Det är nästan svårt att tro att den är riktig. Som en sagofigur glider sjöhästen runt bland korallerna.

Suger i sig maten

Sjöhästens latinska namn är hippocampus. Hippo betyder häst på grekiska och flodhäst på engelska.

Kantnålsfiskar är långa och smala, lite som nålar. Deras nosar är formade som en tub och munnen liten och trattliknande. Med den suger de i sig plankton och smådjur. Sjöhästen blir 1–3 år.

Det sägs att för länge sedan sålde sjömän sjöhästar och sa att det var små eldsprutade bäbisdrakar. Och det är lätt att tro att sjöhästen är en magisk varelse. Men den är faktiskt en fisk. Den tillhör familjen kantnålsfiskar och finns över hela världen. Till och med på Sveriges västkust och i Östersjön.

Varför liknar sjöhästen inte andra fiskar?  

fakta_10-10-13_En-magisk-fisk_1

Foto: Foto: Thinkstock

Den stormagade sjöhästen är mycket större än pygmésjöhästen.

Anna Björn marinbiolog på Aquaria, säger att det antagligen är sjöhästens sätt att anpassa sig för att överleva.

– De har ett hårt skelett som skyddar mot andra fiskar och svansen använder de för att klamra sig fast vid koraller eller alger. De behöver inte vara så snabba simmare eftersom de lever på en liten yta och väldigt sällan flyttar, säger hon.

Det finns 48 sorters sjöhästar, men det ändras hela tiden. När du läser det här kanske det har upptäckts en ny sort. De skiljer sig åt i färg och form och nästan alla kan kamouflera sig och smälta in i omgivningen. Störst av alla är den stormagade sjöhästen som är ungefär 30 centimeter medan pygmésjöhästen bara är någon centimeter.

Till skillnad från andra fiskar är sjöhästar monogama. Det betyder att de bara har en partner. De lägger mycket tid på att hitta rätt men när de väl har gjort det är de ihop hela livet. Varje morgon och kväll träffas

fakta_10-10-13_En-magisk-fisk_2

Foto: Foto: Thinkstock

de och dansar sin speciella dans – sjöhästdansen.

Anna Björn förklarar att sjöhästen är monogam för att ungarna i de första kullarna är väldigt svaga.

– Ju fler kullar de får, desto starkare blir ungarna. Då har de större chans att överleva. Dessutom behöver de inte lägga energi på att hitta en ny partner.

Bland sjöhästar är det hanen som bär på ungarna. När honans ägg har befruktats förvarar han dem i sin mage. När ungarna föds får de klara sig själva och det är inte lätt. Varje dag måste de äta nästan 30 procent av sin egen vikt. Det är som om någon som väger 40 kilo skulle äta 13 kilo mat varje dag!

Men sjöhästarna är utrotningshotade. Trots att de nästan inte har några naturliga fiender så finns det inte så många kvar. Främst beror det på att många fiskar sjöhästar trots att det inte är tillåtet. Men det beror också på att människan förstör områden där sjöhästen lever. Ofta lever de hela livet på bara en kvadratmeter och de kan inte simma speciellt långt. Om platsen där de bor förstörs har de ingenstans att ta vägen.

 

Om du är i Stockholm kan du se utställningen Sagolika sjöhäst som pågår året ut på Aquaria vattenmuseum. Läs mer på www.aquaria.se.