15-åriga Elin har en hemlighet: hon blir kär i både killar och tjejer. Men det vågar hon inte säga till någon.

Vad betyder orden?

Heterosexuell är du om du är en kille som gillar tjejer eller en tjej som gillar killar.

Homosexuell är du om du gillar personer av samma kön som dig själv, alltså är en kille som gillar killar eller en tjej som gillar tjejer.

Bisexuell är du om du gillar både killar och tjejer.

Transpersoner är ett samlingsnamn på flera olika grupper av människor. Den mest kända gruppen av transpersoner känner att de har fötts i ”fel” kropp. Att en kille egentligen skulle vilja vara tjej till exempel

Som ung och gay är det lätt att känna sig ensam. Men det finns forskning som visar att mellan fem och tio procent av alla människor gillar folk av samma kön. Är du osäker på vad orden betyder? Längre ner på sidan hittar du en liten ordlista.

Elin var 13 år gammal när hon för första gången blev kär i en annan tjej. Då hade hon länge undrat varför hon inte kände som sina kompisar.

– Jag har alltid tittat på både killar och tjejer, men aldrig varit sådär jättekär. Ibland låtsades jag att jag gillade en kille, fast jag inte gjorde det. Jag ville inte vara annorlunda, säger Elin.

Letade information på internet
Elin började leta på internet efter information om andra som kände som hon. Då hittade hon sidan rfsl.se. Den drivs av en organisation som arbetar för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter. Där kan man ta del av massor med fakta och läsa om andra i liknande situationer.
– Man kan också ställa frågor om man undrar något. Det är en jättebra sida. Jag kände att jag inte var värdelös, utan lika värdefull som en heterosexuell. Det kändes skönt att jag äntligen visste vad jag var, säger Elin.
På hemsidan har Elin dessutom fått en homosexuell killkompis. Han har inte heller vågat berätta för sin omgivning. De brukar prata och stötta varandra.

Orolig över att berätta
I dag är Elin 15 år och försöker inte längre förändra den hon är. Istället är hon stolt och tänker på de fördelar som finns med att vara bisexuell.
– Man har ju dubbelt så många att bli kär i, säger hon.
Än så länge är det dock ingen som vet hur Elin känner. Hon är orolig för vad hennes familj och vänner ska säga när hon berättar. Hemma pratar de nästan aldrig om ämnet, men en gång sa Elins syster att hon hoppades att hennes barn inte blev homosexuella.
– Det var inte roligt att höra, då blev jag ledsen, säger Elin.

Skolan borde göra mer

Elin går i en ganska liten skola. Där är det många som inte verkar tycka om homosexuella. Lärarna i hennes skola diskuterar aldrig olika sexuella läggningar. Det tycker Elin är dåligt.
– De kunde göra något för att minska fördomarna. Nu tar de för givet att alla är hetero bara för att det är vanligast.
Hon tycker också att media skulle kunna göra mer för att visa att kärlek kan se ut på olika sätt. I barnprogram, till exempel, så är det alltid en kille och en tjej som blir kära. Aldrig två av samma kön.

Kompisarna gillar inte homosexuella
Elin längtar tills hon vågat berätta för sina kompisar. Det hade känts skönt att kunna prata med dem. Men det är inte så lätt.
– Vissa kompisar bryr sig nog inte, men de flesta är emot homosexuella. De säger det inte rakt ut, men man märker att de tycker att det är fel. Då får jag lust att berätta.

Hur tycker du man ska reagera om en kompis berättar att han eller hon är homo- eller bisexuell?
– Man ska stötta och hjälpa den personen. Men ändå vara som vanligt, inte göra så stor sak av det. Man är ju samma person ändå.
Självklart tycker Elin att det är jobbigt att aldrig kunna visa vem hon är. Hon längtar tills den dag hon vågar ta steget och berätta. Samtidigt känner hon sig inte riktigt mogen än.
– Jag väntar kanske tills jag har flyttat hemifrån. Man ska inte känna sig stressad. Det hjälper att tänka att jag inte är ensam, säger Elin.

Fotnot: Elin heter egentligen något annat.