När vintern kommer finns det djur som ”klär” sig lite annorlunda. De byter färg!

Snackar med svansen

Det finns hermeliner i hela landet, förutom på Gotland. Men vanligast är de i Norrland. Hermelinen är liten, men lång och smal. Den är ett rovdjur, och kroppsformen gör att den kan följa efter mindre djur in i deras bon när de jagar. På sommaren är den ljusbrun med gulaktig mage.

 
fakta_16-01-15_Fem-djur-med-vinterskrud_11

Foto: Foto: Thinkstock


På vintern blir pälsen helt vit, förutom svanstippen som är svart. Varför just svansen fortsätter att vara svart vet man inte riktigt. Biologen Didrik Vanhoenacker tror att det är för att svansen används för att prata med andra hermeliner. Då måste svansen vara svart och synlig även på vintern, så de ”ser vad andra hermeliner säger”.

fakta_16-01-15_Fem-djur-med-vinterskrud_10

Osynlig i skogen

Skogsharen finns i hela Skandinavien, i Ryssland och på en del andra platser i världen. Den trivs bäst i barrskog och den går att hitta i hela Sverige. På sommaren är skogsharen grå eller brun. Men på vintern byter den färg. Då blir den vit. Det är för att smälta in i snön och inte hittas av rovdjur.

Klotets coolaste djur?

Halsbandslämlar är det enda djuret på den här listan som inte finns i Sverige. Den bor mest på Arktis, alltså allra högst upp vid polcirkeln. Det är ett av de kallaste områdena på Jorden. Där bygger halsbandslämmeln underjordiska bon i den frusna marken. På sommaren (om man nu kan kalla det sommar – det blir aldrig varmare än 10 plusgrader) har halsbandslämmeln grå eller rödbrun päls. På vintern blir den helvit.


fakta_16-01-15_Fem-djur-med-vinterskrud_6

Foto: Foto: Thinkstock

Fryser inte i fjällen

Fjällräven älskar kallt väder. Den bor bara i länderna runt polcirkeln, alltså allra längst norrut. Den går att hitta i bland annat Skandinavien, Kanada och Ryssland. I början av 1900-talet var det nära att fjällräven blev utrotad. Jägare ville komma åt den vackra vinterpälsen, som såldes för att bli till exempel jackor. Därför är fjällräven fridlyst i Sverige i dag. Man inte får fånga, skada eller döda den. På sommaren är den brun och grå. Precis som skogsharen blir den vit på vintern för att inte synas i omgivningarna.

Svart, vit och rund

Fjällripan är en fågel som också tycker om låga temperaturer. Den går att hitta lite överallt i världen, där det är tillräckligt kallt. I Sverige finns den i fjällen, helst högst upp där det är snö nästan året om. Fjällripan är ganska lik en höna, med rund kropp och litet huvud. På sommaren är fjäderdräkten gråbrun, men på vintern blir den vit. Förutom stjärtfjädrarna som är svarta året om.

fakta_16-01-15_Fem-djur-med-vinterskrud_8

Foto: Foto: Thinkstock

fakta_16-01-15_Fem-djur-med-vinterskrud_5

Foto: Foto: Thinkstock

Vita djur varnas!

Pälsen blir vit på de här fem djuren för att de ska vara kamouflerade så att fienden inte ser dem. Men det kan vara problem när det inte kommer någon snö. Djuren blir nämligen vita ändå, och då syns de extra mycket i stället och blir lätta byten. På grund av klimatförändringar blir vintrarna allt varmare och då kan det bli svårt för de vita djuren att överleva.