Tioåriga Elias ger julklappar till hemlösa och andra som inte har det lika bra som han.

Elias Arvidsson

Ålder: 10 år.

Bor: I Rejmyre utanför Norrköping.

Familj: Lillebror, storebror, mamma och pappa.

Intressen: Fotboll och handboll.

Bäst på julen: Att ge till andra. ”Det är det bästa”.

När Elias Arvidsson var i Stockholm förra året såg han många som inte hade någonstans att bo. Han kände då att han ville göra något för att hjälpa.

– Jag hade sparat pengar som jag tänkte köpa något för, berättar Elias. Men i stället gav jag bort en del till en som var hemlös.

På vägen hem diskuterade Elias med sin pappa om det han hade sett i Stockholm.

– Vi pratade om varför vissa inte har något och hur man kan hjälpa dem. Eftersom det snart var jul tänkte jag att vi kunde ge bort julklappar.

När han kom hem tog han kontakt med Omsorgsjul i Norrköping. Det är en förening som ordnar en julfest och ger julklappar till dem som har väldigt lite.

Elias hade sparat ihop 1 200 kronor. För dem köpte han saker som är självklara för många, men som gör stor skillnad för andra.

– Förra året kunde jag inte vara med när julklapparna delades ut. Men i år ska jag vara där. Det känns bra att kunna träffa dem som får julklapparna.

I år har han samlat ihop 5 000 kronor genom att sälja jultidningar och spara present-pengar och veckopeng. Paketen innehåller bland annat tvål och tandborstar.

– Men också något tidsfördriv. Vuxna får böcker som mamma har valt ut och barnen får ritblock. Vi har slagit in dem i plastfolie så att det går att se vad som är i paketen.

Även om 5 000 kronor är ganska mycket pengar tycker inte Elias att det konstigt att ge bort dem.

– Nej, jag har mycket av det jag behöver. Och då känns det bättre att ge bort. Jag brukar tänka på att det finns så mycket orättvisor och att det finns många som inte har det så bra. Både nu när det är jul, men annars också.

Flera tidningar har skrivit om Elias och jämfört honom med tv-figuren Karl-Bertil Jonsson. Han är en 13-åring som tar från de rika och ger till de fattiga. Varje julafton visas kortfilmen med honom i SVT1 klockan 19.

– Fast jag har bara sett programmet några gånger. Tycker inte att det finns så mycket likheter, förutom att vi båda hellre ger till andra än får själva, säger Elias.

Men han blev lite förvånad över uppmärksamheten.

– Jag trodde att det var många fler som gjorde samma sak som jag. Men när tidningarna började skriva om mig, hörde jag att det gjorde att andra började göra likadant. Det kändes bra. Att man har fått fler att ge.