Det är dags för musikcirkusen nummer ett igen. Benjamin Ingrosso representerar Sverige. KP ger dig koll på det mesta om ESC!

Eurovision-fakta

Värdlandet

Portugal är verkligen på gång. 2016 vann landet fotbolls-EM för första gången. Och förra året blev det premiärseger i Eurovision song contest. Salvador Sobral vann med finstämda Ama pelos dois.

Portugal ligger längst västerut i Sydeuropa och har ungefär lika många invånare som Sverige (drygt 10 miljoner). Men det är klart mindre till ytan. Hela landet får plats i Lappland.

Huvudstaden Lissabon är ungefär lika stor som Stockholm (cirka 2 miljoner invånare).

Tävlingsdagarna

Semifinalerna är den 8 och den 10 maj. Finalen är den 12 maj. Sveriges Benjamin Ingrosso har startnummer 15 i semifinal två. En liten fördel är att den innehåller 18 bidrag mot 19 i den första. Tio länder från varje semi går vidare. Alla sändningar börjar 21.00 i SVT1 och på SVT Play.

Reglerna

Precis som i Melodifestivalen är poängen en kombination av jury- och tittarröster. Man kan inte rösta på sitt eget land. Sex länder är redan klara för finalen: värdlandet Portugal och så Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland (för att de är så stora).

Tidernas bästa …

Eurovison-land är Sverige! ”Vi” har skrapat ihop 4 733 finalpoäng sedan starten 1956, och leder den tabellen överlägset. Storbritannien är tvåa med 4 022 poäng. Passande eftersom Storbritannien leder listan över flest andraplaceringar, 15 gånger har britterna blivit tvåa. Landet som vunnit flest gånger är Irland med sju segrar. Där är Sverige tvåa med sex vinster.

Sämst någonsin …

… är nog ändå Norge. Elva gånger har våra grannar i väst kommit sist. Tvåa på botten­toppen är också nordbor, Finland. Nio gånger har de blivit jumbo. Annars verkar det ­inget vidare att vara en ö. Cypern, Island och Malta har tävlat sammanlagt 93 gånger – ingen av dem har vunnit.

Han är tillRybaka

Sjungande fiolspelaren Alexander Rybak slog igenom 2009 då han vann hela Eurovison med Fairytale. Nu är han tillbaka i tävlingen med låten That’s how you write a song. Den är pigg, men räcker knappast till topplacering. Tävlar i andra semifinalen.

Äntligen, Tjeckien!

Tjeckien har varit urusla i ESC. EN 25:e-plats från 2016 är det bästa hittills. Men i år blir det troligen bättre. Unga självsäkra sångaren Mikolas Josef har klättrat som en raket på spelbolagens listor sedan videon till Lie to me släpptes. Låten har en smittsam trumpetslinga. Lyckas Mikolas förmedla samma känsla live som i videon så blir det topp tio i år. Tävlar i första semifinalen.

4-favoriter

2018 kan bli tjejernas år. Fyra kvinnliga artister är i topp när KP tippar.

Foto: Daniel Kaminsky

1. Israel – Netta med Toy

En modern och mycket speciell låt där sångerskan bland annat imiterar en höna. Toy är bidraget som flest spelbolag har som seger-favorit. Tävlar i första semifinalen.

Sannek

Foto: Marie Wynants

2. Belgien – Sennek med A matter of time.

Belgien har spottat upp sig rejält senaste åren med flera topplaceringar. I år ställer de upp med en låt som är motsatsen till Israels. Vemodig pop i lågt tempo. Tävlar i första semifinalen.

Madame Monsieur

Foto: FIFOU

3. Frankrike – Madame Monsieur med Mercy.

Okej, det är en duo. Men det är Emilie som sjunger. Jean-Karl spelar gitarr och körar. Låten är välgjord, traditionell pop. Många över 25 kommer att rösta.

Elina Nechay

Foto: Laura Nestor

4. Estland – Elina Nechayeva med La forza.

Kanske startfältets skickligaste sångare. Hon är klassiskt skolad och bidraget låter mycket opera. Det blir häftigt höga toner och troligen en stämningsfull scenshow. Tävlar i första semifinalen.

Sverige då?

Jo då, Benjamin Ingrosso med Dance you off nämns som en topp­kandidat av flera experter.
KP tippar att det blir ­final och en ­placering runt tio.

Se alla bidrag den här sidan.

Artikeln publicerades i KP 7