Bland gejsrar och vulkaner spelades Hemma in. Erik, 13, är med i filmen – som gjordes på Island!

Det började som vilken sommarlovsdag som helst. Erik Lundqvist klev upp ur sängen, tittade ut genom

fönstret och bestämde sig för att ta en joggingtur. Så långt var allt normalt. Men när han kom hem blev saker och ting annorlunda. Telefonen ringde, och i luren fanns producenten Anders Granström. Han hade sett Erik i filmen Eskil och Trinidad. Nu ville han att Erik skulle provspela för en annan roll!

Då var det bara några veckor kvar tills inspelningarna av filmen Hemma skulle börja. Erik och hans

Erik Lundqvist

noje_11-07-14_Erik-filmade-hemma-pa-island_1

Foto: Foto: Littlebig Productions

Ålder: 13 år.

Bor: I Södra Sunderbyn utanför Luleå.

Familj: Mamma Elisabeth, pappa Alf och syster Emma.

Intressen: Jakt, fiske, sport, datorspel och att vara i naturen.

Favoritfilm: The great Gatsby med Leonardo DiCaprio.

föräldrar blev genast ombedda att komma ner till Stockholm.

– Jag fick provspela mot Moa Gammel, berättar han. Det var riktigt roligt, men jag var nervös! Fast jag tror att Moa tyckte att jag var bra att spela mot. Och Maximilian Hult, filmens regissör, frågade flera gånger: ”Så du vill verkligen ha rollen då?”. Och det ville jag ju.

Det dröjde inte många dagar innan Erik fick veta att han var utvald till rollen som 10-åriga Tom.

– Det kändes jättekul! Men det kom som en chock – vi skulle till Island två veckor senare!

Det var nämligen där filmen skulle spelas in. Erik och hans mamma packade väskorna och tog planet till ön. När de landade slogs de av den speciella naturen.

– Vi såg stora lavafält på väg flygplatsen. Det var ju inte rinnande lava, men stora stenfält med mossa. ”Var har jag hamnat?” tänkte jag då. Det var alldeles tomt och öde, men sjukt vackert.

Inspelningsplatsen låg i Eyrarbakki – en liten by med nästan 600 invånare, en kyrka och en restaurang. Atlanten fanns alldeles intill.

– Det var otroligt roligt att spela in där, säger Erik. Det var bland det häftigaste jag har varit med om. Och närheten till dem i produktionen – jag fick lära känna alla, och vi blev vänner direkt.

Erik visste redan vilka de andra skådespelarna var.

– Jag hade sett Moa Gammel i Sommaren med Göran, och Simon J Berger är ju med i Torka aldrig tårar utan handskar, berättar han. Jag var verkligen spänd innan, men de var så trevliga!

Hemma handlar om Lou, en tjej som inte är som alla andra. Hon känner sig ofta obekväm och har svårt för att komma nära människor. När hon hälsar på hos sin mormor Frida lär hon känna Tom.

– Lou är lite av en ”oddball”, säger Erik. Hon försöker alltid göra rätt, men i slutändan blir det jämt fel. Och Tom är på ett sätt likadan.

Tom blir mobbad i skolan och känner att han inte kan något. Men han och Lous mormor Frida bestämmer sig för att hitta något som han är bra på.

– Det var väldigt roligt att sätta sig in i rollen, säger Erik. Tom är lite smånere. Jag kan inte påstå att jag är så i verkliga livet, men jag kan förstå varför han beter sig som han gör. Frida säger gång på gång: ”Bry dig inte om andra. Du hittar det du är bra på och tycker om”. Och det är helt sant. Man ska göra det man själv känner för.

Efter lite mer än fem veckor var inspelningarna på Island färdiga. Erik åkte hem till Sverige och skolan, som precis hade börjat efter sommarlovet. Där väntade nyfikna klasskamrater med många frågor. För Erik var det som att komma tillbaka till vardagen – fast med något att se fram emot. Han hade ju inte sett hur filmen blev.

– Det kändes jätteroligt när jag skulle se den. Jag fick en länk skickad till min mejl, och det var en ofattbart bra film! Det var konstigt att se sig själv, men man vande sig. Och efter ett tag kändes det nästan som vilken film som helst.