Ellens morotskaka är supergod och superenkel. Det hemliga knepet är att ha riktigt mycket glasyr. Här är receptet!

Baktips!

  • Akta fingrarna! Ugnen är varm och rivjärnet är vasst.
  • Det går snabbare att grädda kakan i långpanna än i en stor bakform. Om du använder bakform. Låt kakan vara inne i ugnen lite extra länge.
  • När du ska göra glasyren kan du mjuka upp smöret lite i mikron. Då blir det enklare att vispa!

Du behöver:

Kakan

6 deciliter morötter (cirka 5 st medelstora morötter)
4 deciliter socker
4 ägg
2 deciliter olja (rapsolja)
5 deciliter mjöl
3 teskedar bakpulver
2 teskedar kanel
2 teskedar vaniljsocker

Glasyren

200 gram philadelfia ost
75 gram smör
6 deciliter florsocker

Foto: Thinkstock

Foto: Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Så här gör du:

Kakan

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Riv morötterna i små bitar.

3. Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa till en porös smet.

4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker i en skål.

5. Häll mjölblandningen i bunken med ägg och socker.

6. Tillsätt oljan och de rivna morötterna. Blanda smeten.

7. Häll smeten i en smörad långpanna eller i en stor bakform.

8. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40 minuter.

 

Glasyren

1. Blanda ihop ingredienserna till glasyren med en elvisp medan kakan svalnar.

2. Bred ut glasyren på kakan när den är kall. Annars smälter glasyren.

Lycka till!