På lördag är det Junior eurovision song contest. Vinnaren i Lilla Melodifestivalen, Elias Elffors Elfström, 13, tävlar för Sverige.

Elias Elffors Elfström

Ålder: 13 år.

Bor: I Nacka.

Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar.

Intressen: Dans, teater, sång, piano, musikaler, sporter. Göra musik på datorn.

Favoritband: Coldplay.

noje_28-11-13_Elias-vet-vart-han-ska_1

Foto: Foto: Carl-Johan Söder/SVT

– Låten Det är dit vi ska handlar om att det är unga människor som är framtiden, säger Elias. Att vi kan förändra den till den dag vi blir vuxna.

Elias är i Kiev i Ukraina för att tävla i Junior eurovision song contest. I somras tog han hem segern i Lilla melodifestivalen, inför en stor publik på Gröna Lund i Stockholm. I Kiev kommer han att uppträda inför en ännu större publik och 8 miljoner tv-tittare från hela Europa. Det är lätt att tänka sig att Elias är nervös.

– Mest ska det bli spännande och kul. Jag har aldrig uppträtt inför så många förut och hjärtat kommer nog att slå rätt fort när jag går upp på scenen. Men familjen ska vara där och det känns bra.

Elias är ändå en van artist som har dansat och varit med i musikaler. Redan när han var tre år började han göra musik.

– Jag brukade sitta och plinka på pianot och efter ett tag blev det kortare melodier. Sedan blev de längre och längre. När jag var sju år hade jag börjat skriva egna låtar, även om de sällan blev färdiga.

Elias spelar både piano, gitarr, trummor och bas och låtarna sätter han ihop i datorn. Det är dit vi ska har han också skrivit, men att just den blev vinnarlåten är lite av en slump.

– Jag såg att man kunde skicka in bidrag till Lilla melodifestivalen och då kollade jag vad jag hade för låtar. Jag hade glömt bort att jag hade gjort Det är dit vi ska. När jag hittade den tänkte jag att den var rätt bra. Då skrev jag en text till och skickade in. Och så gick det som det gick.

Intresset för musik kommer mycket från pappa och musiken de har lyssnat på när de har åkt bil.

– Han har spelat i band och jag lyssnade mycket på musik när jag var liten. När jag var fyra, fem år gillade jag Green day och Foo fighters. Vi lyssnar på ungefär samma musik nu också. Men jag gillar verkligen allt från Dubstep till klassisk musik.

På lördag avgörs tävlingen och Elias tycker att det är svårt att gissa hur det kommer att gå.

– En del tror att jag blir bland de tre bästa medan andra tror att jag blir sist. Jag försöker att bara lyssna på de positiva sakerna. Mest är jag bara glad över att vara här.