Du släppte nyligen låten Så jävla fel. Berätta om den!

– Det är en bitterljuv låt om ett uppbrott. Jag grävde fram en händelse ur mitt eget liv och all uppgivenhet jag kände då.

Varför skrev du den här låten just nu?

– Det bara hände. När jag skriver låtar letar jag alltid efter känslor som passar till musiken. De här känslorna dök upp vid pianot i studion. Det är första gången jag skriver en egen låt på svenska. Texten känns väldigt ärlig och genomskinlig.

Eric Saade

Ålder: 28 år.

Bor: I Stockholm.

Intressen: Att resa. Det är frihet för mig.

Favoritmat: Libanesisk och italiensk.

Bakgrund: Slog igenom som artist i tonåren.
Vann Melodi-festivalen med låten Popular år 2011.
Var en av del-tagarna i Så mycket -bättre förra året.

Aktuell: Med låten Så jävla fel. Släpper sitt sjätte album i vår. En av programledarna för Melodifestivalen 2019, som startar den 2 februari.

Hur gör man slut på ett schyst sätt?

– Oj, vad svårt. Jag är verkligen ingen kärleksexpert! Men absolut inte via mobilen. Det är mycket bättre att ses och prata med varandra. Att bete sig vuxet, även om man är ung. Jag tycker också det hjälper att tänka på att man inte behöver radera varandra ur sina liv, bara för att kärleken tar slut.

Noje_190130_Eric-Saade_hund

Foto: bild från Erics Instagram

Vem vänder du dig till om du är ledsen och behöver prata?

– Min hund! Det är en dvärgtax som heter Frank. Han förstår nog inte hälften av allt jag berättar. Men det är ändå skönt att snacka med honom. Han är fin och säger aldrig emot. Att skaffa honom är något av det bästa jag har gjort. För det är omöjligt att känna sig ledsen, när man kommer hem till en hund som är så glad att han nästan trillar. Hur dålig en dag än har varit, vänder allt på en sekund.

Om du inte hade kunnat sjunga, vad hade du velat göra i stället?

– När jag var liten ville jag bli arkitekt och rita hus. Det har jag släppt nu. Men jag har aldrig sett mig som en talang inom sång. För mig handlar allt om att jobba hårt. Jag har sjungit tills jag blivit tillräckligt bra på det. Ibland får jag höra att jag har ett enkelt jobb. De som säger så förstår inte hur mycket tid jag lägger ner.

Vad skulle du vilja vara bättre på?

– Allt! Men det handlar om att välja. Ska man bli bra på något får man släppa tanken på att kunna allt. Det är ett av mina problem. Jag har aldrig velat göra bara EN sak. Därför har jag blivit halvbra på mycket. Som att framföra låtar, skriva, sjunga och spela de vanliga instrumenten. Men jag är bra på att kombinera de olika delarna till en helhet.

Hur var du i skolan?

– Rätt stökig och dålig på det mesta.
Förutom på musik och engelska. Det enda jag verkligen tyckte om var skolavslutningarna, för då fick man showa. När jag framförde låtar eller dansade till pojkband som Five och Backstreet boys, då brann jag.

Vad hade du för roll bland kompisarna?

– Jag höll mig oftast i bakgrunden. Förutom när jag hittade på bus för att få uppmärksamhet. Sång var inget man blev cool av.

Vilka var dina idoler som barn?

– Bryan Adams, Stevie Wonder, Michael Jackson och alla pojkband från 1990-talet!

Och i dag?

– Jag lyssnar inte på artister på samma sätt längre. Men jag älskar Justin Timberlake.

Vilken låt önskar du att du själv hade skrivit?

– Michael Jacksons Man in the mirror.

Finns det något du inte gillar med att vara artist?

– Ja, att en del människor vill en illa med sina åsikter och ord. Tyvärr är det priset man får betala. För mig känns det värt, för att jag ska få göra det jag älskar.

Till sist, kan du berätta en hemlis om dig själv?

– Ja … Jag klarar inte av att ha godis hemma. För då äter jag upp allt på en gång, även om jag inte vill. Min flickvän Nicole köper ofta hem godis, men jag slänger allt i smyg. Eller gömmer det, så att hon inte ska kunna ta fram det och sukta mig.

Artikeln publicerades i KP 19, 2018


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!