En tukan med en stor gul näbb, en knallblå påfågel och en jätteliten kolibri som kan flyga baklänges. Lär dig mer om några av världens häftigaste och mest färgsprakande fåglar!

Färgsprakande fjäderfän är inte en vanlig syn i Sveriges skogar. Vill man titta på riktigt färgglada fåglar i det vilda är chansen större i andra delar av världen. KPwebben listar några riktigt coola fåglar!

Male Ruby-throated Hummingbird (archilochus colubris)

Kolibri

Kolibrin är en helt unik liten fågel. Förutom att det är världens minsta fågel har kolibrin en helt egen flygteknik. Den kan flyga uppåt, nedåt, i sidled, på rygg och baklänges! Kolibrin är faktiskt den enda fågeln i världen som kan flyga baklänges.
Kolibrin är en expert på att flaxa snabbt med sina vingar. De flaxar så snabbt att de kan stå helt stilla. Då bildas det ett surrande ljud. På engelska kallas kolibrin för ”hummingbird”. Ordet ”hum” betyder surra.

Kolibrin lever av nektar som de får från blommor. För att överleva måste de få i sig stora mängder nektar, ibland hela sin kroppsvikt.
Det finns många olika arter av kolibrin. Olika arter har olika färger på fjädrarna. Den minsta arten heter bikolibrin. Den blir bara 5-6 centimeter lång och väger mindre än två gram!
Var lever kolibrin? I Nord – och Sydamerika.

peacock

Påfågel

Det man först och först tänker på när man pratar om påfåglar är det de fina stjärtfjädrarna. Men det är bara påfågelshanarna som har de vackra stjärtfjädrarna. På fjädrarna sitter det blågröna fläckar som nästan ser ut som ögon. Hanarna spänner ut täcket när de vill uppvakta en hona. Fjädrarna kan bli över en meter långa. Påfågeln är den enda fågeln i världen som har så långa stjärtfjädrar.

Även hanens kropp är mer färgglad än honans. Den är lysande blå och grön, medan honans är mer brun och grå. Både honan och hanen har en liten krona av fjädrar uppe på huvudet. Påfåglar hålls ofta i fångenskap på grund av deras vackra färger.
Var lever påfåglar? Vilda påfåglar lever på Sri Lanka, i västra Indien och Sydostasien. De trivs i skogs – och bergsområden.

Chestnut-mandibled toucan (Ramphastos swainsonii), on branch

Tukan

Det mest speciella med tukanen är näbben. Den är mycket stor och ser väldigt tung ut. Men faktum är att tukanens näbb är lätt och tunn. Man vet fortfarande inte riktigt varför näbben är så stor, men troligtvis är det för att kunna fånga byten. Näbben passar bra för att komma åt ägg och ungar ur andras fåglars bon. De lever oftast i små grupper och äter bland annat bär, frön, frukt, insekter, ägg, fåglar och spindlar. Om tukaner får fel foder eller för lite solljus så kan deras färger blekna.
Var lever tukaner? I Syd – och Centralamerika.

Scarlet macaw on tree limb

Rör ara

Den röda aran är inte svår att missa om man lyckas se den. Fjäderdräkten lyser klart i rött, blått och gult. På grund av de vackra fjädrarna är de röda arorna väldigt eftertraktade att ha som burfåglar. De röda arorna tillhör släktet papegojfåglar. Aror är oftast väldigt färggranna. Förutom röda finns det bland annat blågula aror, blåstrupiga aror och brunpannade aror. När en ara hittar sin partner håller de ihop hela livet. De äter främst frukt, frön och smådjur.
Var lever arorna? Vilda aror lever främst i Sydamerikas regnskogar.


Källa: ne.se, wikipedia.se, fagelhobby.nu