Naturen kan vara riktigt farlig. Här är några coola djur som vet hur man skyddar sig. De drar på sig sina rustningar!

Igelkotten
fakta_14-04-15_Djur-i-rustning_1

Foto: Foto: Thinkstock

När våren närmar sig kikar igelkotten fram. Den som gärna vill klappa får kanske tänka om. När igelkotten rullar ihop sig som ett klot är det riskabelt att sticka fram handen. Ryggen är nämligen täckt av flera tusen vassa taggar. Taggarna är fjäll, utvecklade för att igelkotten ska kunna försvara sig. Fast det kan ändå vara svårt att låta bli att försöka klappa – de är ju så söta!

fakta_14-04-15_Djur-i-rustning_2

Foto: Foto: Thinkstock

Bältdjur

När det är extra kyligt ute, eller när en fiende närmar sig, vet det här djuret vad som måste göras. Ryggen, sidorna och huvudet täcks av ett hårt skal av benplåtar. Det ser nästan ut som om bältan har en hjälm på huvudet.

fakta_14-04-15_Djur-i-rustning_3

Foto: Foto: Thinkstock

Arterna varierar i storlek, men de största är cirka en meter stora. Till det kommer ungefär 50 centimetersvans. De minsta bältorna är cirka 13 centimeter.
De mindre arterna kan snabbt rulla ihop. På det viset gömmer sig bältan för farliga rovdjur samtidigt som håller värmen. De lite större bältorna gräver i stället ner sig i marken så att bara skölden syns. Då skyddas den mjuka buksidan.

En av bältarterna kallas dvärgbälta. Den kan gå i tillfällig vinterdvala när det är som kallast. Skölden är den perfekta vinterjackan!

fakta_14-04-15_Djur-i-rustning_4

Foto: Foto: Thinkstock

Sköldpaddan

Det här häftiga djuret är extra noga med sin säkerhet. Det hörs på namnet. Den har inte bara en sköld på ryggen, utan också en på magen. Många av arterna tillhör ett släkte som kallas gömhalssköldpaddor. De drar in hals och ben i skalet och gömmer sig för ovälkomna gäster.

fakta_14-04-15_Djur-i-rustning_5

Foto: Foto: Thinkstock

En del sköldpaddor trivs bäst i vatten. Där funkar skalet också som skydd. Och vissa sköldpaddor kan simma hur långt som helst utan att bli särskilt blöta.

Det finns sköldpaddor i alla storlekar. En del är väldigt små, bara en decimeter långa. Andra är riktigt, riktigt stora. Den största sköldpaddan kan bli upp till 2,5 meter lång och väga hela 800 kilo!

Några arter kan fälla ut sina sköldar om de känner för det. Coolt!

fakta_14-04-15_Djur-i-rustning_6

Myrkotten

I Afrika eller Asien kan man tro att man ser en levande grankotte. Titta då extra noga! Om det är en myrkotte kan man göra sig riktigt illa. Myrkottarna är 30–80 centimeter. Namnet är ganska likt igelkottens, men det här djuret har en farligare skyddsväst. När fienden kommer rullar den ihop sig till en boll. På ovansidan av kroppen har den en hård sköld av stora platta fjäll som är vassa som rakblad. Det är nästan omöjligt för andra djur att öppna bollen. Stora djur kan, om de är riktigt starka!

Källa: Alltomvetenskap, Nationalencyklopedin och 999 frågor och svar om djur av Carsten Ryytty