Tycker du att superspännande berättelser ofta slutar när de är som allra bäst? Axel, 12, har hittat ett sätt att få fängslande historier att fortsätta. Han började skriva fanfiction.

Axel Elowson

allt-annat_14-02-13_Fanfiction-historier-som-aldrig-tar-slut_1

Ålder: 12 år.

Bor: Läckeby utanför Kalmar.

Familj: Mamma, bonuspappa Per, tre småbröder. Pappa och lillebror.

Husdjur: Hunden Ludo, katten Spingo och 20 höns.

Intressen: Spela gitarr, pingis och att skriva.

Favoritbok: Revolt av Susanne Collins.

Bästa fanfiction-sajt: Mugglarportalen och Fanfiction.net

För ungefär ett år sedan visste Axel Elowson inte vad fanfiction var. Men han har alltid tyckt om att skriva och på KP-webben fick han tips om en hemsida om fanfiction. Där skriver man tillsammans med andra, och Axel blev nyfiken. Han gick in på sidan och anmälde sig.
– Det var jätteroligt att skriva en berättelse med andra, säger Axel. Efter det ville jag testa att skriva en egen fanfiction.

Fanfiction är en fortsättning på en redan skriven berättelse. Vem som helst kan skriva. Det handlar om berättelser som man har läst eller sett och inte vill att de ska ta slut. Alltså skriver man vidare på dem. Man utgår alltid från den handling och de figurer som redan finns. Sedan kan man skriva till nya karaktärer och miljöer.

Axels första egna fanfiction var en fortsättning på böckerna och filmen om Hungerspelen. I hans berättelse startade en tävling där andra fick anmäla olika karaktärer som skulle vara med. Inför varje nytt kapitel drog Axel lott om vilken eller vilka personer som skulle åka ut. Och så fortsatte han i hela 13 kapitel. 26 sidor lång blev hans första fanfiction.
– Det var bland det roligaste jag har gjort, säger han.

I dag skriver Axel ytterligare ett hungerspel. Men den här gången gör han det tillsammans med en annan författare. De turas om att skriva ett kapitel var som den andra sedan fortsätter på. Att vara två som skriver kan ibland bli lite knepigt.
– Det blir lite stressigare. Man vill ju inte att den andra ska vänta så länge innan man skickar tillbaka berättelsen. Skriver man själv kan man skriva när man vill och har tid.

Innan Axel började författa fanfiction skrev han många vanliga berättelser. Just nu håller han på med en egen bok. Men fanfiction är det han tycker är roligast. Och det finns många hemsidor att både läsa och publicera historier på.
– Är man nyfiken på vad fanfiction är kan man gå in på olika forum och läsa om det. Men ett bra sätt att lära sig skriva på det här sätter är att läsa det som finns publicerat.

Några exakta tips på hur man skriver riktigt bra fanfiction har inte Axel.
– Det viktigaste är att hålla sig inom ramarna för originalföreställning så mycket man kan och inte börja skriva om något annat. Annars är det bara att låta fantasin flöda. Då blir det bäst.

Kan man göra fanfiction av en fanfictionberättelse?
– Jag har inte sett det, men det kan man säkert. Det är så många som skriver att man antagligen inte skulle märka om någon skrev en fanfiction på sina egna historier.