Fåglar kan flyga. Eller? Här är fem fåglar som hellre springer, simmar eller skräms med sina vingar.

fakta_06-07-15_Fem-flygfria-faglar_2

Pingvin

Här har vi en fågel som inte klagar på kyla. De flesta pingviner bor på Antarktis. Och där är det ganska kallt. Men pingvinen har en tjock och vattentät fjäderdräkt som gör att de kan leva i kallare temperaturer. De har dessutom ett system av blodkärl som gör att benen och vingarna hålls varma. De varierar i storlek. Men den minsta, dvärgpingvinen, blir ungefär 30 centimeter lång. Den största, kejsarpingvinen, kan bli ungefär en meter lång och väga upptill 30 kilo. Och nej, den här fågeln använder inte heller sina vingar till att ta en flygtur. Vingarna hjälper istället pingvinerna att anpassa sig till att leva i vatten. De fungerar som åror när pingvinerna ska simma. Det gör att de kan ta sig fram snabbt i vattnet.

Kejsarpingvinerna kan dyka ned till 560 meters djup och stanna under vattenytan i upp till 20 minuter. Tänk att hålla andan så länge!

 

fakta_06-07-15_Fem-flygfria-faglar_3

Struts

Det här är faktiskt den största fågelarten i hela världen! Och det beror inte bara på den lååånga halsen. Den största strutsen kan bli närmare 3 meter lång och väga upp till 133 kilo. Strutsen har stora vingar. Men den kan faktiskt inte flyga. Konstigt eller hur? Istället använder den vingarna till att uppvakta någon eller när den vill hota en fiende. Men strutsarna har istället stora och starka ben. Därför kan den springa riktigt snabbt. Som snabbast springer strutsarna i 70 kilometer i timmen. De bor i afrika på savanner och halvöknar.

 

fakta_06-07-15_Fem-flygfria-faglar_4

Kivi

Den här fågeln finns bara på Nya Zeeland. Och även om du är där kanske du aldrig ser någon. Den trivs bäst på natten. Kivifågeln har en lång näbb och kraftiga ben, fötter och klor. Den blir ungefär 35-55 centimeter långa och väger mellan 1-4 kilo. Den här fågeln har mycket kortare vingar än de andra. Bara 4-5 centimeter långa! Men längst ut på varje vinge finns en klo som används för att skydda sig mot fiender. Kivifåglar tycker inte om att vara ensam utan lever i par. Visst är de söta?

fakta_06-07-15_Fem-flygfria-faglar_1

Kasuar

Den här fågeln har en svart, glänsande fjäderdräkt. Och halsen är skrikande blå! Kasuarer lever i Nya guinea och i nordöstra Australien. De blir ungefär 1-2 meter höga och kan väga upp till 58 kilo. Också den här fågeln har vingar den inte använder för att ta sig en flygtur. Vingarna är små men har förstorade skaft som är väldigt spetsiga. De används när kasuaren vill försvara sig. Ett horn växer från huvudet! Med den kan kasuaren rota efter mat bland löven. Det här är en fågel man ska akta sig lite för. Den har tre tår och på en av dem sitter en lång och vass klo. Och när kasuaren känner sig hotad av något annat djur eller en människa anfaller den med sparkar. Klon används som ett vapen.

 

fakta_06-07-15_Fem-flygfria-faglar_5

Emuer

Den här fågeln ser lite ut som en struts. Speciellt eftersom den också har en låååång hals. Den finns i Australien och kan bli nästan två meter lång och väga omkring 50 kilo. Emuer lever i stora flocker. Det är sagt att en del flocker är så stora att tiotusental emuer lever tillsammans. De äter frön, frukter och färska skott.

Emurens vingar är mindre än strutsens. De är bara 20 centimeter långa.

 

Källa: Nationalencyklopedin och Naturhistoriska riksmuseet