Krossat glas och ett dallrande hjärta är inget man brukar bjuda på. Men på KP:s halloween-fest gäller helt andra regler ...

Skrämmande skallar

Du behöver:

5  fasta, gröna äpplen

1 liter äppelmust eller cider

1 citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skala äpplena.
    Använd potatisskalaren eller en liten kniv för att skära ut ansikten.
  3. Pressa citronen i en skål.
    Pensla äpplena med juicen.
  4. Lägg äppelskallarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
    Torka i ugnen i minst 3 timmar.
    Skallarna ska ha krympt till en lagom ryslig form. Låt svalna.
  5. Servera i äppeldricka.
    Det blir extra läbbigt om du lägger skallarna i glasburkar.

 

Halloween_Blodigt-hjarta

Foto: Anna Rut Fridholm

Dallrande hjärta

Du behöver:

1 paket rött jello-pulver

Vatten

1 deciliter mjölk

Några droppar blå karamellfärg

En liten skål

Aluminiumfolie

Fryspåse

Olja med neutral smak (till exempel av raps)

Röd sylt

 

Gör så här:

  1. Blanda jellon. Följ instruktionerna på paketet, men byt ut 1 deciliter av det kalla vattnet mot mjölk. Det gör att hjärtat inte blir genomskinligt. Droppa i karamellfärg, det ger hjärtat en extra blodröd kulör.
  2. Nu ska du göra en form av aluminiumfolien. Tänk dig hur ett människohjärta ser ut, det är stort som en knytnäve och skrovligt. Vik och knöla folien så att det bildar en liknande form.
    Ställ sedan formen i skålen.
  3. Smörj insidan av fryspåsen med oljan. Placera den i aluminiumformen och häll i den avsvalnade jello-smeten.
    Ställ allt i kylen i cirka 4 timmar.
  4. Stjälp försiktigt ut det dallriga jellohjärtat ur fryspåsen. Servera med blodröd syltsås.

 

Blodig cupkace med krossat glas

Foto: Anna Rut Fridholm

Cupcakes med krossat glas

 

Cupcakes

Du behöver:

10 pappersformar

1,75 deciliter strösocker

1 ägg

2 deciliter vetemjöl

0,5 tesked bikarbonat

1 kryddmått salt

0,5 matsked kakao

0,5 tesked vaniljsocker

0,5 matsked vitvinsvinäger

1,25 deciliter filmjölk

0,5 deciliter rapsolja

1 matsked röd karamellfärg

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ pappersformar i en muffinsplåt.
  2. Vispa socker och ägg fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, filmjölk och olja. Tillsätt karamellfärg och blanda till en slät smet.
  3. Häll smeten i formarna. De ska vara fyllda till lite mer än hälften. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

Sockerglas

Du behöver:

8 matskedar strösocker

3 matskedar glykossirap

2 matskedar vatten

Varning! Sockermeten blir supervarm. Det är smart att ta hjälp av en vuxen.

Gör så här:

  1. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Häll ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka till 140 grader, använd kökstermometer. Ta bort kastrullen från plattan direkt, kokar den för länge blir glaset brunt.
  3. Häll snabbt ut smeten på ugnsplåten. Låt den stelna helt.
  4. Använd en kavel eller en liten kastrull för att krossa ”glaset”.

 

Här finns ännu fler halloween-recept:

Halloween – En fasansfull fest

Äckligt gott halloween-godis

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!

NUVARANDE En blodig buffé
NÄSTA Skam-Jonas nya jobb: Möta unga flyktingar