En del djur är så konstiga att man tror att de inte finns i verkligheten. Här är tre djur som nog (tyvärr) inte finns på riktigt.

Fågel Fenix

Stor som en örn, med fjädrar i alla regnbågens färger och stjärtfjädrar av guld. Så kan en Fågel Fenix se ut.
Sagan om Fågel Fenix kommer från början från Persien (nuvarande Iran). Mest känd är fågeln för sitt konstiga sätt att dö och födas. När den börjar bli gammal lägger den sig i sitt bo och brinner upp! Ur askan föds den sedan igen, som en liten fågelunge.
Fågel Fenix är också känd för att kunna sjunga otroligt vackert.
En av de mest kända Fenixfåglarna är nog Professor Dumbledores Fenix Fawkes, i Harry Potter-böckerna.

 

Enhörning

Foto: Illustration: CoreyFord/Thinkstock

Enhörningar

Vackra, vita hästar med ett horn av guld. Så brukar vi föreställa oss enhörningar i dag. Men ursprungligen så trodde man att de hade getskägg på hakan, lejonsvans och kluvna hovar.
Enhörningar är både goda och starka. De låter sig bara fångas av en jungfru, alltså en ung tjej som inte haft sex än. Deras horn ska också ha förmågan att ta bort gift, så på 1600-talet brukade rika människor köpa muggar gjorda av enhörningshorn. Då skulle de inte kunna bli förgiftade. Undrar vad de var gjorda av egentligen…

 

Drakar

Foto: Illustration: vukkostic/Thinkstock

Drakar

I nästan alla kulturer i världen finns det sagor om drakar. De brukar beskrivas som stora ödlor med fjäll på kroppen och vingar. I Europa brukar drakarna i sagorna vara elaka, spruta eld och samla ihop stora guldskatter. I Kina är det tvärtom, där har drakarna inte vingar, trivs bäst i vatten och är snälla!
En teori som finns, är att människor för länge, länge sen såg dinosaurieskelett, och sedan fantiserade om hur de såg ut när de levde.

 

Böcker med drakar

Här är tre boktips, om böcker just med drakar.

► Drakryttare av Cornelia Funke
Drakarna är utrotningshotade och pojken Ben är den enda som vill hjälpa dem!

► Eragon: Arvtagaren av Christopher Paolini
Bondpojken Eragon hittar en märklig sten som visar sig vara ett drakägg…

► Hur du tränar din drake av Cressida Powell
Vikingen Hicke Hiskelig Halvulk måste göra “De håriga huliganernas” mandomsprov, och tämja en drake.