En röntgenbild över en människas huvud. Forskarna tror att minnena ligger lite här och där i hjärnan, men de flesta verkar sparas i den så kallade "hjärnbarken", som är lagret längst ut på hjärnan.

Kommer du ihåg vad du åt till middag för exakt ett år sedan? Inte? Men du minns förstås vad du heter! Minnet är klurigt och livsviktigt. Det lagras i hjärnan. Där ryms nästan hur mycket information som helst.

3 frågor till Gösta Bucht, minnesforskare.

Varför kommer vi inte ihåg något från när vi var bebisar?

– Vi hade inte lärt oss att spara intryck då. Minnen är ju samlingar av det vi sett, känt och hört. Hjärnan utvecklas under hela barndomen. Och är inte helt färdigutvecklad förrän vi är 20 år.

Varför blir gamla människor ibland glömska?

– Oftast beror det på någon sjukdom i hjärnan. Men hjärnan kan också liknas vid en dator och hårddisken blir lite långsammare när den är gammal.

Kan man träna upp sitt minne?

– Ja. Hjärnan är som en muskel. Den behöver tränas för att bli stark. Bra hjärn-gympa är till exempel, pussel, korsord och suduko.

Minnet är viktigare än vad man kanske tror. Det handlar inte bara om ifall du kommer ihåg numret till din farmor eller vilken dag ni skulle fotograferas i skolan. Minnet behövs för att man ska komma ihåg hur man pratar, hur man går, hur man skriver och vem man är.

Alla har två sorters minne. Långtidsminnet och korttidsminnet. I korttidsminnet får man plats med max nio saker i taget. Och sakerna stannar bara i några minuter. I korttidsminnet kan du till exempel förvara ett telefonnummer från det att du hör det tills det att du slår det på telefonen. Sedan försvinner det ur minnet.

Det du kommer ihåg dag efter dag finns i långtidsminnet. Vissa saker stannar där i några veckor, andra kommer du ihåg resten av livet. Som ditt namn till exempel.

Hjärnan fungerar som en stor lokal med massor av olika lådor och fack där vi lagrar saker vi hört och lärt oss. Och det är massor! När man är åtta år finns mer saker sparade i minnet än i en miljon uppslagsböcker. Och minnet fylls på varje dag, hela livet.

Från hjärnan kan vi plocka fram minnen när vi behöver dem. Som på mattelektionen, när du behöver komma ihåg hur man räknar. Vips! Så ploppar den informationen upp ur hjärnan och du kan sätta i gång.

Exakt var i hjärnan minnet sitter går inte att säga. Ljud lagras på ett ställe, känsel på ett annat, lukter på ett tredje. Hjärnan samlar ihop flera intryck för att komma ihåg en händelse. Därför kan man komma på saker man trodde man hade glömt genom att få ledtrådar. Till exempel kanske du komma ihåg hur det såg ut på ditt dagis om du känner en lukt därifrån.

Om man har glömt något som man vill minnas kan det hjälpa att koncentrera sig. Allra bäst minns man när man mår bra och är lugn, mätt och glad.

Testa ditt minne! Be en kompis lägga 15 saker på en bricka. Titta på sakerna i 30 sekunder. Blunda sedan och försök att komma ihåg så många av dem som möjligt. Om du klarar tolv eller fler har du ett superminne.