Äntligen! På lördag är det final i Melodifestivalen! Festival-experten Vilfred laddar med mello-mys och tippar vinnare.

Vilfred Landstedt

Ålder: 8, snart 9 år.

Bor: I Ödeshög i Östergötland.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, 6 år.

Expert på: Melodifestivalen.

Tycker om: Att åka raggarbil på sommaren och lyssna på musik

Sedan Vilfred Landstedt var liten har han tittat på Melodifestivalen och Eurovision contest. När Finland vann 2006 fastnade han på riktigt.
– Jag var två år då säger han. Låten Hard rock hallelujah med Lordi var riktigt bra! Jag tyckte att rösterna lät som gitarrerna och det gillade jag.

Men Hard rock hallelujah är inte hans schlager-favorit, det är Härliga sommardag med Family Four från 1972. Den är utan tvekan bäst, tycker Vilfred. Och han vet, för han kan alla svenska vinnare sedan Melodifestivalen startade 1958.

Egentligen skulle Vilfred ha varit på Eurovision song contest i Malmö i år, men så blir det inte. I stället fick han träffa en av sina största idoler på delfinalen i Göteborg, showproducenten Christer Björkman.
– Det var en privat träff. Han var jättesnäll och jag fick en autograf.

Att träffa idoler och att titta på Melodifestivalen tycker Vilfred är roligt, men ännu bättre är det att stå på scen och uppträda. Senast var han med som gästartist i showen, Kan de kan vi. Där sjöng han en gammal klassisk svensktoppslåt inför mer än 100 personer, utan att vara ett dugg nervös.
– Jag gjorde succé. Det var häftigt, säger han. Jag vill bli artist eller programledare när jag blir stor!

Vilfred har tippat rätt vinnare i nästan alla delfinaler. Han har stenkoll på vad som fungerar och inte. Kanske är det för att han redan kan så mycket om mello. Redan nu har han en känsla av hur det kommer att gå i finalen på lördag.

nöje_07-03-13_Festlig-festival-final_1

Foto: Carl-Johan Söder

 

– Louise Hoffsten är bäst i år. Jag får feeling och nynnar med i den låten. Skickar vi henne får vi kanske en tredjeplacering.

 

nöje_07-03-13_Festlig-festival-final_3

Foto: Carl-Johan Söder

 

 

– Sean Banan är tråkig. Texten var ganska dålig och han var lite larvig. Men jag brukar gilla honom.

 

nöje_07-03-13_Festlig-festival-final_2

Foto: Carl-Johan Söder

 

– Yohio är farlig. Han skulle nog kunna vinna både finalen och Eurovision, men det vill vi inte. Då måste Sverige arrangera tävlingen igen.

 

 

 

– En riktig jävla schlager med Ravaillacz är också bra. Men det är en dålig låt att skicka till Eurovision. Man får inte svära som de gör i refrängen. Om de vann skulle vi kanske få noll poäng och hamna på typ näst sista plats.

nöje_07-03-13_Festlig-festival-final_4

Foto: Carl-Johan Söder

Vilfreds vinnare:
1. Only the Dead Fish Follow the Stream – Louise Hoffsten
2. Heartbreak Hotel – YOHIO
3. En riktig jävla schlager – Ravaillacz
4. Tell the World I’m Here – Ulrik Munther
5. You – Robin Stjernberg
6. Skyline – David Lindgren
7. Falling – State of Drama
8. Bed on Fire – Ralf Gyllenhammar
9. Begging – Anton Ewald
10. Copacabanana – Sean Banan


Dagarna innan Melodifestivalen
 förbereder sig Vilfred. Han söker fakta om låtarna på internet. Och han övar på texterna så att han kan nynna med i dem. 

nöje_07-03-13_Festlig-festival-final_5

Foto: Thinkstock

På lördag börjar myskvällen redan vid middagen. Extra god mat ska det vara. Favoriten är kyckling med ris. Sedan samlas hela familjen vid tv:n, som de kopplar extra högtalare till. Det är viktigt att musiken är hög, för att de ska kunna digga och höra texten ordentligt. Chips står framme och till det är det läsk som gäller.

När tävlingen drar igång är det dags! Vilfred nynnar med, dansar och diggar till låtarna.

När alla bidrag har visats är det dags att rösta på sina favoritbidrag. Hemma hos Vilfred brukar familjen rösta fyra eller fem gånger på en eller två låtar. Och de röstar alltid med det telefonnummer som ger pengar till Radiohjälpen. Att vara generös tycker Vilfred är jätteviktigt.