Den skriker, bits och luktar äckligt. Inte många skulle vilja gosa med en pungdjävul från Tasmanien!

Pungdjävulen har kanske världens mest osmickrande namn. Men egentligen ser den inte speciellt farlig ut. Den liknar mer en blandning mellan en hund och en stor, svart råtta. Pungdjävulen är känd för att vara en riktig storätare, och den kan sätta i sig nästan vad som helst. Den är världens största köttätande pungdjur, men gillar egentligen inte att jaga själv. Istället letar den upp kadaver, alltså djur som redan dött på annat sätt.
Det är inte så konstigt att människan har gett pungdjävulen ett så otrevligt namn. Den är nämligen väldigt jobbig att ha att göra med. Pungdjävulen skriker, gapar, ylar och väsnas otroligt mycket. När den blir rädd ger den ifrån sig en äcklig stank för att skrämma bort fiender.

För länge sedan levde pungdjävulen över hela Australien, men sedan ungefär 600 år tillbaka finns de bara kvar på ön Tasmanien. Men just nu ser framtiden dyster ut för den stackars pungdjävulen. På grund av att den tycker så mycket om att bitas när den bråkar med andra pungdjävlar, så har en farlig sjukdom börjat spridas bland djuren. Idag finns det ungefär 15 000 pungdjävlar kvar på Tasmanien.
Källor: ne.se, wikipedia.se, sr.se

Som sagt kan pungdjävulen bli riktigt arg. Kolla in två irriterade djur i klippet nedanför!