Tårta, ballonger och besök av stjärnorna i I just want to be cool. Så startade dagen för Elias Cronberg, 10, och hans klasskompisar i Viktoriaskolan i Örebro. De är vinnare av Batterijakten 2017!

Batterijakten

Batterijakten är en tävling för alla fjärdeklassare i Sverige. Tävlingen går ut på att samla in batterier till återvinning, samt att använda sin kreativitet för att bidra till ett mer miljövänligt och hållbart samhälle. I årets tävling deltog 1 400 skolklasser och 35 000 elever. Totalt samlades 122 ton batterier in.

Hur känns det att vinna?

– Så himla häftigt, jag kan knappt fatta det. Vi hade just haft genomgång på engelskan, när I just want to be cool kom in i klassrummet. Från ingenstans! De sa att vi har vunnit. Jag skrek och darrade så att jag höll på att falla ihop!

Din klass samlade in 279 kilo batterier. Hur bar ni er åt?

– Vi gick runt och knackade på dörrar och frågade om batterier. Ibland var det svårt, för om vi gick direkt efter skolan var nästan inga människor hemma. Och flera av de som öppnade hade redan lämnat in sina batterier. Men vi lyckades få ihop en del i alla fall.

Varför är det så viktigt att samla batterier?

– Naturen förstörs om man slänger batterier bland de vanliga soporna. Batterier ska återvinnas. Att sortera sopor är viktigt överhuvudtaget. Jag tror att min klass har fått en del att bry sig mer om miljön.

Ni spelade även in en film där ni dansar och delar ut flygblad på olika platser i Örebro. Vilken roll hade du där?

– Jag gjorde flygbladen. ”Skräpa inte ner, återvinn i stället” stod det på dem. Och så dansade jag lite i videon, men jag är inte så bra på det. Jag behöver mycket tid för att lära mig stegen.

Första pris är 50 000 kronor. Vad ska klassen göra för pengarna?

– Vi har pratat om att ge en del till flyktingar. Och att åka på klassresa. För 50 000 kronor kan man göra mycket, kanske till och med åka utomlands!

Träffen med I just want to be cool ingick också i priset. Hur var det att ha dem i skolan?   

– Det var SÅ stort! De har varit mina favoriter på Youtube jättelänge. Jag ville bara röra vid dem och känna att de var verkliga om inte ett hologram.

Hur ska du fira resten av dagen?

– Jag har teater efter skolan. Just nu spelar vi en Mumin-pjäs, där jag är Snusmumriken. Men han är ganska butter, så det blir svårt i dag!

 

Se I just want to be cool överraska klassen