.

– Det är som med golfklubbor, förklarar Oskar. Några flyger åt höger, andra åt vänster. Man tar den som drar åt det håll man vill.

I hans ryggsäck ligger 20 discar (frisbees) i olika färger. De ser likadana ut, men egenskaperna skiljer sig åt. Det finns tre sorter: Putter som är bäst för korta kast, mid range och driver som används när man vill kasta riktigt långt.

Första gången Oskar och hans bror Erik, 13, hörde talas om discgolf var i lågstadiet. En fritidsledare hade tagit med sig discar till eleverna så att de skulle få testa. Bröderna blev nyfikna och följde med till en bana för att pröva några kast. Efter det var de fast.

Sedan dess har de prickat av många sporter: orientering, långfärdsskridskor, skidåkning och inlines. Men inget är så roligt som discgolf.

– Det är kul att åka runt, testa nya banor och se andra delar av Sverige, säger Oskar.

– Ja, man träffar nya människor varje gång, berättar Erik. Och det är så bra att det är gratis – nästan i alla fall. Det är bara discarna och några av banorna som kostar.

I discgolf gäller det att ta sig runt en bana med så få kast som möjligt. Banan kan ha 9, 12, 18 eller 27 hål, men 18 är vanligast. ”Hålet” är en korg med metallkedjor, som discen ska landa i. Sporten påminner mycket om golf.

Det kan låta lätt, men det är viktigt att lära sig rätt teknik. Annars kan man skada sig.

– När man inte har tekniken inne kan det gå hur som helst, säger Oskar. Jag har varit med om att folk har kastat baklänges!

– Ja, det gäller att ha tålamod, säger Erik. Man kan inte tänka att ”Nej, det här var svårt. Vi går hem”. Det är som med alla andra sporter: Det tar tid att lära sig.

allt-annat_27-04-14_Discgolf-pa-hogsta-niva_3

Foto: Foto: Maja Borg

I början spelade Erik och Oskar med en disc var. Nu växlar de vant mellan de 20 discarna i väskorna. Och hemma har de ännu fler: 150 stycken! Det är bra att ha ett lager, för de försvinner lätt. Högt gräs, träd och små sjöar är luriga hinder på banorna.

– Om de hamnar högt uppe i ett träd är det bara att vänta på en storm, säger Oskar. Annars kanske man kan peta ner dem med en pinne.

Man måste inte vara på en bana för att träna discgolf. Det går lika bra att öva puttar (korta kast) hemma på gården, kasta handdukar i vardagsrummet eller göra långa kast på ett stort fält. Och discarna kan komma riktigt långt – både Oskar och Erik kastar mellan 80 och 100 meter!

– Fast det handlar mycket om teknik, säger Oskar. Inte bara om muskler.

– Nej, man behöver inte vara stark, säger Erik.

Men uthållighet är bra. Det tar ungefär tre timmar för killarna att gå en 18-hålsrunda, om de spelar ihop med två andra. Det är lätt att bli trött – speciellt om det går sämre än vad man har tänkt sig.

– Det mentala är en stor del i spelet, berättar Erik. Man måste tänka att man klarar det, även om det går dåligt. Jag har ganska lätt för att tänka positivt. Men det är många som tycker att det är svårt.

 

Så spelas discgolf

Med så få kast som möjligt tar man sig runt banan som oftast har 9 eller 18 hål. Ett hål är avslutat när discen landar i korgen. Första kastet på varje hål kallas för utkast. Då står man på en särskild plats som kallas tee. Därefter kastar man från det ställe där discen landade. Den spelare som hamnar längst från korgen kastar först. När alla har träffat korgen går man till nästa hål. Då är det den som hade lägst antal kast på förra hålet som börjar.